Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Jumătate din vânzările de apă îmbuteliată ar fi suficiente pentru a furniza apă potabilă la nivel mondial

Publicat

apa potabila.jpg

Jumătate din banii cheltuiţi la nivel mondial pentru achiziţionarea de apă îmbuteliată, ale cărei vânzări au explodat în ultimele decenii, ar fi suficienţi pentru a asigura un acces universal la apă potabilă, potrivit unui studiu ONU publicat joi, relatează AFP.

Oprirea consumului de apă îmbuteliată ar reduce, de asemenea, eficient poluarea cu plastic, având în vedere că aproximativ 85% dintre sticle ajung în gropi de gunoi, adaugă raportul. Alegerile consumatorilor rămân influenţate de prejudicii persistente, subliniază autorii studiului.

„Percepţia este că apa îmbuteliată este opţiunea mai sănătoasă”, a declarat Zeineb Bouhlel, autoarea principală a studiului. „Dar noi am demonstrat că nu este neapărat cazul şi că oamenii plătesc mult mai mult pentru apă îmbuteliată, de la 150 la 1.000 de ori mai mult decât pentru un litru de apă de la robinet”, a explicat cercetătoarea de la Institutul pentru Apă, Mediu şi Sănătate din cadrul Universităţii Naţiunilor Unite, cu sediul la Hamilton, în Canada.

Apă îmbuteliată cu poluanți, descoperită în peste 40 de țări

Poluanţi au fost găsiţi în sute de mărci de apa îmbuteliată în peste 40 de ţări, depăşind adesea standardele locale sau globale, explică raportul. Acesta avertizează, de asemenea, asupra lipsei de reglementare care să încadreze industria apei îmbuteliate şi subliniază incapacitatea guvernelor de a ţine pasul cu expansiunea galopantă a acestui sector.

„Recoltarea necontrolată a apei subterane pentru îmbuteliere” ar putea duce în cele din urmă la epuizarea sau diminuarea drastică a pânzelor freatice, remarcă autorii studiului.

Obiectivul ONU – apă potabilă accesibilă tuturor până în anul 2030

Două miliarde de oameni încă nu au acces la apă potabilă de calitate, menţionează Vladimir Smakhtin. S-au facut totuşi unele progrese, susţine studiul.

În 2020, 74% din populaţia lumii avea acces la apă potabilă de la robinet, în creştere faţă de 62% cu 20 de ani în urmă.

Dar „suntem foarte departe” de a atinge obiectivul Naţiunilor Unite de a face apa potabilă accesibilă tuturor până în 2030, avertizează cercetătorul, adăugând că „tendinţa actuală nu este sustenabilă”.

Autorii raportului au cerut, de asemenea, o mai mare transparenţă şi stabilirea unor măsuri juridice care să le impună companiilor să declare public cantităţile de apă recoltate şi să evalueze consecinţele activităţilor lor asupra mediului.

În ultimul deceniu, vânzările globale de apa îmbuteliată au crescut cu 73% la aproape 270 de miliarde de dolari şi 350 de miliarde de litri.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ziua Națională: Naiul, simbol românesc – concert cameral în premieră națională, la Alba Iulia, în 29 noiembrie

Publicat

ziua națională: naiul, simbol românesc – concert cameral în premieră

Ziua Națională: La Alba Iulia va fi prezentat, în premieră națională, un concert cameral cu lucrări ale compozitorilor Gheorghe Zamfir și Alexandru Pal. Evenimentul este organizat vineri, 29 noiembrie, cu ocazia manifestărilor de Ziua Națională a României, 1 Decembrie.

Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” vă invită la un eveniment unic datorită repertoriului muzical abordat și a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rector UMFIH: Concursul de rezidențiat de la Cluj, fără incidente. Cel mai mare punctaj la Medicină a fost de 931 de puncte

Publicat

rezi 1.jpg

Concursul de rezidențiat organizat, duminică, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca s-a desfășurat fără incidente, fiind înscriși peste 1.300 de candidați. 

”S-a finalizat cu bine concursul de rezidențiat 2024. Ca președinte al comisiei locale, împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație, am organizat desfășurarea în condiții cât mai bune pentru candidați a acestui adevărat test de anduranță…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Femei de succes din Alba: Andreea Oanță conduce de 13 ani o firmă de genți de lux în Alba Iulia. Cum a luat naștere Caresta

Publicat

video femei de succes din alba: andreea oanță conduce de

Femei de succes din Alba: Andreea Oanță conduce de 13 ani un brand făcut de la zero, în Alba Iulia. Este vorba despre Caresta, firma care produce genți de piele, de lux. 

Este o afacere în care s-a implicat și care dă rezultate. Genițile făcute de Andeea Oanță sunt căutate atât în județ, dar și în România, sau chiar în afara țării. 

Reporterii alba24.ro au mers în vizită la sediul fimei pentru a afla povestea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în Alba în săptămâna 18 – 24 noiembrie: Iarna își face simțită prezența. Ninsori și temperaturi sub zero grade

Publicat

vremea în alba în săptămâna 18 – 24 noiembrie: iarna

Vremea în Alba în săptămâna 18 – 24 noiembrie: Se face tot mai frig și vin ninsorile. Prognoza meteo pe localități. Se schimbă vremea. Se face tot mai frig, odată ce ne apropiem de luna decembrie. Sunt anunțate și primele ninsori.

Temperaturile scad tot mai mult, așa încât minimele vor coborî până la -6 chiar -8 grade Celsius. Cu excepția zilei de miercuri, când va fi puțin mai cald, temperaturile maxime nu vor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe