EVENIMENT
Suprafaţa afectată de secetă a depăşit 150.000 hectare. Câte județe au fost afectate

Suprafaţa totală afectată de secetă a urcat la 150.565 hectare, conform datelor comunicate până miercuri de 20 judeţe, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Situaţia suprafeţelor la culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate. Până în prezent, au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.
În ceea ce priveşte măsurile întreprinse până în prezent, s-au constituit comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase, ca urmare a secetei pedologice, în baza Ordinului comun nr. 190/83/2022 pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020 şi au fost discutate cu fermierii măsurile promovate de minister pentru diminuarea efectelor secetei.
Suprafaţa afectată de secetă a depăşit 150.500 hectare: Proiectul de creditare „De trei ori subvenţia”
În cadrul programului de creditare „De trei ori subvenţia”, până în prezent s-a încheiat Convenţia între MADR şi Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi s-a semnat Convenţia de lucru între CEC Bank si FGCR. Totodată, se află în desfăşurare demersurile necesare pentru semnarea Convenţiei între FGCR şi 15 bănci comerciale.
De asemenea, s-a solicitat la Comisia Europeană aprobarea privind acordarea avansului pentru plăţile directe la un nivel de 70% şi 85% pentru măsurile de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2022.
Totodată, s-au elaborat proiectele de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea unor scheme de ajutor excepţional pentru plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu vii cu struguri pentru vin, precum şi pentru susţinerea activităţii de creştere în sectoarele suin şi avicol, în anul 2022, în valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene şi 26,1 milioane euro de la bugetul naţional.
Suprafaţa afectată de secetă a depăşit 150.500 hectare: Pentru ce a fost alocată suma de 1,5 miliarde de ero
A fost elaborată şi este în consultare publică Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj din România, în vederea adaptării agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, suma destinată fiind de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul naţional, care vor fi alocate până în anul 2027 şi s-au prevăzut investiţii noi în infrastructura secundară de irigaţii din fonduri UE, în valoare de 400 milioane euro, prin Planul Naţional Strategic 2023-2027.
În plus, s-au prevăzut investiţii în sisteme locale de irigaţii din fonduri UE, în valoare de 100 milioane euro, prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, s-au prevăzut investiţii privind procesarea produselor agroalimentare în vederea obţinerii de produse cu valoare adăugată în sumă de 424 milioane euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, a fost constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui ghid de bune practici care să indice tehnologii şi soiuri adaptate la noile condiţii climatice şi s-a înfiinţat, prin OMADR nr. 717/R/20.07.2022, grupul de lucru privind gestionarea efectelor produse de schimbările climatice. Agerpres
EVENIMENT
Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie

Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie.
Ziua de 1 aprilie, cunoscută și sub denumirea de Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor, este o zi celebrată în întreaga lume, chiar dacă nu este o sărbătoare oficială.
În această zi, oamenii își fac farse și încearcă să-i păcălească pe prieteni, colegi, membri ai familiei sau chiar străini. Este o zi în care riscul ca cineva să creadă povești sau…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Clujul Pedalează invită clujenii la școala de ciclism pentru copii, antrenamentele începând cu data de 15 aprilie.
”Cu o experiență de peste 15 ani în organizarea de evenimente sportive de MTB și alergare montană, precum și în pregătirea și antrenarea copiilor, suntem gata să te ghidăm în lumea fascinantă a ciclismului.
Un element special al programului nostru îl reprezintă antrenamentele dedicate exclusiv copiilor, unde aceștia vor învăța nu doar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. George Simion (AUR): N-am văzut în sprijinul lui Georgescu susținerea din Rusia, dar reclame plătite de PNL am văzut.

Candidatul AUR la prezidențiale, președintele partidului, George Simion, vorbește în podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, despre suveranism, despre relația cu UE și cu SUA, dar și despre Călin Georgescu și Rusia.
Mai jos, câteva declarații ale lui George Simion.
”Au fost la Cluj 45 de lideri conservatori din Uniunea Europeană, din Marea Britanie și din Statele Unite, sub egida Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR Party)….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Simularea examenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.
La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.
Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro