Connect with us

EVENIMENT

Tânărul din Sebeș care a schimbat fața unui cartier rău famat din Rotterdam. Cosmin Voișan, pasionat de artă urbană

Publicat

cosmin voisan

Lucrarea de master  despre dezvoltare urbană și artă, realizată de un tânăr din Sebeș, stabilit în Olanda, a contribuit la transformarea unui cartier rău famat din Rotterdam, care se confrunta cu o rată mare a criminalității, într-unul foarte șic, în care arta a fost un catalizator pentru integrare și coeziune socială, dar și dezvoltare economică.

Cartierul a ajuns, în final, în topul celor de la Lonely Planet, dedicat celor mai la modă cartiere care merită să fie vizitate, din Europa. Ziarul comunității românești din Olanda i-a acordat un interes special, pentru cele realizate și pentru ceea ce reprezintă el în comunitatea românească de acolo. 

Cosmin Voișan s-a născut la Sebeș, unde a absolvit un liceu umanist. A încercat să fugă de matematică până când a ajuns la facultate, la Timișoara, unde a realizat că matematica îi poate deschide foarte multe uși. A absolvit Facultatea de Economie la Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2010 a plecat în Olanda, unde a urmat un masterat în economia urbană, portuară și a transporturilor la Erasmus School of Economics.

Începuturile pe piața muncii olandeze au fost în domeniul logisticii, la o firmă românească. În prezent, însă, Cosmin lucrează în domeniul vânzărilor. Cea mai mare pasiune este pictura, care este pentru el un mod de auto-motivare și de dezvoltare a creativității.

Pasionat de Rembrandt

Într-un interviu amplu acordat ziarului comunității românești din Olanda, nieuwewortels.nl, Cosmin Voișan a povestit despre experiența lui de tânăr student într-o țară străină, dar și despre realizările sale acolo.

De când era elev la Sebeș, și-a dorit să vadă un Rembrandt ”în realitate”, nu doar într-un album.

”Trebuie să spun că și pasiunea mea pentru artă a contat atunci când am ales Olanda. Când eram în școala generală, îmi doream foarte mult să văd un Rembrandt. Și am fost extrem de emoționat când am ajuns, în cele din urmă, la Rijksmuseum în fața unui tablou semnat de el. De altfel, tema tezei de masterat am ales-o cu inima. Am făcut o combinație de dezvoltare urbană cu artă, focalizată pe un cartier mai rău famat din Rotterdam, care se confrunta cu o rată mare a criminalității. Am ajutat, astfel, la transformarea acestui cartier într-unul foarte șic, în care arta a fost un catalizator pentru integrare și coeziune socială, dar și dezvoltare economică. Nu pot să spun cu certitudine că am avut un impact direct, dar la câteva luni după ce am terminat teza, profesorul coordonator mi-a spus că acel cartier a fost inclus de Lonely Planet (una dintre cele mai mari edituri de ghiduri de călătorie, n.r.) într-un top al celor mai la modă cartiere [care merită să fie vizitate] în Europa”  le-a spus Cosmin, reporterilor de la nieuwewortels.nl.

Cosmin Voișan a plecat în Olanda în urmă cu 8 ani, cu gândul să studieze economia urbană, portuară și a transporturilor, dar a rămas acolo.

”La început a fost nevoie de un an de pre-masterat în economie și afaceri, ca să-mi echivalez și completez cunoștințele de matematică, finanțe, statistică aplicată și microeconomie. A urmat anul de masterat propriu-zis la Erasmus School of Economics, un program în economia urbană, portuară și a transporturilor, pentru care venisem, de fapt, și care s-a bazat pe elaborarea politicilor în transport și dezvoltare regională. Și uite că s-au împlinit opt ani de atunci și continui să fiu rezident al Olandei” a mai spus Cosmin.

Despre ”noi rădăcini”

”După mai mulți ani în Regatul Țărilor de Jos, am început să apreciem idea de comunitate de români, am început să înțelegem că ar fi bine să aflăm unii despre alții, cine suntem, de ce suntem aici, de ce ne simțim bine în această țară. Urmând această discuție, Claudia și Alexandru s-au întâlnit legat de proiect pentru prima dată la un eveniment social al românilor din Olanda, organizat de Fundația Români Pentru Români la Ambasada României din Olanda, la Haga. Am discutat atunci despre cum am putea face un set de interviuri cu oamenii din comunitate, din care să reiasă cât de diverși sunt oamenii, dar și cât de divers este subiectul stării de bine și al succesului. Ideile nu ne erau clare. Nu știam detaliile. Nici nu ni le puteam închipui. Când începi complet de la zero un proiect de voluntariat care va duce la peste 300,000 de cuvinte, fără idei de finanțare, nu ai cum să te gândești corect la problemele concrete. Dar te poți gândi la lucrul cel mai important: că vrei să faci un proiect bun, util, de care să se bucure întreaga comunitate. Așa s-a născut Noi Rădăcini, proiectul nostru independent. Pe parcurs, am ajuns să-l cristalizăm, spre un mod de a ne înțelege pe noi înșine, românii din Olanda, individual și la nivel de comunitate” este prezentarea unui proiect cu totul inedit al celor de la nieuwewortels.nl.

Sursă: nieuwewortels.nl

Foto: Cosmin Voișan facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Peste 21.000 de elevi și profesori au COVID

Publicat

Peste 21.000 de elevi și profesori sunt infectați cu virusul SARS CoV 2, au anunțat miercuri, reprezentanții Ministerului Educației.

Informarea privind situația epidemiologică din unitățile de învățământ preuniversitar din România arată că miercuri, 20 octombrie, sunt 16.168 de preșcolari și elevi și 5.590 de angajați confirmați COVID 19.

Conform informațiilor centralizate, sunt și numeroase unități cu activitatea suspendată.

„Unități cu activitatea față în față suspendată integral ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din ordinul comun (solicitare a unității și aprobare ISJ/ISMB): 563

• Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 2 din ordinul comun (cel puțin 50% din nr. de clase suspendate): 123

• Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 9 din ordinul comun (ancheta DSP, hotărâre CJSU): 202

• Unități de învățământ cu activitatea față în față, dar care au cel puțin o clasă/grupă în sistem online: 3.958

• Număr de copii/elevi care studiază online-indiferent de cauză: 587.434 (aproximativ 20% din numărul total de elevi și preșcolari din sistemul de învățământ)”, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Următoarea raportare va fi comunicată miercuri, 27 octombrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Călărași: Bărbat acuzat că a recrutat o copilă de 15 ani pentru prostituție, arestat

Publicat

Un bărbat de 55 de ani, din Călărași, a fost reținut de procurorii DIICOT, apoi instanța a decis, miercuri, arestarea sa, acesta fiind acuzat că a recrutat o fată de 15 ani pentru a pune să practice prostituția. De asemeena, acesta ar fi întreținut relații sexuale cu copila.

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Călărași, împreună cu procurorii DIICOT Călărași au făcut trei percheziții domiciliare, în județ, la un bărbat bănuit de trafic de minori și act sexual cu un minor.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada martie – septembrie 2021, un bărbat, în vârstă de 55 de ani, ar fi recrutat o minoră în scopul exploatării acesteia, prin practicarea prostituției. De asemenea, acesta ar fi întreținut relații sexuale cu minora”, a transmis, miercuri, Poliția Română.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, acuzat de trafic de minori și act sexual cu un minor.

Instanța a decis arestarea bărbatului. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Mită la ANAF Constanța. Doi inspectori, acuzați că au cerut mită să scape un antreprenor de control

Publicat

Doi inspectori din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – Administrația Constanța, au fost reținuți, acuzați că au cerut mită administratorului unei firme pentru a-l scăpa de control au fost reținuți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit DNA, inspectorii Mihai Bușu și Stere Anagnoste, din cadrul ANAF – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, au fost reținuți, acuzaț ide luare de mită.

„La data de 18 octombrie 2021, inculpații Bușu Mihai și Anagnoste Stere (…) ar fi pretins pentru fiecare, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză). Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși de cei doi inculpați pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau, aceștia să formuleze concluzii care să nu determine declanșarea unui control de fond la societatea omului de afaceri”, spun procurorii DNA.

Cei doi inspectori ANAF ar fi primit, marți, printr-un intermediar, în plicuri distincte, câte 4.000 lei de fiecare. Acesta a fost momentul în care s-a realizat un flagrant. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Mehedinți: Opt egipteni și sirieni, scoși de polițiști din Dunăre

Publicat

politia frontiera mehedinti
sursa foto: Poliția de Frontieră

Opt cetățeni din Egipt și Siria au fost scoși de polițiștii de frontieră din Mehedinți din Dunăre, în timp ce încecau să intre ilegal în România.

Polițiștii de frontieră din Porțile de Fier II, județul Mehedinți, au observat marți o barcă pneumatică cu opt persoane, care se îndrepta din Serbia spre malul românesc al Dunării.

La aproximativ 100 de metri de malul românesc, cei opt bărbaţi au sărit în fluviu şi s-au îndreptat spre malul românesc, iar persoana care conducea barca s-a întors la malul sârbesc.

Un echipaj al Poliției de Frontieră a intervenit pentru aducerea în siguranţă a celor opt persoane la mal și au fost anunțate autorităţile sârbe, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru identificarea conducătorului bărcii.

Cei opt cetăţeni străini au fost duşi la sediul poliției pentru verificări, unde li s-a făcut triajul epidemiologic de către echipajul medical.

Polițiștii au stabilit că sunt cetățeni din Egipt și Siria, cu vârste cuprinse între 24 şi 61 de ani, care au plecat din Serbia și au încercat să intre fraudulos în România, cu ajutorul bărcii conduse de un cetățean sârb.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe