Connect with us

EVENIMENT

Suspiciune de pestă porcină pe un fond de vânătoare din Harghita. 80 de mistreţi vor fi împuşcaţi

Publicat

mistret

Autorităţile din Harghita au decis că 80 de mistreţi vor fi împuşcaţi, în următoarele două luni, pe fondul de vânătoare din apropierea comunei Mărtiniş, unde există o suspiciune de pestă porcină africană.

Prezenţa virusului a fost confirmată la un mistreţ găsit mort în zona comunei Mărtiniş, satul Ghipeş, în prezent fiind aşteptată confirmarea oficială de la laboratorul de referinţă de la Bucureşti.

Doctorul Fodor Levente, şeful Serviciului Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita a precizat vineri, în şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, că probele recoltate de la mistreţii împuşcaţi trebuie duse la laborator, iar carcasa poate fi utilizată pentru consumul propriu al vânătorilor, în cazul în care se infirmă boala.

Reprezentantul DSVSA a făcut apel să participe la acţiunea de eliminare a mistreţilor doar acei vânători care nu au acasă porci, pentru a se evita introducerea virusului în gospodării.

„Încă de ieri (joi – n.r.) am luat legătura cu preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, care m-a asigurat că niciun vânător care merge la vânătoare nu ţine acasă porci sau care ţine acasă porci nu merge la vânătoare în zona respectivă. Sper să se ţină de cuvânt şi prin asta, cumva, să prevenim transmiterea bolii, a virusului, de la efectivul de mistreţ la porcii din gospodăriile populaţiei”, a spus Fodor.

El a punctat faptul că virusul se poate transmite foarte uşor, este foarte periculos şi rezistă atât la temperaturi foarte scăzute, cât şi la temperaturi ridicate.

Fodor a mai menţionat că este importantă această acţiune de prevenire a apariţiei bolii în gospodării, pentru a nu se ajunge la situaţia uciderii preventive a porcilor domestici, dar a punctat faptul că, de teamă, unii oamenii deja au început să-şi sacrifice porcii.

„Tocmai de aceea a trebuit să luăm aceste măsuri şi informarea atât a populaţiei, cât şi a vânătorilor, o considerăm foarte importantă în acţiunea de prevenire a apariţiei bolii la porcii domestici. Pentru că dacă apare la porcii domestici, atunci s-ar putea să fie nevoie de aplicarea metodei uciderii preventive (…), ceea ce nu este un lucru plăcut nici pentru noi, nici pentru gospodari. Dar, ce am auzit de la primari, şi acum, la şedinţă, deja mulţi s-au apucat de tăiat porci, vin sărbătorile, şi de teamă s-au apucat şi se taie mulţi porci în perioada asta”, a conchis Fodor Levente.

Subprefectul judeţului, Petres Sandor, a punctat faptul că se vor lua toate măsurile de prevenire şi că este nevoie atât de ajutorul autorităţilor locale, cât şi al cetăţenilor, în acest demers.

„Este foarte importat că se vor lua toate măsurile de dezinfectare, aici vom avea nevoie şi de ajutorul populaţiei să nu lase nicio posibilitatea de contact între animale sălbatice şi animale domestice, nicio posibilitate de contact nedezinfectat a omului sau a animalelor domestice cu zona în care s-a raportat cazul, cu interzicerea, de exemplu, a păşunatului pe aceste zone afectate, pentru că şi la contactul omului cu acea zonă şi la contactul animalelor cu acea zonă se poate transmite boala la gospodării. Aceste măsuri sunt absolut necesare, pentru că vrem să evităm ca această boală să apară în gospodării. Până ce nu avem probleme în gospodării, oamenii nu trebuie să se teamă că o să le fie sacrificate animalele. Nu este vorba de asta acum şi vrem să evităm, o să facem tot posibilul să evităm să ajungem în această situaţie. Dar avem nevoie de o conlucrare şi o comunicare din partea autorităţilor locale, dar şi a populaţiei”, a conchis subprefectul Petres Sandor.

Autorităţile din Harghita sunt în alertă, în urma unei suspiciuni de pestă porcină africană la un mistreţ de pe un fond de vânătoare din zona comunei Mărtiniş, satul Ghipeş.

Mistreţul a fost găsit mort în apropierea satului de un localnic, care a anunţat autorităţile.

Prezenţa virusului a fost confirmată la un laborator din Suceava, iar vineri dimineaţă a fost trimisă o probă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, pentru confirmarea oficială.

Vineri, la notificarea DSVSA Harghita, a avut loc, sub coordonarea subprefectului Petres Sandor, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Harghita, în cadrul căreia a fost aprobat un plan de măsuri pentru combaterea şi eradicarea bolii, cum ar fi vânarea integrală a mistreţilor din fondul de vânătoare respectiv şi reducerea efectivelor de mistreţi din fondurile învecinate, izolarea animalelor domestice pentru a nu veni în contact cu virusul, dezinfecţii profilactice în localităţi sau intensificarea controalelor transporturilor de animale.

Judeţul Harghita era printre ultimele din ţară unde nu fusese confirmată prezenţa pestei porcine africane.

Autorităţile sanitar veterinare au precizat că virusului pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, dar are un impact major la nivel social şi economic. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba: CNI va implementa proiectul, finanțat prin PNRR

Publicat

construcția unui nou sediu pentru tribunalul alba: cni va implementa

Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba: CNI va implementa proiectul, finanțat prin PNRR.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a rămas o femeie din Aiud fără bani și bijuterii prin ”Metoda Colindul”. Două persoane au fost trimise în judecată

Publicat

cum a rămas o femeie din aiud fără bani și

Două femei au fost trimise în judecată, după ce au pus în scenă o metodă de furt la Aiud. Este vorba despre o metodă folosită în preajma sărbătorilor. Dosarul a primit undă verde, din partea magistraților Judecătoriei Aiud. 

Mai exact, în data de 19 aprilie 2024, magistrații Judecătoriei Aiud au trecut dosarul de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Cele două femei au acționat la începutul lunii decembrie a anului 2021. Acestea au intrat în casa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Publicat

strada g verdi.jpg

Lucrările de modernizare la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă sunt în prag de finalizare, anunță primarul Emil Boc. De asemenea, continuă lucrările și la strada Valea Chintăului.

Investițiile în modernizarea acestor artere se ridică la 31 milioane de euro.

Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Pentru străzile G. Verdi, V. Seacă și V. Chintăului au fost realizate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Admitere la școala de agenți de poliție 2024: înscrieri până în 14 mai. Acte necesare, calendar probe, condiții pentru candidați

Publicat

admitere la școala de agenți de poliție 2024: înscrieri până

Admitere la școala de agenți de poliție 2024: Până în 14 mai, candidații care doresc să devină agenți de poliție pot transmite cereri de înscriere. Sunt disponibile 1880 de locuri la cele trei școli postliceale.

Admiterea se organizează în perioada aprilie – iulie. Cererile de înscriere se trimit la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane)…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe