Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: O bună activitate fizică pare să limiteze riscurile asociate COVID-19

Publicat

Persoanele care practică o activitate fizică regulată au riscuri mai mici de a contracta COVID-19 şi de a dezvolta o formă gravă a acestei boli, potrivit unui studiu publicat marţi, care prezintă totuşi numeroase limite, informează AFP.

„O activitate fizică regulată este asociată cu un risc mai mic de infectare” cu noul coronavirus, precum şi cu un pronostic mai bun în materie de spitalizări, de gravitate a bolii şi de mortalitate”, au concluzionat autorii acestui studiu, publicat în British Journal of Sports Medicine.

Medicii ştiu deja de mult timp că o bună activitate fizică favorizează un răspuns mai bun al organismului la maladiile respiratorii în general, însă noua cercetare s-a concentrat pe legătura dintre sport şi COVID-19.

Nu a fost însă un studiu izolat, ci o meta-analiză care a reluat şi a combinat aproximativ 15 cercetări anterioare, un detaliu care îi oferă, a priori, o soliditate superioară în privinţa concluziilor formulate.

Studiu: O bună activitate fizică pare să limiteze riscurile asociate COVID-19: Ce au concluzionat autorii studiului

Autorii au concluzionat că în cazul unei activităţi fizice regulate, riscul de infectare este uşor redus, dar, mai ales, cel de spitalizare scade cu aproximativ o treime (-36%) şi cel de deces scade cu aproape jumătate (-43%).

Autorii au estimat că trebuie efectuate cel puţin 150 de minute de activităţi moderate sau 75 de minute de activităţi fizice intense, pe săptămână, pentru a se obţine un efect protector maximal.

Acest tip de studiu nu permite totuşi să fie trase concluzii despre mecanismele aflate în spatele acestor corelaţii.

Este probabil ca o bună activitate fizică să faciliteze în mod direct un răspuns imunitar eficient, reamintesc autorii studiului. Însă buna activitate fizică poate şi să limiteze, în amonte, anumiţi factori de risc pentru formele grave de COVID-19, precum greutatea corporală în exces.

Studiu: O bună activitate fizică pare să limiteze riscurile asociate COVID-19: Autorii previn că noile concluzii trebuie interpretate „cu precauţie”

Autorii previn că noile concluzii trebuie interpretate „cu precauţie”, întrucât studiile reţinute în acea meta-analiză au prezentat o variaţie mare în ceea ce priveşte metodologiile utilizate.

Majoritatea acelor studii, de altfel, s-au bazat pe informaţiile furnizate de pacienţii înşişi asupra activităţilor fizice ale lor, nu pe o evaluare obiectivă.

Astfel, cercetătorii nu exclud posibilitatea unei concluzii părtinitoare, care ar duce la publicarea doar a celor mai concludente studii privind efectul pozitiv al activităţilor fizice.

Totuşi, „concluziile noastre ar putea să îi orienteze pe medici şi pe autorităţile sanitare” în legătură cu gradul de activitate fizică recomandată, mai ales pentru pacienţii cu risc mare de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, au precizat autorii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe