EVENIMENT
Studiu: Câți dintre români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate

În ultima perioadă, comportamentul de cumpărare al băuturilor răcoritoare a fost schimbat de 84% dintre români. Criteriul cel mai frecvent menționat care influențează decizia de cumpărare a acestor băuturi este accesibilitatea prețului, menționată de 50% dintre respondenți.
Conform datelor unui studiu Reveal Marketing Research, care a evaluat comportamentul de consum al românilor în ceea ce priveşte băuturile răcoritoare şi modul în care acesta a fost influenţat de creşterile preţurilor din ultima perioadă, 86% dintre români declară că au resimţit creşterea preţurilor pentru băuturile răcoritoare.
65% susţin că au auzit de introducerea taxei pe zahăr pentru băuturile non-alcoolice care conţin adaos de zahăr, alţi îndulcitori sau arome, în timp ce 35% menţionează că nu au informaţii în acest sens.
84% dintre consumatori declară că şi-au schimbat comportamentul de cumpărare a băturilor răcoritoare în ultima perioadă, în timp ce doar 16% continuă să consume aceleaşi mărci şi cantităţi de băuturi răcoritoare cu care s-au obişnuit, fără să schimbe nimic.
Cei mai mai hotărâţi în a-şi menţine actualul stil de viaţă sunt persoanele între 45-55 ani (20%), în timp ce persoanele mature de peste 55 ani sunt cele mai predispuse să îşi modifice comportamentul de consum (10%).
Referitor la modul în care s-a schimbat comportamentul de consum al băuturilor răcoritoare, cei mai mulţi cumpără aceleaşi mărci cu care s-au obişnuit, însă mai rar (18%), în timp ce 12% cumpără mărcile preferate cu aceeaşi frecvenţă, dar caută activ preţurile cele mai mici din magazinele pe care le frecventează.
Studiu: Câți dintre români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate. Alte alternative la care apelează românii
Alte alternative la care apelează românii pentru a face faţă creşterilor preţurilor, dar care să le permită să cumpere aceleaşi băuturi răcoritoare cu care s-au obişnuit sunt căutarea ofertelor de preţ pentru cantităţi mai mari sau cumpărarea unor cantităţi mai mici, ambele comportamente înregistrând scoruri similare de 11%, în timp ce 9% aleg să cumpere mărcile preferate când sunt la promoţie şi să îşi facă stocuri acasă.
Pe de altă parte, 13% dintre români au renunţat la băuturile răcoritoare cu care erau obişnuiţi, alegând mărcile cu cele mai bune oferte la raft sau cele mai accesibile la preţ, iar 10 % declară că nu mai cumpără băuturi răcoritoare, în special persoanele mature peste 55 ani (14%).
În contextul actual, marcat de instabilitate economică, cei mai mulţi dintre români sunt mai degrabă interesaţi de preţuri accesibile (50%), într-o măsură semnificativ mai mare rezidenţii din mediul rural prin comparaţie cu cei din mediul urban (58% vs. 46%).
Alte criterii foarte importante care stau la baza deciziei de cumpărare a băuturilor răcoritoare sunt reprezentate de calitatea percepută a produsului (33%), experienţa anterioară cu marca (33%) sau obişnuinţa cu gustul unei anumite mărci (31%).
Cei mai mulţi dintre români obişnuiesc să consume băuturi carbogazoase de tip cola, varianta originală – 44%, sucuri naturale sau nectaruri de fructe – 41%, băuturi carbogazoase cu arome fructate – 38% sau băuturi necarbonatate cu suc de fructe – 37%.
Studiu: Câți dintre români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate. Odată cu înaintarea în vârstă, scade frecvenţa consumului de băuturi răcoritoare
Atât băuturile necarbonatate de tip ice tea, cât şi apa tonică înregistrează scoruri similare de 33%, apa tonică fiind preferată în măsură semnificativ mai mare de persoanele între 45-55 ani (39%).
Ca tendinţă generală, se observă că, odată cu înaintarea în vârstă, scade frecvenţa consumului de băuturi răcoritoare, în special a celor carbogazoase.
Spre exemplu, Generaţia Z (18-24 ani) manifestă un interes semnificativ mai mare pentru toate băuturile carbogazoase pe bază de cola: varianta originală (51% vs. 44 % total eşantion), varianta 0 zahăr (36% vs. 28% total eşantion) sau variante cu diferite arome – lămâie, vanilie (33% vs. 23% total eşantion).
Cei mai mulţi dintre consumatori obişnuiesc să cumpere cel mai des ambalaje mai mari de 2l (39%) sau 2,5l (22%), cantităţi potrivite pentru a fi consumate acasă sau împărţite cu ceilalţi.
De asemenea, sticlele de 0,5l sunt preferate de o treime dintre consumatori (32%), ambalajul practic făcându-le potrivite, în special, pentru consumul pe drum.
În plus, putem observa un interes mai ridicat de a cumpăra cantităţi mai mici de 0.5l în rândul tinerilor între 18-34 ani (39%) şi a rezidenţilor din mediul urban (35% mediu urban vs. 24% mediu rural).
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Zoe Vida Porumb aduce armonia artelor textile la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș

Organizatorii și partenerii, alături de care s-a clădit cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, oferă publicului un program bogat, din care nu lipsesc nici în acest an expozițiile inedite, acestea fiind asemeni unor ferestre deschise spre frumusețea și armonia artelor.
”Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 24 mai 2025, la Primăria Municipiului Sebeș, acolo unde va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb –…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fapte bune de la Cluj. Andrei, un copil de 6 ani, are nevoie de ajutor, inclusiv delfinoterapie în Antalya

Andrei, un băiețel de 6 ani din Cluj, are nevoie de ajutor, iar tatăl său face apel la clujeni să îl ajute pentru ca micuțul să urmeze un tratament, inclusiv în Antalya (Turcia).
Copilul este bolnav de hidrocefalie congenitală la creier si subluxatie de cristalin.
”Ajută-l pe Andrei să aibă o viață normală. Băietelul meu în vârstă de 6 ani a fost diagnosticat cu hidrocefalie congenitală și subluxație de cristalin.
Drumurile la medici au fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Noaptea Muzeelor se desfășoară la Alba Iulia sâmbătă, 17 mai, în Cetatea Alba Carolina. În cadrul ediției din acest an a Nopții Muzeelor, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia își deschid porțile între orele 18.00 – 02.00, cu intrare liberă. De asemenea, Muzeul Național al Unirii a pregătit un spectacol și tururi ghidate pentru vizitatori. (Știre în actualizare)
Publicul are parte de parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Pasăre neobișnuită, surprinsă într-o zonă sălbatică a Munților Trascău, Alba. Ar putea fi un hibrid cu origini în China

O pasăre neobișnuită a fost surprinsă pe filmare, într-o zonă sălbatică a Munților Trascău. Aceasta seamănă cu un fazan, doar că penajul și dimensiunea diferă.
Pasărea a apărut pe drum, în fața unei mașini care străbătea zona și nu părea speriată. A rămas mult timp în fața mașinii, ceea ce le-a dat timp ocupanților să o filmeze și fotografieze.
Potrivit unui biolog din județul Alba, consultat de Alba24, este posibil să fie vorba despre un hibrid între un fazan…
Citește mai mult pe Alba24.ro