EVENIMENT
Studiu: La gravide, riscurile pentru forme severe de COVID-19 cresc doar la finalul sarcinii

Gravidele nu prezintă o probabilitate mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19 în comparaţie cu alte femei, dar tendinţa este ca cele mai multe care dezvoltă astfel de forme ale bolii să se afle în ultimele luni de sarcină, potrivit unui studiu preliminar realizat în Marea Britanie, citat Reuters.
Studiul a monitorizat 427 de femei gravide care au fost internate cu COVID-19, afecţiunea pulmonară provocată de noul coronavirus, în perioada 1 martie – 14 aprilie. Potrivit cercetării, mai puţin de 0,5% dintre toate femeile gravide au fost internate cu această boală, iar dintre ele, doar circa una din 10 a avut nevoie de terapie intensivă.
Cercetarea sugerează că viitoarele mame nu prezintă un risc mai crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19 în comparaţie cu restul populaţiei, a precizat echipa de cercetători condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford şi Colegiul Regal Britanic al Obstetricienilor şi Ginecologilor.
”(Cu toate acestea), majoritatea femeilor însărcinate care au fost internate aveau mai mult de şase luni de sarcină, fapt care subliniază importanţa continuării aplicării măsurilor de distanţare socială în fazele avansate ale sarcinii”, a spus Marian Knight, profesoară la Oxford în domeniul sănătăţii maternale şi a copiilor, unul dintre coordonatorii studiului.
Studiul, care nu a fost evaluat încă de un comitet ştiinţific, dar a fost publicat online luni pe pagina de internet MedRxiv, a descoperit de asemenea că femeile însărcinate din grupurile etnice minoritare, cele supraponderale sau care aveau alte probleme de sănătate, precum hipertensiune arterială şi diabet, au avut o probabilitate mai mare de a necesita spitalizare.
”Un număr foarte mic de gravide au făcut forme severe ale COVID-19 şi, din nefericire, unele dintre acestea au decedat”, a spus Marian Knight într-o declaraţie referitoare la concluziile studiului.
”Este îngrijorător faptul că mai multe femei însărcinate aparţinând comunităţii persoanelor de culoare sau altor grupuri etnice minoritare sunt internate cu COVID-19 în timpul sarcinii, iar acest fapt necesită o investigare urgentă”, a adăugat ea.
Analizând efectele asupra nou-născuţilor aduşi pe lume de mame cu COVID-19, cercetătorii au spus că rezultatele sunt ”în mare parte liniştitoare”.
Deşi aproape unul din cinci bebeluşi s-a născut prematur şi a necesitat internare în secţia de neonatologie, mai puţin de 20 de bebeluşi dintre cei monitorizaţi pe parcursul studiului s-au născut la mai puţin de 32 de săptămâni de gestaţie, au mai precizat cercetătorii.
O cincime din bebeluşii născuţi de mamele cuprinse în studiu au avut rezultate pozitive la testul pentru COVID-19, însă doar jumătate dintre aceste teste pozitive au fost realizate imediat după naştere, fapt care sugerează că riscul transmiterii infecţiei de la mamă la nou-născut este mic, potrivit cercetătorilor.AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO: Medicul din Sebeș, reținut sub acuzația de luare de mită, adus la Tribunalul Alba cu propunere de arestare

Medicul din Sebeș, reținut sub acuzația de luare de mită, a fost adus miercuri după-amiază la Tribunalul Alba cu propunere de arestare sau alte măsuri. Potrivit procurorilor, el a fost prins în timp ce primea de la o persoană suma de 500 de euro pentru a-i soluţiona favorabil cererea de prelungire a deciziei medicale asupra capacității de muncă, în urma încadrării într-un grad de invaliditate.
Acesta a mai fost condamnat anterior pentru săvârșirea unor fapte similare.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
În centrul multifuncțional din cartierul Gheorghe Șincai va fi amenajată o bibliotecă. Primăria Alba Iulia încheie parteneriat

În centrul multifuncțional din cartierul Gheorghe Șincai va fi amenajată o bibliotecă. Primăria Alba Iulia încheie acord de parteneriat, în acest sens, cu Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba.
Activitatea se înscrie în perioada de sustenabilitate a proiectului „Ansamblu Urban cu Spații Socio-Culturale, Educative și de Locuit, cartier Gheorghe Șincai, Alba Iulia”.
Centrul este destinat în mod special comunităților vulnerabile din municipiul Alba Iulia, cu accent pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ANALIZĂ. Cum s-au împărțit voturile din primul tur în turul doi. De unde și-a atras Nicușor Dan voturile care i-au adus victoria

În turul doi, candidatul Nicușor Dan a reușit să întoarcă scorul din turul întâi și să câștige alegerile prezidențiale din 2025, la o diferență de 7 puncte procentuale în fața favoritului George Simion. O analiză amplă realizată de sociologul Mircea Comșa de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj arată de unde și-a luat voturile necesare victoriei Nicușor Dan.
Sociologul Mircea Comșa propune o abordare metodologică diferită față de analiza clasică pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Amenzi de peste 30.000 de lei date de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți șoferi au rămas fără permis

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor. În ultimele 24 de ore, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 30.000 de lei.
Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 448 de verificări de persoane și 218 verificări de…
Citește mai mult pe Alba24.ro