Connect with us

ACTUALITATE

‘Tăranul sărac’din Vrancea, la vot cu ‘bici-grapa’ pe care o va dona europarlamentarilor pentru a se deplasa mai uşor în ţară

PublicatSursa foto: Facebook

Un fermier din comuna Cîmpineanca, Constantin Crăciun, cunoscut şi sub numele de „Ţăranul sărac”, a mers la vot cu un utilaj tras de o oaie, confecţionat chiar de el, pe care l-a denumit „bici-grapa” şi pe care a anunţat că îl va dona europarlamentarilor, pentru a le oferi posibilitatea de a veni mai des printre alegători.

„Înainte de alegeri am contactat o europarlamentară şi am invitat-o la mine la fermă, să vadă cum muncim şi ce câştigăm noi. Asta a fost înainte de 24 ianuarie. M-a amânat mereu. I-am dat telefon din nou şi mi-a spus: ‘Dacă aţi avea aeroport şi autostrăzi, am veni mai repede’. Şi atunci m-am gândit şi eu să fac acest utilaj. Se numeşte ‘bici-grapa’. Vreau să las această grapă la secţia de vot, ca să aibă şi ei (europarlamentarii – n.r.) cu ce să vină în cinci ani, pentru că cinci ani de zile nu le mai vedem ochii. Când ajung acolo, gata, ne uită. Aş dori pe viitor să facem o întâlnire la Bucureşti, exact peste un an, pe 26 mai. Şi dacă dânşii ne-au chemat azi să votăm, îi invităm şi noi după un an de zile să ne spună exact ce au făcut ei pentru noi timp de un an de zile. O să vedeţi atunci că nu au nimic să ne spună”, a declarat Constantin Crăciun.

„Ţăranul sărac” a ales această modalitate de protest şi pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că fermierii nu au unde să-şi vândă producţia, deşi, spune el, a cerut sprijinul autorităţilor.

„Degeaba facem noi tone şi tone de grâu şi creştem animale, dacă nu le vindem. Suntem săraci. Eu am o cooperativă înfiinţată de peste 15 ani. Se numeşte ‘Cooperativa Ţăranului Sărac de lux din Uniunea Europeană’. Am cinci membri şi aş fi vrut şi eu să mă extind, să-mi duc produsele să le vând pe piaţă şi nu reuşesc. De 15 ani am profit zero. I-am cerut sprijinul şi domnului ministru (Petre Daea – n.r.), am cerut sprijin la toţi. Degeaba! Degeaba vorbim cu tomatele, cu oaia, cu porcul, cu usturoiul. Dacă nu ne organizăm, nu se face nimic. Tot la marginea străzii stăm şi vindem. Avem lege care spune că în pieţe 40% din producători să fie privaţi, dar tot samsarii, tot ăştia sunt în frunte”, a spus fermierul.

Despre Uniunea Europeană, Constantin Crăciun are idei foarte clare: este un lucru bun, dar „trebuie controlaţi oamenii care se duc acolo”.

„Dacă nu ar fi fost Uniunea Europeană, noi am fi fost încă cu un secol în urmă. Datorită UE ne-am trezit şi noi şi am văzut ce este civilizaţia, WC-ul în casă, apa, tehnologia nouă. UE este un lucru bun, dar îi adună acolo pe toţi românii şi ne uită. Ar trebui nişte legi acolo, să aibă şi europarlamentarii un şef. La ora actuală, ei vin când vor în ţară, pe banii noştri, dar nu ne spun ce au făcut pentru noi. Eu nu ştiu nimic ce au făcut. Decât că toată lumea ne spune că vom lua bani europeni. Oare banii ăia acolo de unde sunt? Să ne spună şi ei: ‘Vom face asta, vom trăi altfel, nu vor mai pleca oamenii din ţară’. E bună Uniunea Europeană, dar trebuie controlaţi oamenii care se duc acolo”, a spus Crăciun.

Constantin Crăciun lucrează în prezent 31 de hectare de teren şi are câteva sute de animale, printre care cinci vaci, 300 de oi şi 200 de găini, dar continuă să îşi spună în continuare „Ţăranul sărac”, pentru că „un ţăran care îşi cultivă produsele dar nu poate să le vândă se numeşte sărac”. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Bucureştiul în scenariul roșu

Publicat

Bucureştiul intră, din noaptea de vineri spre sâmbătă, în scenariul roșu.

Subprefectul Antonela Ghiță spune că noile restricții vor intra în vigoare din noaptea de vineri spre sâmbătă.

Rata de infectare a ajuns vineri la 3,77 la mie în București.

Rata de infectare în București era miercuri de 3,3 la mie, iar joi de 3,65 la mie.

În localitățile în care incidența este între 3 și 6 la mie se intră în restaurante și cafenele cu certificatul COVID. Aceeași regulă se aplică pentru nunți, botezuri, mese festive, cinematografe, spectacole și concerte.

Conform proiectului de hotărâre adoptat de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, este obligatorie purtarea măștii de protecție pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.

Sunt permise orele de educație fizică doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție.

În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele cu certificat COVID.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cuba redeschide barurile şi restaurantele, închise din ianuarie

Publicat

sursa foto: pixabay

Barurile şi restaurantele din Cuba, închise din ianuarie, se vor redeschide treptat de vineri într-o mare parte a ţării, inclusiv la Havana, au anunţat autorităţile, subliniind progresul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, relatează France Presse.

Această redeschidere a 533 de unităţi publice şi private răspunde „procesului de vaccinare desfăşurat cu succes” pe insulă, a explicat la televiziune ministrul comerţului Betsy Diaz.

Ideea este de „a începe redeschiderea serviciilor gastronomice treptat” în opt dintre cele 15 provincii cubaneze, a precizat guvernatorul Havanei, Reynaldo Garcia Zapata.

„Nu este un secret pentru nimeni că avem nevoie de redeschidere şi relansare economică”, a adăugat el, în timp ce Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din 1993, din cauza lipsei de turişti şi a întăririi embargoului american.

Restricţiile de circulaţie impuse de la ora 21.00 la începutul anului vor fi acum de la 22.30. Programul magazinelor va fi prelungit şi serviciile notariale legale vor putea opera din nou.

Confruntată cu o creştere puternică a cazurilor timp de două luni, cu un total de 832.286 dintre care 7.048 decese la 11,2 milioane de locuitori, Cuba şi-a accelerat campania de vaccinare în ultimele săptămâni şi are acum 42,2% din populaţia sa vaccinată cu un seruri locale, nerecunoscute de OMS.

Restaurantele autorizate să se redeschidă vor putea primi clienţi doar la 50% din capacitatea lor şi vor trebui să respecte suficient spaţiu între mese şi să menţină obligaţia de a purta masca, obligatorie de asemenea pe străzi şi în spaţiile publice închise pretutindeni în insulă.

De asemenea, ţara intenţionează să-şi redeschidă porţile pentru turişti începând cu 15 noiembrie şi şcolile progresiv între octombrie şi noiembrie, odată ce vaccinarea copiilor de la vârsta de doi ani este finalizată.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nou record de contagieri în Coreea de Sud după o perioadă festivă

Publicat

Coreea de Sud a raportat vineri 2.434 de noi cazuri de COVID-19, cu aproape 700 mai multe decât în ziua precedentă, o cifră record de la începerea pandemiei şi înregistrată după una dintre principalele perioade festive din această ţară asiatică, relatează EFE.

Dintre noile contagieri, 2.416 s-au înregistrat la nivel local iar celelalte 18 au fost detectate la călători proveniţi din străinătate, potrivit Agenţiei de Prevenire şi Control al Bolilor Infecţioase (KDCA).

Regiunea capitalei (formată din Seul, localitatea învecinată Incheon şi din provincia Gyeonggi) a înregistrat un nou record zilnic de contagieri de la începerea pandemiei, cu 1.747 de noi cazuri, reprezentând 72,3 % din total.

Şi capitala Seul a raportat o cifră maximă de cazuri cu 903 contagieri în ultimele 24 de ore.

Aceste cifre sunt anunţate după ce miercuri s-a încheiat o perioadă festivă de cinci zile cu prilejul „Chuseok”, festivalul recoltei, care se sărbătoreşte în familie şi presupune deplasări a milioane de persoane în întreaga ţară.

Deşi Coreea de Sud este unul din statele care a controlat cel mai bine pandemia (însumând în total 2.434 de decese şi 267.000 de contagieri) ritmul lent al vaccinărilor ca urmare a încetinirii furnizării la nivel global şi răspândirii variantei Delta au făcut ca ţara să înregistreze în ultimele 80 de zile o medie de 1.000 de cazuri zilnice.

În prezent, 72,3 % din populaţie a primit cel puţin o doză, în timp ce 44 % este vaccinată cu schema completă, deşi guvernul speră să se ajungă la 70 % până la sfârşitul lunii octombrie.

Luni 27 septembrie, autorităţile sanitare prevăd să anunţe lansarea unei campanii de vaccinare a minorilor, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, şi a femeilor însărcinate, în ultimul trimestru al anului acesta.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sindromul Havana, boala misterioasă, loveşte din nou. Simptome: greaţă, pierderea orientării, ameţeli, zumzete ciudate

Publicat

Sindromul Havana, o boala misterioasă, care are ca simptome greaţa, pierderea orientării, ameţeli, zumzete ciudate, loveşte din nou.

Un alt caz de sindrom Havana, care de data aceasta a implicat o ţintă specială: un element al CIA din apropierea directorului agenţiei, William Burns. Episodul, a fost semnalat la New Delhi.

Agentul echipei ar fi suferit de aceeaşi stare de rău acuzată de numeroşi oficiali americani din străinătate. Peste două sute dintre ei au povestit despre greaţă, pierderea orientării, ameţeli, zumzete ciudate.

Povestea bolii misterioase – uneori întâmpinată cu scepticism – a început în 2016, în Cuba, de unde şi numele de sindrom Havana. Odată cu trecerea timpului, „accidentele” s-au înmulţit.

Un alt eveniment, cu caracter senzaţional, a implicat echipa vicepreşedintelui Kamal Harris, cu ocazia unei călătorii în Asia. Departamentul de Stat a fost obligat să schimbe programul, după ce doi membri ai grupului s-au plâns de probleme în Hanoi.

Există multe ipoteze cu privire la originea atacului, o anchetă care a implicat servicii secrete, specialişti, cercetători universitari. Şi, desigur, în Statele Unite, oamenii s-au gândit că personalul a fost „bombardat” de unde radio sau cu microunde.

O teză, împărtăşită de unii anchetatori, consideră că totul este rezultatul sistemelor de supraveghere utilizate de serviciile secrete adversare, în special ruşii şi cubanezii.

„Umbrele” urmăresc ţintele, le spionează folosind dispozitive care declanşează efecte secundare. Dar există şi cei care au sugerat diferite alte cauze, de la utilizarea anumitor pesticide în afara ambasadelor până la cântecul enervant al insectelor.

Dosarul a fost deschis, CIA a creat un grup de lucru condus de echipa care l-a vânat pe Osama bin Laden. „Sindromul Havana” rămâne încă un mister nedesluşit. MEDIAFAX

Citește mai departe