Connect with us

ACTUALITATE

Studiu demarat de Transgaz pentru extinderea magistralei de alimentare cu gaze naturale în nordul judeţului Mureș

Publicat

Sursa foto: Alba24.ro

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a anunţat, miercuri, că în urma demersurilor efectuate pe lângă Ministerul Energiei, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a demarat un studiu tehnico-economic pentru cuprinderea celor opt comune din nordul judeţului, cu peste 21.000 de locuitori, într-o soluţie comună de alimentare cu gaze naturale.

„La începutul lunii februarie, atunci când ministrul Energiei, domnul Anton Anton, a făcut o vizită la Iernut, am abordat şi subiecte care se referă la infrastructura conductelor magistrale de gaz din judeţul Mureş. I-am solicitat să studieze posibilitatea ca magistrala de gaz să fie extinsă şi în zona de nord a judeţului, respectiv pe Valea Mureşului, şi să introducă acest obiectiv în strategia energetică naţională. În urma acestei discuţii, am înaintat conducerii Transgaz un memoriu, la solicitarea primarilor din localităţile din nordul judeţului, prin care am justificat necesitatea alimentării cu gaz metan a localităţilor din zona de munte. Ca urmare a memoriului pe care l-am adresat conducerii Transgaz, am primit o comunicare oficială potrivit căreia au demarat procedurile pentru întocmirea studiului tehnico-economic”, a anunţat Mircea Duşa, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, la baza demersurilor au stat mai multe adrese ale primarilor comunelor de pe Valea Mureşului superior, Brâncoveneşti, Ruşii Munţi, Aluniş, Vătava, Deda, Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni, care au cerut extinderea conductei magistrale de transport gaz metan pentru racordarea localităţilor aparţinătoare la reţea, ca urmare a accesului tot mai dificil la lemnul de foc.

„În prezent, în zona de nord a judeţului Mureş nu există reţea de gaze naturale, iar încălzirea imobilelor, prepararea hranei şi a apei calde menajere se realizează în principal cu lemne de foc, la care se adaugă curentul electric, butelii GPL, panouri solare, păcură etc. (…) Conform datelor statistice, în cele 8 unităţi administrativ-teritoriale sunt înregistrate peste 10.000 de gospodării ale populaţiei, cu peste 21.000 de persoane, la care se adaugă casele de vacanţă, 92 de instituţii publice şi 350 de agenţi economici şi unităţi de asistenţă socială – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Brâncoveneşti, cu 298 asistaţi şi 210 angajaţi, Centrul Medico – Social Deda, cu 25 de paturi, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Lunca Mureşului, cu 70 asistaţi şi 52 angajaţi. Accesul comunităţilor la resurse pentru încălzire este tot mai dificil şi costisitor, fiind amplificat de retrocedările de pădure şi de stabilirea ariilor protejate în zonă, respectiv Parcul Naţional Călimani Sud, Defileul Deda-Topliţa şi Defileul Mureşului, care impun restricţii la exploatarea de masă lemnoasă”, a precizat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Restricții de trafic pe șosele din cauza unui transport agabaritic

Publicat

1659605480 politia noaptea e1608912223558.jpg
Arhivă foto

Poliția Română anunță că duminică seară, începând cu ora 22.00, vor fi impuse restricții de trafic pe mai multe artere rutiere, din cauza unui transport agabaritic.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în data de 14 august 2022, începând cu ora 22.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: PTF Giurgiu – DN5 – DN 5B – Ghimpați – DN6 – București – DNCB – A1 – Pitești – DN 65B – Găneasa – DN 64 – Râmnicu-Vâlcea – DN 67 – DN 7 – DN1 – Brașov – DN 13 – DN 1S – Hoghiz (Brașov).

Transportul este format dintr-un camion cu lățimea de 5,2 metri, urmând a fi însoțit pe traseul precizat de un echipaj al  poliției rutiere.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ați văzut-o? Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de acasă. Mama ei a anunțat Poliția

Publicat

plecata de acasa e1660499151166 900x600.jpg

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 14 august 2022, în jurul orei 16,30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați de către o femeie din comuna Sântimbru, cu privire la faptul că, în noaptea de 12/13 august, fiica sa, Mircea Mădălina Denisa, de 17 ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Minora are următoarele

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CFR a luat-o în Bot(oşani). Clujenii au pierdut cu 1-0 pe teren propriu cu FC Botoşani

Publicat

cfr 1.jpg

FC Botoşani s-a impus surprinzător pe terenul campioanei en titre CFR Cluj, scor 1-0, într-un meci disputat duminică în etapa a cincea a Superligii de fotbal.

După această primă victorie în Gruia în faţa lui CFR Cluj, FC Botoşani a urcat provizoriu pe prima poziţie a clasamentului, cu 11 puncte, devansând-o chiar pe CFR Cluj, care a rămas cu 9 puncte.

CFR, cu multe schimbări în unsprezecele de start faţă de meciurile precedente, a avut o evoluţie neconvingătoare, dar şi destulă neşansă.

Echipa antrenată de Mihai Teja a înscris la prima sa ocazie, pe contraatac în minutul 31, prin Sekou…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

15.000 de pelerini la Mănăstirea Nicula. 30 de jandarmi au condus un convoi de 1.500 de pelerini

Publicat

whatsapp image 2022 08 14 at 15.44.24 1.jpeg

La Mănăstirea Nicula se aflau, duminică seară, aproximativ 15.000 de pelerini, potrivit jandarmilor clujeni.

VEZI ŞI:

Programul PELERINAJULUI de la Mănăstirea Nicula la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

„30 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca alături de polițiști și pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul deplasării celor aproximativ 1.500 de pelerini dinspre Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Gherla înspre Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Nicula, judeţul Cluj, pentru desfășurarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe