EVENIMENT
Studiu: O cantitate prea mare de apă adăugată în whisky face ca băutura să aibă acelaşi gust, char dacă sunt degustate tipuri diferite

Deşi este o comandă populară la bar, oamenii de ştiinţă au descoperit că există o limită pentru cât de multă apă se poate adăuga la un pahar de whisky fără să-i afecteze gustul. Potrivit cercetătorilor, nu mai mult de 20% diluare este preferată de către consumatorii care doresc să savureze whisky-ul într-un anumit mod.
O cantitate prea mare de apă adăugată în whisky face ca băutura să aibă acelaşi gust, char dacă sunt degustate tipuri diferite – studiu
Se crede că adăugarea unei cantităţi mici de apă deschide aroma băuturii, dar un nou studiu sugerează că există un punct în care aceasta devine prea mare – aproximativ 20%.
În acest punct, prea multă apă poate face ca whisky-urile din acelaşi grup să aibă acelaşi gust, potrivit studiului.
Potrivit cercetătorilor, descoperirile pot ajuta, de asemenea, să explice de ce cuburile de gheaţă mai mari au devenit atât de populare, deoarece permit savurarea băuturii înainte ca aceasta să fie prea diluată.
Tom Collins, profesor asistent la Washington State University şi autor principal al studiului, a declarat: „Dacă doriţi să vă bucuraţi de un anumit whisky, acest lucru sugerează că nu doriţi să îl diluaţi cu mai mult de aproximativ 20%”.
„În momentul în care ajungeţi la 60/40 whisky la apă, whisky-urile nu mai sunt diferenţiate de către participanţii la panel – încep să miroasă la fel, iar asta nu este ceea ce căutaţi”.
El a adăugat: „Acest studiu ne ajută să înţelegem de ce acele cuburi de gheaţă mari, pătrate, au devenit atât de populare, deoarece te poţi bucura de fapt de whisky înainte ca acesta să fie diluat până la punctul în care nu mai este acelaşi whisky”.
Desfăşurarea studiului
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat chimic modul în care compuşii volatili dintr-un set de 25 de whisky-uri au răspuns la adăugarea de apă, inclusiv bourbonuri, ryes, whisky-uri irlandeze şi scotch-uri single malt şi blended, potrivit Independent.
De asemenea, un juriu format din 20 de experţi a evaluat şase dintre aceste whisky-uri, trei scotch-uri şi trei bourbon-uri.
Ambele teste au constatat că adăugarea unei cantităţi mici de apă poate schimba mirosul whisky-urilor, iar după 20% apă adăugată, acestea pot începe să aibă aceeaşi aromă.
În colaborare cu Elizabeth Tomasino de la Universitatea de Stat din Oregon, care a condus panelul senzorial, cercetătorii au descoperit că, la un nivel de 100% whisky, participanţii la panel puteau distinge cu uşurinţă toate whisky-urile între ele.
Aceştia puteau încă să diferenţieze whisky-urile din fiecare grup la 80/20 whisky – apă, dar după ce s-a adăugat mai multă apă, situaţia s-a schimbat.
Rezultate studiu
Rezultate Studiul a constatat că, în timp ce în cadrul fiecărui stil de whisky, aromele au devenit mai asemănătoare, grupul mai mare de whisky scoţian, atât single malţ, cât şi amestecuri, a rămas distinct de bourbonii şi ryes americani.
Analiza chimică a dezvăluit rezultate similare, arătând schimbările în compuşii volatili care au pătruns în zona de deasupra lichidului, atunci când s-a adăugat apă.
Whisky-ul este un amestec de compuşi care parcurg scara de la hidrofil la hidrofob, cu alte cuvinte, cei care sunt atraşi de apă şi alţii care sunt respinşi de aceasta.
Adăugarea apei trimite compuşii hidrofobi ai whisky-ului în acel spaţiu şi îi lasă în urmă pe cei hidrofili, modificând aroma lichidului, spun experţii.
Studiul a constatat că analiza chimică a corespuns impresiilor grupului de experţi.
De exemplu, multe dintre whisky-urile scoţiene au început cu o aromă afumată, de turbă, dar, pe măsură ce erau diluate, s-au îndreptat spre o aromă mai fructată, cunoscută sub numele de pome.
Collins a explicat: „Acest lucru se întâmplă din cauza modului în care diluţia afectează ceea ce se află în spaţiul de cap. Compuşii care sunt asociaţi cu aromele afumate se disipă şi au fost înlocuiţi de compuşi care sunt asociaţi cu aromele fructate”.
La început, bourbonurile americane au fost asociate mai ales cu arome de vanilie şi de stejar, dar pe măsură ce s-a adăugat mai multă apă, acestea au preluat mai multe arome ale porumbului şi ale cerealelor folosite la fabricarea lor.
Cercetătorii sugerează că descoperirile, publicate în revista Foods, îi pot ajuta pe producătorii de whisky să înţeleagă mai bine modul în care clienţii lor vor experimenta băutura dacă aleg să adauge apă sau să o bea cu gheaţă.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Avertizare Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni în Alba și alte județe, până luni noaptea. Ploi torențiale, grindină și vijelii

Meteorologii au actualizat luni dimineața avertizările de instabilitate atmosferică valabile în Alba și mai multe județe din țară. Astfel, sudul județului Alba, respectiv zona Munților Șureanu, se află sub avertizare Cod Portocaliu de furtuni luni începând de luni după-amiaza. În restul județului, până luni noaptea este în vigoare un Cod Galben de furtuni.
Avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică
- Interval de valabilitate: 18 august, ora 10:00 – 18 august, ora…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
UPDATE. Accident pe Calea Turzii. Trei persoane transportate la spital, două dintre ele extrase cu echipamentele de descarcerare

Accidentul rutier petrecut luni dimineață pe Calea Turzii din Cluj-Napoca s-a soldat cu trei victime transportate la spital. Două dintre acestea, blocate într-o autoutilitară, prezentau multiple traumatisme și au fost extrase de pompieri cu echipamentele de descarcerare.
Potrivit ISU Cluj, la fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Tarcea: Prima carcasă din fier beton, introdusă în puțul de lansare al metroului. Este înaltă cât un bloc cu 8 etaje

Construcția metroului din Cluj a intrat într-o nouă etapă decisivă. Prima carcasă din fier beton, cu o înălțime impresionantă de 24,2 metri a fost introdusă în puțul de lansare al viitorului tunel.
Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat oficial momentul, subliniind importanța structurii pentru derularea lucrărilor.
„Această carcasă are o înălțime de 24,2 metri, este echivalentul unui bloc cu 8 etaje și va…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Rezultatele examenului național de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afișate luni, 18 august. Acestea sunt cele înainte de contestații.
Ministerul Educației va publica luni, până în ora 12:00, rezultatele inițiale ale Bacalaureatului, sesiunea de toamnă. Notele vor fi disponibile pe site-ul dedicat, bacalaureat.edu.ro, dar și fizic, la fiecare centru de examinare.
Fiecare candidat a primit un cod alfanumeric în cadrul primei probe de examen, în baza căruia își poate…
Citește mai mult pe Alba24.ro