EVENIMENT
Studiu: Tinerii au renunţat la distracţie în perioada stării de urgenţă şi au devenit mai conştiincioşi cu gestionarea banilor

Tinerii au renunţat la distracţie în perioada stării de urgenţă, şi-au făcut cumpărăturile online şi au devenit mai conştiincioşi cu gestionarea banilor, potrivit studiului naţional Insights PulseZ.
Studiul a fost realizat de echipa Vreau să Fiu Antreprenor (VSFA) şi Insights, din cadrul Romanian Business Leaders (RBL).
„Comportamentul de consum al tinerilor a determinat o relocare o veniturilor în perioadă stării de urgenţă, ca o consecinţă firească a limitărilor din acea perioadă. Astfel, tinerii au renunţat la distracţie, şi-au făcut cumpărăturile online şi au devenit mai conştiincioşi cu gestionarea banilor. Din punct de vedere psihologic, creşterea consumului de produse precum dulciuri şi snacksuri sau jocuri a fost justificată în condiţii de restricţii externe, aceasta fiind considerată o soluţie pentru reducerea nivelului de stres”, se arată într-un comunicat RBL remis miercuri AGERPRES.
Peste 40% dintre respondenţii studiului au renunţat, în perioada stării de urgenţă, la achiziţia de pachete de călătorii, echipamente sportive, produse IT&C şi gadget-uri, dar şi la mâncarea comandată de pe platformele de delivery, îndreptându-şi atenţia cu prioritate către produse sanitare şi de igienă personală, reflectând interesul şi grija pe care au avut-o pentru sănătate şi siguranţă.
Între 20% şi 30% dintre tineri au renunţat la distracţie (Netflix, jocuri online etc.), dar şi la cărţi, audibooks sau cursuri online.
Întrebaţi despre produsele pe care le achiziţionează, 46% dintre tinerii români au declarat că pentru ei contează provenienţa locală a ingredientelor, produsele Made in Ro, în decizia lor de cumpărare, iar pentru peste 60% dintre tineri contează ca produsul să fie sustenabil.
Perspectiva de cetăţean global şi grija faţă de planetă este reflectată prin interesul a 68% dintre tineri faţă de produsele eco-friendly.
„Pandemia a forţat creşterea cumpărăturilor online, perioada prin care trecem a schimbat comportamentul general de cumpărare al românilor, orientându-l spre online. Aceeaşi tendinţă a apărut şi în studiul Insights PulseZ, 1 din 3 tineri români şi-a manifestat interesul de a cumpăra online în perioada următoare. Percepţia şi atitudinea tinerilor faţă de bani este relativ echilibrată, 1 din 2 tineri intenţionează să fie mai atent la cheltuieli, să economisească mai mult, în timp ce doar 1 din 3 tineri intenţionează să facă demersuri pentru a câştiga mai mulţi bani”, se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte modalitatea de plată, întrebaţi câte plăţi au efectuat în medie săptămânal, în perioada stării de urgenţă #staiacasă, tinerii şi-au declarat preferinţa pentru plăţile online, peste 50% dintre ei efectuând un maximum de 4 tranzacţii pe săptămână.
„Studiul Insights PulseZ este un barometru naţional menit să radiografieze modul în care tinerii se poziţionează faţă de provocările acestei perioade de criză din sănătate, economie şi oferă o bază excelentă de analiză decidenţilor din business. În acelaşi timp, studiul ajută organizaţiile care lucrează cu tineri să înţeleagă mai bine care sunt nevoile şi motivaţiile generaţiei Z. Informaţiile obţinute sunt foarte importante întrucât permit dezvoltarea şi adaptarea programelor conform nevoilor actuale şi, totodată, permit companiilor care au tineri din generaţia Z ca şi clienţi sau angajaţi săle înţeleagă mai bine comportamentele de consum”, a declarat Alin Claudiu Apostu, coordonator Insights.
Studiul Insights PulseZ a fost realizat pe un eşantion de 1.115 tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani şi este reprezentativ la nivel naţional din punct de vedere al distribuţiei pe sexe, regiunii şi mediului urban-rural. Pe langă informaţii despre comportamentul în online şi de consum al tinerilor din perioada stării de urgenţă, studiul mai cuprinde informaţii şi despre starea emoţională şi activităţile tinerilor, preferinţele şi atitudinile tinerilor cu privire la consum, şcoală şi antreprenoriat, ce îi motivează şi ce îşi doresc tinerii în viaţa personală şi profesională.
Studiul Insights PulseZ a fost făcut de echipa Vreau să fiu Antreprenor şi Insights din cadrul Romanian Business Leaders, cu sprijinul partenerilor D&D Research, Oxygen, Loopaa Marcom, Brandocracy şi Wisemetry Research.
Vreau să fiu Antreprenor este un program naţional care îşi propune să promoveze gândirea şi acţiunea antreprenorială în rândul tinerilor din România.
Misiunea Insights este aceea de a sprijini organizaţiile să se dezvolte prin potenţialul şi creativitatea unora dintre cei mai antreprenoriali şi inovativi tineri din România.
Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru antreprenorii şi şefii de companii din mediul de business privat. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dădârlat)
EVENIMENT
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.
Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.
Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.
Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.
Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Trei tineri sportivi clujeni sunt gata de luptă și vor să cucerească medalii la Gymnaziada Școlară care se va desfășura în Zlatibor, Serbia.
Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea vor reprezenta România la competiția sportivă considerată ca fiind una dintre cele mai prestigioase, după Jocurile Olimpice și Universiadă.
Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia
Talentații…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro