Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: O metodă de diagnosticare a bolilor printr-o simplă analiză de sânge, dezvoltată de cercetătorii israelieni

Publicatanalize

O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat o metodă de diagnosticare precoce a unei game largi de afecţiuni printr-o simplă analiză de sânge, a anunţat joi Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), citată de Xinhua.

Noul test a fost conceput pentru a înlocui biopsiile şi alte proceduri invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace şi hepatice, a inflamaţiilor şi a problemelor sistemului imunitar, a indicat HUJI.

Pe lângă durerea asociată, în multe cazuri biopsia nu este eficientă deoarece nu poate ajunge întotdeauna la celula bolnavă şi uneori se efectuează doar într-un stadiu târziu al bolii.

Metodele existente de testare, bazate pe analiza segmentelor de ADN din sânge, pot diagnostica prezenţa unei boli, dar nu şi tipul, locaţia şi stadiul acesteia.

În urma unui studiu publicat în revista Nature Biotechnology, cercetătorii de la HUJI au dezvoltat o metodă neinvazivă, ce poate identifica tipul afecţiunii sau tumorii, localizarea sa şi stadiul bolii.

Metoda poate face totodată diferenţa între pacienţii care suferă de aceeaşi tumoare canceroasă, ceea ce poate conduce la aplicarea unor tratamente personalizate, adaptate pentru fiecare pacient.

Noua metodă nu doar examinează ADN-ul din sânge, provenind de la celulele moarte, dar identifică şi ţesutul celulelor şi genele care au fost active în aceste celule, notează Xinhua.

Deoarece metoda detectează simultan toate genele active din celulele moarte, ea poate diagnostica o gamă largă de procese şi de boli printr-un singur test.

”Acest test de sânge de rutină poate fi efectuat frecvent, permiţând astfel medicilor să monitorizeze permanent progresia bolii”, au precizat cercetătorii. AGERPRES

ACTUALITATE

Alegeri cu fake news la FRJ! Cozmin Gușă se prezintă drept candidat la… Uniunea Europeană de Judo

Publicat

Bătălie acerbă, chiar în ziua alegerilor pentru conducerea Federației Române de Judo. Pe fondul luărilor de poziții pentru o schimbare la vârf, venite inclusiv de la nivelul conducerii Federației Internaționale de Judo, miercuri, au apărut o serie de dezinformări și știri false, menite să influențeze rezultatul votului. Una dintre știrile false îl prezintă pe actualul președinte Federației Române de Judo, Cozmin Gușă, ca fiind viitor candidat la șefia forului… european, urmând ca fiul său să preia… federația națională.

Cea din urmă informație a fost lansată în spațiul public aparent sub numele unui site românesc, dar de fapt nu este neasumată de nimeni. Site-ul citat lansează o poveste fantasmagorică, menită să pună în umbră criticile aduse lui Gușă și să minimalizeze efectul declarațiilor șefului Federației Internaționale de Judo, Marius Vizer, care s-a exprimat luni pentru „reformă, unitate și schimbare” la nivelul FRJ.

Așa-zisa știre lasă să se înțeleagă că șeful FRJ ar urma să candideze la șefia Uniunea Europene de Judo (UEJ), al cărei președinte, rusul Sergey Soloveychik, ar urma să candideze în iunie la șefia FJI. În realitate, pentru conducerea forului mondial există depusă doar candidatura lui Marius Vizer.

De altfel, miercuri, Federația Internațională de Judo a reacționat prompt pe marginea fake-ului lansat, aducând precizările necesare.

„Alegerile pentru funcția de Președinte al Federației Internaționale de Judo vor avea loc în data de 3 iunie 2021, în timpul Congresului FIJ de la Budapesta, care va avea loc înainte de Campionatele Mondiale 2021. Toate cele 204 federații membre ale Federației Internaționale de Judo au fost invitate să propună candidați pentru această funcție, până în data de 2 februarie, 2021.

Dl. Marius Vizer, actualul Președinte al FIJ, din anul 2007, este singurul candidat la aceste alegeri și niciuna dintre federațiile membre nu a propus un contracandidat. Astfel, la Congresul FIJ din 2021, Președintele Vizer va fi reconfirmat în funcție, pentru următorii 4 ani, continuând seria de reforme și modernizare a judo-ului mondial.

Dl. Sergey Soloveychik este Președintele Uniunii Europene de Judo, reales în decembrie 2020 și totodată vice-președinte al Federației Internaționale de Judo, făcând parte din echipa executivă a domnului Marius Vizer”, se arată în comunicatul FJI.

Pe același site de care este asociată știrea falsă apar și alte materiale menite să arunce o umbr asupra principalului contarcandidat al lui Cozmin Gușă, George Teșeleanu. De altfel, și pe pagina oficială a FRJ, miercuri, în ziua alegerilor pentru forul sportiv, singura postare este, de fapt, reproducerea unui articol de presă care îl atacă pe Teșeleanu. Campania vine ca reacție la corul vocilor tot mai sonore din acest sport care contestă managementul lui Gușă și cer o schimbare la nivelul federeației.

După cum se știe, luni, cu două zile înainte de alegerile programate pentru conducerea Federației Române de Judo, românul Marius Vizer, liderul judoului mondial, a dat semnalul unei schimbări, în disputa dintre actuala conducere, reprezentată de Cozmin Gușă și echipa lui George Teşeleanu, fost consul onorific al României la Ancona.

„Consider că actualele alegeri trebuie să aducă reformă, unitate și schimbare”, a declarat luni Marius Vizer, în cadrul unui interviu pentru BIHOREANUL. „Am văzut realizările enumerate de actualul președinte, din care consider că lipsește una esențială: îndepărtarea FRJ de Federația Internațională”, a mai spus Vizer, cu trimitere către mandatul lui Gușă, aflat la final.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lână de 35 de kilograme, tunsă de pe o oaie care a trăit mai mulţi ani în sălbăticie

Publicat

O oaie rătăcită care a fost descoperită într-o pădure din Australia, denumită Baarack de salvatorii ei, a furnizat o cantitate de lână de 35 de kilograme – aproape jumătate din greutatea unui cangur adult – atunci când a fost tunsă pentru prima oară după o pauză de mai mulţi ani, informează Reuters.

Oaia a fost găsită de un australian care a contactat un sanctuar pentru animale – Edgar’s Mission Farm Sanctuary – din apropiere de Lancefield, o localitate din statul Victoria, situată la aproximativ 60 de kilometri nord de Melbourne, a precizat Kyle Behrend, un reprezentant al sanctuarului.

“Se pare că Baarack a fost cândva o oaie deţinută de un proprietar”, a spus el. “A avut în trecut marcaje la urechi, dar se pare că acestea au fost distruse de lâna deasă şi aspră care i-a crescut în jurul feţei”, a adăugat Kyle Behrend.

“Oile trebuie să fie tunse cel puţin o dată pe an, altfel lâna lor continuă să crească tot mai mult, aşa cum s-a întâmplat în acest caz”, a mai spus el. După ce oaia Baarack a fost tunsă, lâna ei a cântărit 35,4 kilograme.

“Deşi copitele ei se aflau într-o stare foarte bună, întrucât a alergat pe stâncile şi pietrele din pădure, animalul avea o stare generală mai puţin bună. Era subponderal şi, din cauza lânii din jurul feţei, abia putea să vadă”, a explicat acelaşi oficial australian.

În prezent, Baarack s-a alăturat altor oi salvate din situaţii dificile care trăiesc în sanctuarul Edgar’s Mission. “Toată această poveste ne arată cât de incredibil de rezistente şi de curajoase sunt aceste animale, iar noi le iubim foarte mult”, a mai spus Kyle Behrend. AGERPRES

Sursa foto: Reuters

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comisia Europeană, apel pentru șase state din UE să relaxeze unele restricţii la graniţe

Publicat

ce

Comisia Europeană a făcut apel marţi la şase state membre să relaxeze restricţiile impuse în mod unilateral la frontiere în vederea combaterii COVID-19, în încercarea de a ajunge la o abordare coordonată mai puţin restrictivă în ce priveşte circulaţia bunurilor şi persoanelor în blocul Celor 27, relatează Reuters.

Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria au zece zile să justifice restricţiile care au mers “prea departe”, a afirmat comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

“Întoarcerea la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în ce priveşte libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor în Uniunea Europeană reprezintă o necesitate”, a subliniat oficialul european.

În lipsa unei abordări coordonate a tuturor celor 27, “riscăm divizări şi perturbarea liberei circulaţii, precum şi a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea şi în ultimele săptămâni”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

În ce-l priveşte, ministrul german pentru Europa, Michael Roth, a luat apărarea deciziei ţării sale de a impune restricţii la graniţe, pe fondul raportării apariţiei în state învecinate a unor noi tulpini de coronavirus considerate mai contagioase.

“Aceste măsuri creează evident presiuni masive în regiunile de graniţă, asupra lucrătorilor transfrontalieri şi a transportului de bunuri şi pieţei unice, dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a declarat ministrul german, înaintea discuţiilor cu omologii săi europeni.

Acesta a menţionat, potrivit dpa, că situaţia de la graniţele ţării sale cu Republica Cehă şi cu Austria s-a calmat semnificativ după ce au avut loc consultări şi a dat asigurări că toate măsurile luate de Germania au respectat reglementările acordului de la Schengen.

“Mai întâi, vreau să resping acuzaţia că nu am respectat legislaţia UE. (…) Le-am explicat clar partenerilor noştri că dorim să eliminăm acest regim de control la graniţe cât mai curând posibil”, a mai spus Roth, potrivit dpa. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Germania a aprobat trei teste rapide COVID-19 la domiciliu, în cadrul strategiei de testare în masă

Publicat

Germania a aprobat trei kituri de testare la domiciliu pentru detectarea maladiei COVID-19 în cadrul strategiei de testare în masă concepută de ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, pentru a ajuta cea mai puternică economie europeană să se redreseze după efectele generate de un lockdown ce a fost impus la jumătatea lunii decembrie, informează Reuters.

Rata infectărilor cu noul coronavirus a scăzut constant în Germania în primele săptămâni ale anului 2021, dar a stagnat în ultimele zile, adăugându-se astfel acelor semnale care sugerează că Germaniei îi va fi dificil să relaxeze restricţiile antiepidemice atunci când lockdown-ul se va încheia pe 7 martie.

Cancelarul Angela Merkel le-a spus parlamentarilor din partidul ei conservator că disponibilitatea mai mare a testelor rapide şi creşterea capacităţii de testare a populaţiei ar putea să ajute procesul de revenire la normalitate şi să îl facă să devină mai durabil, au dezvăluit marţi două surse care au participat la acea întrunire.

Institutul Federal pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale, autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicală din Germania, a aprobat miercuri testele antigen fabricate de companiile Healgen Scientific, Xiamen Boson Biotech şi Hangzhou Laihe Biotech pentru a fi utilizate de persoane care nu sunt profesionişti în sectorul sănătăţii, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Ministrul Jens Spahn declarase puţin mai devreme pentru televiziunea ZDF că şi alte kituri de testare COVID-19 la domiciliu vor fi aprobate săptămâna viitoare.

Alte ţări mizează, la rândul lor, pe testele la domiciliu, pentru a contribui astfel la limitarea răspândirii virusului

În Austria, autotestele sunt deja utilizate în şcoli şi vor deveni disponibile pentru publicul larg în farmacii, în regim de gratuitate, începând de săptămâna viitoare.

În Anglia, echipe de voluntari şi de poliţişti au început să sune la uşile rezidenţilor în această lună pentru a le înmâna kituri de testare COVID-19, încercând astfel să limiteze răspândirea unei variante mai contagioase a noului coronavirus, originară din Africa de Sud.

În Germania, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut în ultimele 24 de ore cu 8.007 şi a ajuns la un total de 2.402.818, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Robert Koch pentru boli infecţioase.

Rata infectărilor a fost în această ţară de 59,3 cazuri la 100.000 de persoane în ultimele şapte zile, în creştere uşoară în raport cu rata de 57 de cazuri la 100.000 de persoane raportată săptămâna precedentă. Agerpres

Citește mai departe