Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: O bună activitate fizică pare să limiteze riscurile asociate COVID-19

Publicat

Persoanele care practică o activitate fizică regulată au riscuri mai mici de a contracta COVID-19 şi de a dezvolta o formă gravă a acestei boli, potrivit unui studiu publicat marţi, care prezintă totuşi numeroase limite, informează AFP.

„O activitate fizică regulată este asociată cu un risc mai mic de infectare” cu noul coronavirus, precum şi cu un pronostic mai bun în materie de spitalizări, de gravitate a bolii şi de mortalitate”, au concluzionat autorii acestui studiu, publicat în British Journal of Sports Medicine.

Medicii ştiu deja de mult timp că o bună activitate fizică favorizează un răspuns mai bun al organismului la maladiile respiratorii în general, însă noua cercetare s-a concentrat pe legătura dintre sport şi COVID-19.

Nu a fost însă un studiu izolat, ci o meta-analiză care a reluat şi a combinat aproximativ 15 cercetări anterioare, un detaliu care îi oferă, a priori, o soliditate superioară în privinţa concluziilor formulate.

Studiu: O bună activitate fizică pare să limiteze riscurile asociate COVID-19: Ce au concluzionat autorii studiului

Autorii au concluzionat că în cazul unei activităţi fizice regulate, riscul de infectare este uşor redus, dar, mai ales, cel de spitalizare scade cu aproximativ o treime (-36%) şi cel de deces scade cu aproape jumătate (-43%).

Autorii au estimat că trebuie efectuate cel puţin 150 de minute de activităţi moderate sau 75 de minute de activităţi fizice intense, pe săptămână, pentru a se obţine un efect protector maximal.

Acest tip de studiu nu permite totuşi să fie trase concluzii despre mecanismele aflate în spatele acestor corelaţii.

Este probabil ca o bună activitate fizică să faciliteze în mod direct un răspuns imunitar eficient, reamintesc autorii studiului. Însă buna activitate fizică poate şi să limiteze, în amonte, anumiţi factori de risc pentru formele grave de COVID-19, precum greutatea corporală în exces.

Studiu: O bună activitate fizică pare să limiteze riscurile asociate COVID-19: Autorii previn că noile concluzii trebuie interpretate „cu precauţie”

Autorii previn că noile concluzii trebuie interpretate „cu precauţie”, întrucât studiile reţinute în acea meta-analiză au prezentat o variaţie mare în ceea ce priveşte metodologiile utilizate.

Majoritatea acelor studii, de altfel, s-au bazat pe informaţiile furnizate de pacienţii înşişi asupra activităţilor fizice ale lor, nu pe o evaluare obiectivă.

Astfel, cercetătorii nu exclud posibilitatea unei concluzii părtinitoare, care ar duce la publicarea doar a celor mai concludente studii privind efectul pozitiv al activităţilor fizice.

Totuşi, „concluziile noastre ar putea să îi orienteze pe medici şi pe autorităţile sanitare” în legătură cu gradul de activitate fizică recomandată, mai ales pentru pacienţii cu risc mare de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, au precizat autorii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Pih și Ciua i-au încântat astăzi pe cei aproape 150 de copii de la Grădinița cu Program prelungit nr.23 din municipiul Botoșani

Publicat

pih și ciua i au încântat astăzi pe cei aproape 150

Publicitate

Pih și Ciua i-au încântat astăzi pe cei aproape 150 de copii de la Grădinița cu Program prelungit nr.23 din municipiul Botoșani.

Curioși și entuziaști așa cum doar copiii pot fi, micuții au avut prilejul să îi vadă ,,în acțiune” pe cei doi câini de serviciu de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.
Dacă Pih a atras atenția copiilor prin exercițiul de disciplină canină și giumbușlucurile făcute, Ciua a executat la perfecție o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

REGES-ONLINE devine obligatoriu: Ordinul nr. 1107/2025 privind noua procedură de evidență a salariaților, publicat

Publicat

reges online devine obligatoriu: publicat ordinul nr. 1107/2025 privind noua procedură

Publicitate

Ordinul nr.1107/2025 al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 09.05.2025. Prin acest act normativ s-a aprobat oficial Procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din Registrul General de evidență a salariaților Reges-Online. Ordinul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial (9 mai 2025), potrivit alin. (1) al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: „Ziua Porților Deschise” în învățământ antepreșcolar/preșcolar

Publicat

botoșani: „ziua porților deschise” în învățământ antepreșcolar/preșcolar

Publicitate

În conformitate cu calendarul activităților specifice din cadrul unităților de învățământ antepreșcolar/preșcolar, în data de 24 mai 2025, în intervalul orar 10,00 – 14,00, se va desfășura activitatea intitulată „Ziua Porților Deschise”, destinată informării părinților cu privire la oferta educațională aferentă anului școlar 2025-2026.

Evenimentul are ca scop facilitarea accesului la informații relevante privind organizarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: O bucătărie de vară din MItoc s-a făcut scrum. Cauza stabilită de pompieri

Publicat

foto: o bucătărie de vară din mitoc s a făcut scrum.

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Mitoc. O bucătărie de vară a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere, o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mitoc, cu un tractor cu cisternă. Aceștia au constatat faptul că…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe