Connect with us

ACTUALITATE

Sute de persoane la slujba oficiată pentru a marca 378 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Parascheva la Iaşi

Publicat

slujba

Sute de persoane au venit, joi, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a asista la slujba Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul împlinirii a 378 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi, ceremonialul fiind urmat de slujba parastasului.

„Astăzi (marţi n.r.), 13 iunie, se împlinesc 378 de ani de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse de la Constantinopol la noi, la Iaşi, în vremea mitropolitului Varlaam. Această zi de 13 iunie când au fost aduse sfintele moaşte la mănăstirea Trei Ierarhi este pentru noi un eveniment deosebit. De aceea am început să celebrăm şi această sărbătoare mare. (…) După Sfânta şi liturghie de astăzi am oficiat şi un parastas pentru voievodul Vasile Lupu, care ştim că a plătit cu generozitate aducerea sfintelor moaşte. Dânsul a ctitorit Biserica Trei Ierarhi. În 1641 a adus moaştele Sfintei, care se aflau la Constantinopol. De atunci şi până astăzi, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află în cetatea Iaşilor”, a spus jurnaliştilor Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

El a reamintit că în 1889, pe 9 ianuarie, moaştele au fost aduse la Catedrala Mitropolitană, la două săptămâni după ce mănăstirea Trei Ierarhi a fost mistuită de flăcări.

„La Mănăstirea Trei Ierarhi pe 26 decembrie 1888 a fost un mare incendiu care a ars paraclisul, a ars racla, în afară de sfintele moaşte care nici măcar nu miroseau a fum. A fost o minune mare. De atunci au fost aduse aici şi sunt şi astăzi. S-a făcut o nouă raclă, un nou baldachin, iar credincioşii pe care îi vedeţi zi de zi că stau la rând să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva sunt cei mai buni martori că Sfânta Cuvioasă ascultă pe fiecare, ajută pe fiecare, ne împlineşte rugăciunile şi noi suntem datori să ne rugăm permanent. Şi aceste zile de hram, zilele aducerii sfintelor moaşte, zilele de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva le cinstim cu mare sfinţenie în Mitropolia noastră”, a mai spus Dosoftei Şcheul.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, al cărei hram este prăznuit pe 14 octombrie, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani. În fiecare an, în preajma acestei date, Iaşiul devine unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Județul Cluj are un buget APROBAT de 1,4 miliarde de lei. 88% din bani, alocați pentru finanțarea proiectelor europene

Publicat

drumuri cluj.jpg

Consiliul Județean Cluj a aprobat marți bugetul general al județului pentru anul în curs, valoarea totală a acestuia fiind de 1,4 miliarde de lei.

Bugetul local al județului este de 801,4 milioane de lei, din care puțin peste 51% este destinat dezvoltării. În ceea ce privește suma totală alocată dezvoltării, respectiv 409 milioane de lei, un procent de 88%, este destinat finanțării proiectelor europene.

Județul Cluj are un buget aprobat de 1,4 miliarde de lei în acest an. 88% din bani, alocați pentru finanțarea proiectelor europene

Aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor nu mai puțin…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nouă localități din județul Cluj, atestate de Guvern ca zone cu resurse turistice. Pot lua mai ușor fonduri europene

Publicat

geaca cluj.jpg

Șanse mai mari pentru mai multe localități clujene cu potențial turistic să atragă fonduri europene pentru dezvoltare.

Guvernul a aprobat marți atestarea ca zone cu resurse turistice a 21 de localități din mai multe județe din țară. Nouă dintre acestea sunt din județul Cluj.

Decizia a fost luată la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Nouă localități din județul Cluj, atestate de Guvern ca zone cu resurse turistice. Pot lua mai ușor fonduri europene

Este vorba de localitățile Recea Cristur, Dăbâca, Geaca, Vad, Țaga, Bonțida, Panticeu și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

RISC major pentru industria FARMACEUTICĂ din România din cauza taxei clawback majorate de Comisia Europeană. Ce spune PRIMER

Publicat

medicamente.jpg

PRIMER, din care face parte și Terapia Cluj, trage un puternic semnal de alarmă: „Revizuirea în sus a taxei clawback ca urmare a solicitărilor Comisiei Europene va însemna un dezastru pentru pacienții români și un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din România.”

„PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară – atrage atenția asupra importanței maxime cu care Guvernul României trebuie să gestioneze solicitarea venită din partea Comisiei Europeane de eliminare a taxei clawback reduse în mod special, la 15%, stabilită de Parlamentul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

U-BT Cluj-Napoca a luptat incredibil, dar a pierdut meciul cu Lietkabelis. 75-77 în EuroCup

Publicat

u bt 2.jpg

U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă de echipa lituaniană 7Bet-Lietkabelis Panevezys, cu scorul de 77-75 (19-19, 22-20, 23-15, 13-21). Meciul, de infarct, din Grupa A a competiţiei masculine de baschet EuroCup s-a jucat în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Campioana României, U-BT, a suferit a noua înfrângere în 13 etape şi riscă să rateze calificarea în optimile de finală ale EuroCup.

U-BT Cluj-Napoca a luptat incredibil, dar a pierdut meciul cu Lietkabelis. 75-77 în EuroCup

Prima jumătate a meciului a fost echilibrată, după care balticii s-au desprins pe tabelă după un sfert trei foarte bun. „U” a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe