Connect with us

EVENIMENT

Tânărul din Sebeș care a schimbat fața unui cartier rău famat din Rotterdam. Cosmin Voișan, pasionat de artă urbană

Publicat

cosmin voisan

Lucrarea de master  despre dezvoltare urbană și artă, realizată de un tânăr din Sebeș, stabilit în Olanda, a contribuit la transformarea unui cartier rău famat din Rotterdam, care se confrunta cu o rată mare a criminalității, într-unul foarte șic, în care arta a fost un catalizator pentru integrare și coeziune socială, dar și dezvoltare economică.

Cartierul a ajuns, în final, în topul celor de la Lonely Planet, dedicat celor mai la modă cartiere care merită să fie vizitate, din Europa. Ziarul comunității românești din Olanda i-a acordat un interes special, pentru cele realizate și pentru ceea ce reprezintă el în comunitatea românească de acolo. 

Cosmin Voișan s-a născut la Sebeș, unde a absolvit un liceu umanist. A încercat să fugă de matematică până când a ajuns la facultate, la Timișoara, unde a realizat că matematica îi poate deschide foarte multe uși. A absolvit Facultatea de Economie la Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2010 a plecat în Olanda, unde a urmat un masterat în economia urbană, portuară și a transporturilor la Erasmus School of Economics.

Începuturile pe piața muncii olandeze au fost în domeniul logisticii, la o firmă românească. În prezent, însă, Cosmin lucrează în domeniul vânzărilor. Cea mai mare pasiune este pictura, care este pentru el un mod de auto-motivare și de dezvoltare a creativității.

Pasionat de Rembrandt

Într-un interviu amplu acordat ziarului comunității românești din Olanda, nieuwewortels.nl, Cosmin Voișan a povestit despre experiența lui de tânăr student într-o țară străină, dar și despre realizările sale acolo.

De când era elev la Sebeș, și-a dorit să vadă un Rembrandt ”în realitate”, nu doar într-un album.

”Trebuie să spun că și pasiunea mea pentru artă a contat atunci când am ales Olanda. Când eram în școala generală, îmi doream foarte mult să văd un Rembrandt. Și am fost extrem de emoționat când am ajuns, în cele din urmă, la Rijksmuseum în fața unui tablou semnat de el. De altfel, tema tezei de masterat am ales-o cu inima. Am făcut o combinație de dezvoltare urbană cu artă, focalizată pe un cartier mai rău famat din Rotterdam, care se confrunta cu o rată mare a criminalității. Am ajutat, astfel, la transformarea acestui cartier într-unul foarte șic, în care arta a fost un catalizator pentru integrare și coeziune socială, dar și dezvoltare economică. Nu pot să spun cu certitudine că am avut un impact direct, dar la câteva luni după ce am terminat teza, profesorul coordonator mi-a spus că acel cartier a fost inclus de Lonely Planet (una dintre cele mai mari edituri de ghiduri de călătorie, n.r.) într-un top al celor mai la modă cartiere [care merită să fie vizitate] în Europa”  le-a spus Cosmin, reporterilor de la nieuwewortels.nl.

Cosmin Voișan a plecat în Olanda în urmă cu 8 ani, cu gândul să studieze economia urbană, portuară și a transporturilor, dar a rămas acolo.

”La început a fost nevoie de un an de pre-masterat în economie și afaceri, ca să-mi echivalez și completez cunoștințele de matematică, finanțe, statistică aplicată și microeconomie. A urmat anul de masterat propriu-zis la Erasmus School of Economics, un program în economia urbană, portuară și a transporturilor, pentru care venisem, de fapt, și care s-a bazat pe elaborarea politicilor în transport și dezvoltare regională. Și uite că s-au împlinit opt ani de atunci și continui să fiu rezident al Olandei” a mai spus Cosmin.

Despre ”noi rădăcini”

”După mai mulți ani în Regatul Țărilor de Jos, am început să apreciem idea de comunitate de români, am început să înțelegem că ar fi bine să aflăm unii despre alții, cine suntem, de ce suntem aici, de ce ne simțim bine în această țară. Urmând această discuție, Claudia și Alexandru s-au întâlnit legat de proiect pentru prima dată la un eveniment social al românilor din Olanda, organizat de Fundația Români Pentru Români la Ambasada României din Olanda, la Haga. Am discutat atunci despre cum am putea face un set de interviuri cu oamenii din comunitate, din care să reiasă cât de diverși sunt oamenii, dar și cât de divers este subiectul stării de bine și al succesului. Ideile nu ne erau clare. Nu știam detaliile. Nici nu ni le puteam închipui. Când începi complet de la zero un proiect de voluntariat care va duce la peste 300,000 de cuvinte, fără idei de finanțare, nu ai cum să te gândești corect la problemele concrete. Dar te poți gândi la lucrul cel mai important: că vrei să faci un proiect bun, util, de care să se bucure întreaga comunitate. Așa s-a născut Noi Rădăcini, proiectul nostru independent. Pe parcurs, am ajuns să-l cristalizăm, spre un mod de a ne înțelege pe noi înșine, românii din Olanda, individual și la nivel de comunitate” este prezentarea unui proiect cu totul inedit al celor de la nieuwewortels.nl.

Sursă: nieuwewortels.nl

Foto: Cosmin Voișan facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ISU București-Ilfov: 19 autoturisme avariate, în urma fenomenelor meteo

Publicat

copac

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov informează că vineri, în urma fenomenelor meteo, au fost avariate 19 autoturisme în Capitală şi în judeţul Ilfov.

Potrivit sursei citate, până la ora 19,00, pe perioada Codului galben, ISUBIF a gestionat 33 de intervenţii, dintre care 29 în Bucureşti şi patru în Ilfov.

Pompierii au intervenit pentru îndepărtarea a 25 de copaci, patru elemente de construcţie şi trei stâlpi.

De asemenea, s-a intervenit şi la o curte care a fost inundată.

}n total, au fost avariate 19 autoturisme.

Citește mai departe

EVENIMENT

Numele bizar cu care Iulia Vântur este recunoscută în India. Dan Negru a dat-o de gol. „Omul mi-a spus de Salman Khan și mi-am dat seama”

Publicat

numele bizar cu care iulia vântur este recunoscută în india.

Iulia Vântur a renunțat în urmă cu zece ani la celebritatea de care se bucura în România și a început o viață nouă în India, unde trăiește o poveste de dragoste cu celebrul actor de la Bollywood, Salman Khan. Aceasta se bucură de popularitate în țara iubitului său și este recunoscută de indienii după un nume bizar.

Cum este cunoscută Iulia Vântur în India

Iulia Vântur a devenit cunoscută în India după ce a început relația cu starul Salman Khan, dar și-a clădit și o carieră în muzică și acum apare în presă, la TV sau la evenimente mondene. Dan Negru și-a făcut vacanța în India și a fost surpins să afle numele bizar după care Iulia Vântur este recunoscută în țara iubitului său.

Atunci când a aflat că este din România, ghidul pe care l-a avut la Taj Mahal l-a întrebat pe Dan Negru…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO/ INFOTRAFIC: Trei drumuri naționale din Vrancea și Buzău, ÎNCHISE. Ninge viscolit

Publicat

ninge viscolit vrancea si buzau

Două drumuri naționale din Vrancea și unul din Buzău sunt închise, vineri seara, din cauza ninsorii abudente. În zonă ninge viscolit, iar utilajele de deszăpezire nu fac față.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza zăpezii viscolite, ca măsură preventivă, a fost închisă circulația pe DN 23B, pe tronsonul kilometric 6 – 15, între localitățile Măicănești și Ciorăști, județul Vrancea, pe DN 2N Bogza – Dumbrăveni, județul Vrancea și pe DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, județul Buzău.

De asemenea, circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone a fost restricționată pe DN 2C Costești – Padina, în județul Buzău.

Polițiștii rutieri recomandă șoferilor să se intereseze de starea carosabilului înainte de a porni în călătorie, să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, să evite oprirea pe benzile de circulație sau bruscarea comenzilor pe o suprafață umedă sau alunecoasă și să adapteze permanent viteza la condițiile de drum.

Citește mai departe

EVENIMENT

Comisia Europeană reintroduce ajutoarele de stat acordate de România în contextul războiului din Ucraina

Publicat

comisia europeana

Comisia Europeană aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăților în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv creșterea aferentă a bugetului.

Comisia Europeană a stabilit că reintroducerea unei scheme de ajutoare acordate de România pentru a sprijini societățile în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei este conformă cu Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 cu modificările ulterioare din 20 iulie 2022 și 28 octombrie 2022.

Schema constituie o reintroducere a unei măsuri pe care Comisia a aprobat-o inițial în septembrie 2022 și care a expirat la 31 decembrie 2022. În cadrul schemei, sprijinul public poate fi acordat sub formă de garanții de stat pentru noile împrumuturi acordate și subvenții directe.

România a notificat o serie de modificări aduse schemei inițiale, care vizează în principal: o majorare globală a bugetului cu până la 695 de milioane de euro (3,4 miliarde lei); reintroducerea schemei până la 31 decembrie 2023 și o majorare a plafoanelor maxime ale ajutoarelor pentru granturi directe, în conformitate cu cadrul temporar de criză modificat la 28 octombrie 2022.

Schema reintrodusă are drept obiectiv să le asigure societăților afectate de perturbarea economiei cauzată de actuala criză geopolitică posibilitatea de a avea acces în continuare la lichidități suficiente.

Comisia a constatat că schema României, în forma în care a fost reintrodusă, este în continuare conformă cu condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

În special în ceea ce privește garanțiile pentru împrumuturi, ajutoarele vor acoperi garanțiile pentru împrumuturi cu o anumită scadență și o valoare limitată și primele de garantare respectă nivelurile minime stabilite în cadrul temporar de criză.

În ceea ce privește granturile directe, ajutoarele nu vor depăși 250.000 de euro pentru fiecare beneficiar care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, 300.000 de euro pentru fiecare beneficiar care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii și 2 milioane de euro pentru fiecare beneficiar din celelalte sectoare ale economiei. Sprijinul în cadrul schemei va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2023.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare este în continuare necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză. Pe această bază, Comisia a aprobat schema reintrodusă, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe