Connect with us

EVENIMENT

Suspiciune de pestă porcină pe un fond de vânătoare din Harghita. 80 de mistreţi vor fi împuşcaţi

Publicat


mistret

Autorităţile din Harghita au decis că 80 de mistreţi vor fi împuşcaţi, în următoarele două luni, pe fondul de vânătoare din apropierea comunei Mărtiniş, unde există o suspiciune de pestă porcină africană.

Prezenţa virusului a fost confirmată la un mistreţ găsit mort în zona comunei Mărtiniş, satul Ghipeş, în prezent fiind aşteptată confirmarea oficială de la laboratorul de referinţă de la Bucureşti.

Doctorul Fodor Levente, şeful Serviciului Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita a precizat vineri, în şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, că probele recoltate de la mistreţii împuşcaţi trebuie duse la laborator, iar carcasa poate fi utilizată pentru consumul propriu al vânătorilor, în cazul în care se infirmă boala.

Reprezentantul DSVSA a făcut apel să participe la acţiunea de eliminare a mistreţilor doar acei vânători care nu au acasă porci, pentru a se evita introducerea virusului în gospodării.

“Încă de ieri (joi – n.r.) am luat legătura cu preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, care m-a asigurat că niciun vânător care merge la vânătoare nu ţine acasă porci sau care ţine acasă porci nu merge la vânătoare în zona respectivă. Sper să se ţină de cuvânt şi prin asta, cumva, să prevenim transmiterea bolii, a virusului, de la efectivul de mistreţ la porcii din gospodăriile populaţiei”, a spus Fodor.

El a punctat faptul că virusul se poate transmite foarte uşor, este foarte periculos şi rezistă atât la temperaturi foarte scăzute, cât şi la temperaturi ridicate.

Fodor a mai menţionat că este importantă această acţiune de prevenire a apariţiei bolii în gospodării, pentru a nu se ajunge la situaţia uciderii preventive a porcilor domestici, dar a punctat faptul că, de teamă, unii oamenii deja au început să-şi sacrifice porcii.

“Tocmai de aceea a trebuit să luăm aceste măsuri şi informarea atât a populaţiei, cât şi a vânătorilor, o considerăm foarte importantă în acţiunea de prevenire a apariţiei bolii la porcii domestici. Pentru că dacă apare la porcii domestici, atunci s-ar putea să fie nevoie de aplicarea metodei uciderii preventive (…), ceea ce nu este un lucru plăcut nici pentru noi, nici pentru gospodari. Dar, ce am auzit de la primari, şi acum, la şedinţă, deja mulţi s-au apucat de tăiat porci, vin sărbătorile, şi de teamă s-au apucat şi se taie mulţi porci în perioada asta”, a conchis Fodor Levente.

Subprefectul judeţului, Petres Sandor, a punctat faptul că se vor lua toate măsurile de prevenire şi că este nevoie atât de ajutorul autorităţilor locale, cât şi al cetăţenilor, în acest demers.

“Este foarte importat că se vor lua toate măsurile de dezinfectare, aici vom avea nevoie şi de ajutorul populaţiei să nu lase nicio posibilitatea de contact între animale sălbatice şi animale domestice, nicio posibilitate de contact nedezinfectat a omului sau a animalelor domestice cu zona în care s-a raportat cazul, cu interzicerea, de exemplu, a păşunatului pe aceste zone afectate, pentru că şi la contactul omului cu acea zonă şi la contactul animalelor cu acea zonă se poate transmite boala la gospodării. Aceste măsuri sunt absolut necesare, pentru că vrem să evităm ca această boală să apară în gospodării. Până ce nu avem probleme în gospodării, oamenii nu trebuie să se teamă că o să le fie sacrificate animalele. Nu este vorba de asta acum şi vrem să evităm, o să facem tot posibilul să evităm să ajungem în această situaţie. Dar avem nevoie de o conlucrare şi o comunicare din partea autorităţilor locale, dar şi a populaţiei”, a conchis subprefectul Petres Sandor.

Autorităţile din Harghita sunt în alertă, în urma unei suspiciuni de pestă porcină africană la un mistreţ de pe un fond de vânătoare din zona comunei Mărtiniş, satul Ghipeş.

Mistreţul a fost găsit mort în apropierea satului de un localnic, care a anunţat autorităţile.

Prezenţa virusului a fost confirmată la un laborator din Suceava, iar vineri dimineaţă a fost trimisă o probă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, pentru confirmarea oficială.

Vineri, la notificarea DSVSA Harghita, a avut loc, sub coordonarea subprefectului Petres Sandor, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Harghita, în cadrul căreia a fost aprobat un plan de măsuri pentru combaterea şi eradicarea bolii, cum ar fi vânarea integrală a mistreţilor din fondul de vânătoare respectiv şi reducerea efectivelor de mistreţi din fondurile învecinate, izolarea animalelor domestice pentru a nu veni în contact cu virusul, dezinfecţii profilactice în localităţi sau intensificarea controalelor transporturilor de animale.

Judeţul Harghita era printre ultimele din ţară unde nu fusese confirmată prezenţa pestei porcine africane.

Autorităţile sanitar veterinare au precizat că virusului pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, dar are un impact major la nivel social şi economic. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Un tânăr cercetător a ajuns în spital cu nările pline cu magneţi, după ce a vrut să facă un dispozitiv de apărare împotriva coronavirusului

Publicat

Un tânăr din Australia care a încercat să inventeze un colier pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus, a ajuns la spital cu nările pline cu magneţi, relatează AFP.

Ideea lui Daniel Reardon, cercetător la Universitatea Swinburne din Melbourne, a fost să creeze un dispozitiv care emite un semnal sonor când purtătorul îşi apropie prea mult mâinile de gură.

El a povestit postului public de televiziune ABC că după ce primele sale încercări au eşuat s-a aşezat pe canapea şi a început “în mod idiot” să îşi pună pe faţă magneţi, elementele principale ale “invenţiei” sale.

“Am început cu lobul urechii şi apoi cu nările”, a spus el adăugând: “am sfârşit cu magneţi în fiecare nară”.

Daniel Reardon a petrecut o oră încercând să îşi scoată magneţii din nări înainte ca un coleg al său, radiolog, să-l convingă să meargă la spitalul din Melbourne unde acesta din urmă este angajat.

Australianul a declarat că nasul său se “recuperează bine” şi că nu a suferit nicio daună ireversibilă.

Reardon a păstrat magneţii, dar a spus că nu este “suficient de curajos ca să se joace din nou cu ei”. Însă, el s-a arătat hotărât să continue să îşi dezvolte ideea pentru colier.

Surse: BBC; AFP; agerpres.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfântul Sinod din Grecia anunţă că bisericile ortodoxe vor rămâne închise de Paşte, din cauza pandemiei de coronavirus

Publicat

Sfântul Sinod din Grecia a anunţat, miercuri seară, că bisericile ortodoxe vor rămâne închise pe toată durata sărbătorilor de Paşte, din cauza pandemiei de coronavirus.

Cu mai puţin de o lună înainte de Paştele ortodox, care se sărbătoreşte anul acesta pe 19 aprilie, Sfântul Sinod a declarat că “înţelege pe deplin neliniştea Republicii Elene în această perioadă crucială”.

Biserica Ortodoxă i-a invitat pe credincioşi să se roage acasă la ei şi a dat asigurări că va putea “transmite Sfânta Liturghie folosind mijloacele oferite de noile tehnologii”.

Într-o ţară 90% ortodoxă şi unde biserica nu este separată de stat, guvernul grec a luat în urmă cu două săptămâni decizia dificilă de “a anula toate evenimentele religioase din biserici”, cu excepţia înmormântărilor. Lăcaşurile de cult au rămas deschise doar pentru “rugăciune individuală”.

Sfântul Sinod a precizat că “Biserica Ortodoxă a Greciei a donat 150.000 de euro” pentru a spijini sistemul de sănătate şi că membrii organului ecleziastic va dona fiecare o parte din salariu în acelaşi scop.

Până în prezent, Grecia a numărat 50 de decese şi 1.415 cazuri de contaminare cu coronavirusul la o populaţie de circa 11 milioane de locuitori.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Cronavirus: Statistica oficială privind cazurile de infectare a angajaților din spitale, făcută ”după ureche”. Informații eronate în cel puțin un județ

Publicat

Încă de la începutul epidemiei de coronavirus din România toate autoritățile statului ne recomandă zilnc să ne informăm strict din surse oficiale. Ce facem, însă, când sursele oficiale, respectiv Grupul de Comunicare Strategică ne furnizează informații care se dovedesc a fi eronate? Spunem că este o simplă greșeală, sau considerăm că au gafat scăpând ”pe piață” date care nu trebuiau comunicate?

Grupul pentru Comunicare Strategică a transmis, miercuri seară, o informare privind numărul cadrelor medicale din spitale infectate cu coronavirus, pe județe. Pe listă apare și județul Alba, cu 2 angajați auxiliari confirmați cu COVID-19, situație contrazisă, însă, chiar de directorul DSP-ului local:

”În județul Alba nu avem personal auxiliar din spitale confirmat pozitiv. Este cel mai probabil o greșeală, am transmis INSP și am cerut remedierea erorii”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

La două ore după comunicare, ”eroarea” nu a fost corectată și atunci rămân de pus niște întrebări: Este greșeală, sau gafă? Numărul medicilor infectați din celelalte județe este corect? Dar celelalate informații oficiale primite de săptămâni bune de la Grupul de Comunicare Strategică privind numărul de îmbolnăviri, decese etc. sunt corecte?

Comunicatul transmis de GCS:

”Din datele centralizate până la această oră, un număr de  357 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, după cum urmează:

Medici 99
Asistenți medicali 127
Infirmiere 35
Îngrijitoare 11
Personal auxiliar 85

Menționăm că, DSP Botoșani a revenit cu informația privind numărul de cadre medicale confirmate cu noul coronavirus. Este vorba de 19 cadre medicale confirmate, restul până la 31 fiind în așteptarea rezultatului probelor prelevare.

Distribuție pe județe:

Alba total 2
Personal auxiliar 2

Arad total 24
Medici 9
Asistenți medicali 5
Infirmiere 1
Personal auxiliar 9

București total 60
Medici 19
Asistenți medicali 16
Infirmiere 6
Personal auxiliar 19

Bistrița Năsăud total 3
Personal auxiliar 3

Botosani total 19
Medici 6
Asistenți medicali 10
Infirmiere 3

Cluj total 3
Personal auxiliar 3

Constanța total 1
Asistenți medicali 1

Covasna total 8
Medici 5
Asistenți medicali 3

Galați total 6
Medici 3
Asistenți medicali 1
Personal auxiliar 2

Hunedoara total 16
Medici 5
Asistenți medicali 9
Îngrijitoare 1
Personal auxiliar 1

Iași total 3
Medici 2
Asistenți medicali 1

Mehedinți total 1
Personal auxiliar 1

Neamț total 7
Medici 2
Asistenți medicali 3
Infirmiere 1
Personal auxiliar 1

Suceava total 200
Medici 45
Asistenți medicali 77
Infirmiere 24
Îngrijitoare 10
Personal auxiliar 44

Timiș total 2
Medici 1
Asistenți medicali 1

Vrancea total 2
Medici 2

Citește mai departe

EVENIMENT

Șeful ONU: ”Este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial”

Publicat

hata covid

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat marţi că planeta nu reuşeşte să lupte coordonat împotriva coronavirusului şi a lansat un plan pentru uşurarea impactului socio-economic al pandemiei, transmite miercuri dpa.

“Este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat şeful ONU într-o conferinţă de presă virtuală, aducând argumentele că boala reprezintă o ameninţare pentru fiecare dintre noi şi va aduce cu ea o recesiune economică cum nu a mai existat în trecutul recent.

“Suntem încă prea departe de locul unde ar fi trebuit să fim pentru a lupta eficient împotriva COVID-19 în întreaga lume şi pentru a putea ataca impactul negativ asupra economiei globale şi asupra societăţilor globale”, a spus el.

El a subliniat că toate ţările trebuie să urmeze îndrumările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a suprima acest virus, observând că s-a înregistrat “tendinţa ca fiecare să meargă pe drumul său”.

“Suntem departe de a dispune de un pachet global pentru ajutarea statelor în curs de dezvoltare”, a mai spus Guterres, adăugând că ţările dezvoltate au reuşit să se mobilizeze doar pentru a-şi susţine propriile economii. El a susţinut că trebuie mărite resursele puse la dispoziţia ţărilor sărace prin extinderea capacităţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi că trebuie ca măsurile de ajutorare să se concentreze în primul rând asupra celor mai afectaţi, printre care femeile şi oamenii din ţările distruse de războaie.

El a anunţat că ONU a înfiinţat “un nou fond de încredere în cadrul unui multiparteneriat pentru răspuns şi refacere după criza COVID-19 pentru susţinerea ţărilor cu venituri mici şi mijlocii să facă faţă urgenţei şi să-şi revină apoi după şocul economic”. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate