Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Comportamentul primatelor s-a schimbat când grădinile zoologice au fost închise din cauza pandemiei

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Primatele au petrecut mai mult timp odihnindu-se şi pe cont propriu, şi-au sporit comportamentele sexuale şi dominatoare şi au mâncat mai puţin în perioada în care grădinile zoologice şi parcurile safari au fost închise pe durata primului lockdown cauzat de pandemia de coronavirus, sugerează un studiu, potrivit DPA şi PA Media.

Un nou studiu a analizat schimbările în comportamentul maimuţelor bonobo, cimpanzeilor, gorilelor vestice de câmpie şi babuinilor măslinii după ce vizitatorii au început să revină în grădinile zoologice.

Pe măsură ce vizitatorii au revenit, bonobo şi gorilele au început să petreacă mai puţin timp pe cont propriu, iar gorilele au petrecut mai puţin timp odihnindu-se, au descoperit cercetătorii.

Cimpanezii au mâncat mai mult şi au participat mai activ la activităţi în perimetrul incintelor după ce grădinile zoologice au fost redeschise.

Cercetătorii au observat că babuinii măslinii au avut un comportament sexual şi dominator diminuat după revenirea vizitatorilor.

În plus, s-au apropiat mai des de autovehiculele vizitatorilor decât se apropiau de vehiculul administratorului în perioada când parcul a fost închis.

Studiu: Comportamentul primatelor s-a schimbat când grădinile zoologice au fost închise din cauza pandemie: Ce fel de specii sunt primatele

”Primatele sunt una dintre speciile cel mai avansate cognitiv din grădinile zoologice, iar interacţiunile lor cu vizitatorii sunt complexe”, a spus Samantha Ward, cercetător în domeniul bunăstării animalelor la Facultatea de Ştiinţe ale animalelor, zonelor rurale şi mediului din cadrul Universităţii Nottingham Trent.

”Înţelegerea modului în care vizitatorii pot afecta comportamentul animalelor în grădini zoologice şi parcuri este limitată de faptul că astfel de stabilimente sunt închise foarte rar publicului pentru perioade prelungite, iar acum ni s-a oferit o oportunitate unică”, a mai spus ea.

Interacţiunile dintre oameni şi animale, precum şi impactul prezenţei vizitatorilor sunt considerate cruciale în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, sugerează experţii.

Potrivit studiului, specii diferite şi chiar indivizi diferiţi nu răspund în acelaşi mod interacţiunii cu oameni diferiţi.

Studiu: Comportamentul primatelor s-a schimbat când grădinile zoologice au fost închise din cauza pandemiei: Ce spun oamenii de știință

Potrivit oamenilor de ştiinţă, deşi poate fi dificil de stabilit cu exactitate dacă experienţele au fost pozitive, negative sau neutre pentru fiecare animal în parte, cimpanzeii şi babuinii par să fi fost stimulaţi în mod semnificativ de revenirea vizitatorilor.

În mod similar, faptul că bonobo şi gorilele au petrecut mai puţin timp pe cont propriu ar putea fi considerat un fapt pozitiv.

Însă reducerea comportamentelor de odihnă la gorile, care sunt animale mai sedentare, ar putea totodată sugera că ele au fost perturbate de vizitatori, au spus cercetătorii.

Gorilele au schimbat felul în care şi-au petrecut timpul în perimetrul ţarcurilor, ceea ce sugerează că au fost capabile să-şi modifice comportamentul în scopul reducerii unei potenţiale stimulări excesive, controlând astfel efectiv propriile experienţe, sugerează aceeaşi cercetare.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, în timp ce babuinii ar fi fost stimulaţi de vizitatori şi de prezenţa autovehiculelor, a existat totuşi un prag după depăşirea căruia stimularea nu s-a intensificat.

Studiu: Comportamentul primatelor s-a schimbat când grădinile zoologice au fost închise din cauza pandemie: Cărui factor s-ar datora creșterea comportamentului sexual în perioada în care grădina zoologică a fost închisă

Conform studiului, comportamentul sexual crescut în perioada în care grădina zoologică a fost închisă s-ar putea datora lipsei stimulării oferite de prezenţa vehiculelor în mişcare.

”Studiul nostru a arătat modalităţile diferite prin care vizitatorii pot influenţa comportamentul primatelor aflate în captivitate”, a spus Ellen Williams, cercetător pentru bunăstarea animalelor în cadrul Universităţii Harper Adams.

Studiu: Comportamentul primatelor s-a schimbat când grădinile zoologice au fost închise din cauza pandemie: Ce a spus Ellen Williams

”Modificările comportamentele şi schimbările în ceea ce priveşte modul de utilizare a incintei în prezenţa vizitatorilor scoate în evidenţă adaptabilitatea speciilor din grădinile zoologice la mediu. Oferirea unui mediu care să le permită animalelor să se adapteze activ în acel fel este cu adevărat important pentru bunăstarea lor”, a spus ea.

Datele comportamentale pentru acest studiu, publicat în revista Animals, au fost colectate în perioadele aprilie 2020 – septembrie 2020 şi noiembrie 2020 – ianuarie 2021 şi s-au suprapus peste mai multe perioade când grădinile zoologice au fost deschise sau închise în timpul pandemiei de coronavirus.

Bonobo, cimpanzeii şi gorilele au fost observate la Grădina zoologică Twycross din Leicestershire, iar babuinii au fost monitorizaţi de îngrijitorii de la Knowsley Safari din comitatul Merseyside. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Un nou tip de formare pentru profesori: Cambridge Star și Toastmasters Botoșani aduc în prim-plan vorbitul cu impact

Publicat

foto un nou tip de formare pentru profesori: cambridge star

Publicitate

Teama de vorbit în public e mai mare decât teama de moarte, dar poate fi învinsă! Cum? Prin exerciții făcute în mijlocul unor oameni prietenoși, deschiși și dornici să te ajute. Glosofobia poate fi tratată dacă ai unde exersa, iar o metodă foarte eficientă pentru asta este pusă la dispoziția tuturor de clubul Toastmasters.

La inițiativa Elisabetei Maxim, director Cambridge Star Botoșani, și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate: Piețele financiare și consumul de energie, pe minus după tranziție (analiză)

Publicat

trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate: piețele

Publicitate

Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra economiei, întrucât cercetările arată că apar dezechilibre în productivitatea muncii, pe piețele financiare și în consumul de energie, relevă o analiză semnată de Radu Puiu, analist financiar XTB România.

‘Tranziția la o altă oră este o tradiție istorică și a fost introdusă pentru prima dată în urmă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

o tânără de 20 de ani, din municipiul botoșani, este

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

foto: campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe