EVENIMENT
Sute de români, şoferi de TIR şi turişti, blocaţi în trafic între Marea Britanie şi Franţa

Sute de români – turişti din cel puţin 5 autocare şi şoferi de TIR – sunt blocaţi în trafic între Marea Britanie şi Franţa, la traversarea Canalului Mânecii, în urma interdicţiilor de circulaţie impuse de autorităţile din Franţa, se menţionează într-un comunicat remis luni de asociaţia civică „Voluntari în Europa”.
„Sute de români, şoferi de TIR, dar şi turişti sunt blocaţi în trafic, la traversarea Canalului Mânecii, dinspre Marea Britanie spre Europa. Cauza: măsurile luate de autorităţile din Franţa pentru a împiedica răspândirea noii tulpini agresive Covid19”, se precizează în comunicatul organizaţiei de voluntari.
Citește și Reprezentanțele Ministerului Afacerilor Externe, pregătite să acorde sprijin românilor blocați în Marea Britanie
În urma acestui eveniment, membrii din Anglia ai asociaţiei „Voluntari în Europa” s-au mobilizat duminică pentru a putea ajuta cu apă, alimente sau cu orice fel de ajutor „atât şoferii de TIR, cât şi călătorii a cel puţin cinci autocare de români care se întorc acasă de sărbători”, potrivit comunicatului.
Voluntarii asociaţiei se află în contact prin internet cu românii blocaţi, sau prin staţiile radio instalate pe camioane, comunicarea fiind intermediată inclusiv de şoferii britanici aflaţi în traficul blocat.
„Asociaţia „Voluntari în Europa” face apel către Ministerul Afacerilor Externe, Ministrul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii să ia în considerare resurse speciale pentru asistenţă consulară la frontieră şi intervenţie în cazul în care unii dintre şoferi sau pasagerii autocarelor ar urma să intre în carantină sau în izolare.
Pe toată perioada de criză declanşată în Marea Britanie, echipa „Voluntari în Europa” în Europa rămâne în legătură cu persoanele în nevoie prin intermediul canalelor cunoscute de comunicare şi îşi exprimă disponibilitatea de a păstra legătura şi cu Guvernul României, pentru a diminua la maximum eventuale situaţii neplăcute sau de risc, în care s-ar putea afla românii în tranzit”, se menţionează în comunicat.
Asociaţia „Voluntari în Europa” este o organizaţie formată din peste 53.500 de români din diaspora şi din ţară, dedicată tuturor românilor din Europa care au nevoie de sprijin în situaţii speciale. Asociaţia organizează în mod constant acţiuni sociale şi de sănătate şi activităţi de democraţie participativă, precum asistenţă acordată în înţelegerea procesului de vot în străinătate şi transport efectiv spre secţiile de vot din diaspora pentru românii cu drept de vot aflaţi în străinătate.
Agerpres
EVENIMENT
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, reacție dură după alegeri: „Românii au tras semnalul de alarmă când partidele dormeau”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a reacționat la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan, într-un mesaj ferm de avertisment și speranță.
După ce Nicușor Dan a fost declarat oficial câștigător al alegerilor prezidențiale, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a publicat un mesaj amplu și tranșant, intitulat sugestiv „Inima țării”, în care reflectă asupra rezultatului electoral și trage…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
EXTREMELE Clujului. Comunele unde Nicușor Dan și George Simion au obținut cele mai multe voturi

Rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale arată un județ Cluj polarizat între două opțiuni: calea pro-europeană și naționalismul suveranist. Comunele Sic și Măguri-Răcătău oferă cel mai puternic contrast electoral.
Mesajele pro-europene au convins locuitorii din Sic
În comuna Sic, cu o populație majoritar maghiară (97%), candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut un scor covârșitor: 92,71%, față de 7,29% pentru contracandidatul său George…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Peste 1.000 de candidați și-au testat cunoștințele la Simularea concursului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat în data de 17 mai cea de-a XVI-a ediţie a Simulării concursului de admitere. La testare au participat 1.052 de candidați din întreaga țară, care au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze nivelul de pregătire al cunoștințelor, în condiții similare celor din ziua examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.
Programele de studii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro