Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Majoritatea românilor integrează carnea şi preparatele din carne în meniul zilnic şi săptămânal

Publicat

Peste 90% dintre români integrează carnea şi preparatele din carne în meniul zilnic şi săptămânal, arată datele unui sondaj realizat de prima cooperativă ţărănească digitală.

Aproape 70% preferă să cumpere carne proaspătă, iar un român din patru consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate. Mai mult, pentru a se asigura că achiziţionează carne din surse sigure şi cu o trasabilitate clară, majoritatea este dispusă să plătească cu până la 30% mai mult.

Potrivit Obor21.ro, românii preferă să consume carnea la prânz (42%), în weekend (17%) sau oricând au ocazia (23%), iar cei mai mulţi o preferă gătită la grătar (26%) sau la cuptor (23%), confirmând o tendinţă spre un stil de viaţă mai sănătos, care s-a accentuat în ultimii ani.

În topul consumului se află carnea de pasăre, de porc, respectiv de vită.

Un sfert (25%) dintre români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate decât cea de porc, fiind întrecută la acest capitol doar de carnea de pui, considerată mai sănătoasă de jumătate dintre respondenţi.

Cei mai mulţi achiziţionează carne de la supermarket, însă peste o treime preferă băcăniile şi magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpără de la surse private (de la ţărani), în timp ce 7% achiziţionează de la ferme. „Atunci când cumpără carne de la ţară, indiferent că este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumătate aleg carnea proaspătă, nu congelată, de preferinţă în bucăţi mici. Alegerile confirmă tendinţa din ultimul an spre un consum echilibrat, evitând risipa alimentară şi cheltuielile inutile”, se arată în concluziile studiului.

Provenienţa şi trasabilitatea produselor reprezintă alţi factori importanţi în decizia de achiziţie a cărnii şi preparatelor din carne de la ţară. Datele sondajului susţin acest lucru, prin cei 25% dintre respondenţi care declară că îşi doresc informaţii clare despre provenienţă, respectiv verificarea cărnii de către veterinar.

Sondajul comandat de Obor21.ro a arătat, totodată, că românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu provenienţă sigură şi o calitate ridicată. Aproape 70% preferă carnea proaspătă, cu un procent mai ridicat în cazul Bucureştiului. Astfel, jumătate dintre respondenţi ar plăti cu până la 20% mai mult faţă de preţul de supermarket pentru carnea proaspătă de la ţară, iar 25% sunt dispuşi să plătească chiar şi mai mult.

Cercetarea a fost realizată online, la nivel naţional, în luna august 2021, pe un eşantion de 840 de respondenţi (54% femei şi 46% bărbaţi), din care 60% au venituri medii şi peste medie.

Platforma Obor21.ro a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia şi Florian Mateiţă, cu o investiţie iniţială de peste 80.000 euro. Carnea rezervată prin intermediul platformei provine în cea mai mare parte din gospodăriile ţărăneşti din judeţele Botoşani şi Suceava. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Ateliere moderne la Liceul din Vorona: Cum au transformat fondurile europene liceul într-un spațiu de formare adaptat vremurilor

Publicat

ateliere moderne la liceul din vorona: cum au transformat fondurile

Publicitate

Vorona arată încă o dată că, atunci când fondurile europene sunt folosite cu cap, rezultatele chiar se văd. Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” a ridict ștacheta după ce a finalizat proiectul „Dotări moderne pentru învățământul profesional și tehnic”, finanțat prin PNRR, în valoare de 1.085.182,20 lei – bani investiți în spații care, până nu demult, abia făceau față nevoilor elevilor.

Prin această investiție, trei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi bărbați prinși cu substanțe interzise pe străzile din Botoșani

Publicat

doi bărbați prinși cu substanțe interzise pe străzile din botoșani

Publicitate

Doi bărbați care aveau asupra lor substanțe vegetale de culoare brun-verzuie cu miros înțepător, susceptibil a face parte din categoria substanțelor interzise cu efect psihoactiv, au fost depistați de jandarmi în ziua de sâmbătă, 22 noiembrie.

Cei doi au identificați în zona străzilor Vărnav și Primăverii din municipiul Botoșani, la ore diferite și au fost conduși la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, unde le-au fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Transportatori de marfă și de persoane, verificați de polițiștii din Botoșani

Publicat

razie e dac documente 3 1000x600.jpeg

Publicitate

În perioada 17-23 noiembrie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru verificarea legalității transportatorilor de marfă și de persoane de pe raza județului Botoșani.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 109 sancțiuni contravenționale, transportatorilor de marfă și 26 de sancțiuni transportatorilor de persoane.

 

Totodată, au fost imobilizate trei camioane, din cauza faptului că nu au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Colocviul comemorativ „Nicolae Iorga – 85 de ani de la trecerea în eternitate”, în amfiteatrul Colegiului Național „A.T. Laurian”

Publicat

colocviul comemorativ „nicolae iorga – 85 de ani de la

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoşani organizează joi, 27 noiembrie 2025, ora 13.00, în amfiteatrul Colegiului Național „A.T. Laurian”, colocviul comemorativ „Nicolae Iorga – 85 de ani de la trecerea în eternitate”.

În cadrul evenimentului va avea loc lansarea cărții Contribuții la Bio-Bibliografia Nicolae Iorga (1995-2025), autor prof. dr. Dan Prodan.

Vor susține intervenții: Violeta Damaschin – președintele Asociației Culturale „Nicolae Iorga”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe