Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială

Publicat

miros pixabay,com
sursa foto: pixabay.com

Conform unui studiu recent, persoanele care sunt mai sensibile la mirosurile corporale sunt mai susceptibile de a avea opinii xenofobe.

Un studiu realizat cu ajutorul unor grupuri fictive de refugiaţi arată că prejudecăţile xenofobe sunt mai puternice în ţările vorbitoare de limbă engleză.

Multe specii folosesc mirosul pentru a detecta şi evita potenţialele boli, mirosul de alimente stricate, de deşeuri corporale sau de alte persoane care prezintă semne de boală infecţioasă putând declanşa o repulsie care duce la distanţare socială.

Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială – studiu

Un nou studiu realizat de Institutul Karolinska din Stockholm, care a încercat să înţeleagă mai bine această legătură psihologică dintre evitarea bolilor şi xenofobie, a constatat că „persoanele mai uşor dezgustate de mirosurile corporale sunt, de asemenea, mai predispuse la atitudini negative faţă de refugiaţi”.

Potrivit studiului, publicat în revista Royal Society Open Science, această legătură se explică parţial prin disimilitudinile percepute în ceea ce priveşte diferenţele culturale, cum ar fi pregătirea alimentelor şi practicile de igienă.

De asemenea, studiul a constatat că cei cu atitudini xenofobe au fost mai predispuşi să fie mai în vârstă şi mai puţin educaţi, potrivit Independent.

Aproape 7.000 de persoane din nouă ţări diferite, inclusiv din Regatul Unit, au fost rugate să completeze chestionare pe diverse teme în timpul primelor valuri ale pandemiei de coronavirus, care au început în Italia şi Suedia în aprilie 2020 şi s-au încheiat în celelalte ţări în ianuarie 2021.

Studiu: Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială. Ce arată studiul

În primul chestionar, participanţii au fost evaluaţi în funcţie de repulsia pe care o au faţă de şase tipuri de mirosuri corporale – fecale, transpiraţie în partea superioară a corpului, picioare, urină, gaze şi respiraţie – atunci când au fost întâlnite atât acasă, cât şi în public, în timp ce un sondaj separat a evaluat atitudinile lor generale faţă de imigraţie.

Într-un al treilea chestionar, destinat evaluării xenofobiei specifice, participanţii au răspuns la întrebări privind sentimentele lor faţă de refugiaţii dintr-o ţară fictivă numită Drashnea, despre care li s-a spus că se află fie în Africa de Est, fie în Europa de Est.

Desfăşurarea studiului Participanţilor li s-a spus că Drashnea „s-a confruntat cu multe tulburări civile în ultimii ani” şi că „un număr mare dintre aceşti refugiaţi încearcă să emigreze în ţara dumneavoastră”.

Apoi au fost întrebaţi cu privire la atitudinea lor generală faţă de drashneeni, în ce măsură refugiaţii fictivi ar putea aduce probleme de sănătate şi criminalitate în propria lor ţară şi cât de asemănători îi percep pe drashneeni în ceea ce priveşte alimentaţia, igiena şi practicile sanitare.

Cercetătorii au identificat o legătură între xenofobia faţă de grupurile de refugiaţi fictivi şi gradul de dezgust faţă de mirosurile corporale, rezultate care „s-au generalizat bine în majoritatea ţărilor” incluse în studiu.

Potrivit studiului, deşi participanţii i-au perceput pe est-africanii fictivi ca fiind mai diferiţi, nivelul de prejudecată faţă de aceştia a fost acelaşi ca şi faţă de grupul fictiv din Europa de Est.

Studiu: Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială. Cercetătorii au remarcat că puterea legăturii dintre sensibilitatea la dezgustul mirosului corporal şi xenofobia a fost similară

Însă acesta precizează că: „Mai degrabă decât o diferenţă geografică sau genetică, similaritatea percepută în practicile de pregătire a alimentelor pare să fie un factor determinant al atitudinilor xenofobe”.

Constatările lor sugerează, de asemenea, „că relaţia dintre BODS [sensibilitatea la dezgustul mirosului corporal] şi prejudecăţi este cea mai puternică în culturile occidentale, în special în ţările vorbitoare de limbă engleză”.

„Rezultatul observat a fost parţial explicat prin modul în care respondenţii au perceput grupul de refugiaţi ca fiind diferit în ceea ce priveşte alimentaţia, practicile igienice şi sanitare şi atitudinile generale faţă de imigraţie”, se arată în studiu.

„Acest lucru este în concordanţă cu teoria evitării bolilor, care urmăreşte să explice sugerând că comportamentele şi atitudinile sociale sunt legate de evitarea agenţilor patogeni”.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că puterea legăturii dintre sensibilitatea la dezgustul mirosului corporal şi xenofobia a fost similară cu cea identificată într-un studiu pre-pandemic.

Acest lucru „ar putea sugera că o ameninţare patogenă proeminentă nu afectează neapărat în mod dramatic relaţiile dintre dezgust şi atitudinile faţă de grupurile aberante fictive”, au spus autorii.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO VIDEO: Urs la Oarda, lângă Alba Iulia. Animalul se mișcă greoi, autoritățile cred că ar putea fi rănit

Publicat

foto video: urs la oarda, lângă alba iulia. animalul se

FOTO VIDEO: Urs la Oarda. Un urs a fost văzut joi la Oarda, un cartier al municpiului Alba Iulia.

Autoritățile au emis un mesaj de RO-ALERT, cu privire la animal și au avertizat oamenii să rămână în case. 

Ursul a fost identificat în apropiere de Autostrada Sebeș – Turda, într-o grădină.

În imaginile transmise de jandarmii din Alba, se obsevă că ursul se mișcă greoi în timp ce încearcă să forțeze gardul pentru a ieși.

Autoritățile bănuiesc că a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de CIRCULAȚIE pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă

Publicat

autostrada transilvania reparatii 3.jpg

Din cauza efectuării unor lucrări de reparații sau asfaltare, CNAIR anunță restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, dar și la Arad și București-Pitești.

Restricții de circulație

A1 Sebeș-Sibiu, km 283+990 – 285+200 Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos, până la ora 19.00 se execută lucrări de reparații la partea carosabilă, scrie Alba24.ro. Banda 1 și banda de urgență sunt restricționate, pe calea 2 (sens Sebeș – Sibiu); se circulă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs observat în Oarda, lângă Alba Iulia. Locuitorii din zonă, avertizați prin mesaj RO-Alert

Publicat

urs observat în oarda, lângă alba iulia. locuitorii din zonă,

Prezența unui urs a fost semnalată în localitatea Oarda ce aparține de municipiul Alba Iulia. Locuitorii din zonă au fost avertizați prin mesaj RO-Alert.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

Li s-a recomandat și să-și protejeze animalele din gospodărie.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Furt la Mănăstirea Râmeț: Un hoț care a intrat pe geamul unei chilii a lăsat o femeie fără bani

Publicat

furt la mănăstirea râmeț: un hoț care a intrat pe

O femeie cazată într-o chilie a Mănăstirii Râmeț, care a rămas fără bani va fi parte vătămată într-un dosar de furt. 

Hoțul este un bărbat care a reușit să intre în camera acesteia și să îi fure banii dintr-un dulap. Este vorba despre un caz de furt calificat la Mănăstirea Râmeț din județul Alba.

Recent, în data de 19 aprilie 2024, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Nicolae C.,, va fi judecat pentru furt calificat. Dosarul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe