Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: COVID-19 nu infectează celulele creierului uman

Publicat

Virusul care provoacă COVID-19 nu infectează celulele creierului uman, potrivit unui studiu publicat în revista Cell. Descoperirile vor ridica speranţe că problemele cauzate de Sars-CoV-2, cum ar fi anosmia sau parosmia, ar putea fi superficiale şi reversibile.

Această membrană, numită mucoasa olfactivă, este locul în care virusul ajunge prima dată când este inhalat. În interiorul acesteia se află neuronii senzoriali olfactivi (OSN), care sunt responsabili de iniţierea senzaţiilor olfactive. Aceştia sunt strâns împletiţi cu un fel de celule de susţinere numite celule sustentaculare, potrivit The Guardian.

În noul studiu, cercetătorii belgieni şi germani susţin că virusul infectează celulele sustentaculare, dar nu şi neuronii senzoriali olfactivi.

„Aceasta este doar o distincţie critică”, a declarat autorul principal Peter Mombaerts, care conduce unitatea de cercetare Max Planck pentru neurogenetică din Frankfurt, Germania: „Odată ce crezi că neuronii olfactivi pot fi infectaţi, există o cale rapidă în bulbul olfactiv care duce în creier”.

Locul în care se procesează mai întâi inputul neuronal despre mirosuri

Bulbul olfactiv, situat în partea din faţă a creierului, este locul în care se procesează mai întâi inputul neuronal despre mirosuri. Dacă virusul a pătruns în această structură, s-ar putea răspândi, teoretic, în regiuni mai profunde ale creierului, unde ar putea provoca daune de durată, mai ales că, spre deosebire de OSN, majoritatea neuronilor nu se regenerează odată pierduţi.

Dar dacă virusul infectează doar celulele de susţinere, atunci daunele ar putea fi mai puţin durabile.

Ambele căi ar putea explica disfuncţia olfactivă de care suferă aproximativ jumătate dintre pacienţii cu COVID-19. La unul din 10 dintre aceştia, pierderea sau schimbarea mirosului este pe termen lung, poate chiar permanentă.

Mombaerts spune că acest lucru ar putea fi rezultatul ruperii suportului pentru OSN-uri

Mombaerts spune că acest lucru ar putea fi rezultatul ruperii suportului pentru OSN-uri, chiar dacă ele însele nu sunt infectate. Acestea pot funcţiona sub nivelul normal sau pot înceta să funcţioneze, până când celulele de susţinere se regenerează.

Grupul nu a analizat alte simptome neurologice ale COVID-19, cum ar fi oboseala şi „ceaţa cerebrală” care însoţesc boala pe termen lung.

Nimeni nu se îndoieşte că sistemul nervos central este afectat de boală. Dezbaterea se referă la faptul dacă aceste efecte sunt cauzate de faptul că virusul infectează neuronii sau unui mecanism indirect, cum ar fi un răspuns inflamator în sângele care irigă creierul, cu implicaţii diferite pentru prognostic şi tratament.

Studiul de faţă este cel mai amplu realizat până în prezent pe pacienţi COVID-19

Studiul de faţă este cel mai amplu realizat până în prezent pe pacienţi COVID-19 şi a utilizat o tehnică nouă pentru a capta aceste evenimente timpurii.

În cazul în care concluziile sale se confirmă, cei care se confruntă cu anosmia sau parosmia legate de COVID-19 pot fi liniştiţi că virusul nu le-a infectat creierul şi că viitoarele terapii care vizează celulele sustentaculare puţin studiate ar putea să le amelioreze sau să le vindece afecţiunea.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Vânătoare de obiecte și expoziții, în cadrul Fiți cu-Minți Creative Fest, la Cluj și București. Arta, accesibilă tuturor

Publicat

cluj afis fb e1679330729233.png

Arta și cultura mai sunt celebrate și mâine în cadrul celei de-a doua ediții Fiți cu-Minți Creative Fest, începută pe 18 mai. Participanții au adus în fața publicului o varietate de forme de artă vizuală, muzică și arte performative, toate gândite pentru a însufleți următoarea generație de artiști și creativi.

„Vei avea ocazia să te familiarizezi cu nume noi de upcoming artists, dar te vei (re)întâlni și cu cele deja consacrate în comunitatea artistică locală. Fie că ești un artist aspirant sau cauți, pur și simplu, o experiență culturală inedită, Fiți cu-Minți Creative Fest e…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. „U” Cluj se impune pe teren propriu în prima etapă a play-out-ului Superligii de fotbal

Publicat

u cluj 6 main.jpg

„U” Cluj și FC Argeș s-au întâlnit astăzi, 20 martie, pe stadionul Cluj Arena pentru a disputa partida care a încheiat prima etapă a play-out-ului din Superliga de fotbal a României.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Martic, Pitian, Miron, Chipciu – Remacle, Simion, Filip, Bic – Gomes, Thiam
REZERVE: Iliev – Balan, Goranov, Haita, Ilie, Ispas, Nistor, Oancea, Tescan
ANTRENOR: Ioan Sabău

FC Argeș: Micle – Dobrosavlevici, Turda, Constantin, Rizzi – Meza Colli, Njike – Tofan, Calcan, Koubemba – Garita
REZERVE: Straton – Brendon, Crețu, Hanne, Jakolis, Jobello, Mimito, Moisie,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Apartament tip studio”, de 16 mp, scos la vânzare în centrul orașului. Prețul îi nemulțumește pe clujeni: E cel mai luxos cavou

Publicat

garsoniera de vanzare cluj napoca central 194525280.jpg

O garsonieră de 16 metri pătrați se vinde în zona Astoria din Cluj-Napoca, la prețul negociabil de 52.000 de euro, declanșând un nou val de comentarii printre clujenii sătui de piața imobiliară locală.

„Apartamentul este situat la parter, are chicinetă, este tip studio și are o suprafață totală de 20 de metri pătrați, respectiv 16 suprafața utilă.

Apartamentul este contorizat, finisat, cu parchet, gresie, faianță, geamuri termopan, parțial mobilat și utilat.”, se arată în anunț.

garsoniera de vanzare cluj napoca central 194525279

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

USR Cluj inițiază demersurile pentru construirea unei noi maternități în oraș. Vlad Voiculescu: Avem bani alocați din PNRR

Publicat

usr.jpg

Consilierii USR au inițiat procedurile necesare pentru construirea unei nou maternități în Cluj. Adriana Cristian și Dr. Mihai Iepure, sprijiniți de fostul ministru al Sănătății,  Vlad Voiculescu, au depus proiectele de hotărâri de Consiliu Județean și de Consiliu Local necesare acestui demers, potrivit unui comunicat al USR Cluj.

Rapoartele anuale de statistică indică un trend crescător al nașterilor în Cluj, ceea ce va crește presiunea asupra sistemului medical. Aceste schimbări implică o nevoie acută pentru construirea unei maternități noi, la standardele medicale și europene actuale, care să…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe