EVENIMENT
Studiu: Tinerii au renunţat la distracţie în perioada stării de urgenţă şi au devenit mai conştiincioşi cu gestionarea banilor

Tinerii au renunţat la distracţie în perioada stării de urgenţă, şi-au făcut cumpărăturile online şi au devenit mai conştiincioşi cu gestionarea banilor, potrivit studiului naţional Insights PulseZ.
Studiul a fost realizat de echipa Vreau să Fiu Antreprenor (VSFA) şi Insights, din cadrul Romanian Business Leaders (RBL).
„Comportamentul de consum al tinerilor a determinat o relocare o veniturilor în perioadă stării de urgenţă, ca o consecinţă firească a limitărilor din acea perioadă. Astfel, tinerii au renunţat la distracţie, şi-au făcut cumpărăturile online şi au devenit mai conştiincioşi cu gestionarea banilor. Din punct de vedere psihologic, creşterea consumului de produse precum dulciuri şi snacksuri sau jocuri a fost justificată în condiţii de restricţii externe, aceasta fiind considerată o soluţie pentru reducerea nivelului de stres”, se arată într-un comunicat RBL remis miercuri AGERPRES.
Peste 40% dintre respondenţii studiului au renunţat, în perioada stării de urgenţă, la achiziţia de pachete de călătorii, echipamente sportive, produse IT&C şi gadget-uri, dar şi la mâncarea comandată de pe platformele de delivery, îndreptându-şi atenţia cu prioritate către produse sanitare şi de igienă personală, reflectând interesul şi grija pe care au avut-o pentru sănătate şi siguranţă.
Între 20% şi 30% dintre tineri au renunţat la distracţie (Netflix, jocuri online etc.), dar şi la cărţi, audibooks sau cursuri online.
Întrebaţi despre produsele pe care le achiziţionează, 46% dintre tinerii români au declarat că pentru ei contează provenienţa locală a ingredientelor, produsele Made in Ro, în decizia lor de cumpărare, iar pentru peste 60% dintre tineri contează ca produsul să fie sustenabil.
Perspectiva de cetăţean global şi grija faţă de planetă este reflectată prin interesul a 68% dintre tineri faţă de produsele eco-friendly.
„Pandemia a forţat creşterea cumpărăturilor online, perioada prin care trecem a schimbat comportamentul general de cumpărare al românilor, orientându-l spre online. Aceeaşi tendinţă a apărut şi în studiul Insights PulseZ, 1 din 3 tineri români şi-a manifestat interesul de a cumpăra online în perioada următoare. Percepţia şi atitudinea tinerilor faţă de bani este relativ echilibrată, 1 din 2 tineri intenţionează să fie mai atent la cheltuieli, să economisească mai mult, în timp ce doar 1 din 3 tineri intenţionează să facă demersuri pentru a câştiga mai mulţi bani”, se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte modalitatea de plată, întrebaţi câte plăţi au efectuat în medie săptămânal, în perioada stării de urgenţă #staiacasă, tinerii şi-au declarat preferinţa pentru plăţile online, peste 50% dintre ei efectuând un maximum de 4 tranzacţii pe săptămână.
„Studiul Insights PulseZ este un barometru naţional menit să radiografieze modul în care tinerii se poziţionează faţă de provocările acestei perioade de criză din sănătate, economie şi oferă o bază excelentă de analiză decidenţilor din business. În acelaşi timp, studiul ajută organizaţiile care lucrează cu tineri să înţeleagă mai bine care sunt nevoile şi motivaţiile generaţiei Z. Informaţiile obţinute sunt foarte importante întrucât permit dezvoltarea şi adaptarea programelor conform nevoilor actuale şi, totodată, permit companiilor care au tineri din generaţia Z ca şi clienţi sau angajaţi săle înţeleagă mai bine comportamentele de consum”, a declarat Alin Claudiu Apostu, coordonator Insights.
Studiul Insights PulseZ a fost realizat pe un eşantion de 1.115 tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani şi este reprezentativ la nivel naţional din punct de vedere al distribuţiei pe sexe, regiunii şi mediului urban-rural. Pe langă informaţii despre comportamentul în online şi de consum al tinerilor din perioada stării de urgenţă, studiul mai cuprinde informaţii şi despre starea emoţională şi activităţile tinerilor, preferinţele şi atitudinile tinerilor cu privire la consum, şcoală şi antreprenoriat, ce îi motivează şi ce îşi doresc tinerii în viaţa personală şi profesională.
Studiul Insights PulseZ a fost făcut de echipa Vreau să fiu Antreprenor şi Insights din cadrul Romanian Business Leaders, cu sprijinul partenerilor D&D Research, Oxygen, Loopaa Marcom, Brandocracy şi Wisemetry Research.
Vreau să fiu Antreprenor este un program naţional care îşi propune să promoveze gândirea şi acţiunea antreprenorială în rândul tinerilor din România.
Misiunea Insights este aceea de a sprijini organizaţiile să se dezvolte prin potenţialul şi creativitatea unora dintre cei mai antreprenoriali şi inovativi tineri din România.
Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru antreprenorii şi şefii de companii din mediul de business privat. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dădârlat)
EVENIMENT
VIDEO: Angajat al Primăriei Jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu și coniac de casă: Cum ”s-a trezit” cu poliția în pivniță

Un bărbat din Jidvei, angajat al primăriei, a fost recent condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj. Motivul pentru care a ajuns în fața instanței a fost detaliat de magistrați în motivarea instanței.
Mai exact, bărbatul producea alcool acasă, în gospodăria sa, iar apoi îl vindea. Din câte se pare acesta făcea coniac și rachiu de casă pe care le vindea fără a avea documente legale. În data de 26 iunie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe bărbat, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tarife mai mari pentru transport cu autobuzul pe mai multe trasee din Alba. Care vor fi noile prețuri la bilete și abonamente

Transportul cu autobuzul va fi mai scump pe mai multe trasee din județul Alba. Sunt propuse noi prețuri la bilete și abonamente.
Este vorba despre trasee operate de firma Excelent Trans, în zonele Aiud, Ocna Mureș și Blaj.
Propunerea intră la aprobare în ședința Consiliului Județean Alba din 7 iulie.
Sunt vizate traseele:
- cod 11: Aiud-Ponor-Geogel
- cod 13: Aiud-Hopârta-Turdaș
- cod 14: Aiud-Beța
- cod 18: Aiud-Mirăslău-Lopadea Veche
- cod 22: Ocna Mureș-Noșlac-Găbud
- cod 23: Ocna…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Începe întâlnirea Tinerilor Catolici de la Cluj-Napoca. O zi dedicată curajului de a fi lumină. Spectacol cu un preot DJ

Cluj-Napoca devine, joi, inima tineretului greco-catolic din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și Eparhia de Cluj-Gherla. Sute de adolescenți și tineri vor participa la acest eveniment din cadrul Anului național dedicat ,,Cardinalului Iuliu Hossu”, organizat de Birourile de Pastorația Tinerilor și Copiilor în parteneriat cu Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, ASTRU Cluj și Zileos România.
Întregul program se desfășoară în două locații-cheie: sediul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: notele la examen, publicate astăzi. Elevii află rezultatele pentru admiterea la liceu

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: Ministerul Educației publică joi, 3 iulie, notele și mediile elevilor la examen. Rezultatele vor fi comunicate până cel târziu la ora 12.00.
Pe baza mediilor de la Evaluare Națională, elevii se vor putea înscrie la liceu.
Notele și mediile absolvenților de gimnaziu vor fi publicate anonimizat, cu codul acestora și școala de proveniență.
Joi, 3 iulie, în intervalul orar 14.00-18.00, dar și în 4-5 iulie, elevii pot cere să-și vadă…
Citește mai mult pe Alba24.ro