Connect with us

EVENIMENT

Studiu: În pandemie, în România a crescut consumul de alimente sănătoase

Publicat



În pandemie, în România a crescut consumul de alimente sănătoase: 38% dintre respondenții unui studiu realizat de Starcom România au consumat mai multe fructe și legume proaspete, iar 29% au băut mai mult ceai comparativ cu alți ani.

Conform studiului „Impactul pandemiei de COVID-19 asupra consumului de alimente”, românii au fost chibzuiți în ceea ce privește cheltuielile alimentare din ultimul an și au continuat să cumpere mărci cunoscute. În același timp, au devenit mai conștienți de ceea ce consumă și au căutat alimente sănătoase: aproape 90% dintre ei au evitat produsele cu aditivi, 86% au folosit ingrediente naturale sau organice în prepararea mâncării, iar 82% au evitat băuturile carbogazoase. Noul studiu face parte din HumaGraphExperience, o serie de infografice lunare realizate de Starcom România, bazate pe studii cantitative.

„Perioada pandemică a accentuat nevoia românilor din mediul urban de a avea un stil de viață mai sănătos pentru a contrabalansa sedentarismul și a crescut gradul de apreciere a meselor în familie. Legumele și fructele au fost la mare căutare în dieta românilor în această perioadă, în detrimentul produselor cu aditivi și conservanți artificiali. Totodată, contextul pandemic a creat mediul perfect ca oamenii să gătească mai mult în casă, acordând o mai mare atenție produselor folosite în prepararea mâncării, ingredientelor naturale sau chiar organice”, a explicat Andreea Zanfir, Consumer Insights & Research Coordinator, Starcom România.

Pandemia i-a determinat pe români să cumpere mai mult ca în alți ani alimente ambalate, din motive de igienă (93%), dar aceștia au continuat să cumpere și alimente neambalate, în principal din motive de protejare a mediului (82%). Totodată, românii s-au orientat către alimente neperisabile sau cu un termen de expirare mai generos (84%), au făcut cumpărăturile pe baza unor liste stabilite anterior (83%) și au achiziționat cantități mari deodată (74%), pentru a se aproviziona și evita spațiile aglomerate.

În mare măsură, respondenții au declarat că s-au orientat către alimente la oferte speciale (90%), acordând o mai mare atenție prețului comparativ cu alți ani. Cu toate acestea, mărcile cunoscute au rămas printre alegerile consumatorilor, precum și produsele gustoase, consumate pentru a satisface nevoia de răsfăț.

Magazinele fizice (supermarket-urile/hypermarket-urile) rămân principalele mijloace ale românilor din mediul urban de a-și face cumpărăturile săptămânale. Ocazional, de cel mult 2-3 ori pe lună, aceștia apelează și la cumpărăturile online de alimente.

Pe lângă preț (69%), românii au luat în considerare și alte criterii atunci când au ales să își cumpere alimentele: calitatea produselor (68%), prospețimea (56%), experiența anterioară (39%) și lista de ingrediente (37%).

Persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, au fost mai atrase de ambalaj și promovare/reclamă, comparativ cu alte segmente de vârstă, în timp ce pentru adulții de peste 55 de ani a contat în mai mare măsură prospețimea, experiența personală, ingredientele naturale și mărcile preferate.

În perioada pandemiei, sănătatea a devenit o preocupare majoră pentru români. Astfel, au început să fie mai conștienți de ceea ce consumă: aproape 90% dintre ei au evitat alimentele cu aditivi și conservanți artificiali, 86% au folosit ingrediente naturale sau organice în prepararea mâncării, iar 82% au evitat băuturile carbogazoase.

Gătitul a devenit unul dintre hobby-urile dezvoltate de persoanele din mediul urban în perioada pandemiei. În plus, noul context a determinat schimbări în obiceiurile de gătit: oamenii au încercat noi rețete (88%) și tipuri de mâncare (86%) și au pregătit deserturi de casă pentru a crea momente de răsfăț în familie (82%).

Deși 84% dintre respondenți au declarat că mâncarea este o componentă importantă în viața lor socială, persoanele din mediul urban au fost precaute în perioada pandemiei: au luat mesele în familie (87%), în fața televizorului (67%), sau în fața computerului (57%).

Românii au început să consume mai multe produse sănătoase în timpul pandemiei: 38% dintre ei au consumat mai multe legume proaspete, 37% mai multe fructe proaspete și 29% mai mult ceai și produse lactate (iaurt, branzeturi) comparativ cu alți ani. Cafeaua a fost, la rândul ei, mai consumată comparativ cu anii anteriori (28%), în special în rândul persoanelor active cu vârste cuprinse între 18-34 ani (34%).

Pe de altă parte, românii au consumat mai puține alimente congelate și semi-preparate, cât și mai puține băuturi alcoolice.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-34 ani și-au schimbat cel mai mult comportamentul alimentar.

Pentru 7 din 10 români din mediul urban, fructele și legumele proaspete au devenit indispensabile în perioada pandemică. Similar, cafeaua (62%), produsele lactate (58%) și carnea de pasăre (55%) reprezintă acum elemente de bază în dieta românilor.

Totuși, carnea continuă să fie unul dintre produsele principale folosite la gătit (64%), alături de fructe și legume (58%), urmate de condimente (52%) și uleiuri (52%). Alte produse folosite sunt orezul, produsele lactate și peștele.

Persoanele mai tinere au fost mai atrase să folosească făină și produse din făină, precum și fructe congelate, legume și zahăr, comparativ cu alte segmente de vârstă.

Studiul a fost realizat de agenția de media Starcom, prin interviuri online, pe un eșantion de 806 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatoari de internet, din mediul urban, în perioada 28 aprilie – 10 mai 2021.

 

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Un deţinut de la Penitenciarul Vaslui s-a spânzurat

Publicat

inchisoare, penitenciar, gratii

Un deţinut de la Penitenciarul Vaslui s-a spânzurat luni, în incinta unităţii, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Evenimentul a fost anunţat la numărul de urgenţă 112, la ora 7,41.

“O autospecială de Terapie Intensivă Mobilă a fost solicitată să intervină la o instituţie de maximă siguranţă din municipiul Vaslui, unde o persoană s-ar fi spânzurat”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Dan Ionaşcu.

Poliţiştii au demarat verificări pentru a stabili în ce împrejurări s-a produs incidentul. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Impact frontal între un TIR și un autoturism pe DN6, în Caraș-Severin. Unul dintre șoferi a murit

Publicat

Arhivă foto

Un accident în care au fost implicate un autoturism și un TIR a avut loc luni dimineața pe DN6, în județul Caraș-Severin. Șoferul autoturismului a murit.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, un autoturism și un TIR au fost implicate într-un impact frontal pe DN 6 Băile Herculane – Caransebeș, în zona localității Slatina-Timiș, județul Caraș-Severin.

Accidentul s-a soldat cu decesul șoferului autoturismului.

Traficul în zonă se desfășoară dirijat, pe un fir, alternativ, au mai transmis polițiștii.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O mașină a fost cuprinsă de flăcări, în Cluj-Napoca. Au intervenit pompierii

Publicat

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de duminică spre luni, la o mașină care se deplasa pe Bulevardul Muncii din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj.

Potrivit ISU Cluj, două autospeciale au fost alertate în cursul acestei dimineți pentru a stinge flăcările care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe Bulevardul Muncii din municipiul Cluj-Napoca.

Solicitarea pentru intervenția pompierilor a fost înregistrată în jurul orei 4.30, iar la fața locului au găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări.

Conform sursei citate, nu au fost persoane rănite în urma acestui eveniment, iar incendiul a fost lichidat imediat după sosirea echipajelor de intervenție. Cauza probabilă a incendiului a fost o defecțiune a instalației electrice a autoturismului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un autoturism scăpat de sub control s-a înfipt într-un copac, într-o localitate din Ialomița. Două persoane au fost rănite

Publicat

Un accident rutier a avut loc, în noaptea de duminică spre luni, în localitatea Balaciu din județul Ialomița. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra volanului și a intrat cu mașina într-un copac. Două persoane au fost rănite.

Potrivit ISU Ialomița, echipaje de la Detașamentul de pompieri Urziceni cu o autospecială pentru stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD au intervenit în această dimineață, în jurul orei 02:20 la un accident rutier produs în comuna Balaciu, pentru acordarea îngrijirilor medicale victimelor unui accident rutier.

În accident a fost implicat un autoturism care a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un copac, din eveniment rezultând două victime, un bărbat și o femeie, conștiente și neîncarcerate care au fost monitorizate de echipajele SMURD și SAJ la locul intervenției.

Bărbatul a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la Spitalul Municipal Urziceni, iar femeia a fost preluată de echipajul SAJ și transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.

Conform sursei citate, la locul evenimentului a venit în sprijin și un echipaj al SAJ Ialomița.

Pompierii au asigurat măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate