Connect with us

EVENIMENT

Studiu: COVID-19 ar putea evolua într-o boală sezonieră, similară răcelilor

Publicat

SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, ar putea deveni în cele din urmă similar unuia care cauzează răceli obişnuite, reapărând anual în mod sezonier alături de alţi agenţi patogeni din familia coronavirusului care provoacă simptome uşoare, estimează un studiu realizat în SUA şi publicat săptămâna această, potrivit DPA.

Acest lucru se va întâmpla, însă, doar atunci când noul coronavirus va deveni endemic, momentul în care se va răspândi printre comunităţile umane într-un mod care nu provoacă în mod obişnuit focare importante sau îmbolnăviri grave, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea Emory din Georgia şi de la Penn State Universitaty.

„Perioada de timp care va trece până la acest tip de stare endemică depinde de cât de repede se răspândeşte boala şi de cât rapid este implementată vaccinarea”, a declarat pentru New York Times autoarea principală a studiului, Jennie Lavine, de la Universitatea Emory. „Aşadar, secretul este ca toată lumea să fie expusă pentru prima dată la vaccin cât mai repede posibil”, a adăugat ea.

Modelul echipei a fost bazat pe studii efectuate asupra a şase coronavirusuri umane, dintre care patru se răspândesc în mod obişnuit printre oameni şi provoacă doar simptome uşoare. Celelalte două, sindromul respirator acut sever (SARS) şi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), au apărut mai recent şi au rate mai mari de deces şi de contagiozitate, însă împărtăşesc o genetică similară cu noul coronavirus, răspunzător de boala COVID-19.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc deocamdată cât durează efectul imunizării împotriva noului coronavirus în urma îmbolnăvirii, însă dovezile sugerează că „imunitatea de blocare a infecţiei” dispare rapid, în timp ce „imunitatea de reducere a bolii este de lungă durată”. Aceasta înseamnă că o persoană poate să se reinfecteze cu noul coronavirus la câteva luni după infectare, însă a doua, a treia sau a patra oară boala nu s-ar manifesta la fel de sever – similar cu infecţiile în cazul răcelii obişnuite.

Potrivit cercetătorilor, odată ce majoritatea oamenilor dobândesc protecţie împotriva COVID-19, fie pe cale naturală, prin infectare, fie prin vaccinare, majoritatea cazurilor vor apărea „aproape în totalitate la bebeluşi şi copii mici”, despre care se cunoaşte că în acest caz prezintă în general doar simptome uşoare.

Între timp, în cazul persoanelor vârstnice şi a celor vulnerabile, reinfectarea poate avea loc în continuare în timpul „fazei endemice”, însă acestea ar putea fi protejate de simptomele grave de COVID-19 datorită infecţiilor pe care le-au experimentat în copilărie, conform modelelor pe termen lung dezvoltate de echipă. Studii asupra virusurilor comune care cauzează răceli demonstrează că aceste manifestări timpurii de boală apar mai ales la vârste cuprinse între 3 şi 5 ani.

Însă, în absenţa implementării masive a vaccinării, ar putea dura mulţi ani – cu infecţii şi decese – înainte ca noul coronavirus să devină doar o altă boală sezonieră, au subliniat cercetătorii.

Vaccinul, bun pentru prevenirea efectelor grave pe termen lung

Totodată, vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt 100% eficiente în prevenirea infecţiei, aşa că este probabil ca acestea să fie mai bune pentru prevenirea efectelor grave pe termen lung, au notat autorii studiului.

Dezvoltatorii vaccinului de la Moderna, unul dintre produsele de imunizare care au primit autorizare de urgenţă în SUA, au declarat luni că imunitatea oferită de vaccinul lor ar trebui să dureze cel puţin un an, a relatat Reuters.

Previziunile echipei de cercetători nu sunt însă promisiuni, a declarat pentru Times dr. Marc Lipsitch, epidemiolog la Harvard TH Chan School of Public Health din Boston. „Aş miza în mare măsură pe predicţia lor (conform căreia noul coronavirus) va deveni precum coronavirusurile (care provoacă) răceala obişnuită”, a spus Lipsitch. „Însă nu cred că este un lucru absolut garantat”, a adăugat specialistul.

Chiar şi în cazul în care noi variante de coronavirus, precum cea din Marea Britanie care se răspândeşte în prezent în SUA şi în alte state, reapar în timpul fazei endemice, cercetătorii susţin că imunitatea dobândită de la variantele anterioare „este suficient de puternică pentru a preveni îmbolnăvirile grave”.

Aceeaşi idee se aplică şi în cazul reinfectărilor cu oricare dintre cele patru coronavirusuri care provoacă răceala comună, ce par să sporească imunitatea după fiecare îmbolnăvire.

Studiul a fost publicat marţi în jurnalul Science. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

LOCURI de MUNCĂ în ALBA: 491 de posturi la Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Câmpeni și alte localități din județ. Oferta prin AJOFM

Publicat

locuri de muncĂ în alba: 491 de posturi la alba

Locuri de muncă în Alba: Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 26 martie. Sunt vacante 491 de posturi în județul Alba, în mai multe domenii.

Se angajează și personal pentru partea tehnică, de teren a lucrărilor la un birou de cadastru din Alba Iulia. Detalii, AICI.

AICI: ADAUGĂ ANUNȚ ANGAJARE

Agenţia Locală…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea până la jumătatea lunii aprilie: Temperaturi în creștere, dar și multe ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

vremea până la jumătatea lunii aprilie: temperaturi în creștere, dar

Vremea până la jumătatea lunii aprilie: Temperaturi în creștere, dar și multe ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni. Poate una dintre cele mai frumoase perioade din an, luna aprilie este una ce aduce o vreme superbă, cu temperaturi plăcute și zile tot mai însorite.

Meteorologii de la ANM anunță, în prognoza meteo pe patru săptămâni, că vom avea parte de o vreme frumoasă, cu temperaturi ușor mai ridicate decât ce ar trebui să avem în această perioadă.

Citește și

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A mai rămas o lună până când ÎNCEPE Youth Speak Forum 2024, organizat de AIESEC Cluj-Napoca

Publicat

424937820 783784033778346 1177669363580073867 n e1711360074612.jpg

A mai rămas o lună până când începe Youth Speak Forum 2024, locul unde afli cum poți să te integrezi în mediile de lucru și cum poți să te dezvolți profesional.

Tematica evenimentului este „Youth at Work: Mental Health & Wellbeing”. Am ales această temă pentru că la Youth Speak Forum, ne concentrăm pe promovarea bunăstării la locul de muncă și pe crearea unui mediu de lucru sănătos și inclusiv pentru toți.

A mai rămas o lună până când…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Burse școlare: se schimbă criteriile de acordare a burselor pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Document

Publicat

burse școlare: se schimbă criteriile de acordare a burselor pentru

Burse școlare: se schimbă criteriile de acordare a burselor pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Ministerul Educației a publicat un proiect de modificare a legislației.

Toate bursele sunt condiționate de prezența la școală.

Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal

beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse:

  • bursă de excelență olimpică I
  • bursă de excelență olimpică…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe