Connect with us

ACTUALITATE

Tanczos spune că peste 84.000 de beneficiari vor fi conectaţi la sistemele de apă uzate existente, prin Programul ”Prima conectare”

Publicat

tanczos barna scaled e1648652735340.jpg

Cea de-a treia componentă a programului de finanţare „Prima conectare”, derulat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), are un buget total de 168 de milioane de euro şi va asigura conectarea a 88.400 de beneficiari la sistemele de apă uzate existente, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„În ceea ce priveşte Programul ‘Prima conectare’, PNRR oferă un sprijin de aproximativ un miliard de euro pentru componenta ‘Apă uzată şi Apă potabilă’. Cele două ghiduri au fost lansate în consultare publică acum două săptămâni. Sunt cele pentru extinderea reţelelor existente şi reţele noi şi sisteme noi pentru comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi. Astăzi, lansăm în consultare publică a treia componentă, al treilea Ghid care, practic, completează şi închide această investiţie în sistemele de gestionare a apei şi apei uzate”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, „Prima conectare” este un program care finanţează sau oferă un sprijin financiar pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar, din punct de vedere social, dar este doar o parte din reforma pe care Guvernul şi-a asumat-o pe componenta Apă uzată.

„Proiectul are un buget total de 168 milioane de euro. Din aceşti bani vom asigura conectarea a peste 88.000 de beneficiari la sistemele de apă uzată existente. Măsura vizează familiile care au media veniturilor băneşti nete lunare, pe membru de familie, sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie. Până în trimestrul al doilea din 2026, cele 88.400 de beneficiari vor trebui conectaţi la reţele de administratorii operatorilor locali din sectorul apă uzată, pentru că beneficiarul acestei măsuri de finanţare va fi operatorul local licenţiat care acţionează în baza contractului de delegare din partea primăriei şi care vine şi aplică schema de finanţare în parteneriat unitatea administrativ-teritorială cu primăria”, a explicat Tanczos.

 

Tanczos spune că peste 84.000 de beneficiari vor fi conectaţi la sistemele de apă uzate existente, prin Programul ”Prima conectare”: cum se depun aplicațiile

Acesta a adăugat că aplicaţiile proiectelor vor trebui depuse împreună cu primăria.

„Primăria va face verificarea situaţiei financiare pentru familiile vulnerabile, va întocmi aceste liste de persoane, de familii, care sunt familiile beneficiare şi, împreună cu operatorul local de reţea de apă uzată, va depune proiectul de finanţare. Vom avea cheltuieli eligibile pe lucrări de construcţii, pe echipamentele necesare, costurile generale şi anumite cheltuieli legate de obligaţia de anunţ a şantierului şi celelalte obligaţii de publicitate prevăzute de lege”, a menţionat oficialul.

El a subliniat că instituţia pe care o conduce şi-a asumat o implementare a unei reforme prin PNRR, atât pe partea de reglementare, legiferare, cât şi pe partea de finanţare.

„Pe partea de reglementare şi legiferare am început, la sfârşitul lunii decembrie 2021, cu aprobarea unei legi prin care procesul de conectare şi facilitate a accesului la acest serviciu au fost aşezate pe o bază legală. Am aprobat măsuri concrete pentru a permite extinderea infrastructurii de ape uzate. Am legiferat obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a ţine evidenţa persoanelor fizice şi juridice care evacuează apă uzată în afara reţelelor construite şi obligaţia utilizatorilor de a se racorda la reţelele existente. Avem un grad de racordare în anumite localităţi chiar de sub 50%. Este inadmisibil ca în momentul în care investiţia este făcută şi efortul financiar este făcut de autoritatea locală, beneficiarii să nu dorească să se conecteze la aceste reţele. De aceea, după ce am aprobat această lege, am venit cu Hotărârea de Guvern care a detaliat modul de autorizare a sistemelor individuale adecvate, am venit cu detalierea tehnică a acestor sisteme care, dincolo de faptul că trebuie înregistrate într-un sistem informatic la nivel naţional, trebuie autorizate fiecare. Există o obligaţie de înscriere, o obligaţie de întreţinere a acestor sisteme individuale adecvate la adresa beneficiarului sau proprietarului acestui sistem”, a precizat Tanczos Barna.

Tanczos spune că peste 84.000 de beneficiari vor fi conectaţi la sistemele de apă uzate existente, prin Programul ”Prima conectare”: a fost reglementat şi modul de control

Şeful de la Mediu a adăugat că a fost reglementat şi modul de control, respectiv toate persoanele care nu se racordează la un sistem, la canalele de colectare şi folosesc sisteme individuale trebuie să treacă prin procedurile de autorizare, trebuie să se înregistreze într-un sistem informatic, vor fi supuse controlului şi vor trebui să demonstreze că administrează şi că întreţin aceste sisteme în mod adecvat.

Tot în privinţa celor care nu racordează la sistem şi preferă sistemele inviduale, aceştia vor fi obligaţi să preleveze probe periodic pentru a arăta că apa care iese în natură este apă filtrată, „sau vor avea obligaţia să vidanjeze acele sisteme individuale adecvate şi să trimită apa uzată în staţiile de poluare autorizate”.

„Am reglementat, deci, obligaţia de a avea un sistem individual sau a se conecta la o reţea existentă, dar aceste obligaţii se referă şi la persoane care nu-şi permit practic să se raporteze, să plătească preţul de raportare”, a subliniat ministrul Mediului. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Trei autoturisme implicate într-un accident la Saucenița. O femeie, dusă la spital

Publicat

foto: trei autoturisme implicate într un accident la saucenița. o femeie,

Publicitate

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

bibliovacanța 2025 începe pe 7 iulie. patru săptămâni de activități

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

a sunat la 112 că are șerpi în casă, dar

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi bărbați riscă să fie trimiși în judecată pentru cruzime față de animale

Publicat

scandalul câinilor omorâți la corlăteni bagă în ședință autoritățile. prefectul

Publicitate

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au finalizat anchetele în două cazuri grave de violență asupra animalelor, comise anul trecut și în această primăvară.

Primul caz s-a petrecut în aprilie 2025, în comuna Prăjeni. Un bărbat de 43 de ani este acuzat că a bătut cu furca și cu picioarele un câine, chiar în curtea casei sale.

Al doilea caz a avut loc în comuna Călărași, pe 9 septembrie 2024. Un bărbat de 52 de ani ar fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe