Connect with us

EVENIMENT

Suspiciune de pestă porcină pe un fond de vânătoare din Harghita. 80 de mistreţi vor fi împuşcaţi

Publicat


mistret

Autorităţile din Harghita au decis că 80 de mistreţi vor fi împuşcaţi, în următoarele două luni, pe fondul de vânătoare din apropierea comunei Mărtiniş, unde există o suspiciune de pestă porcină africană.

Prezenţa virusului a fost confirmată la un mistreţ găsit mort în zona comunei Mărtiniş, satul Ghipeş, în prezent fiind aşteptată confirmarea oficială de la laboratorul de referinţă de la Bucureşti.

Doctorul Fodor Levente, şeful Serviciului Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita a precizat vineri, în şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, că probele recoltate de la mistreţii împuşcaţi trebuie duse la laborator, iar carcasa poate fi utilizată pentru consumul propriu al vânătorilor, în cazul în care se infirmă boala.

Reprezentantul DSVSA a făcut apel să participe la acţiunea de eliminare a mistreţilor doar acei vânători care nu au acasă porci, pentru a se evita introducerea virusului în gospodării.

“Încă de ieri (joi – n.r.) am luat legătura cu preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, care m-a asigurat că niciun vânător care merge la vânătoare nu ţine acasă porci sau care ţine acasă porci nu merge la vânătoare în zona respectivă. Sper să se ţină de cuvânt şi prin asta, cumva, să prevenim transmiterea bolii, a virusului, de la efectivul de mistreţ la porcii din gospodăriile populaţiei”, a spus Fodor.

El a punctat faptul că virusul se poate transmite foarte uşor, este foarte periculos şi rezistă atât la temperaturi foarte scăzute, cât şi la temperaturi ridicate.

Fodor a mai menţionat că este importantă această acţiune de prevenire a apariţiei bolii în gospodării, pentru a nu se ajunge la situaţia uciderii preventive a porcilor domestici, dar a punctat faptul că, de teamă, unii oamenii deja au început să-şi sacrifice porcii.

“Tocmai de aceea a trebuit să luăm aceste măsuri şi informarea atât a populaţiei, cât şi a vânătorilor, o considerăm foarte importantă în acţiunea de prevenire a apariţiei bolii la porcii domestici. Pentru că dacă apare la porcii domestici, atunci s-ar putea să fie nevoie de aplicarea metodei uciderii preventive (…), ceea ce nu este un lucru plăcut nici pentru noi, nici pentru gospodari. Dar, ce am auzit de la primari, şi acum, la şedinţă, deja mulţi s-au apucat de tăiat porci, vin sărbătorile, şi de teamă s-au apucat şi se taie mulţi porci în perioada asta”, a conchis Fodor Levente.

Subprefectul judeţului, Petres Sandor, a punctat faptul că se vor lua toate măsurile de prevenire şi că este nevoie atât de ajutorul autorităţilor locale, cât şi al cetăţenilor, în acest demers.

“Este foarte importat că se vor lua toate măsurile de dezinfectare, aici vom avea nevoie şi de ajutorul populaţiei să nu lase nicio posibilitatea de contact între animale sălbatice şi animale domestice, nicio posibilitate de contact nedezinfectat a omului sau a animalelor domestice cu zona în care s-a raportat cazul, cu interzicerea, de exemplu, a păşunatului pe aceste zone afectate, pentru că şi la contactul omului cu acea zonă şi la contactul animalelor cu acea zonă se poate transmite boala la gospodării. Aceste măsuri sunt absolut necesare, pentru că vrem să evităm ca această boală să apară în gospodării. Până ce nu avem probleme în gospodării, oamenii nu trebuie să se teamă că o să le fie sacrificate animalele. Nu este vorba de asta acum şi vrem să evităm, o să facem tot posibilul să evităm să ajungem în această situaţie. Dar avem nevoie de o conlucrare şi o comunicare din partea autorităţilor locale, dar şi a populaţiei”, a conchis subprefectul Petres Sandor.

Autorităţile din Harghita sunt în alertă, în urma unei suspiciuni de pestă porcină africană la un mistreţ de pe un fond de vânătoare din zona comunei Mărtiniş, satul Ghipeş.

Mistreţul a fost găsit mort în apropierea satului de un localnic, care a anunţat autorităţile.

Prezenţa virusului a fost confirmată la un laborator din Suceava, iar vineri dimineaţă a fost trimisă o probă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, pentru confirmarea oficială.

Vineri, la notificarea DSVSA Harghita, a avut loc, sub coordonarea subprefectului Petres Sandor, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Harghita, în cadrul căreia a fost aprobat un plan de măsuri pentru combaterea şi eradicarea bolii, cum ar fi vânarea integrală a mistreţilor din fondul de vânătoare respectiv şi reducerea efectivelor de mistreţi din fondurile învecinate, izolarea animalelor domestice pentru a nu veni în contact cu virusul, dezinfecţii profilactice în localităţi sau intensificarea controalelor transporturilor de animale.

Judeţul Harghita era printre ultimele din ţară unde nu fusese confirmată prezenţa pestei porcine africane.

Autorităţile sanitar veterinare au precizat că virusului pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, dar are un impact major la nivel social şi economic. AGERPRES

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

A murit muzicianul Dan Andrei Aldea. Fostul lider al formației Sfinx

Publicat

Muzicianul Dan Andrei Aldea a murit, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, cantautorul Nicu Alifantis.

“Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”, a scris, duminică, Nicu Alifantis.

Născut la 9 martie 1950, la Bucureşti, Dan Andrei Aldea a fost solist, compozitor, aranjor şi poliinstrumentist, cântând la chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuţă, chitară bas.

Lider al formaţiei Sfinx în anii ’70, Aldea s-a stabilit din 1981 în străinătate, mai întâi în Belgia, apoi în Germania, unde a activat ca muzician în studiou de înregistrări.

A scris muzică pentru scenă – spectacolele “Suferinţele tânărului W” de Goethe, “Elisabeta I”, “A douăsprezecea noapte” de Shakespeare, dar şi coloana sonoră pentru filmul “Nunta de piatră”.

Printre creaţiile sale se numără piese precum: “Şir de cocori”, “Om bun”, “Din nou acasă”, “Fetele albine”.

Ca instrumentist şi compozitor a participat la înregistrarea unor discuri semnate de Mircea Vintilă, Vali Sterian, Anda Călugăreanu, Dida Drăgan. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru cetăţeni din Algeria şi unul din Libia, opriți de poliţiştii de frontieră în Satu Mare. Voiau să treacă pe jos frontiera din România spre Ungaria

Publicat

migranti

Poliţiştii de frontieră sătmăreni din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au depistat patru cetăţeni din Algeria și unul din Libia care au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, pe jos, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În data de 18 ianuarie, în jurul orei 17.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, în cooperare cu lucrători ai Sectorului Poliției de Frontieră Berveni, au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migraţiei ilegale, în zona de responsabilitate.
Astfel, lucrătorii noștri au depistat, pe direcția localității Oar, județul Satu Mare, doi bărbați care se deplasau pe jos, spre frontiera cu Ungaria.
Întrucât nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, aceștia au fost conduși la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, pentru cercetări.
Din primele verificări, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că unul dintre cei doi bărbaţi este cetăţean algerian, în vârstă de 32 de ani, iar celălalt din Libia, în vârstă de 17 ani, ambii solicitanți de azil în ţara noastră.
Mai târziu, în jurul orei 00.10, polițiștii de frontieră din cadrul aceluiași serviciu în cooperare cu lucrători ai Sectorului Poliției de Frontieră Carei au depistat, pe  direcția localității Urziceni Pădure, jud. Satu Mare, alţi  trei cetățeni străini, care se îndreptau spre frontiera cu Ungaria.
În urma verificărilor, lucrătorii noștri au constatat că este vorba despre trei cetățeni din Algeria, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, toți fiind solicitanți de azil în România.

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de statla finalizare urmând a se dispune măsurile legale care se impun.
De asemenea, cei cinci cetățeni străini au fost îndrumați spre Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil  Maramureș și București.

Citește mai departe

EVENIMENT

Probleme la Banca Transilvania cu procesarea plăților pentru serviciile Apple. Tranzacții declinate din cauza unor suspiciuni de fraudă

Publicat

Banca Transilvania pare să aibă probleme cu procesarea plăților pentru serviciile Apple. Unii utilizatori se plâng că plățile lor către Apple, făcute cu carduri emise de bancă, nu au fost procesate și au primit mesaje de la BT Carduri cu textul „Tranz INTERNET declinată! SUSPECT FRAUDĂ! Suma 29.99 RON. Card nr. ** Nume și Prenume. 19.01.20 11:46. Contactați Call Center: 0264594337”, informează ziarul Alba24.ro.

„După discuții cu operatorul din Call Center, tranzacția a fost deblocată <pe răspunderea clientului>.

Operatoarea a spus că mai multe tranzacții cu terminalul Apple Billing au fost declinate din cauza unor suspiciuni de fraudă.

E foarte ciudat având în vedere că vorbim de Apple, una dintre cele mai mari companii din lume. Iar plățile făcute către ei sunt de cele mai multe ori recurente, adică sunt sub forma unor abonamente pentru diverse servicii cum ar fi cel de streaming de muzică”.

Banca Transilvania a mai avut în trecut probleme la procesarea plăților prin sistemul Apple Pay, imediat după implementarea acestuia în România. Mai mulți clienți s-au plâns atunci că, deși la comerciant plățile lor cu telefoanele sau ceasurile Apple figurau ca neefectuate, banii le erau blocați pe carduri.

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape 23.000 de păsări eutanasiate în Maramureș, după ce s-a confirmat focar de gripă aviară

Publicat

Aproape 23.000 de păsări de la o fermă avicolă din oraşul Seini au fost eutanasiate şi urmează a fi incinerate, după ce a fost confirmat un focar de gripă aviară la o doua societate comercială situată pe aceeaşi platformă industrială agrară, a informat, duminică, prefectul judeţului Maramureş, Nicolae-Silviu Ungur, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Maramureş s-a întrunit în şedinţă, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini.

“După ce am fost anunţat de către DSVSA Maramureş cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar, au fost recoltate probe şi transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la Bucureşti. A fost confirmată boala, cu acelaşi subtip de virus H5N8. Iniţial, au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare”, a precizat prefectul, preşedinte al CLCB Maramureş.

Potrivit acestuia, a fost aprobat planul de măsuri pentru combaterea influenţei aviare în al doilea focar din localitatea Seini.

Ancheta epidemiologică efectuată de specialiştii DSVSA Maramureş a relevat că există un raport de cauzalitate, cele două ferme utilizând acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii. Sunt menţinute restricţiile de acces şi deplasare în zona celor nouă societăţi comerciale de pe platformă, de către Poliţie, jandarmi, Poliţia locală, autorităţi sanitar-veterinar şi autorităţile locale.

De asemenea, se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere şi control pentru exploataţiile din afara zonei de restricţie. S-au realizat filtre rutiere la intrarea în judeţul Maramureş, cu scopul de a supraveghea şi a nu permite transporturi ilegale de păsări. AGERPRES

Citește mai departe