ACTUALITATE
Sute de persoane la slujba oficiată pentru a marca 378 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Parascheva la Iaşi
Sute de persoane au venit, joi, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a asista la slujba Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul împlinirii a 378 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi, ceremonialul fiind urmat de slujba parastasului.
„Astăzi (marţi n.r.), 13 iunie, se împlinesc 378 de ani de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse de la Constantinopol la noi, la Iaşi, în vremea mitropolitului Varlaam. Această zi de 13 iunie când au fost aduse sfintele moaşte la mănăstirea Trei Ierarhi este pentru noi un eveniment deosebit. De aceea am început să celebrăm şi această sărbătoare mare. (…) După Sfânta şi liturghie de astăzi am oficiat şi un parastas pentru voievodul Vasile Lupu, care ştim că a plătit cu generozitate aducerea sfintelor moaşte. Dânsul a ctitorit Biserica Trei Ierarhi. În 1641 a adus moaştele Sfintei, care se aflau la Constantinopol. De atunci şi până astăzi, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află în cetatea Iaşilor”, a spus jurnaliştilor Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
El a reamintit că în 1889, pe 9 ianuarie, moaştele au fost aduse la Catedrala Mitropolitană, la două săptămâni după ce mănăstirea Trei Ierarhi a fost mistuită de flăcări.
„La Mănăstirea Trei Ierarhi pe 26 decembrie 1888 a fost un mare incendiu care a ars paraclisul, a ars racla, în afară de sfintele moaşte care nici măcar nu miroseau a fum. A fost o minune mare. De atunci au fost aduse aici şi sunt şi astăzi. S-a făcut o nouă raclă, un nou baldachin, iar credincioşii pe care îi vedeţi zi de zi că stau la rând să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva sunt cei mai buni martori că Sfânta Cuvioasă ascultă pe fiecare, ajută pe fiecare, ne împlineşte rugăciunile şi noi suntem datori să ne rugăm permanent. Şi aceste zile de hram, zilele aducerii sfintelor moaşte, zilele de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva le cinstim cu mare sfinţenie în Mitropolia noastră”, a mai spus Dosoftei Şcheul.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, al cărei hram este prăznuit pe 14 octombrie, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani. În fiecare an, în preajma acestei date, Iaşiul devine unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară. AGERPRES