Connect with us

ACTUALITATE

Studiu demarat de Transgaz pentru extinderea magistralei de alimentare cu gaze naturale în nordul judeţului Mureș

Publicat

Sursa foto: Alba24.ro

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a anunţat, miercuri, că în urma demersurilor efectuate pe lângă Ministerul Energiei, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a demarat un studiu tehnico-economic pentru cuprinderea celor opt comune din nordul judeţului, cu peste 21.000 de locuitori, într-o soluţie comună de alimentare cu gaze naturale.

“La începutul lunii februarie, atunci când ministrul Energiei, domnul Anton Anton, a făcut o vizită la Iernut, am abordat şi subiecte care se referă la infrastructura conductelor magistrale de gaz din judeţul Mureş. I-am solicitat să studieze posibilitatea ca magistrala de gaz să fie extinsă şi în zona de nord a judeţului, respectiv pe Valea Mureşului, şi să introducă acest obiectiv în strategia energetică naţională. În urma acestei discuţii, am înaintat conducerii Transgaz un memoriu, la solicitarea primarilor din localităţile din nordul judeţului, prin care am justificat necesitatea alimentării cu gaz metan a localităţilor din zona de munte. Ca urmare a memoriului pe care l-am adresat conducerii Transgaz, am primit o comunicare oficială potrivit căreia au demarat procedurile pentru întocmirea studiului tehnico-economic”, a anunţat Mircea Duşa, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, la baza demersurilor au stat mai multe adrese ale primarilor comunelor de pe Valea Mureşului superior, Brâncoveneşti, Ruşii Munţi, Aluniş, Vătava, Deda, Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni, care au cerut extinderea conductei magistrale de transport gaz metan pentru racordarea localităţilor aparţinătoare la reţea, ca urmare a accesului tot mai dificil la lemnul de foc.

“În prezent, în zona de nord a judeţului Mureş nu există reţea de gaze naturale, iar încălzirea imobilelor, prepararea hranei şi a apei calde menajere se realizează în principal cu lemne de foc, la care se adaugă curentul electric, butelii GPL, panouri solare, păcură etc. (…) Conform datelor statistice, în cele 8 unităţi administrativ-teritoriale sunt înregistrate peste 10.000 de gospodării ale populaţiei, cu peste 21.000 de persoane, la care se adaugă casele de vacanţă, 92 de instituţii publice şi 350 de agenţi economici şi unităţi de asistenţă socială – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Brâncoveneşti, cu 298 asistaţi şi 210 angajaţi, Centrul Medico – Social Deda, cu 25 de paturi, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Lunca Mureşului, cu 70 asistaţi şi 52 angajaţi. Accesul comunităţilor la resurse pentru încălzire este tot mai dificil şi costisitor, fiind amplificat de retrocedările de pădure şi de stabilirea ariilor protejate în zonă, respectiv Parcul Naţional Călimani Sud, Defileul Deda-Topliţa şi Defileul Mureşului, care impun restricţii la exploatarea de masă lemnoasă”, a precizat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş. AGERPRES

ACTUALITATE

Energia eoliană asigura o treime din producţia naţională, sâmbătă după-amiază. România a exportat peste 1.200 de MW

Publicat

Sursa foto: Economica.net

Energia eoliană asigurau o treime din producţia naţională de electricitate, sâmbătă după-amiază, în contexul în care meteorologii au emis avertizări de vânt puternic pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, zonele unde sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene din România.

Astfel, la ora 17:00, turbinele eoliene produceau 32% din total, cu 2.356 MW, fiind pe primul loc în topul surselor de generare a electricităţii, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, postate pe site-ul Transelectrica.

Pe locul al doilea se afla energia nucleară (18,5%), urmată de cărbune (18,3%), hidro (16%), hidrocarburi (10%), fotovoltaic (3,5%), biomasă (0,6%).

Totodată, România a exportat energie pe tot parcursul zilei de sâmbătă, ajungând la un vârf de 1.274 de MW la ora 15:00.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de vânt puternic pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, până la ora 19:00. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acţiuni de control româno-bulgare pe Dunăre pentru descurajarea pescuitul ilegal

Publicat

Inspectorii români şi bulgari, implicaţi în acţiunea de prevenire a pescuitului ilegal pe fluviul Dunărea, au confiscat într-o singură zi şase plase de pescuit nemarcate şi au scos din apă 21 de bucăţi de şiruri de carmace pentru sturioni, întocmind şi trei procese verbale de contravenţie, a anunţat, sâmbătă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).

“În data de 19.03.2019, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură prin Serviciul Regional Muntenia, împreună cu Agenţia Executivă pentru Pescuit şi Acvacultură din Bulgaria au efectuat o misiune comună în baza Planului de acţiune româno – bulgar pentru prevenirea faptelor ilicite din domeniul pescuitului. Această misiune s-a desfăşurat pe fluviul Dunărea în apele teritoriale ale României şi Bulgariei, insulele române şi bulgare, cât şi pe canalele adiacente în vederea combaterii actelor de braconaj piscicol”, se menţionează într-un comunicat al ANPA remis AGERPRES.

Inspectorii din cadrul celor două agenţii au efectuat verificări privind respectarea prevederilor legislaţiei române şi bulgare în domeniul pescuitului comercial şi recreativ, iar în acest sens au fost inspectate 23 ambarcaţuni de pescuit care practicau pescuitul comercial, din care 20 cu pavilion bulgar şi 3 cu pavilion român şi au fost controlate 14 persoane care practicau pescuitul recreativ pe malul bulgar al Dunării.

“Verificările efectuate de echipa de control româno – bulgară au avut următoarele rezultate: confiscarea de plase de pescuit (setci) şi vârşe instalate la stănoagă, reperarea şi scoaterea din apă a 21 bucăţi de şiruri de carmace pentru sturioni cu 1.200 de cârlige montate, în dreptul km fluvial 543 (insula Vardim), identificarea şi ridicarea în vederea confiscării a 6 setci nemarcate, fiecare cu lungimea de 50 de metri şi ochiul plasei de 60 mm, încheierea a 3 procese verbale de contravenţie”, conform datelor ANPA.

Acţiunile vor continua în perioada următoare pentru descurajarea actelor de pescuit ilegal, comercializare ilicită, evaziune fiscală cu peşte şi produse din peşte, precum şi pentru protejarea ihtiofaunei în perioada de reproducere naturală.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone la frontiera cu Ungaria

Publicat

sculeni

Autorităţile maghiare restricţionează în fiecare săptămână circulaţia rutieră pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele cu masa maximă totală autorizată mai mare de 7,5 tone, începând de sâmbătă, de la ora 23:00, până duminică, la ora 23:00, a anunţat Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Aceste restricţii se vor institui şi pe perioada sărbătorilor legale.

Compania de drumuri precizează că va intensifica ritmul activităţilor specifice, astfel încât, după ridicarea restricţiilor, traficul să fie fluidizat cât mai rapid.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul CNAIR, dar şi de pe paginile de socializare ale companiei. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat prins în flagrant imediat după comiterea unei infracţiuni de furt calificat

Publicat

catuse

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) au prins în flagrant un bărbat în vârstă de 27 ani, suspectat că a furat mai multe bunuri din curtea unui imobil din sectorul 5.

Potrivit unui comunicat al DGPMB remis sâmbătă AGERPRES, poliţişti din cadrul Secţiei 19 au depistat un bărbat care, prin escaladarea gardului, a sustras mai multe bunuri din curtea unui imobil.

“Cel în cauză a fost condus la sediul subunităţii de poliţie pentru continuarea cercetărilor, iar pe parcursul audierilor s-a stabilit că acesta, în data de 19 martie, ar fi procedat într-un mod asemănător, sustrăgând mai multe materiale de construcţii de la aceeaşi adresă”, se arată în comunicatul citat.

Bărbatul de 27 ani a fost reţinut de poliţişti, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

Poliţiştii menţionează că “punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. AGERPRES

Citește mai departe