Connect with us

ACTUALITATE

Studiu demarat de Transgaz pentru extinderea magistralei de alimentare cu gaze naturale în nordul judeţului Mureș

Publicat

Sursa foto: Alba24.ro

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a anunţat, miercuri, că în urma demersurilor efectuate pe lângă Ministerul Energiei, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a demarat un studiu tehnico-economic pentru cuprinderea celor opt comune din nordul judeţului, cu peste 21.000 de locuitori, într-o soluţie comună de alimentare cu gaze naturale.

„La începutul lunii februarie, atunci când ministrul Energiei, domnul Anton Anton, a făcut o vizită la Iernut, am abordat şi subiecte care se referă la infrastructura conductelor magistrale de gaz din judeţul Mureş. I-am solicitat să studieze posibilitatea ca magistrala de gaz să fie extinsă şi în zona de nord a judeţului, respectiv pe Valea Mureşului, şi să introducă acest obiectiv în strategia energetică naţională. În urma acestei discuţii, am înaintat conducerii Transgaz un memoriu, la solicitarea primarilor din localităţile din nordul judeţului, prin care am justificat necesitatea alimentării cu gaz metan a localităţilor din zona de munte. Ca urmare a memoriului pe care l-am adresat conducerii Transgaz, am primit o comunicare oficială potrivit căreia au demarat procedurile pentru întocmirea studiului tehnico-economic”, a anunţat Mircea Duşa, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, la baza demersurilor au stat mai multe adrese ale primarilor comunelor de pe Valea Mureşului superior, Brâncoveneşti, Ruşii Munţi, Aluniş, Vătava, Deda, Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni, care au cerut extinderea conductei magistrale de transport gaz metan pentru racordarea localităţilor aparţinătoare la reţea, ca urmare a accesului tot mai dificil la lemnul de foc.

„În prezent, în zona de nord a judeţului Mureş nu există reţea de gaze naturale, iar încălzirea imobilelor, prepararea hranei şi a apei calde menajere se realizează în principal cu lemne de foc, la care se adaugă curentul electric, butelii GPL, panouri solare, păcură etc. (…) Conform datelor statistice, în cele 8 unităţi administrativ-teritoriale sunt înregistrate peste 10.000 de gospodării ale populaţiei, cu peste 21.000 de persoane, la care se adaugă casele de vacanţă, 92 de instituţii publice şi 350 de agenţi economici şi unităţi de asistenţă socială – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Brâncoveneşti, cu 298 asistaţi şi 210 angajaţi, Centrul Medico – Social Deda, cu 25 de paturi, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Lunca Mureşului, cu 70 asistaţi şi 52 angajaţi. Accesul comunităţilor la resurse pentru încălzire este tot mai dificil şi costisitor, fiind amplificat de retrocedările de pădure şi de stabilirea ariilor protejate în zonă, respectiv Parcul Naţional Călimani Sud, Defileul Deda-Topliţa şi Defileul Mureşului, care impun restricţii la exploatarea de masă lemnoasă”, a precizat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe