Connect with us

ACTUALITATE

Tablou ”Salvator Mundi”, realizat de un discipol al lui Leonardo da Vinci, recuperat din apartamentul unui napolitan

Publicat

Sursa foto: identitainsorgenti

Un tablou ”Salvator Mundi”, realizat în atelierul lui Leonardo da Vinci, expus într-o biserică din Napoli, a fost recuperat din apartamentul unui napolitan, deşi dispariţia sa trecuse neobservată din cauza pandemiei, informează AFP marţi.

Tabloul furat – reprezentându-l pe Hristos ”mântuitor al lumii” – era expus în muzeul bazilicii San Domenico Maggiore, care face parte dintr-un celebru complex monastic din centrul istoric al oraşului Napoli.

Potrivit procurorului din Napoli Giovanni Melillo, nu a fost înregistrată nicio plângere. ”Am contactat preotul, care nu era la curent cu dispariţia, întrucât încăperea unde era conservat nu mai fusese deschisă de trei luni”. Muzeele italiene au fost deschise pentru foarte puţin timp în ultimele circa 10 luni din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit imaginilor difuzate de poliţie, tabloul era aşezat în centrul unui mare alcov cu porţi gigantice din lemn, prevăzut cu o cheie veche păstrată într-un seif.

Ancheta este în curs, dar ”este plauzibil să fie un furt comandat de o organizaţie care se ocupă de comerţul internaţional de artă”, a adăugat procurorul în faţa presei din Napoli, luni seară.

Tabloul a fost recuperat sâmbătă după ce a fost găsit într-un dulap al unui comerciant de 36 de ani care spune că l-a cumpărat de la ”talcioc”. Din dormitorul acestuia a fost confiscată şi o armă de foc.

Alfredo Fabbrocini, care a coordonat operaţiunea poliţiei, a menţionat o anchetă ”complexă” şi şi-a exprimat ”marea satisfacţie că un bun de o aşa mare importanţă a fost restituit oraşului Napoli”.

Biserica San Domenico Maggiore, care a mai căzut pradă jefuitorilor şi în trecut, adăposteşte o colecţie de opere importante. Unele dintre acestea au fost puse deja la adăpost în muzeele din Napoli, cum ar fi tablouri de Caravaggio, Rafael şi Tiziano.

Un ”Salvator Mundi”, adjudecat pentru 450 de milioane de dolari

În 2017, un tablou ”Salvator Mundi”, atribuit lui Leonardo da Vinci, a fost cumpărat pentru 450 de milioane de dolari de autorităţile din Emiratele Arabe Unite, a anunţat la vremea respectivă Muzeul Luvru din Abu Dhabi.

Tabloul acesta, cu dimensiuni de 65 de centimetri pe 45 de centimetri, care îl înfăţişează pe Hristos pe un fundal întunecat, binecuvântând lumea cu o mână şi ţinând un glob transparent în cealaltă, a fost atribuit în 2010 lui Leonardo da Vinci, după cercetări aprofundate contestate încă de anumiţi experţi.

În 2019 însă, în timp ce Franţa şi Italia marcau 500 de ani de la moartea maestrului italian, tabloul cel mai scump din lume, pe care autorităţile sperau să-l împrumute, a fost de negăsit.

tul secolului al XVI-lea, precizează muzeul bazicilii pe site-ul său de internet. A fost cel mai probabil cumpărat la Milano de un consilier şi ambasador al lui Carol Quintul.

”Salvator Mundi” atribuit lui Leonardo da Vinci, precum şi cel din muzeul napolitan au fost expuse împreună la Napoli în 2015 în timpul unei expoziţii organizate cu ocazia unei vizite a papei Francisc în acest oraş.

Iconografia ”Salvator Mundi” se inspiră dintr-o reprezentare a lui Hristos în epoca bizantină, preluată apoi de pictorii flamanzi.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe