Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Exerciţiile fizice pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv în cazul femeilor

Publicat

fitness exercitii sport 1000x586.jpg

Cât mai mulţi paşi pe zi, împreună cu exerciţii fizice de intensitate moderată până la viguroasă, pot reduce riscul de apariţie a demenţei şi a tulburărilor de memorie la femei, conform rezultatelor unui studiu efectuat recent în Statele Unite, relatează joi UPI.

În cazul femeilor de 65 de ani şi peste această vârstă, fiecare 31 de minute suplimentare pe zi de activitate fizică moderată până la viguroasă au fost asociate cu un risc redus cu 21% de a dezvolta tulburări cognitive uşoare sau demenţă, potrivit studiului condus de cercetători de la Universitatea din California, San Diego (UCSD).

Riscul a fost cu 33% mai mic cu fiecare 1.865 de paşi zilnici suplimentari.

„Având în vedere că debutul demenţei începe cu 20 de ani sau mai mult înainte de apariţia simptomelor, intervenţia timpurie pentru amânarea sau prevenirea declinului cognitiv şi a demenţei în rândul adulţilor în vârstă este esenţială”, a declarat autoarea principală a studiului, Andrea LaCroix, profesoară la Şcoala de sănătate publică şi ştiinţa longevităţii umane din cadrul UCSD.

O mare parte dintre cercetările realizate anterior asupra activităţii fizice şi sedentarismului în relaţie cu deficienţa cognitivă uşoară şi demenţa au utilizat date auto-raportate mai degrabă decât dispozitive portabile, a remarcat coautorul studiului, Steve Nguyen, cercetător postdoctoral la Şcoala de Sănătate Publică.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit date de la 1.277 de femei participante la cercetări auxiliare realizate în cadrul proiectului „Women’s Health Initiative” care au analizat memoria, activitatea fizică şi sănătatea cardiacă.

Studiu: Exerciţiile fizice pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv în cazul femeilor. Femeile au înregistrat, în medie, 3.216 paşi şi 276 de minute în activităţi fizice uşoare pe zi

Participantele la studiu au purtat accelerometre de calitate (dispozitive care măsoară mişcarea).

Acestora li s-a solicitat să îşi desfăşoare activităţile zilnice obişnuite o perioadă de până la şapte zile.

Femeile au înregistrat, în medie, 3.216 paşi şi 276 de minute în activităţi fizice uşoare pe zi, precum activităţi casnice, grădinărit şi mers pe jos.

De asemenea, ele au realizat, în medie, 45,5 minute de activitate fizică moderată până la viguroasă pe zi, precum mersul pe jos şi au stat jos, în medie, 10,5 ore pe zi.

Potrivit constatărilor, perioadele mai mari de inactivitate sau şederea prelungită nu au fost asociate cu un risc sporit de declin cognitiv uşor sau de demenţă.

Concluziile au fost publicate în jurnalul Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

„Adulţii mai vârstnici pot fi încurajaţi să se mişte mai mult, la o intensitate cel puţin moderată şi să facă mai mulţi paşi zilnic pentru a reduce riscul de declin cognitiv uşor şi de demenţă”, a declarat Nguyen, citat într-un comunicat emis de UCSD.

Studiu: Exerciţiile fizice pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv în cazul femeilor. Peste 5 milioane de persoane, afectate de demență în SUA

„Constatările în ceea ce priveşte paşii efectuaţi pe zi sunt demne de luat în seamă deoarece paşii sunt înregistraţi de o varietate de dispozitive portabile din ce în ce mai utilizate de oameni”, a spus cercetătorul, adăugând că, astfel, sfaturile „ar putea fi uşor de urmat”.

În Statele Unite, demenţa afectează peste 5 milioane de persoane, potrivit Departamentului de sănătate şi servicii sociale (HHS) din SUA, cifră care s-ar putea dubla până în 2050.

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de memorie şi de gândire comparativ cu bărbaţii, au notat autorii studiului.

„Activitatea fizică a fost identificată ca fiind una dintre cele trei cele mai promiţătoare modalităţi de reducere a riscului de demenţă şi boală Alzheimer”, a notat LaCroix.

„Prevenţia este importantă pentru că odată ce demenţa este diagnosticată, (procesul, n.a.) este foarte dificil de încetinit sau de inversat. Nu există niciun tratament”, a adăugat coautoarea studiului. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Amenzi majorate și de 7 ori pentru șoferii fără RCA la mașină. Cât se poate deconta direct pentru reparații în regie proprie

Publicat

amenzi majorate și de 7 ori pentru șoferii fără rca

Amenzile pentru șoferii care nu au RCA la mașină vor fi majorate. Noile sume sunt chiar de 7 ori mai mari. Prevederile sunt într-un proiect adoptat luni de Senat.

De asemenea, despăgubirile vor putea fi achitate pentru reparaţia vehiculului avariat, la solicitarea persoanei prejudiciate, prin decontare directă. Condiţia este ca valoarea totală să nu depăşească echivalentul în lei a 400 de euro.

Proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă cameră sesizată. Votul final va fi la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean: Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice, prioritate strategică a Guvernului

Publicat

mircea abrudean sgr.jpg

Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice, reprezintă o prioritate strategică a Guvernului, mai ales în această perioadă în care se discută de PNRR, fonduri europene şi aderarea la OCDE, potrivit secretarului general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Declarația a fost făcută, luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de acordare a diplomelor pentru absolvenţii Programelor de formare specializată pentru numirea într-o funcţie de demnitate publică de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Elevii clujeni au obținut rezultate de excepție la două concursuri școlare. Ce premii au luat

Publicat

foto grigore moisil.jpeg

Elevii clujeni s-au întors cu premii și mențiuni de la două concursuri școlare.

La Concursul interjudețean de matematică ,,Grigore Moisil”, elevii clujeni au obținut două prenii I, iar la Concursul „Tehnici Matematice” un premiu I.

Elevii clujeni au obținut rezultate de excepție la două concursuri școlare. Ce premii au luat

Cei mai buni elevi la matematică din județul Cluj au participat, în perioada 22 -24 martie 2024, la Concursul interjudețean de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bază de date pentru monitorizarea dealerilor de droguri. Când se înființează registrul național. Legea a fost promulgată

Publicat

bază de date pentru monitorizarea dealerilor de droguri. când se

Legea prin care devine operațional Registrul traficanților de droguri a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Poliţia va avea posibilitatea să cunoască, supravegheze şi identifice operativ persoanele care au comis astfel de infracţiuni, susține ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind

  • Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri
  • și pentru completarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe