Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Majoritatea românilor integrează carnea şi preparatele din carne în meniul zilnic şi săptămânal

Publicat

Peste 90% dintre români integrează carnea şi preparatele din carne în meniul zilnic şi săptămânal, arată datele unui sondaj realizat de prima cooperativă ţărănească digitală.

Aproape 70% preferă să cumpere carne proaspătă, iar un român din patru consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate. Mai mult, pentru a se asigura că achiziţionează carne din surse sigure şi cu o trasabilitate clară, majoritatea este dispusă să plătească cu până la 30% mai mult.

Potrivit Obor21.ro, românii preferă să consume carnea la prânz (42%), în weekend (17%) sau oricând au ocazia (23%), iar cei mai mulţi o preferă gătită la grătar (26%) sau la cuptor (23%), confirmând o tendinţă spre un stil de viaţă mai sănătos, care s-a accentuat în ultimii ani.

În topul consumului se află carnea de pasăre, de porc, respectiv de vită.

Un sfert (25%) dintre români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate decât cea de porc, fiind întrecută la acest capitol doar de carnea de pui, considerată mai sănătoasă de jumătate dintre respondenţi.

Cei mai mulţi achiziţionează carne de la supermarket, însă peste o treime preferă băcăniile şi magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpără de la surse private (de la ţărani), în timp ce 7% achiziţionează de la ferme. „Atunci când cumpără carne de la ţară, indiferent că este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumătate aleg carnea proaspătă, nu congelată, de preferinţă în bucăţi mici. Alegerile confirmă tendinţa din ultimul an spre un consum echilibrat, evitând risipa alimentară şi cheltuielile inutile”, se arată în concluziile studiului.

Provenienţa şi trasabilitatea produselor reprezintă alţi factori importanţi în decizia de achiziţie a cărnii şi preparatelor din carne de la ţară. Datele sondajului susţin acest lucru, prin cei 25% dintre respondenţi care declară că îşi doresc informaţii clare despre provenienţă, respectiv verificarea cărnii de către veterinar.

Sondajul comandat de Obor21.ro a arătat, totodată, că românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu provenienţă sigură şi o calitate ridicată. Aproape 70% preferă carnea proaspătă, cu un procent mai ridicat în cazul Bucureştiului. Astfel, jumătate dintre respondenţi ar plăti cu până la 20% mai mult faţă de preţul de supermarket pentru carnea proaspătă de la ţară, iar 25% sunt dispuşi să plătească chiar şi mai mult.

Cercetarea a fost realizată online, la nivel naţional, în luna august 2021, pe un eşantion de 840 de respondenţi (54% femei şi 46% bărbaţi), din care 60% au venituri medii şi peste medie.

Platforma Obor21.ro a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia şi Florian Mateiţă, cu o investiţie iniţială de peste 80.000 euro. Carnea rezervată prin intermediul platformei provine în cea mai mare parte din gospodăriile ţărăneşti din judeţele Botoşani şi Suceava. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO: Ziua Națională a României, sărbătorită cu emoție la Școala Gimnazială Miorcani din Rădăuți Prut

Publicat

video: ziua națională a româniei, sărbătorită cu emoție la Școala

Publicitate

Ziua Națională a României a fost marcată astăzi într-un mod aparte la Școala Gimnazială din Miorcani – Rădăuți Prut, unde elevii și profesorii au transformat sărbătoarea într-un moment plin de emoție, culoare și respect pentru identitatea românească.

Clasele școlii au prins viață sub steagurile tricolore, iar copiii au demonstrat, încă o dată, că patriotismul adevărat se învață din familie și se consolidează în școală.

Atmosfera…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi ofițeri și șapte subofițeri jandarmi au fost înaintați în grad înainte de termen, cu ocazia Zilei Naţionale a României

Publicat

doi ofițeri și șapte subofițeri jandarmi au fost înaintați în

Publicitate

Astăzi, 28 noiembrie, în cadrul unei ședinţe festive organizate la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, a avut loc acordarea de recompense pentru cadrele militare cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Cu această ocazie, au fost prezentate ordinele de înaintare în gradul militar următor, înainte de expirarea stagiului minim, pentru doi ofițeri și șapte subofițeri, care au îndeplinit condiţiile legale şi au obținut…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mandatul primarului orașului Flămânzi a încetat înainte de termen. Prefectul județului Botoșani a emis ordinul de constatare

Publicat

mandatul primarului orașului flămânzi a încetat înainte de termen. prefectul

Publicitate

Prefectul județului Botoșani, Raluca-Ștefania Curelariu, a emis astăzi, 28 noiembrie 2025, Ordinul prin care se constată încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al orașului Flămânzi, deținut de Dan Oloeriu.

Decizia vine după împlinirea termenului de șase luni în care edilul s-a aflat în imposibilitatea exercitării funcției, ca urmare a instituirii măsurii controlului judiciar începând cu data de 15 mai 2025. Pe durata…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pietoni indisciplinați, amendați în timpul unei acțiuni a polițiștilor rutieri din municipiul Botoșani

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu polițiștii Biroului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare principală, indisciplina pietonilor.

 

Acțiunea s-a desfășurat în municipiul Botoșani, fiind vizate zonele cu risc de producere a accidentelor rutiere, context în care au fost aplicate 39 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 8.000 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe