Connect with us

EVENIMENT

Studiu INSP: în România, infecțiile cu coronavirus sunt în fază de transmitere locală și nu există situație epidemică extinsă

Publicat

Ponderea cazurilor de COVID-19 de import este „în continuă scădere”, iar infecţiile sunt în faza de transmitere locală şi încă nu există o situaţie epidemică extinsă, concluzionează Institutul Naţional de Sănătate Publică, în urma analizei cazurilor confirmate cu noul coronavirus, în perioada 26 februarie – 5 aprilie.

„Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere. Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în judeţele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, Bucureşti, Timiş şi Neamţ). Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situaţia infecţiilor este în faza de transmitere locală şi încă nu există o situaţie epidemică extinsă. Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelalte ţări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecţiei în aceste instituţii”, transmit autorii studiului.

Ei menţionează că detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun „pentru următoarea perioadă menţinerea şi respectarea la nivel individual a măsurilor de distanţare socială” pentru prevenirea răspândirii bolii.

Potrivit analizei, în perioada 26 februarie – 5 aprilie au fost confirmate 4.051 cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, dintre care 181 decese.

„Primul caz de infecţie confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie, iar în următoarele două săptămâni s-a menţinut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie, numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16 – 22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23 – 29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână”, precizează INSP.

Evoluţia săptămânală a cazurilor confirmate a fost următoarea:

* între 26 februarie şi 1 martie s-au înregistrat 3 cazuri;

* 2 – 8 martie 12 cazuri;

* 9 – 15 martie 144 de cazuri;

* 16 – 22 martie 371 de cazuri;

* 23 – 29 martie 1.380 de cazuri;

* 30 martie – 5 aprilie 2.141 de cazuri.

În perioada 23 martie – 5 aprilie, rata incidenţei aparente la nivel naţional a fost de 18,24 cazuri la 100.000 de locuitori. Cea mai ridicată incidenţă aparentă s-a înregistrat în judeţul Suceava (peste 40 de cazuri la 100.000 de locuitori). Incidenţe cuprinse între 20 – 39 de cazuri la 100.000 de locuitori s-au înregistrat în Arad, Timiş, Hunedoara, Braşov, Covasna, Neamţ, Ilfov, Bucureşti, Ialomiţa.

În totalul cazurilor raportate s-a observat o „uşoară predominanţă” a genului feminin (56% din total cazuri).

Conform INSP, cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 69 ani. Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani. Vârsta medie este de 47,6 ani, iar situaţia pe categorii de vârstă a fost următoarea:

* 0 – 9 ani: 2% din cazuri;

* 10 – 19 ani: 3% din cazuri;

* 20 – 29 ani: 8% din cazuri;

* 30 – 39 ani: 16% din cazuri;

* 40 – 49 ani: 27% din cazuri;

* 50 – 59 ani: 22 % din cazuri;

* 60 – 69 ani: 13% din cazuri;

* 70 – 79 ani: 7% din cazuri;

* peste 80 de ani: 3% din cazuri.

Până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese, iar vârsta medie a celor care au murit a fost de 66,6 ani.

„Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta medie a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate. Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani şi cea mai vârstnică 94 ani. S-a evidenţiat o predominanţă a deceselor în rândul bărbaţilor. Astfel, din totalul celor decedaţi, 63,5% au fost bărbaţi, iar raportul M/F în rândul celor decedaţi a fost de 1,74”, arată autorii cercetării.

Totodată, 41,1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacţii acestora.

Mai exact, în săptămâna 26 februarie – 1 martie, 67% din cazuri au fost persoane venite din străinătate, iar 33% au fost contacţii acestora. Între 2 şi 8 martie, 58% au fost persoane venite din străinătate, iar 42% contacţii acestora. În săptămâna 16 – 22 martie, 5% dintre cazuri s-au înregistrat în urma răspânidirii comunitare. Între 30 martie şi 5 aprilie, 2% din cazuri au fost persoane venite din străinătate, 30% contacţii acestora, 6% cazuri de distribuire comunitară, iar 62% au fost fără link identificat.

„Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11,6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână. Cea mai frecventă ţară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franţa şi Germania”, remarcă INSP.

16,3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar. Primele cazuri confirmate în rândul personalului sanitar au apărut în săptămâna 9 – 15 martie.

În ultimele 14 zile din perioada studiată, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Primul lider străin care susţine un discurs în Parlamentul din Ucraina

Publicat

andrzej duda

Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul, a declarat duminică preşedintele polonez în parlamentul ucrainean, devenind primul lider străin care susţine un discurs în persoană în legislativul acestei ţări de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters.

Kievul a exclus orice acord de pace care ar implica cedarea de teritorii şi a respins apelurile la un armistiţiu care ar implica rămânerea forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat, afirmând că asta nu ar face decât să dea timp Moscovei pentru a-şi reface forţele.

„Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său… nimic despre voi sau fără voi”, a spus Andrzej Duda, fiind ovaţionat în picioare în Verhovna Rada.

Duda a mai afirmat că comunitatea internaţională trebuie să-i ceară Rusiei să se retragă complet din Ucraina.

 

Primul lider străin care susţine un discurs în Parlamentul din Ucraina: va fi o lovitură uriaşă

„Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice – fie şi un singur centimetru din teritoriul său – va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a spus Duda.

Locul de naştere al sindicatului Solidaritatea care a jucat un rol în căderea comunismului în Estul Europei, Polonia are de multă vreme relaţii tensionate cu Rusia. După invazia rusă din Ucraina, Varşovia a fost unul dintre aliaţii cei mai fermi ai Kievului.

Primul lider străin care susţine un discurs în Parlamentul din Ucraina: sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Polonia este un avocat puternic al unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi a fost vocală în susţinerea acordată Ucrainei în demersul său de a adera la UE.

„Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene”, a dat asigurări Duda duminică.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Ucraina spune că aproape 30.000 de militari ruși au murit în război

Publicat

ukraina

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că aproape 30.000 de militari ruși au murit în război.

Potrivit statisticii prezentate de partea ucraineană, 29.050 de militari ruși au murit de la începutul războiului din Ucraina.

 

Ucraina spune că aproape 30.000 de militari ruși au murit în război: Rusia are și alte pierderi

 

De asemenea, Rusia are pierderi foarte mari la vehicule și echipamente militare. 1.285 de tancuri, 204 avioane, 170 de elicoptere, 3.141 de mașini, 599 de sisteme de artilerie și 13 nave au fost distruse, mai susține Ministerul Apărării din Ucraina.

Informațiile nu au putut fi verificate prin surse independente. MEDIAFAX

Sursă foto: Mikhail Khodorkovsky

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Carambol pe o șosea din județul Cluj. Patru mașini s-au ciocnit, două persoane au ajuns în spital

Publicat

untitled

Un carambol cu 4 mașini s-a produs, duminică, pe o șosea din județul Cluj. Două persoane au ajuns în spital.

Accidentul a avut loc pe varianta Vâlcele – Apahida, conform ISU Cluj.

 

Carambol pe o șosea din județul Cluj. Patru mașini s-au ciocnit, două persoane au ajuns în spital: ocupanții erau ieșiți din mașini

 

Pompierii au găsit la fața locului patru autoturisme avariate, iar ocupanții erau ieșiți din acestea.

Trei persoane au solicitat consult medical, iar două dintre ele au fost transportate la spital. Prezentau afecțiuni ușoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un adolescent din Botoșani parcă a intrat în pământ. Familia a cerut ajutorul polițiștilor. Dacă l-ați văzut, sunați la 112

Publicat

78e3a45a f96c 4519 8a6d 41dc9885ea31 899x600.jpg

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui tânăr de 17 ani, din comuna Cristinești, care, în noaptea de 21 spre 22 mai a.c., a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Semnalmente: 1,69 m înălțime, aproximativ 60 de kilograme, păr blond, ochi căprui, constituție atletică.

Vestimentație: hanorac colorat galben cu negru, pantaloni negri, în picioare purta adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112, sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate