Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: O tulpină de MRSA care a apărut la porci are ”capacitatea de a infecta oamenii”

Publicat

O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) care a apărut la animale din crescătorii în ultimii 50 de ani se poate transmite la om, sugerează un nou studiu, informează DPA/PA Media.

Tulpina, CC398, a devenit tipul dominant de MRSA la animalele de crescătorie din Europa – probabil ca urmare a utilizării pe scară largă a antibioticelor la porci – şi este, de asemenea, o cauză din ce în ce mai frecventă în cazurile de infectare la om, potrivit cercetătorilor.

CC398 şi-a menţinut rezistenţa la antibiotice de-a lungul deceniilor la porci şi la alte animale de crescătorie, a constatat studiul.

De asemenea, tulpina este capabilă să se adapteze rapid la gazdele umane în timp ce îşi menţine rezistenţa la antibiotice.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, constatările evidenţiază potenţiala ameninţare pe care o reprezintă această tulpină la adresa sănătăţii publice.

Aceasta a fost asociată cu un număr tot mai mare de cazuri de infectare la om, la persoane care au avut, dar şi care nu au avut, contact direct cu animale din crescătorii.

„Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluţia acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.

„Am descoperit că rezistenţa la antibiotice la această MRSA asociată animalelor este extrem de stabilă – a persistat de-a lungul mai multor decenii şi pe măsură ce bacteria s-a răspândit la mai multe specii de animale de crescătorie”, a precizat Murray.

Studiu: O tulpină de MRSA care a apărut la porci are ”capacitatea de a infecta oamenii”: Utilizarea antibioticelor la animalele de crescătorie din Europa a scăzut considerabil

Utilizarea antibioticelor la animalele de crescătorie din Europa a scăzut considerabil. Cercetătorii susţin că aplicarea acestei abordări în fermele de porci – datorită unor modificări recente de strategie – este posibil să aibă un impact limitat deoarece tulpina este foarte stabilă.

Tulpina este cel mai frecvent asociată cu porcii, însă este prezentă la o gamă variată de specii.

Conform cercetătorilor, răspândirea sa a fost deosebit de evidentă la fermele de porci din Danemarca, unde proporţia efectivelor pozitive pentru MRSA a crescut de la mai puţin de 5% în 2008 până la 90% în 2018.

MRSA nu provoacă îmbolnăvire la aceste animale.

Studiu: O tulpină de MRSA care a apărut la porci are ”capacitatea de a infecta oamenii”: Ce a declarat autoarea lucrării

„Înţelegerea emergenţei şi succesului CC398 la animalele de crescătorie din Europa şi a capacităţii sale de a infecta oamenii are o importanţă vitală în gestionarea riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea publică”, a declarat Lucy Weinert de la Departamentul de Medicină Veterinară al Universităţii din Cambridge, autoarea principală a lucrării.

MRSA a fost identificată pentru prima dată la pacienţi umani în 1960.

Din cauza rezistenţei sale la antibiotice, este mult mai greu de tratat comparativ cu alte infecţii bacteriene, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o consideră în prezent una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane.

Cercetarea, finanţată de Institutul Wellcome, Consiliul pentru Cercetare Medicală din Regatul Unit şi Fundaţia Beverly Sackler, a fost publicat în jurnalul eLife. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

VIDEO: De vorbă cu Ilie Matei, ”omul șoselelor”, la Alba Iulia. Despre șoferi profesioniști cu bune, cu rele și povești de viață

Publicat

whatsapp image 2022 08 07 at 17.23.00 1000x576.jpeg

Camioanele au luat cu asalt Alba Iulia în acest weekend, iar Șanțurile Cetății au fost pline ochi de curioși și de șoferi profeșioniști veniți din toate colțurile țării, la Truck Tuning Art. 

Printre șoferii profesioniști s-a aflat și Ilie Matei, cunoscut în mediul online, ca ”Omul Șoselelor”, un șofer de camion cu peste 52.000 de urmăritori pe Facebook. 

În câteva cuvinte Ilie vorbește despre meseria de șofer de TIR, cu bune, cu rele, despre probleme, frustrări, dar și despre pasiunea pe care îi leagă și când spunem îi leagă, ne referim la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Campionatul Național de StreetWorkout Freestyle la Baza Sportivă ”La Terenuri” din Cluj-Napoca

Publicat

adrian 3 e1659805492504.jpg

Campionatul Național de StreetWorkout Freestyle are loc duminică, 14 august, la Cluj-Napoca, la Baza Sportivă ”La Terenuri” din cartierul Mănăștur.

Organizatorul campionatului, sportivul clujean Adrian Petre de la Asociația ”Poți fi și tu campion”, a declarat că, pe lângă competiția de freestyle, va fi organizat si un concurs de streetlifting (tracțiuni cu  greutate, genuflexiuni cu greutate si flotări la paralele cu greutate).

adrian 4

De asemenea, pentru persoanele din public se va organiza un concurs de tracțiuni și flotări.

Ediția a XVII-a a Campionatului Național de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Mai e doar O ZI de Târguțu’ VINTAGE din Piața Muzeului. Iată ce poți găsi în centrul Clujului

Publicat

whatsapp image 2022 08 07 at 3.24.25 pm e1659875917883.jpeg

Dacă ești în trecere prin Cluj-Napoca și UNTOLD nu este genul tău de eveniment, oprește-te în Piața Muzeului, la Târguțu’ Vintage, unde vei găsi haine unice, accesorii handmade și multe altele.

„Vizitatorii pot să facă multe altele pe lângă cumpărături, precum tatuaje Henna. Sunt multe accesorii handmade, haine 100% din pânză, lumânări naturale și, bineînțeles, piese vestimentare vintage”, spune Iulia, pentru Cluj24.

Tânăra din Cluj deține, la rândul ei, un magazin de haine vintage online, numit veschminte, ce poate fi vizitat pe Instagram cu un click aici.

screenshot (244)

 

Citește…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VREMEA în ALBA, 8-14 august: Zile cu ploi, furtuni și maxime până la 29 grade Celsius. Prognoza meteo, în localități din județ

Publicat

nori furtuna alba iulia 1000x600.jpeg

Sâptămâna viitoare sunt așteptate ploi și futuni în mai multe zone din județ. Luni sunt anunțate temperaturi maxime de 29 de grade Celsius, iar de marți se răcește ușor.

La munte, maximele vor fi între 17 – 21 grade la Oașa și 20-22 la Arieșeni.

Prognoza meteo pe zile, în localități din județul Alba, în săptămâna 8 – 14 august:

Prognoza meteo – vremea: Luni, 8 august

  • Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
  • Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; câteva…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe