Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Perioada în care Alpii sunt înzăpeziţi s-a redus cu aproape o lună în ultimii 50 de ani

Publicat

Imagine de brisch27 de la Pixabay

Aproape o lună din perioada în care zonele situate la altitudini joase şi medii în Munţii Alpi erau acoperite cu zăpadă s-a pierdut în ultima jumătate de secol, conform unui studiu publicat joi, primul care a evaluat în ansamblu masivul european, informează AFP.

Între anii 1971 şi 2019, perioada în care există zăpadă pe sol în fiecare iarnă s-a redus, în medie, de la 22 la 34 de zile în Alpi, în zone situate sub 2.000 de metri altitudine, estimează în jur de treizeci de cercetători semnatari ai unui articol publicat în revista articolul The Cryosphere.

Acest studiu ”oferă o imagine de ansamblu asupra tendinţelor climatice asociate stratului de zăpadă”, a explicat Samuel Morin, cosemnatar şi director al Centrului Naţional de Cercetări Meteorologice (Météo France/CNRS).

Reducerea observată a stratului de zăpadă în munţi este o ”tendinţă de fond, care confirmă studiile anterioare”, efectuate la nivel local sau naţional. ”Dispunem cu adevărat de o analiză globală a stratului de zăpadă la scara Alpilor în ansamblu”, a rezumat cercetătorul.

Pentru a ajunge la aceste estimări, oamenii de ştiinţă au coroborat şi standardizat date observaţionale foarte disparate, provenite de la 2.000 de staţii meteo din şase ţări (Italia, Franţa, Germania, Austria, Slovenia, Elveţia), în scopul constituirii unei baze de date cu caracter omogen.

Constatările lor sunt clare: stratul de zăpadă s-a redus în Alpi. Numărul de zile dintre primele ninsori din noiembrie-decembrie şi topirea din primăvară continuă să scadă, cu aproximativ cinci zile pe deceniu, la altitudini sub 2.000 de metri.

Iar atunci când zăpada este prezentă, aceasta este mai puţină. Pe întreg parcursul sezonului, adâncimea medie a stratului de zăpadă de la atitudini cuprinse între 1.000 şi 2.000 de metri în nordul Alpilor s-a redus cu 2,8 centimetri pe an.

Această scădere este mai accentuată în sudul arcului alpin – cercetătorii estimează că în acele zone reducerea este de 4,1 centimetri pe deceniu.

Eroziunea lentă poate fi explicată printr-un efect de foarfecă: pe de o parte, aceeaşi cantitate de precipitaţii în timpul iernii aduce mai multe ploi decât zăpadă în comparaţie cu perioadele anterioare, ceea ce afectează formarea stratului de zăpadă, iar pe de altă parte, acesta din urmă se topeşte mai rapid.

”Totul conduce la ipoteza” că această dinamică pe termen lung – care elimină variaţii semnificative de la un an la altul – este cauzată de încălzirea globală, chiar dacă identificarea cauzelor nu face obiectul acestui studiu.

Este ”mai presus de toate încălzirea cea care joacă un rol”, a declarat Samuel Morin, fost director al Centrului pentru studiul zăpezii din cadrul Météo France.

Această tendinţă este mult mai puţin evidentă la altitudinile mari, unde este mai rece, a precizat el.

”Orice am face în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră, vom avea o reducere a stratului de zăpadă la altitudine joasă şi medie, care va fi cuprinsă între 10% şi 40%” până în 2050, a subliniat Morin.

AGERPRES

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Sâmbătă – zi de doliu național. Drapelul României, arborat în bernă

Publicat

sâmbătă – zi de doliu național. drapelul româniei, arborat în

Publicitate

Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc.

Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în acest sens.

‘Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. Este o decizie ce arată respectul profund pentru deschiderea sa totală și căldura arătată permanent românilor. Ca orice creștin am…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Inteligența Artificială, înger și demon. Ce spun specialiștii despre beneficiile, dar și despre precauțiile legate de AI

Publicat

inteligența artificială, înger și demon. ce spun specialiștii despre beneficiile,

Publicitate

Adrian Iftene, profesor universitar la Facultatea de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, spune că temerile societății în legătură cu inteligența artificială sunt nejustificate și că de fapt este un instrument extrem de util. Însă este descrisă drept „un cal nărăvaș”, relatează ADEVĂRUL

Utilizarea pe scară tot mai largă a inteligenței artificiale a stârnit largi controverse în societate. O parte a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie

Publicat

calendar ortodox 2025: sfinții mucenici chiril, chindeu și tasie

Publicitate

Sfinţi români şi protoromâni Chiril, Chindeu şi Tasie, au fost trei martiri recrutaţi din rândul populaţiei autohtone daco-romane din Scythia Minor (Dobrogea), în anul 304, în cursul groaznicei persecuţii a împăratului Diocleţian. Ei au pătimit în cetatea Axiopolis, lângă Cernavoda de astăzi, unde mai târziu s-a ridicat şi o biserică în amintirea lor ale cărei ruine se mai văd şi în zilele noastre.

Sfântul Chiril era cinstit în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biserica Ortodoxă este în doliu. Părintele Emil a trecut la cele veșnice. „A fost iubit atât de credincioșii păstoriți la Trușești și Cătămărăști-Vale”

Publicat

biserica ortodoxă este în doliu. părintele emil a trecut la

Publicitate

Părintele Emil Stroișteanu a trecut la cele veșnice.

Părintele Emil Stroișteanu s-a stins din viață în cursul zilei de astăzi, la vârsta de 72 de ani. Vestea tristă a îndurerat comunitatea pe care a slujit-o cu devotament de-a lungul anilor.


Râvnitor slujitor al Altarului, părintele a fost iubit atât de credincioșii păstoriți la Trușești și Cătămărăști-Vale cât și de credincioșii Parohiei„Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” Botoșani…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe