Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Doi din zece români vor cheltui mai mult de sărbătorile de iarnă, faţă de anul trecut

Publicat

cadouri

Aproape un sfert dintre români (22%) vor cheltui mai mult decât anul trecut, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, pe cadouri, mâncare, băutură, decoraţiuni şi excursii de Crăciun, iar 15% ar contracta un credit pentru a acoperi aceste cheltuieli, se arată într-un studiu Ipsos MORI, contractat de grupul britanic International Personal Finance, ce operează Provident Financial România.

Potrivit sursei citate, din totalul ţărilor europene studiate, doar polonezii se apropie de nivelul de 22% atins de români, cu 14%, în timp ce locuitorii din Cehia sunt cei mai conservatori când este vorba de a cheltui mai mult, cu doar 7% dintre respondenţi.

Pe de altă parte, 12% dintre români iau în calcul un buget mai mic pentru Sărbătorile de iarnă din acest an, însă, totuşi, 57% menţin lucrurile sub control şi intenţionează să păstreze acelaşi nivel de cheltuieli ca anul trecut.

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi (48%) consideră costul crescut al vieţii drept motiv pentru cheltuielile mai mari vizate în acest an. În acest context, un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sărbătorilor este reprezentat, pentru peste jumătate dintre respondenţi (51%), de cheltuielile mai mari pentru cadouri, în timp ce un sfert menţionează circumstanţele personale sau familiale modificate faţă de anul trecut (24%).

În acelaşi timp, o treime dintre românii (33%) care au de gând să consume mai puţine resurse financiare de Crăciun admit că au cheltuit prea mult anul trecut şi că, de această dată, intenţionează să şi economisească.

Datele cercetării de specialitate relevă că, în 2018, un român din cinci (20%) a cheltuit, de Crăciun, între 200 şi 400 de lei, urmând, îndeaproape, categoria celor care au cheltuit între 401 şi 600 de lei (19%), cei care au alocat peste 1.500 de lei (8%). Tot 8% dintre consumatori au cheltuit sub 200 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă din 2018.

De asemenea, dintre românii care ar contracta un credit, 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile de Crăciun, ce includ mâncarea, băutura, decoraţiunile, cadourile sau călătoriile.

„Când este vorba de sumele pe care ar fi dispuşi să le împrumute, un sfert (25%) dintre cei care ar contracta un credit de Crăciun ar opta pentru sume între 801 şi 1.000 de lei, urmaţi de cei care ar alege fonduri de la 601 la 800 de lei, la egalitate cu românii care ar împrumuta 401 – 600 de lei, ambele categorii reprezentând 18%. Doar 16% dintre aceştia ar mai contracta, acum, credite de peste 1.500 de lei”, se notează în concluziile cercetării.

Ipsos MORI a efectuat, în perioada 23 – 31 octombrie 2019, un sondaj online în rândul adulţilor a 4.001 de persoane, cu vârste între 18 şi 75 de ani (câte 500 din Cehia, Lituania, Mexic, România şi Spania, 501 din Polonia şi 1.000 din Ungaria).

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,4 milioane de clienţi în nouă ţări din Europa, precum şi în Mexic şi Australia. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Bătaie de joc la adresa elevilor de la țară pe milioane de euro. Autoritățile au investit în săli de sport neîncălzite sau în câmp

Publicat

index 10 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ca să fie în pas cu vremurile în materie de investiții, autoritățile locale de la țară construiesc săli de sport pe bandă rulantă, fără să ia însă în calcul utilitatea lor sau costurile ulterioare. S-a ajuns astfel la situația în care milioane de euro au fost aruncați pe apa sâmbetei, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este considerat, mai ales în zonele rurale, unul dintre cele mai sărace din România. Încă sunt probleme serioase în privința alimentării cu apă și canalizare, gazul lipsește în majoritatea comunelor, iar satele sunt tot mai îmbătrânite. La toate acestea se adaugă un sistem sanitar rural la pământ. Comunități întregi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe