EVENIMENT
Doar unul din două cazuri pozitive confirmate cu RT-PCR este identificat și prin test rapid (studiu)

Doar 53% din totalul persoanelor diagnosticate pozitiv cu infecția SARS-CoV-2 prin testele RT-PCR au fost detectate și prin teste rapide, arată un studiu realizat în România.
Medicii de la MedLife, realizatorii studiului, atrag din nou atenția asupra unor posibile riscuri pe care și le asumă pacienții care recurg la testele rapide pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2.
Testele rapide pod duce la un sentiment de falsă protecție
Potrivit specialiștilor, aceste teste au în continuare o sensibilitate scăzută, de sub 60%, și pot duce la un sentiment de falsă protecție, implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul pacienților asimptomatici.
În contextul valului 4 și a unei rate ridicate de răspândire a virusului SARS-CoV-2, compania a derulat cea de-a doua etapă de studiu pentru evaluarea sensibilității testelor rapide, utilizând în paralel, pentru comparație, teste RT-PCR.
Prima etapă a fost realizată anul trecut pe un eșantion de 97 de persoane.
Pe lângă eșantionul de anul trecut, în cea dea doua etapă, medicii au analizat un eșantion de alte 1002 persoane.
S-au făcut recoltări aleatorii la persoane venite pentru testare din proprie inițiativă
S-au făcut recoltări aleatorii la persoane venite pentru testare din proprie inițiativă din București, Timișoara, Ploiești, Brașov și Cluj Napoca, afirmativ asimptomatici sau cu simptome ușoare, nespecifice.
Pentru RT-PCR s-a recoltat exsudat orofaringian și nazofaringian dintr-o nară, iar pentru detecția de antigen s-a recoltat exsudat nazofaringian din cealaltă nară.
Astfel, conform studiului, doar 53% din totalul persoanelor confirmate pozitiv cu infecția COVID-19 prin testele RT-PCR au fost confirmate și prin testele rapide: 28 dintr-un total de 53 de persoane.
Toate rezultatele negative prin RT-PCR au fost negative și la detecția de antigen. Ca urmare, pentru acest eșantion de 1099 de persoane s-a obținut o sensibilitate de 53% și o specificitate de 100%.
53% în condiții reale de lucru se traduce prin lipsa identificării a 47 de purtători de SARS-CoV-2 din 100
Echipa care a realizat studiul subliniază că o sensibilitate de 53% în condiții reale de lucru se traduce prin lipsa identificării a 47 de purtători de SARS-CoV-2 din 100, care vor continua să răspândească virusul.
„Din media ciclurilor de amplificare rezultă faptul ca testul rapid identifică doar încărcături virale mari (în jurul ciclului 22), nedepistând acele încărcături virale mici ce pot fi găsite atât la începutul contaminării, cât și la sfârșit, dar fără a putea face distincția între cele două situații și fără a exista un prag al ciclurilor de amplificare dincolo de care nu mai există contagiozitate”, a declarat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator.
„Aproximativ cu un an în urmă trăgeam un semnal de alarmă asupra eficienței limitate a testelor rapide în diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2. Dată fiind creșterea abruptă a numărului de cazuri, dar și utilizarea în masă a acestor teste, ne-am propus să revenim asupra acestui demers și să analizăm un eșantion mai mare de persoane.
Rezultatele au confirmat din nou faptul că testele rapide nu sunt un instrument fiabil pentru diagnosticul infecției COVID-19
Rezultatele au confirmat din nou faptul că testele rapide nu sunt un instrument fiabil pentru diagnosticul infecției COVID-19, având o sensibilitate de sub 60%. Aceste teste nu funcționează în cazul persoanelor asimptomatice și nici a celor care sunt la început sau la final de boală.
Se pare că aceste teste au o sensibilitate suficient de ridicată doar în cazul persoanelor simptomatice, însă și această situație ar trebui tratată cu multă precauție. În concluzie, testele rapide nu se pretează pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2, dar rămân un instrument bun de lucru pentru triajul în rândul persoanelor simptomatice”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.
Potrivit acestuia, concluziile sunt și mai îngrijorătoare în contextul în care, în acest moment, peste 66% din testele raportate oficial sunt teste rapide.
„Folosite pe scară largă, aceste teste duc la o falsă impresie de protecție și implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul persoanelor asimptomatice. Acest fenomen, coroborat cu o rată scăzută de testare la nivel național, ar conduce conform studiilor noastre la un număr real de cazuri între 5 și 7 ori mai mare. Dacă vom continua în acest ritm, avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare, România având deja astăzi, în mod real, aproape 100.000 cazuri pe zi”, a mai spus Mihai Marcu.
Ce susțin realizatorii studiului
Realizatorii studiului susțin că RT-PCR este în continuare etalonul și instrumentul utilizat global pentru identificarea purtătorilor de virus SARS-CoV-2.
„Până în prezent metoda RT-PCR este considerată gold standard de identificare a ARN viral, fiind o metodă cu sensibilitate și specificitate convenabile pentru a realiza prioritatea actualei pandemii. Chiar dacă nu este o metodă nici rapidă, nici ieftină și realizarea volumelor necesare se face cu implicarea serioasă a resurselor umane, continuă să fie etalonul și instrumentul utilizat global pentru identificarea purtătorilor de virus.
În continuare, foarte mulți producători de teste de laborator încearcă să pună la punct alternativa ieftină și rapidă a gold standardului, respectiv depistarea de antigen viral. În prezent sunt puse pe piață foarte multe astfel de teste cu performanțe din ce în ce mai bune. Din păcate, însă, până la acest moment nu s-a identificat un astfel de test care să înlocuiască RT-PCR, astfel încât să fie introdus în politicile și metodologiile de supraveghere și control a infecției cu noul coronavirus nicăieri în lume”, a precizat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
VIDEO. Jazz și cafea, în mijlocul orașului: o dimineață cu JazzyBIT în Piața Muzeului Cluj-Napoca

Piața Muzeului din Cluj-Napoca a prins, marți, viață pe ritmuri de jazz. De la ora 09:00, timp de 30 de minute, trupa JazzyBIT a oferit publicului o mostră de festival, într-un concert live susținut în fața cafenelei Olivo Coffee Culture.
A fost o dimineață cu gust și miros bun de cafea și energie cât pentru o zi întreagă, într-un decor familiar, dar cu o atmosferă specială.
Deși nu a cântat, celebrul pianist cubanez Omar Sosa, aflat în Cluj pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Intervenții ale drumarilor din Alba, pe Transalpina și DN 75. Un bolovan și un copac au ajuns pe partea carosabilă

Echipele Secției de Drumuri Naționale Alba au intervenit marți pe DN 67 C – Transalpina pentru îndepărtarea unui bolovan de dimensiuni considerabile, desprins de pe versant.
De asemenea, drumarii au intervenit și pe DN 75, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe partea carosabilă.
Intervenție pe Transalpina
Pe DN 67 C – Transalpina, la kilometrul 80+700, în zona lacului Oașa, echipele SDN Alba au intervenit pentru îndepărtarea unui bolovan de dimensiuni considerabile, care…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Festivalul Internațional „Lucian Blaga” 2025 la Sebeș: întâlnire a Editurii Școala Ardeleană, la sediul primăriei. Invitați

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” 2025 la Sebeș: Vineri, 23 mai 2025, începând cu ora 16.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș va avea loc o întâlnire a Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, la care este invitat publicul.
Directorul editurii, Vasile George Dâncu, are o colaborare constantă cu Centrul Cultural „Lucian Blaga”. Proiectele editoriale propuse, alături de invitații de înaltă ținută care vor fi prezenți la Sebeș, contribuie la prestigiul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Propunerea ca Nicușor Dan să candideze la Președinție a venit de la Cluj. Dezvăluirile lui Valentin Naumescu

Candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale s-a născut la Cluj-Napoca în 6 decembrie 2024, la propunerea Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), al cărei președinte este profesorul Valentin Naumescu de la UBB.
Valentin Naumescu a povestit la sfârșitul anului trecut în podcastul Contraste de pe Cluj24 că a organizat la Cluj în 6 decembrie 2024 la Facultatea de Studii Europene a UBB un eveniment sub egida ICDE în cadrul căruia urma să îi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro