EVENIMENT
Studiu: Reţele din creier ce joacă un rol crucial în riscul de suicid, identificate de cercetători
Reţelele-cheie din creier ce interacţionează şi conduc la creşterea riscului unei persoane de a se gândi la sinucidere sau de a avea o tentativă de suicid au fost identificate de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, informează luni Press Association.
Aproximativ 800.000 de persoane mor anual la nivel mondial prin sinucidere, aceasta fiind a doua cauză de deces în rândul adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani.
”Imaginaţi-vă că avem o afecţiune despre care ştim că a ucis aproape un milion de persoane pe an, un sfert dintre aceştia cu vârste sub 30 de ani, şi totuşi nu cunoaştem nimic despre motivul pentru care unii indivizi sunt mai vulnerabili la această boală”, a explicat doctor Anne-Laura van Harmelen de la Universitatea Cambridge, coautoare a studiului. ”În acest punct ne situăm în ceea ce priveşte suicidul? Ştim foarte puţine despre ce se întâmplă în creier, de ce există diferenţe în funcţie de sex şi ce anume îi face pe tineri să fie mai vulnerabili la suicid”, a adăugat cercetătoarea.
Oamenii de ştiinţă au analizat literatura de specialitate din ultimele două decenii referitoare la studii imagistice privind gândurile şi comportamentul suicidar. Au fost analizate 131 de studii care au cuprins peste 12.000 de indivizi şi au analizat modificările structurii şi funcţiilor creierului ce ar putea contribui la creşterea riscului de suicid al unei persoane.
Cercetătorii au căutat dovezi privind modificări structurale, funcţionale şi moleculare din creier ce ar putea conduce la creşterea riscului de suicid. Conform studiului publicat în jurnalul ştiinţific Molecular Psychiatry, au fost identificate două reţele neurale – şi conexiunile dintre acestea – ce par a juca un rol important în acest sens.
Una dintre reţele implică zone situate în partea anterioară a creierului, cunoscute sub numele de cortexul prefrontal ventral medial şi lateral şi conexiunile acestora cu alte regiuni ale creierului implicate în emoţii. Oamenii de ştiinţă susţin că modificările survenite la nivelul acestei reţele pot conduce la gânduri negative în exces şi dificultăţi în reglarea emoţiilor, stimulând gândurile suicidare.
A doua reţea identificată implică regiuni cunoscute sub numele de cortexul prefrontal dorsal şi girusul frontal inferior. Modificările survenite în această reţea pot influenţa tentativa de suicid, parţial din cauza rolului pe care îl are în luarea deciziilor, generând soluţii alternative la probleme şi controlând comportamentul, au notat cercetătorii.
Ei sugerează că, în cazul în care ambele reţele suferă modificări la nivel de structură, funcţie sau biochimie, se poate ajunge la situaţii în care un individ are o atitudine pesimistă legată de viitor şi nu este capabil să-şi controleze gândurile, ceea ce poate duce la un risc ridicat de suicid.
”Analiza oferă dovezi ce promit un viitor plin de speranţă în ceea ce priveşte găsirea unor modalităţi noi şi îmbunătăţite pentru reducerea riscului de sinucidere”, a subliniat Hilary Blumberg, profesoară de psihiatrie şi neuroştiinţe la Universitatea Yale.
Doctor Lianne Schmaal de la Universitatea Melbourne, coautoare a studiului, a declarat: ”Cel mai important predictor al decesului prin sinucidere este tentativa de sinucidere, aşadar este esenţial să putem interveni cât mai devreme pentru a reduce riscul unei persoane. În cazul multor indivizi, acest lucru se întâmplă în perioada adolescenţei. Dacă putem găsi o modalitate de a-i identifica pe acei tineri cu cel mai mare risc, atunci vom avea şansa de a interveni şi de a-i ajuta în această etapă importantă din viaţa lor”.AGERPRES
EVENIMENT
FOTO. Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On
Cea de-a șaptea ediție a festivalului internațional de instalații de lumină Lights On a început sâmbătă Cluj-Napoca.
Tema din acest an a festivalului cu intrare liberă, care durează pțnă în data de 8 decembrie este #TheOtherChristmasMarket.
Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On
La această ediție vor fi expuse peste 10 opere de artă contemporană, iar întreaga zonă cuprinsă între străzile Mihail…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mesele târzii pot avea consecințe grave asupra sănătății. De ce este nociv să mănânci înainte de culcare
Cercetătorii de la Universitatea Oberta de Catalunya și Columbia University au descoperit că consumul a peste 45% din caloriile zilnice după ora 17:00 afectează negativ capacitatea organismului de a regla nivelul glicemiei, crescând semnificativ riscul de diabet.
Potrivit Mediafax, studiul publicat în jurnalul Nutrition and Diabetes, aduce noi dovezi care susțin dietele de tip post intermitent, care limitează consumul de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Liderul Superligii, „U” Cluj, a întâlnit Hermannstadt, sâmbătă, în etapa cu numărul 17. „Șepcile roșii” au împlinit 105 ani de existență în această zi, din păcate jocul și mai ales rezultatul nu au fost de sărbătoare. Sibienii au câștigat cu 2-1, goluri marcate de Ianis Stoica (min.3 – pen. și 62), respectiv Miranyan (min.90+3).
Echipele de start:
Hermannstadt: Căbuz – Bejan, Găman, Ionuț Stoica – Antwi, Murgia, Ivanov, Goncalves – Balaure,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel: Nu am fost de acord cu suprapunerea alegerilor cu Ziua Națională
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a spus vineri că nu a fost de acord cu suprapunerea alegerilor cu Ziua Națională. Cel puțin o parte dintre cei care ar fi vrut să serbeze această zi la Alba Iulia nu vor fi prezenți pentru că nu vor putea vota decât în județul de domiciliu.
”În 20 de ani nu am trăit o asemenea, experiență, să pună alegerile de Ziua Națională. N-am fost de acord și nu sunt de…
Citește mai mult pe Alba24.ro