Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Copii care stau dimineaţa devreme în faţa ecranelor au un risc mai mare de a dezvolta tulburări de vorbire

Publicat

Copiii care petrec un anumit timp în faţa ecranelor (televizor, consolă de jocuri, tabletă, smartphone, calculator) dimineaţa, înainte de şcoală, prezintă un risc de trei ori mai mare de a fi afectaţi de tulburări de vorbire, potrivit cercetătorilor, informează AFP.

În plus, dacă aceşti copii discută ”foarte rar sau deloc” cu părinţii conţinuturile vizualizate pe ecran, riscul de a se confrunta cu tulburări de limbaj creşte de şase ori, conform acestui studiu publicat marţi în Buletinul epidemiologic hebdomadar (BEH) al Agenţiei de Sănătate Publică din Franţa (SpF).

„Nu durata petrecută în faţa ecranelor, în medie opt minute dimineaţa, produce acest efect, ci momentul zilei”, a explicat pentru AFP una dintre cercetătoare, Manon Collet, de la Universitatea din Rennes. „Acest obicei le va epuiza atenţia şi îi va face mai puţin apţi pentru învăţat”, a adăugat ea.

Studiul nu poate demonstra o legătură de tipul cauză-efect, dar stabileşte o anumită corelaţie statistică, consolidată de rezultatele cercetărilor medicale publicate deja, se mai precizează în cercetare.

Utilizarea mediilor digitale a crescut în cursul ultimului deceniu, inclusiv pentru copii de vârste mici care au acces la televiziune, calculatoare, console de jocuri, tablete şi smartphone-uri, amintesc autorii.

Studii precedente au demonstrat că cei mici expuşi la dispozitive mobile au mai puţină interacţiune emoţională cu membrii anturajului, activitate necesară pentru dezvoltarea lor psihomotorie, în special pentru dezvoltarea limbajului.

În Franţa, dezvoltarea limbajului la copii este evaluat în cadrul medicinei şcolare la vârsta de patru ani, potrivit unei scale validate de Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franţa (HAS). Conform unor cercetări realizate în această ţară, între 4% şi 6% dintre copii sunt afectaţi de tulburări primare de vorbire.

Studiul a analizat 167 de copii care se confruntă cu probleme de vorbire şi 109 care nu prezentau astfel de tulburări. Au fost excluşi copiii care prezentau probleme de limbaj din cauza unor patologii sau handicapuri (prematuritate, maladii congenitale, tulburări neurologice, psihiatrice sau de auz) precum şi cei ai căror părinţi nu vorbeau limba franceză.

La cercetare au participat copii din departamentul Ille-et-Vilaine, născuţi între 1 ianuarie 2010 şi 31 decembrie 2012, când aveau vârste cuprinse între trei ani şi jumătate şi şase ani şi jumătate, tronson de vârstă corespunzător perioadei în care sunt depistate tulburările de vorbire.

Dintre copiii care prezentau probleme de limbaj (denumiţi ”cazuri”), 44,3% au fost expuşi ecranelor, în comparaţie cu 22% în grupa celor care nu aveau probleme de limbaj (grupul martor, pentru comparaţie).

„Am constatat că atât cazurile, cât şi cei din grupul martor care au fost expuşi la ecrane dimineaţa, înainte de şcoală, prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta tulburări primare de vorbire”, a precizat cercetătoarea Manon Collet.

Copiii cuprinşi în acest studiu petreceau zilnic în medie o oră şi un sfert în faţa unui ecran.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe