Connect with us

ACTUALITATE

Sute de spectatori la cursa de căruţe ”Cupa Sfântului Gheorghe”, desfăşurată în Brăila

PublicatSute de oameni din oraşul brăilean Ianca s-au adunat sâmbătă, pe un câmp de la marginea localităţii, pentru a urmări tradiţionala cursă de căruţe ”Cupa Sfântul Gheorghe”, ajunsă la cea de-a opta ediţie.

La competiţia organizată de Primăria Ianca şi omul de afaceri Cătălin Dogărescu, pe o pistă special amenajată, în lungime de 600 de metri, au participat 30 de atelaje, două din Călăraşi, iar restul din 14 localităţi din judeţul Brăila, unele dintre acestea modificate pentru curse şi dotate cu frâne.

„Totul a început în urmă cu opt ani, într-o primăvară, când am invitat pe câmp mai mulţi prieteni care se lăudau că au cai iuţi. Aici, pe islaz, am amenajat o pistă, am tras o linie de sosire şi le-am spus oamenilor că acela care trece linia câştigă. Întrecerea de atunci s-a transformat în concursul de astăzi”, a declarat, pentru AGERPRES, organizatorul evenimentului, Cătălin Dogărescu.

Cursa s-a desfăşurat sub motto-ul „Nu avem doar grâu, sare şi petrol, ci avem şi tradiţii, şi istorie”, iar concurenţii s-au întrecut pentru câştigarea titlului de „Cel mai iute surugiu” şi a Cupei „Sfântul Gheorghe”.

Toţi participanţii au parcurs mai întâi, individual, un traseu de 1.200 metri, iar primii 16 care au avut cel mai bun timp au rămas în concurs.

Potrivit regulamentului competiţiei, atelajele care scot cel mai bun timp ajung în semifinale, apoi se organizează finala, unde numărul căruţelor se reduce în funcţie de timpii scoşi de fiecare, până când ajung să se confrunte ultimii doi, cei mai rapizi dintre participanţi.

Marele premiu a fost de 2.500 lei, premiul al II-lea de 1.000 lei, premiile al III-lea şi al IV-lea – 300 lei fiecare şi câte un sac de cereale. Cei clasaţi pe locurile V-VIII au primit câte 150 lei şi un sac de cereale, iar concurenţii de pe locurile IX-XVI – câte 50 lei şi un sac cu cereale.

Noutatea acestei ediţii a constat în introducerea cursei de galop, premiile pentru această secţiune fiind locul I – 500 lei, locul II – 300 lei şi locul III – 200 lei.

Competiţia nu a fost lipsită de incidente. O iapă pe nume Fica, din comuna Victoria, s-a accidentat în optimile competiţiei, rupându-şi ligamentele de la un picior. Medicul veterinar care a examinat-o a precizat că are nevoie de cel puţin şase luni de zile pentru recuperare. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Energia nucleară asigură o treime din producţia de energie a ţării, duminică dimineață

Publicat

eoliana

Energia generată în centrala nucleară de la Cernavodă asigură o treime din totalul producţiei de electricitate la nivel naţional, duminică dimineaţă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în timp real pe site-ul Transelectrica.

Astfel, la ora 10:00, reactoarele nucleare produceau 1.401 MW, însemnând 31,3% din total.

Urmează energia hidro, cu 23,53%, cea din cărbune – 21,98%, hidrocarburi – 11,89%, fotovoltaică – 10,01%, biomasă – 1,09%, eolian – 0,20%.

La ora menţionată, consumul naţional era de 5.643 MW, producţia – de 4.543 MW, diferenţa de 1.093 MW fiind importată.

De asemenea, preţul energiei cu livrare duminică, pe piaţa spot a bursei OPCOM, are o medie de 659 lei pe MWh, cu un vârf de 1.050 lei pe MWh între orele 19:00 – 21:00. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Crește numărul localităților din Ilfov cu rată de infectare peste 6 la mie

Publicat

Rata de infectare a trecut duminică de 6 cazuri la mia de locuitori, în nouă localități din județul Ilfov, sâmbătă când erau doar șapte.

Este vorba despre Afumați – 7,36 la mie, Bragadiru – 7,75 la mie, Chiajna – 7,25 la mie, Dărăști-Ilfov – 6,25 la mie, Dobroești – 8,91 la mie, Mogoșoaia – 8,57 la mie, Otopeni – 6,35 la mie, Popești – Leordeni – 6,68 la mie, Voluntari – 6,77 la mie.

Comitetul Județean pentru situații de Urgență Ilfov se întrunește duminică pentru a stabili restricții în localitățile unde rata de incidență a depășit 6 la mia de locuitori.

Doar opt din 40 de comune și orașe din Ilfov nu sunt în scenariul roșu, respectiv nu au depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori.

Hotărârea aprobată de Guvern instituie restricţii de circulaţie pe timp de noapte, în weekend şi reducerea programului de funcţionare al magazinelor pentru localitățile care au depășit pragul de 6 la mia de locuitori.

Copiii până la 12 ani nu trebuie să prezinte rezultatul negativ la unui test COVID-19 pentru a participa la unele activităţi.

Vaccinații se pot deplasa localităţile care au depăşit rata de infectare de 6 la mie.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prima persoană din lume vaccinată anti-COVID cu Pfizer a primit a treia doză

Publicat

Prima persoană din lume vaccinată anti-COVID cu Pfizer a primit deja a treia doză. Margaret Keenan are 91 de ani și este din Marea Britanie.

Margaret Keenan spune că se simte bine şi că este fericită că a primit a treia doză, conform BBC.

Ea recomandă şi altor persoane să se vaccineze, fără teamă.

„Durează câteva secunde, mergeţi şi faceţi injecţia, vă salvează viaţa voastră şi a familiilor voastre”, a spus Margaret Keenan.

Tot al treilea ser l-a primit şi asistenta care a vaccinat-o pe vârstnică.

A treia doză este destinată persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, tinerilor adulţi cu probleme de sănătate şi angajaţilor din sistemul de Sănătate britanic. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

De ce se crede Cîțu Superman

Publicat

Noul președinte al PNL, Florin Cîțu, a postat din nou, sâmbătă, imaginea editată în care apare costumat în Superman. El spune că i s-a părut amuzant și totul este doar o glumă.

După ce a câștigat competiția internă cu Ludovic Orban pentru șefia PNL, Florin Cîțu a postat din nou, pe Instagram, fotografia în care apare costumat în Superman.

El a fost întrebat, la Antena 3, de ce se crede Superman.

„Era o glumă (râde – n.r.). Eu sper că a fost o glumă apreciată. Era doar o glumă, pentru că s-a făcut așa de mult caz de acel filmuleț. Era normal să revin astăzi cu acest lucru. A fost doar o glumă, sper că s-a înțeles că a fost doar o glumă și nimic altceva”, a explicat președintele PNL.â

În 9 septembrie, Florin Cîțu a publicat un filmuleț care îl înfățișează ca având puterile lui Superman în timp ce salvează un avion de la prăbușire, apoi „super-eroul” iese din ape și rostește „Are you coming?” (Vii cu mine?). „Tehnologia asta”, a scris Cîțu peste videoclip.

Premierul Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal. El l-a învins în competiția internă pe Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și președinte în funcție. Cîțu a obținut 60,2% din sufragii. (MEDIAFAX)

Citește mai departe