Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Câți dintre români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate

Publicat

bauturi pixabay

În ultima perioadă, comportamentul de cumpărare al băuturilor răcoritoare a fost schimbat de 84% dintre români. Criteriul cel mai frecvent menționat care influențează decizia de cumpărare a acestor băuturi este accesibilitatea prețului, menționată de 50% dintre respondenți.

Conform datelor unui studiu Reveal Marketing Research, care a evaluat comportamentul de consum al românilor în ceea ce priveşte băuturile răcoritoare şi modul în care acesta a fost influenţat de creşterile preţurilor din ultima perioadă, 86% dintre români declară că au resimţit creşterea preţurilor pentru băuturile răcoritoare.

65% susţin că au auzit de introducerea taxei pe zahăr pentru băuturile non-alcoolice care conţin adaos de zahăr, alţi îndulcitori sau arome, în timp ce 35% menţionează că nu au informaţii în acest sens.

84% dintre consumatori declară că şi-au schimbat comportamentul de cumpărare a băturilor răcoritoare în ultima perioadă, în timp ce doar 16% continuă să consume aceleaşi mărci şi cantităţi de băuturi răcoritoare cu care s-au obişnuit, fără să schimbe nimic.

Cei mai mai hotărâţi în a-şi menţine actualul stil de viaţă sunt persoanele între 45-55 ani (20%), în timp ce persoanele mature de peste 55 ani sunt cele mai predispuse să îşi modifice comportamentul de consum (10%).

Referitor la modul în care s-a schimbat comportamentul de consum al băuturilor răcoritoare, cei mai mulţi cumpără aceleaşi mărci cu care s-au obişnuit, însă mai rar (18%), în timp ce 12% cumpără mărcile preferate cu aceeaşi frecvenţă, dar caută activ preţurile cele mai mici din magazinele pe care le frecventează.

Studiu: Câți dintre români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate. Alte alternative la care apelează românii

Alte alternative la care apelează românii pentru a face faţă creşterilor preţurilor, dar care să le permită să cumpere aceleaşi băuturi răcoritoare cu care s-au obişnuit sunt căutarea ofertelor de preţ pentru cantităţi mai mari sau cumpărarea unor cantităţi mai mici, ambele comportamente înregistrând scoruri similare de 11%, în timp ce 9% aleg să cumpere mărcile preferate când sunt la promoţie şi să îşi facă stocuri acasă.

Pe de altă parte, 13% dintre români au renunţat la băuturile răcoritoare cu care erau obişnuiţi, alegând mărcile cu cele mai bune oferte la raft sau cele mai accesibile la preţ, iar 10 % declară că nu mai cumpără băuturi răcoritoare, în special persoanele mature peste 55 ani (14%).

În contextul actual, marcat de instabilitate economică, cei mai mulţi dintre români sunt mai degrabă interesaţi de preţuri accesibile (50%), într-o măsură semnificativ mai mare rezidenţii din mediul rural prin comparaţie cu cei din mediul urban (58% vs. 46%).

Alte criterii foarte importante care stau la baza deciziei de cumpărare a băuturilor răcoritoare sunt reprezentate de calitatea percepută a produsului (33%), experienţa anterioară cu marca (33%) sau obişnuinţa cu gustul unei anumite mărci (31%).

Cei mai mulţi dintre români obişnuiesc să consume băuturi carbogazoase de tip cola, varianta originală – 44%, sucuri naturale sau nectaruri de fructe – 41%, băuturi carbogazoase cu arome fructate – 38% sau băuturi necarbonatate cu suc de fructe – 37%.

Studiu: Câți dintre români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate. Odată cu înaintarea în vârstă, scade frecvenţa consumului de băuturi răcoritoare

Atât băuturile necarbonatate de tip ice tea, cât şi apa tonică înregistrează scoruri similare de 33%, apa tonică fiind preferată în măsură semnificativ mai mare de persoanele între 45-55 ani (39%).

Ca tendinţă generală, se observă că, odată cu înaintarea în vârstă, scade frecvenţa consumului de băuturi răcoritoare, în special a celor carbogazoase.

Spre exemplu, Generaţia Z (18-24 ani) manifestă un interes semnificativ mai mare pentru toate băuturile carbogazoase pe bază de cola: varianta originală (51% vs. 44 % total eşantion), varianta 0 zahăr (36% vs. 28% total eşantion) sau variante cu diferite arome – lămâie, vanilie (33% vs. 23% total eşantion).

Cei mai mulţi dintre consumatori obişnuiesc să cumpere cel mai des ambalaje mai mari de 2l (39%) sau 2,5l (22%), cantităţi potrivite pentru a fi consumate acasă sau împărţite cu ceilalţi.

De asemenea, sticlele de 0,5l sunt preferate de o treime dintre consumatori (32%), ambalajul practic făcându-le potrivite, în special, pentru consumul pe drum.

În plus, putem observa un interes mai ridicat de a cumpăra cantităţi mai mici de 0.5l în rândul tinerilor între 18-34 ani (39%) şi a rezidenţilor din mediul urban (35% mediu urban vs. 24% mediu rural).

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

OFICIAL: Pensiile pe luna mai 2024, plătite înainte de sărbători. Când vor fi virați banii. HG în ședința de joi

Publicat

oficial: pensiile pe luna mai 2024, plătite înainte de sărbători.

OFICIAL: Pensiile pe luna mai, plătite în avans. Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, vor ajunge la pensionari înainte de sărbători. 

Guvernul va aproba proiectul de Hotărâre în acest sens, care a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Proiectul propune devansarea plăţilor cu pensii şi alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special în valoare totală de peste 9,331 miliarde de lei.

Astfel, urmează să fie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fermele mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme europene. Măsură în Parlamentul UE

Publicat

apia începe plata pentru motorina utilizată în agricultură în al

Fermele mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme europene. Măsura, aprobată de parlamentarii europeni, mai trebuie să treacă de Comisie, însă aceasta va fi o formatitate pentru că există un consens pe ea. 

Parlamentarii europeni au aprobat o revizuire a politicii agricole comune (PAC) pentru a uşura sarcina administrativă pentru fermierii din UE.

La vot au fost 425 voturi „pentru”, 130 „împotrivă” şi 33 abţineri.

Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vin PAȘTILE! Unde se pot SACRIFICA miei? Nicolae Pivariu (DSVSA): În județul Cluj, doar Frata a cerut AUTORIZAȚIE

Publicat

miel miei paste pixabay e1713954593750.jpg

Mai sunt 10 zile până la Paște și goana după miei este în plină desfășurare. Întrebarea este unde se pot sacrifica mieii în Cluj?

Contactat de Cluj24, Nicolae Pivariu, șeful DSVSA Cluj, a declarat că mieii pot fi sacrificați doar în abatoare autorizate. ”Deocamdată, doar Frata a solicitat autorizare în tot județul Cluj. Am înțeles că mulți crescători merg în Bistrița-Năsăud, unde funcționează 3 abatoare autorizate.

Vin PAȘTILE! Unde se pot…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi servicii online la Primăria Alba Iulia: platformă de gestionare și programare pentru depunerea actelor la ghișeele SPCLEP

Publicat

noi servicii online la primăria alba iulia: platformă de gestionare

Noi servicii online la Primăria Alba Iulia. Primăria Alba Iulia a cumpărat recent un sistem de gestionare şi programare online pentru depunerea actelor la ghişeele SPCLEP. Este vorba despre o aplicație care va permite programări online, depunerea de cererii cărți de identitate și înscrierea mențiunii de reședință.

Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma SEAP, pe 17 aprilie. Valoarea serviciilor este de 2.960 de lei, fără TVA.

Platformă de gestionare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe