ACTUALITATE
Studiu: Mişcarea face vaccinurile anti-COVID-19 mai eficiente

Potrivit unui studiu, practicarea sportului nu numai că întăreşte sistemul imunitar, ci chiar ajută vaccinurile. Acest lucru se susţine într-un articol din revista ştiinţifică The Conversation, semnat de Sebastian Chastin, profesor la Glasgow Caledonian University (Scoţia).
„În 35 de studii, activitatea fizică regulată a condus la niveluri ridicate ale anticorpului de imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor şi a altor părţi ale corpului nostru unde pot intra viruşi şi bacterii. Activitatea fizică regulată creşte, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar la un atac şi reglarea răspunsului acestuia”, scrie Sebastian Chastin, folosind explicaţii tehnice.
Prin verificarea studiilor, cercetătorii au descoperit că şi vaccinurile par a fi mai eficiente, atunci când sunt administrate după un program de antrenament, chiar şi unul moderat: „O persoană activă este cu 50% mai probabilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană inactivă”.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, există 3 mecanisme care fac din activitatea fizică o apărare suplimentară împotriva bolilor infecţioase. Este, de asemenea, un potenţiator al vaccinului.
În primul rând, exerciţiile fizice protejează împotriva factorilor de risc de infecţie gravă şi fatală. „Persoanele active fizic sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, boli respiratorii şi cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 şi alte boli infecţioase respiratorii sunt mai grave pentru persoanele cu aceste afecţiuni”, comentează lectorul Universităţii Caledoniană din Glasgow.
Activitatea fizică reduce, de asemenea, stresul şi inflamaţia cronică, la rândul său reducând probabilitatea infecţiilor fatale. „Majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 şi pneumonie au fost rezultatul unui răspuns inflamator necontrolat”, explică Chastin. În cele din urmă, sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic.
Analizând diferitele studii, cercetătorii scoţieni au putut, de asemenea, să pună în cifre sănătatea celor care practică activitatea fizică. „Am găsit dovezi consistente şi convingătoare în 6 studii care au implicat mai mult de jumătate de milion de participanţi că respectarea ghidurilor recomandate pentru activitatea fizică – 30 de minute de activitate, 5 zile pe săptămână – reduce riscul de îmbolnăvire cu 37%”.
Menţinerea în formă ar putea, de asemenea, să ne ofere un pic de ajutor împotriva Covidului. „Din păcate, o scădere a nivelurilor de activitate fizică a fost observată la nivel global în ultimul an”, atrage atenţia Chastin.
„Aceasta este o tendinţă periculoasă care ar putea face populaţia mai vulnerabilă la boli infecţioase şi cronice pe termen scurt. Dacă nu va fi controlată, va lăsa şi o moştenire dăunătoare pe termen lung şi va creşte povara bolii şi costurile sociale şi economice ale acesteia”.
(sursa: Mediafax)
ACTUALITATE
FOTO. Gustări sănătoase, bogate în fibre, produse din pulpă de legume și fructe de un start-up din Cluj. Bune pentru constipație

Un start-up din Cluj-Napoca folosește, în premieră, resturile de fructe, legume și semințe oleaginoase, care, de obicei, se aruncă când se fac sucuri și uleiuri, producând gustări cu un conținut ridicat de fibre alimentare, cu rol benefic pentru sănătate. De asemenea, produce și sucuri naturale energizante, cu extract de ceai și guarana.
Proiectul a fost susținut de fonduri europene precum Diaspora Startup, iar o mare parte din finanțare provine din mai multe premii al European Institute for Innovation and Technology (EIT).
Dr. Hantz Peter, inițiatorul start-up-ului, a declarat pentru Cluj24 că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Viceprimarul Tarcea: Statuia lui Maniu a fost luată de pe soclu pentru a se reface cota solului

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a declarat că statuia lui Iuliu Maniu din scuarul de lângă Bastionul Croitorilor a fost dată jos pentru că proiectul de modernizare a zonei prevede refacerea cotei solului.
”Statuia a fost luată de pe soclu si așezată lângă zidul Bastionului învelită intr-o protecție de pânză pentru că, prin proiect, se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție”, a spus Tarcea pentru Cluj24.
Acesta nu a precizat cât vor dura lucrările și când statuia va fi repusă pe soclu.
Citește și FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Prins de polițiști: Botoșănean cu permisul ANULAT și 0,73 mg/l alcool pur “la bord”, “zbura” pe șoseaua din Corlăteni

Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
VIDEO. Autorităţile testează o nouă metodă de combatere a aglomeraţiei din trafic. Cămilă pe străzi din Cluj

O cămilă a fost filmată în timp ce mânca un tufiş, înconjurată de zăpadă şi de maşini pe străzile din Cluj-Napoca.
Animalul a fost filmat de un trecător în timp ce mânca liniştit dintr-un, fără să pară deranjat de lumea şi de traficul din jur, nici măcar de zăpadă.
Probabil, animalul a scăpat de vreun circ, dacă nu cumva este un test al autorităţilor locale, în încercarea lor prietenoasă cu mediul de a combate traficul rutier infernal din oraş.
Citește mai mult pe Cluj24.ro