Connect with us

EVENIMENT

Tánczos: Eu nu am văzut stână serioasă fără câinii ciobăneşti

Publicat

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat luni, la Oradea, că sunt fonduri pentru măsuri de prevenţie în conflictul cu carnivorele mari. S-a referit la un program finanţat cu 10 milioane de euro de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Va porni în cursul săptămânii.

El a fost întrebat dacă ministerul va susţine financiar un program de investiţii pentru prevenţia conflictelor cu carnivorele mari.

Anterior, WWF România spunea că ministerul nu a alocat niciun leu pentru carnivorele mari.

Singurele investiţii – în garduri electrice şi câini ciobăneşti – ar fi fost realizate în ultimii 15 ani doar de organizaţiile de mediu.

 

Cum a primit ministrul criticile WWF

„Da, se poate şi trebuie. Salut iniţiativa organizaţiei şi activiştilor de la WWF. Este de lăudat modul în care abordează această problemă. Săptămâna aceasta porneşte programul finanţat cu 10 milioane de euro, asiguraţi de la MIPE. Prin program se vor finanţa foarte multe acţiuni de prevenţie şi cel mai amplu program de estimare pe bază ştiinţifică a numărului de exemplare din populaţia de urs brun. Vom finanţa şi alte măsuri. Săptămâna aceasta, miercuri, la ora 10 şi jumătate, vom avea inclusiv o conferinţă de presă împreună cu domnul Ghinea. Voi da un răspuns concret, cu cifre şi cu sume, miercuri la ora 10 şi jumătate. Este obiectul contractului de finanţare şi îl vom prezenta miercuri”, a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, gardurile electrice sunt o soluţie locală şi pot proteja anumite culturi agricole, anumite zone cum sunt stânele, de exemplu. Însă, nu pot fi îngrădite cu gard electric toate păşunile alpine. Atât transhumanţa, cât şi păşunatul în zone montane presupun deplasări de zeci de kilometri în fiecare zi.

„Mersul prin pădure, prin păşuni şi fâneţe montane înseamnă deplasare. Da, gardul local poate fi o soluţie locală. Eu nu am văzut stână serioasă fără câinii ciobăneşti. Eu vin din zonă montană. Mi-am trăit viaţa lângă oameni care se ocupă de zootehnie, de agricultură, de păşunat, de pus în valoare păşuni alpine. Ştiu ce înseamnă să mergi cu stâna pe munte. Şi acest lucru se întâmplă de sute, de mii de ani, cu riscurile asumate. Ciobanii ştiau tot timpul că există acest risc, să fie luate unele animale de lupi, să fie atacuri de urs, dar amploarea fenomenului este problema cea mai mare în momentul de faţă. Riscăm să nu mai avem oameni care să stea cu oile şi cu vacile pe munte. Este o problemă reală, cu risc din ce în ce mai mare şi un pericol pentru această activitate, această moştenire naţională reprezentată de oierit şi de activitatea pastorală”, a spus Tánczos Barna.

 

Ce au avut de spus cei de la WWF

Echipa WWF România a organizat o vizită de presă la două stâne, în zona Padiş din Parcul Natural Apuseni. Vizita a fost în cadrul proiectului LIFE. În proiect sunt cuprinşi 16 parteneri din 15 ţări din Europa, cu mai multe activităţi. Printre acestea și împărtăşirea celor mai bune practici pentru prevenirea conflictelor dintre carnivore mari şi om şi schimburi de experienţă între fermieri.

Cinci stâne din zona Padiş au fost dotate anul trecut cu garduri electrice şi cu câte o pereche de câini din rasa Ciobănesc Carpatin Românesc. Proiectul a fost în colaborare cu asociaţia Fauna şi Flora Internaţional (FFI).

FFI a donat, anul trecut, 151 de garduri electrice în zona Munţilor Apuseni. Peste 90% din beneficiari s-au declarat mulţumiţi şi au scos în evidenţă că au avut pagube mai puţine sau deloc.

Managerul de proiect, Marius Berchi, a subliniat că există aceste măsuri de prevenţie, pe care ministerul ar trebui să le promoveze şi să le finanţeze. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dan Tanasă (AUR): ”Propaganda PSD – PNL ne spune zilnic că nu ne dăm seama cât de bine trăim… Niște ipocriți!”

Publicat

dan tanasa 1213.jpeg

”Miniștrii guvernării antinaționale PSD – PNL, în frunte cu prim-ministru Marcel Ciolacu, și-au abandonat îndatoririle și munca în folosul cetățeanului. Ei au devenit marionetele consultanților electorali străini, în goana după voturi”, sușține Dan Tanasă de la AUR.

Luni guvernanții au primit instrucțiuni de la consultanții străini să iasă fiecare cu câte un subiect de propagandă, ca să îi mintă pe români.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Publicat

dhc 5 scaled e1713360490494.jpg

Astăzi, 17 aprilie 2024, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a celebrat conferirea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Irina Schrotter, președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative Week Iași, proprietar al brandului internațional de modă irina schrotter.

„Prin acordarea acestei distincții, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca recunoaște contribuția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Efectele consumului exagerat de fast-food asupra sănătății. Calorii, grăsimi și zahăr cu impact asupra copiilor și adolescenților

Publicat

efectele consumului exagerat de fast food asupra sănătății. calorii, grăsimi și

Efectele consumului exagerat de fast-food: Consumul de mâncare de acest tip poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane, arată o serie de studii realizate recent la nivel european.

Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, iar consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate și, ulterior, la obezitate.

Obezitatea este asociată cu riscul crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, afecțiuni ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera e1585817587946.jpg

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe