Connect with us

EVENIMENT

Tânărul din Sebeș care a schimbat fața unui cartier rău famat din Rotterdam. Cosmin Voișan, pasionat de artă urbană

Publicat

cosmin voisan

Lucrarea de master  despre dezvoltare urbană și artă, realizată de un tânăr din Sebeș, stabilit în Olanda, a contribuit la transformarea unui cartier rău famat din Rotterdam, care se confrunta cu o rată mare a criminalității, într-unul foarte șic, în care arta a fost un catalizator pentru integrare și coeziune socială, dar și dezvoltare economică.

Cartierul a ajuns, în final, în topul celor de la Lonely Planet, dedicat celor mai la modă cartiere care merită să fie vizitate, din Europa. Ziarul comunității românești din Olanda i-a acordat un interes special, pentru cele realizate și pentru ceea ce reprezintă el în comunitatea românească de acolo. 

Cosmin Voișan s-a născut la Sebeș, unde a absolvit un liceu umanist. A încercat să fugă de matematică până când a ajuns la facultate, la Timișoara, unde a realizat că matematica îi poate deschide foarte multe uși. A absolvit Facultatea de Economie la Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2010 a plecat în Olanda, unde a urmat un masterat în economia urbană, portuară și a transporturilor la Erasmus School of Economics.

Începuturile pe piața muncii olandeze au fost în domeniul logisticii, la o firmă românească. În prezent, însă, Cosmin lucrează în domeniul vânzărilor. Cea mai mare pasiune este pictura, care este pentru el un mod de auto-motivare și de dezvoltare a creativității.

Pasionat de Rembrandt

Într-un interviu amplu acordat ziarului comunității românești din Olanda, nieuwewortels.nl, Cosmin Voișan a povestit despre experiența lui de tânăr student într-o țară străină, dar și despre realizările sale acolo.

De când era elev la Sebeș, și-a dorit să vadă un Rembrandt ”în realitate”, nu doar într-un album.

”Trebuie să spun că și pasiunea mea pentru artă a contat atunci când am ales Olanda. Când eram în școala generală, îmi doream foarte mult să văd un Rembrandt. Și am fost extrem de emoționat când am ajuns, în cele din urmă, la Rijksmuseum în fața unui tablou semnat de el. De altfel, tema tezei de masterat am ales-o cu inima. Am făcut o combinație de dezvoltare urbană cu artă, focalizată pe un cartier mai rău famat din Rotterdam, care se confrunta cu o rată mare a criminalității. Am ajutat, astfel, la transformarea acestui cartier într-unul foarte șic, în care arta a fost un catalizator pentru integrare și coeziune socială, dar și dezvoltare economică. Nu pot să spun cu certitudine că am avut un impact direct, dar la câteva luni după ce am terminat teza, profesorul coordonator mi-a spus că acel cartier a fost inclus de Lonely Planet (una dintre cele mai mari edituri de ghiduri de călătorie, n.r.) într-un top al celor mai la modă cartiere [care merită să fie vizitate] în Europa”  le-a spus Cosmin, reporterilor de la nieuwewortels.nl.

Cosmin Voișan a plecat în Olanda în urmă cu 8 ani, cu gândul să studieze economia urbană, portuară și a transporturilor, dar a rămas acolo.

”La început a fost nevoie de un an de pre-masterat în economie și afaceri, ca să-mi echivalez și completez cunoștințele de matematică, finanțe, statistică aplicată și microeconomie. A urmat anul de masterat propriu-zis la Erasmus School of Economics, un program în economia urbană, portuară și a transporturilor, pentru care venisem, de fapt, și care s-a bazat pe elaborarea politicilor în transport și dezvoltare regională. Și uite că s-au împlinit opt ani de atunci și continui să fiu rezident al Olandei” a mai spus Cosmin.

Despre ”noi rădăcini”

”După mai mulți ani în Regatul Țărilor de Jos, am început să apreciem idea de comunitate de români, am început să înțelegem că ar fi bine să aflăm unii despre alții, cine suntem, de ce suntem aici, de ce ne simțim bine în această țară. Urmând această discuție, Claudia și Alexandru s-au întâlnit legat de proiect pentru prima dată la un eveniment social al românilor din Olanda, organizat de Fundația Români Pentru Români la Ambasada României din Olanda, la Haga. Am discutat atunci despre cum am putea face un set de interviuri cu oamenii din comunitate, din care să reiasă cât de diverși sunt oamenii, dar și cât de divers este subiectul stării de bine și al succesului. Ideile nu ne erau clare. Nu știam detaliile. Nici nu ni le puteam închipui. Când începi complet de la zero un proiect de voluntariat care va duce la peste 300,000 de cuvinte, fără idei de finanțare, nu ai cum să te gândești corect la problemele concrete. Dar te poți gândi la lucrul cel mai important: că vrei să faci un proiect bun, util, de care să se bucure întreaga comunitate. Așa s-a născut Noi Rădăcini, proiectul nostru independent. Pe parcurs, am ajuns să-l cristalizăm, spre un mod de a ne înțelege pe noi înșine, românii din Olanda, individual și la nivel de comunitate” este prezentarea unui proiect cu totul inedit al celor de la nieuwewortels.nl.

Sursă: nieuwewortels.nl

Foto: Cosmin Voișan facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Medicamente de altădată: Elixirul dragostei, glande anale de castor şi praful de mumie, echivalent în aur şi bun la orice

Publicat

muzeu farmacie 1.jpg

La Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, în cutiuţe, sticluţe, borcănele şi alte recipiente frumos inscripţionate şi aranjate pe rafturi stau ascunse, parcă în aşteptarea bolnavilor pe care să-i vindece, mii de medicamente cu care, odinioară, înaintaşii îşi tratau sau credeau că îşi tratează diferitele suferinţe ale trupului şi spiritului.

Praful de mumie, echivalent în aur şi bun la orice

Printre miile de medicamente de odinioară sunt câteva…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: INCENDIU la Stadionul Unirea din Alba Iulia. O magazie a luat foc. 15 persoane evacuate

Publicat

video: incendiu la stadionul unirea din alba iulia. o magazie

Un incendiu s-a petrecut vineri dimineață (23 februarie)  în jurul orei 6.40, la stadionul Unirea din Alba Iulia. 

La fața locului intervin pompierii din Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la o magazie, de la baza sportivă a stadionului. Din locație au fost evacuate 15 persoane.

Știre în curs de actualizare.

sursă foto: cititor alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj: Simona Rus (Păucă) (fostă gimnastă, antrenor CSM Cluj): Fără investiții nu poți face PERFORMANȚĂ

Publicat

gimnastica 4 1 e1708528372608.jpg

Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Andreea Răducanu, Emilia Eberle, Simona Păucă… Sunt doar câteva nume care au dus gimnastica românească pe treptele cele mai înalte ale podiumului. Nume care au răsunat în marile săli de gimnastică, acompaniate de imnul național. Nume care au făcut istorie în gimnastica românească și mondială.

Simona Păucă este o fostă gimnastă română de valoare mondială și antrenoare de gimnastică, actualmente retrasă din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Toate paturile din centrele de plasament din Alba vor fi schimbate. Ce spune ministrul Familiei, Natalia Intotero

Publicat

video: toate paturile din centrele de plasament din alba vor

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a fost prezentă joi, 22 februarie, în județul Alba. Ministrul a mers la Sâncrai, unde a supravegheat descărcarea unor materiale de care vor beneficia copiii din centrele de plasament. 

Mai exact, pentru copiii care sunt sub ocrotirea statului au fost aduse paturi noi. Vorbim despre paturi, perne și lenjerii de pat. Bunurile au fost predate către reprezentații DGASPC, iar în viitorul apropiat vor fi distribuite către centrele de plasament din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe