Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Temerile legate de COVID-19 au condus la o scădere a numărului naşterilor în Europa

Publicat

maternitate

Europa a înregistrat o scădere cu 14% a numărului naşterilor în ianuarie 2021, față de aceeași lună a anilor precedenţi. O primă cauză ar fi temerile legate de criza sanitară declanşată de COVID-19 în timpul primului val al pandemiei de coronavirus, arată un studiu realizat de oameni de ştiinţă din Elveţia, relatează vineri dpa.

Potrivit cercetătorilor, ţările cu cele mai dure lockdown-uri la începutul anului 2020 şi cu unităţi de terapie intensivă supraaglomerate au înregistrat nouă până la 10 luni mai târziu cele mai mari scăderi ale numărului naşterilor.

Echipa de oameni de ştiinţă a afirmat că aceste descoperiri, publicate în revista „Human Reproduction”, pot avea „consecinţe pe termen lung asupra demografiei, în special în Europa de Vest, unde se observă o îmbătrânire a populaţiei”.

„Scăderea numărului naşterilor la nouă luni de la începutul pandemiei a fost înregistrată mai frecvent în ţările în care sistemele de sănătate erau suprasolicitate şi capacitatea spitatelor era depăşită”, a declarat Leo Pomar, autorul principal al studiului.

„Acest lucru a condus la blocaje şi măsuri de distanţare socială pentru a se încerca stoparea răspândirii COVID. Cu cât blocajele au fost mai lungi, cu atât s-au înregistrat mai puţine sarcini în această perioadă, chiar şi în ţările care nu au fost grav afectate de pandemie”, a spus el.

Studiu: Temerile legate de COVID-19 au condus la o scădere a numărului naşterilor în Europa. Ce a afirmat Leo Pomar

„Credem că temerile cuplurilor legate de o criză sanitară şi socială în timpul primului val de COVID-19 a contribuit la scăderea numărului naşterilor nouă luni mai târziu”, a afirmat Leo Pomar.

În Marea Britanie şi Ţara Galilor s-a înregistrat o scădere cu 13% a numărului naşterilor în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 şi 2019, în timp ce numărul bebeluşilor născuţi în Scoţia a scăzut cu 14%.

Lituania şi România au înregistrat cea mai mare scădere a numărului naşterilor, de 28% şi respectiv 23%.

Suedia, care nu a instituit un lockdown, însă a avut un număr mare de decese legate de COVID, nu a raportat o scădere a naşterilor, au spus cercetătorii.

Echipa de oameni de ştiinţă a subliniat că durata blocajelor a fost singurul factor asociat cu scăderea naşterilor în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2019 şi ianuarie 2018. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

O elevă a căzut de la etaj la o școală din Cluj-Napoca. Tânăra a fost transportată de urgență la spital

Publicat

smurd 1 e1645038611537.jpg

O elevă de aproximtiv 16 ani a căzut, luni, de la etajul I al școlii la care învață. Un echipaj SMURD a transportat-o la spital cu multiple traumatisme.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, alături de un echipaj SMURD, tip terapie intensivă mobilă, au intervenit pentru a acorda asistență medicală de urgență tinerei, elevă la Liceul de Arte Plastice.

O elevă a căzut de la etaj la o școală din Cluj-Napoca. Tânăra a fost transportată de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Hava: Votul din 9 iunie, mai important ca oricând. Europenii înțeleg mai bine importanța Uniunii și instituțiilor europene

Publicat

mircea hava: votul din 9 iunie, mai important ca oricând.

Comunicat Mircea Hava: ”Votul din 9 iunie este mai important ca oricând, iar europenii înțeleg mai bine importanța Uniunii și a instituțiilor europene

Ultimul sondaj Eurobarometru arată că cetățenii Uniunii Europene înțeleg importanța alegerilor din iunie, nu doar ca parte a unui proces democratic funcțional, dar mai ales în cheia situației geopolitice actuale și a provocărilor la care trebuie să facem față, împreună.

E un lucru firesc și îmbucurător, e dovada că…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Raport OMM: în 2023 a fost un record de zile cu căldură extremă

Publicat

prognoza meteo pe regiuni, până în 3 septembrie: când se

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura resimţită a fost „extremă” pentru organismul uman, din cauza temperaturilor de peste 35 sau chiar 40 de grade Celsius, ale căror efecte asupra oamenilor au fost accentuate de umiditate, absenţa vântului sau de betonul încins, în zonele urbane, relatează luni AFP, Reuters şi dpa, citând un raport al observatorului european Copernicus şi al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Delgaz Grid investește circa 51 milioane de lei pentru modernizarea rețelei de gaze naturale din județul Cluj

Publicat

investitii gn 2.jpeg

Un număr de 12 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror valoare totală este de circa 51 milioane de lei (peste 10,2 milioane de euro), au fost planificate pentru acest an în județul Cluj. Lucrările vizează modernizarea rețelei de gaz pe o lungime de circa 49 de kilometri în 7 localități din județ. În urma investițiilor, va fi îmbunătățită alimentarea cu gaze naturale a clujenilor, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe