Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Inteligenţa artificială ar putea ajuta la depistarea cancerului de sân

Publicat

inteligenta artificiala pixabay.jpg
Arhivă foto

Conform datelor preliminarii ale unui studiu publicat miercuri și raportat de AFP, un software de inteligență artificială (IA) ar putea reduce volumul de muncă al medicilor radiologi în ceea ce privește screening-ul pentru cancerul de sân.

Efectuat în Suedia şi publicat în jurnalul ştiinţific Lancet Oncology, acest studiu aduce, mai presus de toate, o concluzie conform căreia utilizarea de către medicii radiologi a unui software de inteligenţă artificială pentru o mai bună orientare a analizelor lor nu implică niciun risc.

Cercetătorii au împărţit aproximativ 80.000 de femei în două grupuri de dimensiuni similare.

Toate persoanele au fost supuse unei mamografii, însă cele din primul grup au fost examinate în mod tradiţional, de către doi radiologi independenţi, în timp ce datele din cel de-al doilea grup au fost analizate mai întâi de un software IA şi apoi de un singur radiolog.

În cazul grupului asistat de IA nu au fost înregistrate performanţe mai slabe, fiind detectate chiar mai multe tipuri de cancer.

Rata de rezultate „fals pozitive” – cazurile în care prima examinare suspectează incorect prezenţa cancerului – a fost similară.

Deoarece este nevoie de un singur radiolog în procedura ce implică un software IA, utilizarea acestei tehnologii ar putea reduce în cele din urmă la jumătate volumul de muncă al acestor medici.

Studiu: Inteligenţa artificială ar putea ajuta la depistarea cancerului de sân. Dcreening-ul este considerat pe scară largă drept una dintre principalele modalităţi de combatere a cancerului de sân

Aceste rezultate sunt promiţătoare, deoarece screening-ul este considerat pe scară largă drept una dintre principalele modalităţi de combatere a cancerului de sân.

În Franţa, notează AFP, screening-ul se aplică tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 74 de ani, în conformitate cu recomandările europene.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a formula concluzii definitive în ceea ce priveşte utilizarea IA în acest domeniu: va fi nevoie de câţiva ani pentru a şti dacă procedura este la fel de eficientă ca o dublă opinie umană.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii vor compara în doi ani rata cancerelor omise prin screening, dar care vor fi diagnosticate în acest interval.

Aceste date iniţiale lasă, de asemenea, loc pentru incertitudine cu privire la riscul de „supradiagnosticare” – identificarea leziunilor care nu ar fi evoluat în cancere periculoase fără tratament.

Studiu: Inteligenţa artificială ar putea ajuta la depistarea cancerului de sân. Această problemă a supradiagnosticării se află în centrul unor critici la adresa meritelor screening-ului generalizat

Această problemă a supradiagnosticării se află în centrul unor critici la adresa meritelor screening-ului generalizat, chiar dacă cercetările confirmă din ce în ce mai clar importanţa sa în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii prin cancer de sân.

Riscul de supradiagnosticare „trebuie să încurajeze prudenţa în interpretarea rezultatelor”, a avertizat într-un comentariu adresat Lancet Oncology medicul oncolog Nereo Segnan, care nu a participat la acest studiu, dar care a recunoscut totodată caracterul promiţător al acestuia. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, plasat sub control judiciar de Curtea de Apel Cluj. Amânare pentru octombrie

Publicat

1696029616 chereches1.jpg

Curtea de Apel Cluj a amânat, vineri, procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru data de 19 octombrie, la ora 10.00, pentru a-i da posibilitatea avocatului din oficiu să studieze dosarul. Magistrații au mai decis plasarea lui Cherecheș sub control judiciar pe 60 de zile, pentru a preîntâmpina sustragerea acestuia de la judecată sau de la o eventuală pedeapsă cu închisoarea, care ar fi definitivă. 

Cherecheș s-a prezentat, vineri, la Curtea de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj: Din 29 septembrie, numărul mijloacelor de transport se va SUPLIMENTA, inclusiv pe liniile metropolitane

Publicat

1696026466 ctp.jpg

Începând cu data de 29 septembrie, CTP Cluj anunță suplimentarea numărului mijloacelor de transport pe mai multe linii, inclusiv pe cele metropolitane.

„Anul universitar va începe curând, iar Clujul se va anima cu noul val de studenți. Noi suntem pregătiți.

Începând cu data de 29 septembrie, numărul mijloacelor de transport se va suplimenta pe mai multe linii urbane, inclusiv pe cele metropolitane. Liniile care vor cunoaște suplimentări sunt: 4, 6, 7, 25, 9,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. ACCIDENT la Luna, în Cluj. Unui șofer de 80 de ani i s-a făcut rău la volan. A lovit cu mașina un pieton

Publicat

accident bun.jpg

Un accident de circulație în care au fost implicate, din primele informații, trei mașini a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Luna.

Două persoane sunt evaluate de medici.

ACCIDENT cu trei mașini implicate la Luna, în Cluj. Două persoane rănite

Pompierii de la Detașamentul Turda intervin la accidentul rutier.

Echipajul SAJ a preluat doi bărbați, care sunt evaluați în aceste momente.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat lovit mortal de tren. ISU Cluj n-a mai putut să-l ajute

Publicat

cfr sine de tren e1671607500851.jpg

Un bărbat a fost lovit mortal de un tren, vineri seară, în Cluj-Napoca.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină în apropiere de strada Fabricii de Zahăr, lângă trecerea la nivel cu calea ferată, unde un bărbat a fost lovit de tren.

Din nefericire, victima prezintă leziuni incompatibile cu viața. Am intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare”, informează ISU Cluj.

Cluj24.ro

Citește mai departe