Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Inteligenţa artificială ar putea ajuta la depistarea cancerului de sân

Publicat

inteligenta artificiala pixabay.jpg
Arhivă foto

Conform datelor preliminarii ale unui studiu publicat miercuri și raportat de AFP, un software de inteligență artificială (IA) ar putea reduce volumul de muncă al medicilor radiologi în ceea ce privește screening-ul pentru cancerul de sân.

Efectuat în Suedia şi publicat în jurnalul ştiinţific Lancet Oncology, acest studiu aduce, mai presus de toate, o concluzie conform căreia utilizarea de către medicii radiologi a unui software de inteligenţă artificială pentru o mai bună orientare a analizelor lor nu implică niciun risc.

Cercetătorii au împărţit aproximativ 80.000 de femei în două grupuri de dimensiuni similare.

Toate persoanele au fost supuse unei mamografii, însă cele din primul grup au fost examinate în mod tradiţional, de către doi radiologi independenţi, în timp ce datele din cel de-al doilea grup au fost analizate mai întâi de un software IA şi apoi de un singur radiolog.

În cazul grupului asistat de IA nu au fost înregistrate performanţe mai slabe, fiind detectate chiar mai multe tipuri de cancer.

Rata de rezultate „fals pozitive” – cazurile în care prima examinare suspectează incorect prezenţa cancerului – a fost similară.

Deoarece este nevoie de un singur radiolog în procedura ce implică un software IA, utilizarea acestei tehnologii ar putea reduce în cele din urmă la jumătate volumul de muncă al acestor medici.

Studiu: Inteligenţa artificială ar putea ajuta la depistarea cancerului de sân. Dcreening-ul este considerat pe scară largă drept una dintre principalele modalităţi de combatere a cancerului de sân

Aceste rezultate sunt promiţătoare, deoarece screening-ul este considerat pe scară largă drept una dintre principalele modalităţi de combatere a cancerului de sân.

În Franţa, notează AFP, screening-ul se aplică tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 74 de ani, în conformitate cu recomandările europene.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a formula concluzii definitive în ceea ce priveşte utilizarea IA în acest domeniu: va fi nevoie de câţiva ani pentru a şti dacă procedura este la fel de eficientă ca o dublă opinie umană.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii vor compara în doi ani rata cancerelor omise prin screening, dar care vor fi diagnosticate în acest interval.

Aceste date iniţiale lasă, de asemenea, loc pentru incertitudine cu privire la riscul de „supradiagnosticare” – identificarea leziunilor care nu ar fi evoluat în cancere periculoase fără tratament.

Studiu: Inteligenţa artificială ar putea ajuta la depistarea cancerului de sân. Această problemă a supradiagnosticării se află în centrul unor critici la adresa meritelor screening-ului generalizat

Această problemă a supradiagnosticării se află în centrul unor critici la adresa meritelor screening-ului generalizat, chiar dacă cercetările confirmă din ce în ce mai clar importanţa sa în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii prin cancer de sân.

Riscul de supradiagnosticare „trebuie să încurajeze prudenţa în interpretarea rezultatelor”, a avertizat într-un comentariu adresat Lancet Oncology medicul oncolog Nereo Segnan, care nu a participat la acest studiu, dar care a recunoscut totodată caracterul promiţător al acestuia. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cum a rămas o femeie din Aiud fără bani și bijuterii prin ”Metoda Colindul”. Două persoane au fost trimise în judecată

Publicat

cum a rămas o femeie din aiud fără bani și

Două femei au fost trimise în judecată, după ce au pus în scenă o metodă de furt la Aiud. Este vorba despre o metodă folosită în preajma sărbătorilor. Dosarul a primit undă verde, din partea magistraților Judecătoriei Aiud. 

Mai exact, în data de 19 aprilie 2024, magistrații Judecătoriei Aiud au trecut dosarul de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Cele două femei au acționat la începutul lunii decembrie a anului 2021. Acestea au intrat în casa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Publicat

strada g verdi.jpg

Lucrările de modernizare la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă sunt în prag de finalizare, anunță primarul Emil Boc. De asemenea, continuă lucrările și la strada Valea Chintăului.

Investițiile în modernizarea acestor artere se ridică la 31 milioane de euro.

Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Pentru străzile G. Verdi, V. Seacă și V. Chintăului au fost realizate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Admitere la școala de agenți de poliție 2024: înscrieri până în 14 mai. Acte necesare, calendar probe, condiții pentru candidați

Publicat

admitere la școala de agenți de poliție 2024: înscrieri până

Admitere la școala de agenți de poliție 2024: Până în 14 mai, candidații care doresc să devină agenți de poliție pot transmite cereri de înscriere. Sunt disponibile 1880 de locuri la cele trei școli postliceale.

Admiterea se organizează în perioada aprilie – iulie. Cererile de înscriere se trimit la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane)…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos va fi modernizat. Valoarea lucrărilor

Publicat

foto: centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică de la galda

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) din Galda de Jos va fi modernizat și transformat în Centru de Abilitare și Reabilitare (CABR). Investiția de peste 15,6 milioane de lei vizează, printre altele, scăderea consumului anual de energie convențională, utilizarea energiei din surse regenerabile, asigurarea serviciilor de calitate în condiții de siguranță și creșterea gradului de confort a persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate. 

Direcția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe