Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Cel puțin 45% din apa de la robinet din Statele Unite conține „poluanții eterni”

Publicat

robinet apa bun scaled e1656672809507.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Potrivit unui amplu studiu realizat de o agenție guvernamentală americană, cel puțin 45% din apa de la robinet din Statele Unite este contaminată cu PFAS, denumite „poluanți eterni”. Conform acestui studiu, nivelurile de contaminare sunt chiar mai ridicate în zonele urbane, informează sâmbătă AFP.

Substanţele perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS) reprezintă o familie de compuşi chimici sintetici dăunători sănătăţii care, conform studiilor, pot fi asociaţi cu unele tipuri de cancer sau cu alte boli.

Aceşti poluanţi, supranumiţi „eterni” de la ciclul lor de viaţă foarte lung, pot ajunge în ape reziduale industriale şi gropi de gunoi şi pot contamina astfel diverse surse de apă.

În cazul unei expuneri de lungă durată, aceştia se pot acumula în corpul uman.

„Studiul realizat Institutul american de prospectare geologică (USGS) este primul care compară, la scara unei ţări întregi, prezenţa PFAS în apa distribuită atât de furnizorii privaţi, cât şi de cei publici”, a declarat vineri pentru AFP Kelly Smalling, autoare principală a cercetării.

Studiu: Cel puțin 45% din apa de la robinet din Statele Unite conține „poluanții eterni”. Echipa de cercetători a colectat eşantioane din peste 700 de locaţii reprezentative

În studiul său, publicat săptămâna aceasta în jurnalul Environment International, USGS estimează că există o posibilitate de 75% ca PFAS să fie prezente în apa din zonele urbane, comparativ cu 25% în zonele rurale.

„Oamenii de ştiinţă de la USGS au testat eşantioane de apă colectate direct de la robinete din bucătării din întreaga ţară”, a declarat Kelly Smalling, cercetătoare la USGS.

„Concentraţiile de PFAS din rezervoarele publice de apă şi din fântânile private au fost similare”, a adăugat ea, precizând că cercetarea s-a concentrat asupra a 32 de tipuri de PFAS, din cele peste 12.000, dintre care unele nu pot fi detectate prin intermediul tehnologiilor actuale.

Echipa de cercetători a colectat eşantioane din peste 700 de locaţii reprezentative.

Riscurile de expunere au fost cele mai mari pe coastele de est şi de vest ale SUA, precum şi în regiunea Marilor Lacuri, în nord-est.

Studiu: Cel puțin 45% din apa de la robinet din Statele Unite conține „poluanții eterni”. Filtrele, recomandate

Autorităţile americane au anunţat în luna martie introducerea unor norme pentru limitarea nivelurilor de poluare ale anumitor PFAS în apa curentă.

Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA) notează că instalarea filtrelor la robinete poate fi eficientă.

Consumul de apă îmbuteliată nu reprezintă neapărat o soluţie, deoarece un alt studiu al USGS din 2022 a arătat că aceasta ar putea conţine compuşi nocivi, cum ar fi plumb, arsenic sau uraniu.

Grupul american 3M, acuzat deja în Belgia şi Olanda, a anunţat luna trecută că va plăti până la 12,5 miliarde de dolari pentru a pune capăt proceselor intentate în SUA de mai multe reţele publice de distribuţie a apei potabile pentru contaminarea cu PFAS, notează AFP.

Compania a precizat că intenţionează să înceteze să mai producă aceşti poluanţi până la sfârşitul anului 2025.

Alte trei grupuri americane, Chemours, DuPont şi Corteva, au încheiat în iunie un acord de aproape 1,2 miliarde de dolari pentru a evita procesele pentru contaminarea apei potabile din SUA cu PFAS. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XVII-a, a ajuns la final

Publicat

foto: festivalul internațional al cântecului, al jocului și al portului

Publicitate

Renumitul festival organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, o dată la doi ani, cinstește memoria celui mai cunoscut și reprezentativ coregraf al județului Botoșani. Vasile Andriescu a fost o personalitate culturală cu o activitate de peste 30 de ani la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Cetățean de onoare al comunei Dimăcheni, a lăsat în urmă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: Moarte violentă pe șosea! O femeie a murit într-un accident între un autoturism și o autobasculantă, în Suceava

Publicat

lângă noi: moarte violentă pe șosea! o femeie a murit

Publicitate

O femeie a murit, luni, într-un accident produs în localitatea Doroteia, în care a fost implicată o autobasculantă și un autoturism, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.

În urma coliziunii dintre cele două vehicule, conducătoarea autoturismului a rămas încarcerată, fiind extrasă din mașină în stare de inconștiență de către pompierii militari.

Aceasta a fost preluată de echipajele medicale și paramedicale aflate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Polițiștii botoșăneni, alături de cei mici, în tabăra de vară organizată de Parohia „Învierea Domnului” din Dorohoi

Publicat

polițiștii botoșăneni, alături de cei mici, în tabăra de vară

Publicitate

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu colegii din cadrul Serviciului Criminalistic și Serviciului Rutier, au participat la o activitate preventiv-educativă organizată în tabăra de vară desfășurată de Parohia „Învierea Domnului” din municipiul Dorohoi.

Evenimentul a reunit aproximativ 250 de copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, care au avut ocazia să…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

RAR publică un ghid actualizat despre consumul de carburant și emisiile de CO2 pentru autoturismele înmatriculate în România

Publicat

rar publică un ghid actualizat despre consumul de carburant și

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) sprijină cumpărătorii de autoturisme prin publicarea „Ghidului privind consumul de carburant și emisiile de CO2”. Potrivit reprezentanților instituției, documentul oferă informații actualizate despre vehiculele de tip omologat, înmatriculate în România, care respectă normele de poluare aflate în vigoare, scrie alba24.ro.

Sunt prezentate valorile de consum de combustibil şi emisiile de CO2 în parcurs combinat, conform…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe