Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Majoritatea românilor integrează carnea şi preparatele din carne în meniul zilnic şi săptămânal

Publicat

Peste 90% dintre români integrează carnea şi preparatele din carne în meniul zilnic şi săptămânal, arată datele unui sondaj realizat de prima cooperativă ţărănească digitală.

Aproape 70% preferă să cumpere carne proaspătă, iar un român din patru consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate. Mai mult, pentru a se asigura că achiziţionează carne din surse sigure şi cu o trasabilitate clară, majoritatea este dispusă să plătească cu până la 30% mai mult.

Potrivit Obor21.ro, românii preferă să consume carnea la prânz (42%), în weekend (17%) sau oricând au ocazia (23%), iar cei mai mulţi o preferă gătită la grătar (26%) sau la cuptor (23%), confirmând o tendinţă spre un stil de viaţă mai sănătos, care s-a accentuat în ultimii ani.

În topul consumului se află carnea de pasăre, de porc, respectiv de vită.

Un sfert (25%) dintre români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate decât cea de porc, fiind întrecută la acest capitol doar de carnea de pui, considerată mai sănătoasă de jumătate dintre respondenţi.

Cei mai mulţi achiziţionează carne de la supermarket, însă peste o treime preferă băcăniile şi magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpără de la surse private (de la ţărani), în timp ce 7% achiziţionează de la ferme. „Atunci când cumpără carne de la ţară, indiferent că este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumătate aleg carnea proaspătă, nu congelată, de preferinţă în bucăţi mici. Alegerile confirmă tendinţa din ultimul an spre un consum echilibrat, evitând risipa alimentară şi cheltuielile inutile”, se arată în concluziile studiului.

Provenienţa şi trasabilitatea produselor reprezintă alţi factori importanţi în decizia de achiziţie a cărnii şi preparatelor din carne de la ţară. Datele sondajului susţin acest lucru, prin cei 25% dintre respondenţi care declară că îşi doresc informaţii clare despre provenienţă, respectiv verificarea cărnii de către veterinar.

Sondajul comandat de Obor21.ro a arătat, totodată, că românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu provenienţă sigură şi o calitate ridicată. Aproape 70% preferă carnea proaspătă, cu un procent mai ridicat în cazul Bucureştiului. Astfel, jumătate dintre respondenţi ar plăti cu până la 20% mai mult faţă de preţul de supermarket pentru carnea proaspătă de la ţară, iar 25% sunt dispuşi să plătească chiar şi mai mult.

Cercetarea a fost realizată online, la nivel naţional, în luna august 2021, pe un eşantion de 840 de respondenţi (54% femei şi 46% bărbaţi), din care 60% au venituri medii şi peste medie.

Platforma Obor21.ro a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia şi Florian Mateiţă, cu o investiţie iniţială de peste 80.000 euro. Carnea rezervată prin intermediul platformei provine în cea mai mare parte din gospodăriile ţărăneşti din judeţele Botoşani şi Suceava. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe