Connect with us

ACTUALITATE

SUA: Un ceas Rolex purtat în timpul ”Marii Evadări” din 1944, vândut la licitaţie pentru o sumă uriașă

Publicat

ceas rolex licitatie sua

Un ceas Rolex purtat de un prizonier britanic în timpul ”Marii Evadări” din lagărul de concentrare nazist Stalag Luft III a fost adjudecat la o licitaţie în schimbul sumei de 189.000 de dolari (178.000 de euro), joi, la New York, informează vineri AFP.

Suma finală pentru ceas, vândut unui cumpărător anonim, a fost mai mică faţă de valoarea estimată de Christie’s înainte de vânzare, de 200.000 – 400.000 de dolari.

SUA: Un ceas Rolex purtat în timpul ”Marii Evadări” din 1944, vândut la licitaţie pentru o sumă uriașă. Povestea impresionantă

Ceasul Rolex 3525 „Monoblocco” i-a aparţinut locotenentului Gerald Imeson din cadrul Royal Air Force, închis în lagărul german Stalag Luft III al Luftwaffe, la Zagan în Silezia, Polonia.

El l-a purtat în noaptea de 24 martie 1944, când un grup de soldaţi aliaţi a realizat evadarea îndrăzneaţă care a inspirat celebrul film american din 1963 „The Great Escape”, de John Sturges, cu Steve McQueen.

Gerald Imeson a comandat ceasul de la Rolex din Elveţia, care l-a expediat prin Crucea Roşie în lagărul de prizonieri situat în apropierea oraşului polonez Zagan, potrivit Christie’s.

Ceasul din oţel, cu cadran şi ace luminiscente negre, a fost „determinant în planificarea şi execuţia” tentativei lor de eliberare, a precizat casa de licitaţii.

SUA: Un ceas Rolex purtat în timpul ”Marii Evadări” din 1944, vândut la licitaţie pentru o sumă uriașă

Potrivit Christie’s, ceasul lui Imeson ar fi fost folosit pentru a calcula timpul necesar prizonierilor pentru a trece prin tunelurile folosite pentru evadare şi a cronometra patrulele gardienilor lagărului.

Imeson ar fi purtat ceasul Rolex Oyster Chronograph când era al 172-lea la rând pentru a scăpa.

Din cei 200 de prizonieri care au participat la plan, 76 au evadat pentru scurt timp. Imeson nu se număra printre ei. Toţi bărbaţii, cu excepţia a trei dintre ei, au fost capturaţi, iar 50 au fost executaţi.

Imeson a fost eliberat dintr-un alt lagăr de prizonieri la sfârşitul conflictului, în 1945. El a purtat ceasul până la moartea sa, în 2003, la vârsta de 85 de ani.

Ceasul, scos la licitaţie pentru prima dată în Marea Britanie în 2013, a fost vândut împreună cu alte câteva obiecte, inclusiv un fluier al Royal Air Force. Agerpres

sursa foto: www.christies.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Calendarul celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a s-a modificat

Publicat

calendarul celei de a doua simulări județene a examenului de

Publicitate

În vederea evitării suprapunerii cu perioada de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, care va avea loc la Botoșani, vă comunicăm calendarul modificat al celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru elevii cl. a VIII-a, în anul școlar 2024-2025, după cum urmează:

  • Limba și literatura română – miercuri, 16 aprilie 2025;
  • Matematică – joi, 17 aprilie 2025.

Menționăm că, în calendarul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: „Orașul geniilor” din România și concursul suprem al minților luminate

Publicat

botoșani: „orașul geniilor” din românia și concursul suprem al minților

Publicitate

Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL

Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios nichita mărturisitorul

Publicitate

Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.

A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe