Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Transplanturile de organe, în scădere la nivel mondial în timpul pandemiei de COVID-19

Publicatinterventie

Numărul transplanturilor de organe efectuate la nivel mondial a scăzut vizibil în primul an al pandemiei de coronavirus, conform rezultatelor unui studiu recent, relatează DPA marţi.

Cercetarea, realizată de Societatea Europeană de Transplant de Organe din Italia şi publicată în jurnalul medical Lancet, s-a bazat pe date prelevate din 22 de ţări şi a relevat o scădere, în medie, cu 15 % a numărului de operaţii de transplant la nivel mondial.

Primul val al pandemiei a avut un impact devastator asupra accesului la transplant în numeroase ţări, ceea ce a afectat listele de aşteptare şi a condus la o pierdere semnificativă de vieţi, a declarat autorul principal al raportului, Olivier Aubert din cadrul Paris Transplant Group.

Pe lângă datele anuale în ansamblu, cercetătorii au analizat şi informaţii de la momentul la care fiecare ţară a înregistrat 100 de noi cazuri de infectare până la sfârşitul anului. A fost observată o corelaţie temporală evidentă între înmulţirea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi reducerea numărului de transplanturi, au indicat oamenii de ştiinţă, precizând însă că s-au remarcat diferenţe uriaşe de la o ţară la alta.

Numărul transplanturilor de organe s-a redus în special în Japonia (în scădere cu 67 %), Croaţia şi Ungaria (ambele înregistrând o scădere cu 37 %), Marea Britanie (în scădere cu 31 %) şi Brazilia (în scădere cu 29 %).

În schimb, autorii au observat diferenţe puţin semnificative în cazul Elveţiei, cu doar cu 1 % mai puţine transplanturi.

O scădere relativ mică a fost înregistrată şi în SUA (în scădere cu 4 %), în Norvegia (în scădere cu 7 %) şi Canada (în scădere cu 10 %).

În Germania, medicii au transplantat cu aproape 330 mai puţine organe de la debutul primului val al pandemiei până la sfârşitul anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, reprezentând o scădere cu 11 %. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Porturile Constanța Nord și Constanța Sud-Agigea, închise din cauza vântului

Publicat

Porturile Constanța Nord și Constanța Sud-Agigea au fost închise, joi, din cauza vântului puternic, anunță Centrul Infotrafic.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, din cauza vântului puternic au fost oprite manevrele în porturile Constanţa Nord și Constanţa Sud-Agigea.

La ora transmterii știrii, sunt oprite toate manevrele, atât pe sector maritim, cât și fluvial.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vreme mult mai rece decât normalul perioadei, la Bucureşti

Publicat

Temperaturile maxime sunt în creștere în Capitală, astfel că de la 17 – 18 grade joi ajung la 21 – 22 de grade vineri, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Potrivit ANM, joi, vremea va fi în continuare mult mai rece decât în mod normal în această perioadă din an. Cerul va avea înnorări, mai ales pe parcursul zilei, când vor fi posibile, cu totul trecător, ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 17 – 18 grade, iar cea minimă de 5 – 7 grade, mai scăzută în zona periferică.

Vineri, valorile termice vor fi în creştere uşoară faţă de intervalul precedent, însă dimineața va fi încă răcoare. Cerul va fi variabil cu unele înnorări, iar vântul va avea temporar intensificări, cu rafale de cel mult 45 – 50 km/h. Temperatura maximă va fi de 21 – 22 de grade.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Strat de zăpadă de 10 centimetri pe Transfăgărăşan. Se intervine pentru curăţarea drumului

Publicat

Pe Transfăgărăşan se acţionează joi pentru îndepărtarea stratului de zăpadă depus pe carosabil, circulaţia rămânând în continuare deschisă pe timpul zilei.

În anumite zone, stratul de zăpadă atinge şi 10 centimetri.

„Iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi pe Transfăgărăşan! Azi dimineaţă am intervenit din nou pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil atât pe partea nordică, în judeţul Sibiu, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, cât şi pe versantul sudic, în judeţul Argeş, între Piscul Negru şi tunel. În acest moment ninge în continuare, iar temperaturile de la altitudine au coborât sub zero grade, stratul de zăpadă atingând pe alocuri şi 10 centimetri”, informează joi, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov.

Aceştia recomandă şoferilor să circule cu prudenţă în zonă şi să aibă maşina pregătită de iarnă.

„Cu toate că în continuare circulaţia este deschisă pe Transfăgărăşan pe timpul zilei, vă rugăm să circulaţi cu prudenţă pe toate drumurile montane şi nu vă aventuraţi în zone cu zăpadă dacă nu aveţi maşina pregătită pentru iarnă”, arată sursa citată. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

MAE a emis o atenționare de călătorie în Italia, grevă națională în transportul aerian

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care călătoresc în Republica Italiană că mai multe organizații sindicale au anunțat organizarea unei greve naționale la nivelul transportului aerian în data de 24 septembrie 2021.

Astfel, vor fi perturbate zborurile efectuate pe rutele naționale și internaționale, având ca origine sau destinație aeroporturile de pe teritoriul Republicii Italiene.

În acest context, autoritățile italiene recomandă consultarea paginilor de internet ale Ministerului Infrastructurii și Transporturilor (https://www.mit.gov.it/) și Autorității Aeronautice Civile Italiene, precum și site-urile oficiale ale aeroporturilor și ale companiilor aeriene.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe