EVENIMENT
Studiu: Pacienții în comă ar putea avea o stare de conștiență înaintea morții

Tiparele neobișnuite ale undelor cerebrale observate la pacienții aflați în comă profundă sugerează că aceștia ar putea experimenta o stare de conștiență trecătoare cu câteva momente înainte de deces.
Oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă nu cumva elementele comune ale acestor experienţe indică un proces biologic fundamental care stă la baza lor.
Noul studiu, publicat luni în revista PNAS, oferă primele dovezi ale unei creşteri a activităţii cerebrale corelate cu conştienţa la pacienţii aflaţi în comă pe moarte.
„Modul în care o experienţă vie poate apărea dintr-un creier disfuncţional în timpul procesului de moarte este un paradox neuroştiinţific”, a declarat într-un comunicat coautorul studiului, George Mashour de la Universitatea Michigan din SUA.
În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au identificat patru pacienţi în comă şi fără reacţie care au murit din cauza unui stop cardiac în spital, în timp ce se aflau sub monitorizare EEG a activităţii cerebrale, potrivit Independent.
S-a stabilit că pacienţii nu mai puteau fi ajutaţi medical şi, cu permisiunea familiilor lor, au fost deconectaţi de la aparate de menţinere a vieţii.
Atunci când a fost îndepărtat suportul ventilator, doi dintre pacienţi au prezentat o creştere a ritmului cardiac, împreună cu o creştere a activităţii undelor cerebrale „gamma”, considerată cea mai rapidă activitate cerebrală şi asociată cu conştienţa.
Studiu: Pacienții în comă ar putea avea o stare de conștiență înaintea morții. De ce este legată „zona fierbinte” a creierului
Cercetătorii au detectat, de asemenea, activitate în aşa-numita „zonă fierbinte” a corelaţiilor neuronale ale conştienţei, joncţiunea dintre lobii temporal, parietal şi occipital, prezentă în partea din spate a creierului.
Studiile anterioare au descoperit că această zonă a creierului este legată de visare, halucinaţii vizuale în epilepsie şi stări modificate de conştienţă în alte studii asupra creierului.
În timp ce cei doi pacienţi au avut rapoarte anterioare de crize convulsive, niciuna nu a fost observată în timpul orei de dinaintea decesului lor.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, ceilalţi doi pacienţi nu au prezentat aceeaşi creştere a ritmului cardiac în momentul în care au fost deconectaţi de la aparatele de menţinere a vieţii şi nici nu au avut o activitate cerebrală crescută.
Deoarece dimensiunea eşantionului studiului a fost foarte mică, cercetătorii avertizează împotriva unor remarci concludente cu privire la implicaţiile cercetării, dar au adăugat că descoperirile sunt „cu siguranţă interesante” şi oferă un nou cadru de înţelegere a conştienţei la oamenii pe moarte.
Studiu: Pacienții în comă ar putea avea o stare de conștiență înaintea morții. În timp ce persoana era pe moarte, a existat o creştere a activităţii undelor cerebrale gamma
De asemenea, este imposibil de ştiut cu exactitate ce au trăit pacienţii, deoarece aceştia nu au supravieţuit.
Cele mai recente cercetări urmează unui studiu de referinţă de anul trecut, care a implicat activitatea cerebrală a unei persoane pe moarte şi care a dezvăluit modele în jurul momentului morţii similare cu cele din timpul viselor şi al rememorării.
În acest studiu, oamenii de ştiinţă analizau undele cerebrale ale unui pacient de 87 de ani, bolnav de epilepsie, pentru a detecta crizele cu ajutorul unui dispozitiv EEG, însă pacientul a suferit un atac de cord şi a murit în mijlocul cercetării.
O analiză a înregistrărilor EEG a arătat că, în timp ce persoana era pe moarte, a existat o creştere a activităţii undelor cerebrale gamma, ceea ce i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să speculeze că bărbatul de 87 de ani ar fi putut face o „ultimă reamintire a vieţii”.
„Având în vedere că cuplarea încrucişată dintre activitatea alfa şi gamma este implicată în procesele cognitive şi în reamintirea memoriei la subiecţii sănătoşi, este intrigant să speculăm că o astfel de activitate ar putea susţine o ultimă „reamintire a vieţii” care ar putea avea loc în starea de moarte apropiată”, au scris cercetătorii în studiul anterior.
Cele mai recente descoperiri evidenţiază, de asemenea, necesitatea de a reevalua rolul creierului în timpul stopului cardiac, au declarat oamenii de ştiinţă.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
IMAGINE FEST 2025 la Alba Iulia începe în 22 mai. Concerte, vânători de comori, set-uri mixate live de DJ. PROGRAM

IMAGINE FEST 2025 la Alba Iulia începe în 22 mai. Este primul eveniment major al sezonului turistic din municipiu, anunță organizatorii. IMAGINE FEST amplifică în toată România sunetul Cetății Alba Carolina.
Concerte, vânători de comori, emisiuni radio live din locații neconvenționale, set-uri mixate tot live de DJ-ii EuropaFM, tururi ghidate gratuite- sunt doar câteva dintre ingredientele care vor da, timp de 4 zile, savoare vibrației deja prezente în Cetate.
Un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Autoritatea de Supraveghere Financiară atenționează privind tentative de fraudă în care este folosit numele instituției

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) avertizează publicul asupra apariției unor tentative de fraudă. Persoane necunoscute se prezintă în mod fals drept angajați ai instituției.
Acest tip de fraudă se bazează pe simularea unei anchete oficiale cu implicarea succesivă a mai multor instituții, presiunea psihologică și inducerea sentimentului de urgență și solicitarea de informații bancare sensibile și impunerea unor documente cu caracter ilegal.
Cetățenii care sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a lansat marți zboruri directe către Istanbul Sabiha Gökçen (SAW), operate de compania aeriană Pegasus Airlines.
Noua rută directă Cluj-Napoca – Istanbul, consolidează legătura aeriană dintre Cluj-Napoca și unul dintre cele mai dinamice centre de conexiune intercontinentală.
Noi zboruri directe Cluj-Napoca – Istanbul
Pegasus Airlines, una dintre companiile aeriene private de top din Turcia, operează o flotă modernă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Elevă a Colegiului Militar din Alba Iulia, premiu special la Olimpiada națională de Limba și Literatura Română

Elev sergent major Roxana Bizău va absolvi în curând Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” cu satisfacția unor rezultate excelente obținute la olimpiadele și concursurile școlare, organizate la disciplina limba și literatura română.
În prezent elevă în clasa a XII-a, Roxana a fost o prezență activă pe parcursul celor patru ani de liceu la competițiile școlare de excelență, reușind de fiecare dată să încununeze prin obținerea unor rezultate deosebite munca,…
Citește mai mult pe Alba24.ro