Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: O simplă respiraţie poate transmite tuberculoza

Publicat

plamani

Simplul act de a respira ar putea fi un mod major de transmitere a tuberculozei, sugerează un studiu dat publicităţii marţi, care ar putea modifica profund strategiile de luptă împotriva acestei boli, tradiţional centrate pe tuse, principalul său simptom, informează AFP.

Această dezbatere aminteşte de cea care a animat oamenii de ştiinţă la începutul pandemiei de COVID-19: dacă se confirmă ipoteza transmiterii tuberculozei prin respiraţie, aceasta înseamnă că tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficientă pentru a bloca răspândirea bolii.

Într-adevăr, „acest lucru lasă loc pentru o transmitere ne-neglijabilă înainte ca persoanele infectate să fie tratate”, a declarat pentru AFP Ryan Dinkele, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud).

Detectarea persoanelor infectate cu tuberculoză fără a aştepta ca acestea să fie tratate

Potrivit acestuia, o nouă abordare în lupta împotriva bolii ar consta în detectarea persoanelor infectate cu tuberculoză fără a aştepta ca acestea să fie tratate.

„Dacă transmiterea este posibilă în absenţa simptomelor, acest lucru ne face sarcina extrem de complicată „, recunoaşte el.

Cercetarea, care nu a fost încă analizată de alţi oameni de ştiinţă, a fost prezentată la o conferinţă online internaţională dedicată sănătăţii pulmonare.

Boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis

Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi „bacilul Koch”, după numele descoperitorului său.

Cercetătorii sud-africani au evaluat transmiterea acestei bacterii la 39 de persoane infectate. Pentru aceasta, ei au măsurat în ce măsură această bacterie a pătruns în aer de la persoanele infectate atunci acestea respirau normal, profund şi când tuşeau.

După 5 minute, în toate cele trei cazuri s-au produs nori de particule care conţineau bacteria.

Tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respiraţia

Tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respiraţia, însă, potrivit cercetătorilor, faptul că respirăm continuu ar putea implica ideea că 90% dintre bacteriile care pătrund în aer de la o persoană infectată sunt transmise pe această cale.

De aici şi importanţa locurilor bine ventilate, potrivit cercetătorilor.

La începutul pandemiei de COVID-19, acest mod de transmitere prin nori de particule virale (aerosoli) a fost subestimat. De atunci însă a apărut un consens cu privire la faptul că acesta reprezintă un mod major de transmitere a bolii.

OMS estimează că 1,5 milioane de persoane mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial

OMS estimează că 1,5 milioane de persoane mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial, ceea ce face din tuberculoză cea mai letală boală infecţioasă (cu excepţia COVID-19).

Potrivit OMS, aproape un sfert din populaţia lumii este infectată cu bacteria tuberculozei, însă doar 5% din aceste persoane fac boala, majoritatea trăind în ţări cu venituri mici şi medii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Aproape 250 de amenzi, 9 permise reținute, în ultimele 24 de ore, după o mai multe acțiuni ale polițiștilor din Botoșani

Publicat

razie politisti politie actiuni control 3 1000x600.jpeg

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ.

Astfel, au fost organizate acțiuni punctuale, cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 225 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 100.000 de lei și au fost reținute 9 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru a prelua un bărbat de 82 de ani

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat sâmbătă dimineață la Botoșani pentru a prelua un bărbat de 82 de ani , in stare gravă.
Medicii botoșăneni au decis să îl trimită la o clinica din judetul vecin pentru intervenție de specialitate.
Aeronava SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune a polițiștilor de imigrări din Botoșani. Au fost identificați 51 de străini

Publicat

imigrari politisti 4 841x600.jpg

În perioada 7 – 14 martie a.c., polițiștii de imigrări din Botoșani au organizat şi desfăşurat, în Municipiul Botoșani, două activități specifice de control ce au avut ca scop prevenirea migrației ilegale și a muncii nedeclarate.
Au fost controlate cinci societăți comerciale cu domeniul principal de activitate confecții, restaurante și construcții, precum și trei spații de cazare.

 

Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificați 51 de străini, dintre care 26 din Republica Moldova, 23 din Nepal și doi din Sri Lanka.

 

Polițiștii de imigrări nu au identificat nereguli în privința străinilor sau a angajatorilor.

 

Acțiunile polițiștilor vor continua și în perioada următoare.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mai multe străzi din municipiul Botoșani rămân fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

nova apaserv.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine 16 martie 2024, în intervalul orar 08:00 – 14:00, în vederea efectuării lucrărilor de branșare la rețeaua publică a imobilului situat pe strada Irișilor.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Viilor; Mihail Kogălniceanu nr. 42, 44, 46; Școlii nr. 4, 6; Pacea nr. 63, 65; Aleea Pacea nr. 2, 3, 4, 5, 6;  B-dul George Enescu nr. 28.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe