Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Majoritatea românilor integrează carnea şi preparatele din carne în meniul zilnic şi săptămânal

Publicat

Peste 90% dintre români integrează carnea şi preparatele din carne în meniul zilnic şi săptămânal, arată datele unui sondaj realizat de prima cooperativă ţărănească digitală.

Aproape 70% preferă să cumpere carne proaspătă, iar un român din patru consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate. Mai mult, pentru a se asigura că achiziţionează carne din surse sigure şi cu o trasabilitate clară, majoritatea este dispusă să plătească cu până la 30% mai mult.

Potrivit Obor21.ro, românii preferă să consume carnea la prânz (42%), în weekend (17%) sau oricând au ocazia (23%), iar cei mai mulţi o preferă gătită la grătar (26%) sau la cuptor (23%), confirmând o tendinţă spre un stil de viaţă mai sănătos, care s-a accentuat în ultimii ani.

În topul consumului se află carnea de pasăre, de porc, respectiv de vită.

Un sfert (25%) dintre români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate decât cea de porc, fiind întrecută la acest capitol doar de carnea de pui, considerată mai sănătoasă de jumătate dintre respondenţi.

Cei mai mulţi achiziţionează carne de la supermarket, însă peste o treime preferă băcăniile şi magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpără de la surse private (de la ţărani), în timp ce 7% achiziţionează de la ferme. „Atunci când cumpără carne de la ţară, indiferent că este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumătate aleg carnea proaspătă, nu congelată, de preferinţă în bucăţi mici. Alegerile confirmă tendinţa din ultimul an spre un consum echilibrat, evitând risipa alimentară şi cheltuielile inutile”, se arată în concluziile studiului.

Provenienţa şi trasabilitatea produselor reprezintă alţi factori importanţi în decizia de achiziţie a cărnii şi preparatelor din carne de la ţară. Datele sondajului susţin acest lucru, prin cei 25% dintre respondenţi care declară că îşi doresc informaţii clare despre provenienţă, respectiv verificarea cărnii de către veterinar.

Sondajul comandat de Obor21.ro a arătat, totodată, că românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu provenienţă sigură şi o calitate ridicată. Aproape 70% preferă carnea proaspătă, cu un procent mai ridicat în cazul Bucureştiului. Astfel, jumătate dintre respondenţi ar plăti cu până la 20% mai mult faţă de preţul de supermarket pentru carnea proaspătă de la ţară, iar 25% sunt dispuşi să plătească chiar şi mai mult.

Cercetarea a fost realizată online, la nivel naţional, în luna august 2021, pe un eşantion de 840 de respondenţi (54% femei şi 46% bărbaţi), din care 60% au venituri medii şi peste medie.

Platforma Obor21.ro a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia şi Florian Mateiţă, cu o investiţie iniţială de peste 80.000 euro. Carnea rezervată prin intermediul platformei provine în cea mai mare parte din gospodăriile ţărăneşti din judeţele Botoşani şi Suceava. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Toamna, lecție de generozitate: Elevii din Vorona au colorat lumea cu fantezie și bunătate

Publicat

toamna, lecție de generozitate: elevii din vorona au colorat lumea

Publicitate

Toamna ne învață că generozitatea colorează lumea mai frumos decât orice frunză aurie. Sub acest îndemn, elevii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona au transformat ziua de 21 octombrie 2025 într-o adevărată sărbătoare a culorilor și a faptelor bune, organizând tradiționalul Târg de Toamnă – „Fantezie și culori de toamnă”.

Evenimentul, devenit deja o frumoasă tradiție a școlii, a adunat elevi, profesori și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spirtul, „băutura săracului”, ar putea dispărea de pe rafturile din Europa. Etanolul, acuzat că provoacă cancer

Publicat

spirtul, „băutura săracului”, ar putea dispărea de pe rafturile din

Publicitate

Spirtul, băutura săracului, ar putea dispărea în curând din magazinele europene. În unele zone, oamenii beau aproape zilnic alcool sanitar – popular spus, spirt. Deși este destinat dezinfectării rănilor sau suprafețelor, tot mai mulți români îl consumă ca înlocuitor de alcool, un obicei extrem de periculos și adesea mortal.

Medicii avertizează că spirtul nu este pentru consum, fiind deosebit de toxic. Alcoolul din aceste produse poate provoca…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comuna Mihai Eminescu se pregătește de alegeri locale: Verginel Gireadă și-a înaintat demisia din funcția de primar

Publicat

comuna mihai eminescu se pregătește de alegeri locale: verginel gireadă

Publicitate

Comuna Mihai Eminescu intră într-o nouă etapă administrativă, după ce Dumitru-Verginel Gireadă și-a depus demisia din funcția de primar.

Potrivit unui comunicat transmis de Instituția Prefectului – Județul Botoșani, în data de 21 octombrie 2025, demisia edilului a fost adusă la cunoștința Prefecturii și a Consiliului Local Mihai Eminescu.

În aceeași zi, prefectul județului Botoșani a emis ordinul de constatare a încetării de drept, înainte…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Opt persoane fără adăpost, identificate de polițiștii locali la Botoșani în risc de hipotermie. Toate au refuzat asistența medicală

Publicat

opt persoane fără adăpost, identificate de polițiștii locali la botoșani

Publicitate

Răcirea bruscă a vremii din perioada 18–20 octombrie 2025, mai ales pe timpul nopții, i-a determinat pe polițiștii locali botoșăneni să desfășoare o serie de acțiuni menite să prevină tragediile cauzate de hipotermie în rândul persoanelor fără adăpost.

Potrivit unui comunicat transmis de Poliția Locală Botoșani, echipajele din cadrul Serviciului Ordine Publică au efectuat verificări în teren, vizând zonele frecventate de persoane aflate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe