EVENIMENT
Studiu: Patru din zece companii ascund breşele de securitate

Potrivit unui studiu global realizat de o companie de securitate IT, 42% dintre specialiştii în securitate IT au declarat că liderii din companiile lor i-au îndemnat să păstreze confidenţiale breşele de securitate informatică, în loc să le raporteze, în timp ce 30% au ales să păstreze tăcerea în mod voluntar în legătură cu un astfel de incident.
Potrivit cercetării, 55% dintre respondenţi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele legale cu care compania lor s-ar putea confrunta din cauza unei breşe de securitate gestionate inadecvat.
„Până de curând, multe companii preferau să ascundă o breşă de securitate pentru a evita prejudicii financiare, juridice şi reputaţionale, dar şi pentru a folosi resursele în atenuarea daunelor şi nu pentru a raporta aceste incidente. Odată cu adoptarea mai multor legi care impun raportarea breşelor de securitate (în SUA şi UE), este de aşteptat ca situaţia să se schimbe”, se precizează într-un comunicat al Bitdefender.
98% dintre specialiştii în securitate informatică spun că nu sunt complet mulţumiţi de soluţiile actuale pe care le folosesc, iar mai mult de jumătate dintre ei (54%) susţin că organizaţia lor a achiziţionat un serviciu de securitate care nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.
O altă provocare des întâlnită este cea legată de lipsa de competenţe în domeniul securităţii cibernetice care pare să se afecteze multe organizaţii în următoarele 12 luni.
59% dintre respondenţi spun că este necesar să lucreze în weekend din cauza problemelor de securitate cu care se confruntă compania lor.
Aproape toţi specialiştii în securitate IT (99%) se declară îngrijoraţi de ameninţările de securitate de la nivelul organizaţiilor în care lucrează.
Cel mai mult îi preocupă vulnerabilităţile software şi ameninţările zero-day (53%), urmate îndeaproape de cele de phishing/inginerie socială (52%).
Ameninţările care vizează lanţul de aprovizionare ocupă locul trei (49%), în timp ce atacurile de tip ransomware se situează pe locul patru (48,5%).
Studiu: Patru din zece companii ascund breşele de securitate. Studiul a fost realizat la comanda Bitdefender de către Censuswide
Principala provocare identificată se referă la extinderea capabilităţilor în mai multe medii (43%), urmată de complexitatea ameninţărilor (43%), lipsa de competenţe în domeniu (36%), incompatibilitatea cu alte soluţii de securitate (32%), capabilităţile de raportare (28%), numărul prea mare de alerte (27%), funcţionalităţi inutile (21,5%). Doar 2,66% din respondenţi spun că nu au întâlnit niciun fel de provocări.
„Rezultatele din acest raport evidenţiază presiunea imensă de pe organizaţii în lupta cu noi ameninţări, cum ar fi ransomware, vulnerabilităţi zero-day şi spionaj.
În acelaşi timp, observăm că printre provocări se numără complexitatea extinderii serviciilor de securitate şi deficitul de personal calificat.
Aceste constatări demonstrează, mai mult decât oricând, importanţa unei securităţi stratificate care asigură prevenţia, detecţia şi răspunsul la ameninţările avansate de la nivelul întregii companii şi care sporesc eficienţa prin reducerea volumului de lucru al echipelor de IT”, a declarat Andrei Florescu, vicepreşedinte pentru soluţii de business în cadrul Bitdefender.
Studiul a fost realizat la comanda Bitdefender de către Censuswide pe un eşantion de peste 400 de profesionişti în securitate informatică, în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023.
Respondenţii lucrează în poziţii care variază de la manageri până la directori de securitate a informaţiilor (CISO), în companii cu peste 1.000 de angajaţi din Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
Bitdefender este un lider în domeniul securităţii IT, care oferă soluţii superioare de prevenţie, detecţie şi răspuns la incidente de securitate cibernetică. Agerpres
EVENIMENT
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, reacție dură după alegeri: „Românii au tras semnalul de alarmă când partidele dormeau”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a reacționat la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan, într-un mesaj ferm de avertisment și speranță.
După ce Nicușor Dan a fost declarat oficial câștigător al alegerilor prezidențiale, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a publicat un mesaj amplu și tranșant, intitulat sugestiv „Inima țării”, în care reflectă asupra rezultatului electoral și trage…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
EXTREMELE Clujului. Comunele unde Nicușor Dan și George Simion au obținut cele mai multe voturi

Rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale arată un județ Cluj polarizat între două opțiuni: calea pro-europeană și naționalismul suveranist. Comunele Sic și Măguri-Răcătău oferă cel mai puternic contrast electoral.
Mesajele pro-europene au convins locuitorii din Sic
În comuna Sic, cu o populație majoritar maghiară (97%), candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut un scor covârșitor: 92,71%, față de 7,29% pentru contracandidatul său George…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Peste 1.000 de candidați și-au testat cunoștințele la Simularea concursului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat în data de 17 mai cea de-a XVI-a ediţie a Simulării concursului de admitere. La testare au participat 1.052 de candidați din întreaga țară, care au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze nivelul de pregătire al cunoștințelor, în condiții similare celor din ziua examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.
Programele de studii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro