EVENIMENT
Sute de gospodării vor beneficia gratuit de noi cărți funciare. Lucrări de cadastru cu fonduri europene

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) anunță, joi, că 505 comune din România beneficiază de lucrări de cadastru cu fonduri europene.
ANCPI desfășoară lucrări de înregistrare sitematicã a proprietãților în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã, gratuit pentru cetățeni, în 2.408 unitãți administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181.
Pentru 505 dintre acestea finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, în timp ce lucrările din celelalte UAT-uri sunt finanțate din veniturile proprii ale ANCPI.
„ANCPI a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități în 167 de UAT-uri, precum și în 20.276 de sectoare cadastrale, cu o suprafață totală de peste 4.700.000 de hectare. Dintre acestea, 53 de comune, cu o suprafață totală de peste 420.000 de hectare, au fost cadastrate din fonduri europene, prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietãților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR 2014 – 2020”, se arată într-un comunicat transmis de ANCPI.
Astfel, până la data de 5 ianuarie 2023, ANCPI a deschis peste 5.400.000 de noi cărți funciare, gratuit pentru cetățeni.
Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 6,73 milioane de hectare (71%).
Programul Național de Cadastru și Carte Funciarã (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritarã 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totalã a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
LIVE: Corul Magdalene al Universității Cambridge, în concert la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Corul Magdalene al Universității Cambridge susține un concert, în premieră, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, sâmbătă seara.
The Magdalene College Choir of the University of Cambridge a fost fondat în 1542. Corul este format din 20-24 de membri, interpretează în mod regulat la slujbele din capela universității, a cântat în mai multe țări din întreaga lume și a înregistrat numeroase albumuri muzicale.
Concertul a fost deschis de Corul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Investiție pe un teren de 5000 mp, ce trece în administrarea Consiliului Județean Alba

Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Un teren de 5000 mp din localitate va trece în administrarea Consiliului Județean Alba, pentru demararea investiției. Proiectul intră la aprobare în ședința din 7 aprilie.
Consilierii județeni au de aprobat” încuviințarea cererii adresate Consiliului local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren, înscris în CF nr. 78958 Câlnic, din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Luca Perța, elev al Colegiului Național Militar din Alba Iulia, calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie

Luca Perța, elev al Colegiului Național Militar din Alba Iulia, a reușit calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Istorie.
Luca Perța este elev în clasa a IX-a, iar pregătirea acestuia a fost derulată sub coordonarea profesorilor Dan Anca și Alexandru Matei.
„Fără îndoială, calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Istorie este o mare realizare personală și mă simt onorat să am șansa de a-mi reprezenta colegiul în acest concurs.
O olimpiadă reprezintă un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Bărbatul reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, în urma mai multor incidente care au avut loc după derby-ul Clujului, este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj.
Acesta a ajuns 24 de ore după gratii după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj.
Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U…
Citește mai mult pe Cluj24.ro