Connect with us

ACTUALITATE

Tanczos spune că peste 84.000 de beneficiari vor fi conectaţi la sistemele de apă uzate existente, prin Programul ”Prima conectare”

Publicat

tanczos barna scaled e1648652735340.jpg

Cea de-a treia componentă a programului de finanţare „Prima conectare”, derulat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), are un buget total de 168 de milioane de euro şi va asigura conectarea a 88.400 de beneficiari la sistemele de apă uzate existente, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„În ceea ce priveşte Programul ‘Prima conectare’, PNRR oferă un sprijin de aproximativ un miliard de euro pentru componenta ‘Apă uzată şi Apă potabilă’. Cele două ghiduri au fost lansate în consultare publică acum două săptămâni. Sunt cele pentru extinderea reţelelor existente şi reţele noi şi sisteme noi pentru comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi. Astăzi, lansăm în consultare publică a treia componentă, al treilea Ghid care, practic, completează şi închide această investiţie în sistemele de gestionare a apei şi apei uzate”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, „Prima conectare” este un program care finanţează sau oferă un sprijin financiar pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar, din punct de vedere social, dar este doar o parte din reforma pe care Guvernul şi-a asumat-o pe componenta Apă uzată.

„Proiectul are un buget total de 168 milioane de euro. Din aceşti bani vom asigura conectarea a peste 88.000 de beneficiari la sistemele de apă uzată existente. Măsura vizează familiile care au media veniturilor băneşti nete lunare, pe membru de familie, sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie. Până în trimestrul al doilea din 2026, cele 88.400 de beneficiari vor trebui conectaţi la reţele de administratorii operatorilor locali din sectorul apă uzată, pentru că beneficiarul acestei măsuri de finanţare va fi operatorul local licenţiat care acţionează în baza contractului de delegare din partea primăriei şi care vine şi aplică schema de finanţare în parteneriat unitatea administrativ-teritorială cu primăria”, a explicat Tanczos.

 

Tanczos spune că peste 84.000 de beneficiari vor fi conectaţi la sistemele de apă uzate existente, prin Programul ”Prima conectare”: cum se depun aplicațiile

Acesta a adăugat că aplicaţiile proiectelor vor trebui depuse împreună cu primăria.

„Primăria va face verificarea situaţiei financiare pentru familiile vulnerabile, va întocmi aceste liste de persoane, de familii, care sunt familiile beneficiare şi, împreună cu operatorul local de reţea de apă uzată, va depune proiectul de finanţare. Vom avea cheltuieli eligibile pe lucrări de construcţii, pe echipamentele necesare, costurile generale şi anumite cheltuieli legate de obligaţia de anunţ a şantierului şi celelalte obligaţii de publicitate prevăzute de lege”, a menţionat oficialul.

El a subliniat că instituţia pe care o conduce şi-a asumat o implementare a unei reforme prin PNRR, atât pe partea de reglementare, legiferare, cât şi pe partea de finanţare.

„Pe partea de reglementare şi legiferare am început, la sfârşitul lunii decembrie 2021, cu aprobarea unei legi prin care procesul de conectare şi facilitate a accesului la acest serviciu au fost aşezate pe o bază legală. Am aprobat măsuri concrete pentru a permite extinderea infrastructurii de ape uzate. Am legiferat obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a ţine evidenţa persoanelor fizice şi juridice care evacuează apă uzată în afara reţelelor construite şi obligaţia utilizatorilor de a se racorda la reţelele existente. Avem un grad de racordare în anumite localităţi chiar de sub 50%. Este inadmisibil ca în momentul în care investiţia este făcută şi efortul financiar este făcut de autoritatea locală, beneficiarii să nu dorească să se conecteze la aceste reţele. De aceea, după ce am aprobat această lege, am venit cu Hotărârea de Guvern care a detaliat modul de autorizare a sistemelor individuale adecvate, am venit cu detalierea tehnică a acestor sisteme care, dincolo de faptul că trebuie înregistrate într-un sistem informatic la nivel naţional, trebuie autorizate fiecare. Există o obligaţie de înscriere, o obligaţie de întreţinere a acestor sisteme individuale adecvate la adresa beneficiarului sau proprietarului acestui sistem”, a precizat Tanczos Barna.

Tanczos spune că peste 84.000 de beneficiari vor fi conectaţi la sistemele de apă uzate existente, prin Programul ”Prima conectare”: a fost reglementat şi modul de control

Şeful de la Mediu a adăugat că a fost reglementat şi modul de control, respectiv toate persoanele care nu se racordează la un sistem, la canalele de colectare şi folosesc sisteme individuale trebuie să treacă prin procedurile de autorizare, trebuie să se înregistreze într-un sistem informatic, vor fi supuse controlului şi vor trebui să demonstreze că administrează şi că întreţin aceste sisteme în mod adecvat.

Tot în privinţa celor care nu racordează la sistem şi preferă sistemele inviduale, aceştia vor fi obligaţi să preleveze probe periodic pentru a arăta că apa care iese în natură este apă filtrată, „sau vor avea obligaţia să vidanjeze acele sisteme individuale adecvate şi să trimită apa uzată în staţiile de poluare autorizate”.

„Am reglementat, deci, obligaţia de a avea un sistem individual sau a se conecta la o reţea existentă, dar aceste obligaţii se referă şi la persoane care nu-şi permit practic să se raporteze, să plătească preţul de raportare”, a subliniat ministrul Mediului. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Prinţul Harry – primul membru al familiei regale britanice din ultimii 130 de ani care va depune marturie în instanţă

Publicat

printul harry sursa foto facebook

Prinţul Harry va deveni primul membru de rang înalt al familiei regale britanice care va depune mărturie în instanţă în ultimii 130 de ani, atunci când se va prezenta săptămâna viitoare în procesul său împotriva unui grup de ziare pe care îl acuză de comportament ilegal, relatează Reuters.

Harry, fiul cel mic al regelui Charles, va apărea în boxa martorilor la Înalta Curte din Londra, ca parte a procesului pe care el şi alte peste 100 de celebrităţi şi personalităţi de marcă l-au intentat împotriva Mirror Group Newspapers (MGN), editorul publicaţiilor Daily Mirror, Sunday Mirror şi Sunday People.

Va fi prima dată când un membru regal de rang înalt va depune mărturie de când Edward al VII-lea a depus mărturie ca martor în cadrul unui proces de divorţ în 1870 şi, 20 de ani mai târziu, într-un proces de calomnie privind un joc de cărţi, ambele înainte de a deveni rege.

Acuzații grave de hărţuiri telefonice la ”scară industrială”

Harry, care este al cincilea în linia de succesiune la tron, abia a ieşit de pe prima pagină a ziarelor în ultimele şase luni, din cauza certurilor sale juridice cu presa britanică şi a lansării memoriilor sale şi a serialului documentar Netflix în care a acuzat alţi membri seniori ai familiei regale de complicitate cu tabloidele.

Apariţia sa în instanţă este posibil să atragă atenţia la nivel mondial.

În procesul care a început luna trecută, s-a spus că jurnaliştii MGN sau investigatorii privaţi angajaţi de aceştia au efectuat hărţuiri telefonice la ”scară industrială” şi au comis alte acte ilegale pentru a obţine informaţii despre prinţ şi ceilalţi reclamanţi.

Avocatul reclamanţilor, David Sherborne, a declarat că acest lucru a fost făcut cu ştiinţa şi aprobarea editorilor şi directorilor executivi de rang înalt.

MGN contestă acuzaţiile şi afirmă că persoane cu funcţii de conducere au negat că ar fi ştiut ceva despre hărţuire şi că li s-a ascuns orice abatere.

Instanţa a fost informată de un jurnalist şi biograf al lui Harry că unul dintre cei care ştiau despre hărţuire a fost fostul editor Piers Morgan, în prezent unul dintre cei mai mediatizaţi radiodifuzori britanici şi un critic deschis al prinţului şi al soţiei sale Meghan.

Morgan, care a negat orice implicare în comportamentul ilegal şi l-a acuzat pe Harry că a invadat intimitatea propriei familii, şi-a părăsit postul de prezentator al unei emisiuni matinale de televiziune după ce a făcut remarci deschise despre Meghan.

La începutul procesului, MGN, deţinută acum de Reach, şi-a cerut scuze în documentele tribunalului şi a recunoscut că, într-o singură ocazie, Sunday People a căutat în mod ilegal informaţii despre Harry şi că acesta are dreptul la despăgubiri.

Dar a respins celelalte acuzaţii ale acestuia, spunând că nu avea dovezi pentru afirmaţiile sale. În schimb, Palatul Buckingham este posibil să ocupe un loc important în interogatoriul lui Harry, MGN susţinând că unele informaţii au venit de la consilieri regali.

Apariţia de săptămâna aceasta va fi a doua oară în acest an când Harry va fi prezent la Înalta Curte din Londra, după ce în martie s-a alăturat cântăreţului Elton John şi altor persoane pentru audieri în legătură cu procesul lor împotriva editorului tabloidelor Daily şi Sunday Mail.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Adolescent din Dorohoi, care umbla cu cuțitul în buzunar, scos din mulțime de jandarmi

Publicat

img 20230602 wa0002 1000x600.jpg

Joi seară, jandarmii care au asigurat ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice organizate în municipiul Dorohoi, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului, au constatat două fapte de natură penală, respectiv o infracțiune de port fără drept al cuțitului și un furt.

În primul caz, în jurul orei 21.00, jandarmii au observat cum din buzunarul unui tânăr ieșea un mâner de cuțit, motiv pentru care l-au scos din mulțime și l-au condus la autospeciala de serviciu, unde au efectuat și controlul corporal al acestuia.

Din discuțiile cu băiatul în vârstă de 17 ani a reieșit că luase cuțitul la el pentru autoapărare.

Al doilea caz, petrecut la ora 23.00, a avut ca protagonistă o femeie, care a sustras…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Viața complicată de la 20 de ani: Tânăr depistat la volan sub influența alcoolului pe străzile din Botoșani

Publicat

rutiera.jpg

Viața pare foarte complicată la 20 de ani și nu e de mirare că un tânăr a fost depistat ieri la volan sub influența alcoolului circulând pe străzile din Botoșani.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au depistat la data de 01 iunie 2023, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani, care se afla sub influența alcoolului.

În urma testării cu apartul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marcel Ciolacu îndeamnă profesorii să revină la clase: E vorba de viitorul copiilor

Publicat

ciolacu
Arhivă foto

Marcel Ciolacu, președintele PSD, îndeamnă profesorii să se întoarcă în sălile de clasă pentru a finaliza cu succes acest an școlar. El subliniază că discuțiile privind „problemele legitime” din sistem trebuie să continue, dar că prioritatea principală este viitorul copiilor.

„Discuţiile asupra problemelor legitime din sistem trebuie să continue, însă este vorba şi de viitorul copiilor. De aceea, toate examenele trebuie să se desfăşoare conform programărilor anunţate”, a scris Ciolacu, joi, pe Facebook.

El precizează că ordonanţa de creştere imediată a veniturilor profesorilor şi personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial, dar menţionează că acest lucru trebuie completat printr-o reformă „consistentă” a salarizării din sistemul de învăţământ.

„Iar asta se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată.

Voi continua să am toată deschiderea pentru dialog şi pentru găsirea unor soluţii realiste şi aplicabile, care să aducă mai multă dreptate în sistemul de învăţământ.

Acesta este doar primul pas! Mai mult, mi-am asumat clar că viitorul Guvern va continua – cu şi mai multă forţă – să redea respectul şi demnitatea cuvenite dascălilor”, a adăugat liderul PSD. Agerpres

Citește mai departe