Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Substanţe chimice nocive, detectate în ambalaje şi recipiente folosite de reţele fast-food din Europa

Publicat

food

Un studiu realizat de asociaţii europene sanitare şi de mediu a descoperit că substanţe chimice din categoria PFAS (per şi polifluoroalchil) au fost utilizate în ambalaje şi recipiente de unică folosinţă pentru preparate comercializate în anumite reţele de restaurante fast-food din Europa, relatează EFE.

Folosirea acestor substanţe chimice, nocive pentru sănătate, este o practică extinsă, potrivit rezultatelor acestui studiu publicat joi şi care a arătat că peste 70 % din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS. PFAS sunt compuşi chimici organofluorici sintetici, care au atomi multipli de fluor ataşaţi la un lanţ alchilic.

„Substanţele PFAS se folosesc pe scară largă în ambalajele alimentare şi în recipientele de unică folosinţă din Europa”, notează autorii acestui studiu, la care a participat Alianţa pentru Sănătate şi Mediu şi alte şapte organizaţii non-profit dedicate problemelor mediului înconjurător şi sănătăţii.

Au fost studiate ambalaje şi recipiente din restaurante precum McDonalds, KFC, Subway şi Dunkin Donuts, precum şi de la mai multe puncte de servire rapidă din supermarketuri din şase ţări europene (Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie).

Rezultatele au relevat suspiciunea că 38 dintre cele 99 de mostre (38%) de asftel de ambalaje folosite în localurile fast-food au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obţine rezistenţa la ulei.

De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenţionată la PFAS, deşi s-au găsit urme ale acestor substanţe şi în mostrele selectate pentru analize şi care nu fuseseră tratate în mod intenţionat.

Concluziile studiului arată că 99% din fluorul organic prezent în acest mostre selectate nu poate fi captat pentru o analiză specifică de laborator, ceea ce înseamnă că este imposibilă identificarea cu certitudine a compuşilor PFAS prezenţi.

Jitka Strakova, autoarea principală a studiului, cercetătoare la ONG ceh Arnika, a declarat că este „momentul ca Uniunea Europeană să acţioneze şi să interzică imediat şi permanent toate tipurile de PFAS din recipientele alimentare pentru a proteja consumatorii”.

PFAS au fost supranumite „substanţe chimice veşnice”, pentru că sunt extrem de persistente în natură, având un timp îndelungat de descompunere şi contaminând apa potabilă, solul şi aerul.

Studiile ştiinţifice au relevat totodată că o serie de PFAS au efecte grave pentru sănătate, precum dezvoltarea cancerului, provoacă un impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv şi hormonal, determinând şi un răspuns mai redus la vaccinuri.

În Danemarca, unde utilizarea acestor substanţe în ambalaje pentru alimente este interzisă din iulie 2020, niciuna dintre pungile pentru cartofi prăjiţi de la McDonald’s nu a prezentat o expunere la PFAS.

Totuşi, au fost găsite recipiente care au fost tratate în mod intenţionat cu PFAS la aceleaşi articole din Republica Cehă şi Marea Britanie, unde legislaţia naţională nu protejează consumatorii faţă de expunerea la aceste substanţe chimice nocive. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Românii au mai mulți bani în bănci. Cât au crescut depozitele bancare ale populației. Care sunt preferințele pentru economisire

Publicat

românii au mai mulți bani în bănci. cât au crescut

Românii au mai mulți bani în bănci. Depozitele bancare ale rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în februarie 2024 cu 1,4% faţă de luna anterioară. Au ajuns la 582,655 miliarde lei.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, depozitele s-au majorat cu 11,6% (4,1%), anunță Banca Naţională a României (BNR).

Depozitele în lei ale rezidenţilor (70,1% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali) au crescut cu 1,8% faţă de ianuarie 2024, până la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două sticle de băutură ieftină l-au adus în fața instanței: Bărbat din Alba, trimis în judecată după ce a furat dintr-un Profi

Publicat

două sticle de băutură ieftină l au adus în fața instanței:

Un bărbat din Alba va ajunge în fața instanței și va fi judecat pentru furt calificat. Fapta: a furat două sticle cu băutură ieftină, dintr-un magazin Profi din Blaj.

Fapta s-a petrecut în urmă cu mai bine de un an, iar dosarul a primit ”undă verde” în 26 martie 2024. Bărbatul în cauză va fi judecat de magistrații Judecătoriei Blaj. 

Suma, prejudiciul pe care l-a cauzat prin furtul său este de 37 de lei și 10 bani.

În linii mari, bărbatul a băgat două sticle de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LISTA telefoanelor pe care nu va mai funcționa WhatsApp din aprilie. Sunt 49 de modele de telefoane mai vechi

Publicat

lista telefoanelor pe care nu va mai funcționa whatsapp din

LISTA telefoanelor pe care nu va mai funcționa WhatsApp din aprilie este disponibilă. Pe o parte dintre telefoanele de pe această listă, aplicația WhatsApp a încetat să funcționeze încă de la 1 ianuarie 2024. 

Pentru altele, această problemă va apărea din aprilie, în fucție de sistemul de operare utilizat.

În total, lista telefoanelor care vor pierde accesul la WhatsApp din 2024, ajunge la 49 de modele.

Aplicația WhatsApp este compatibilă cu aproape toate dispozitivele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Când au elevii catolici VACANȚA de Paște în 2024

Publicat

sala de clasa.jpg

Paștele catolic se sărbătorește, anul acesta, înaintea celui ortodox, pe 31 martie. Potrivit legislației în vigoare, elevii și profesorii au dreptul la zile libere.

Ministerul Educației a comunicat inspectoratelor școlare că elevii catolici nu au obligația participării la cursuri în perioada 29 martie – 2 aprilie. Adică vor avea liber vineri, luni și marți, scrie Alba24.ro.

Când au elevii catolici VACANȚA de Paște în 2024

În ceea ce-i privește pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe