Connect with us

ACTUALITATE

Târg cu locuri de muncă dedicat românilor din diaspora, organizat pe pietonalul Ştefan cel Mare din Iași

PublicatAproape 40 de agenţi economici au venit, vineri, pe pietonalul din centrul Iaşiului, pentru a participa la târgul locurilor de muncă dedicat românilor din diaspora, eveniment organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Cei 38 de agenţi economici din Iaşi participanţi la eveniment au oferit 300 de locuri de muncă românilor din diaspora.

„Ceea ce facem astăzi aici este să transmitem un semnal că dorim să aibă opţiunea de a munci şi a trăi acasă, că este o alegere proprie şi nu o constrângere de a munci şi a trăi în străinătate”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iaşi.

Primarul Mihai Chirirca a menţionat că evenimentul face parte din programul „Sărbătoarea Diasporei – Iaşul este acasă!” – ediţia 2021.

„Anul acesta am vrut să venim în întâmpinarea celor din diaspora cu un program mai diversificat, nu doar cu acţiuni culturale. Am vrut să le oferim şi posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă pe plan local. Poate vizita din această vară îi motivează să se întoarcă acasă. Iaşiul arată altfel de cum l-au lăsat ei. Vrem să le arătăm că există oportunităţi de a munci şi aici în ţară. Oportunităţile oferite de firmele care şi-au trimis reprezentanţii la acest eveniment confirmă acest lucru. De la specialişti în domenii de vârf, IT, construcţii, mecanică, precum şi locuri de muncă pentru necalificaţi ,dar plătiţi rezonabil, în Iaşi şi în România”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a afirmat că Iaşiul înseamnpă „acasă” pentru mai bine de un milion de oameni, iar administraţia locală şi cea judeţeană au obligaţia să contribuie la crearea de oportunităţi pentru toţi cei care vor să trăiască o viaţă prosperă în comunitatea în care s-au născut

„Luna Diasporei este luna în care românii de pretutindeni se întorc în ţară, ne oferă nouă prilejul să le demonstrăm şi ieşenilor reveniţi din străinătate că proiectele care înseamnă dezvoltare pentru judeţul nostru încep să se concretizeze. Schimbăm în bine comunităţile noastre şi cu gândul la ei, pentru a le oferi motive ca într-o bună zi să revină în ţară definitiv. Unul dintre cele mai importante lucruri rămâne, evident, accesibilitatea locurilor de muncă. Felicit Primăria Iaşi şi AJOFM pentru că au creat legătura între diaspora şi angajatorii locali în cadrul acestui târg al locurilor de muncă”, a spus Costel Alexe. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Criza paturilor: două persoane au murit la Craiova în timp ce așteptau un loc la ATI COVID

Publicat

Două persoane au murit noaptea trecută la Craiova în timp ce așteptau eliberarea unui loc în secția ATI COVID a Spitalului Județean. Printre victime este un deținut de la Penitenciarul Craiova.

Persoana care a murit era un deținut de la Penitenciarul Craiova. Acesta a ajuns la spital joi, având simptome COVID. Starea i s-a agravat, dar cadrele medicale nu au reușit să-i găsească un loc la ATI COVID.

Celălalt pacient care a murit duminică este o persoană în vârstă. De asemenea, patru persoane au fost transferate la alte spitale.

În total, 30 de persoane se aflau duminică noaptea la spitalul craiovean în așteptarea unui loc la ATI COVID.

Luni, în izolatorul spitalului mai sunt 24 de persoane care așteaptă eliberarea unui pat la ATI. 13 dintre acestea au foi de internare, dar nu există locuri. În secția ATI COVID sunt 20 de pacienți internați. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Certificatul verde, obligatoriu pentru personalul medical. Cei care refuză pot fi concediați

Publicat

Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății. Cei care nu au certificat vor fi suspendați și chiar concediați, iar costurile cu testarea vor fi suportate de angajați.

Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical, conform propunerii Ministerului Sănătății.

Potrivit documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității. Măsurile se aplică și în unitățile din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și în cadrul unităților subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și în cadrul unităților subordonate, precum și în cadrul laboratoarelor de analize medicale, a precizat Ministerul Sănătății.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

Cei care nu au certificat verde vor fi suspendați.

„În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea. După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea. În unitățile publice măsura încetării contractului în baza cărora își desfășoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuității activității, ținând cont de faptul că în unitățile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităților publice și private.

Nerespectarea acestor obligații de către conducătorul unității respective reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîțu: Fără restricții în București până la incidența de 6 la mie

Publicat

Nu vor fi restricții în București până la incidența de 6 la mie, spune premierul. Florin Cîțu dă asigurări că sistemul de sănătate va face față și valului 4 al pandemiei.

Întrebat luni despre noi restricții în Bucurșeti, premierul a răspuns că nu există motive pentru noi restricții până când incidența ajunge la 6 la mie.

Sunt mai multe spitale care se transformă în spitale COVID, iar „soluțiile sunt în continuă mișcare”, spune Cîțu.

Numărul de paturi a fost crescut de la 600 la 1200, existând posibilitatea ca ținta să fie 2.000 de paturi în ATI.

„Majoritatea covârșitoare, cred că 99% din persoanele care se îmbolnăvesc, sunt persoane nevaccinate”, adaugă prim-ministrul, dând asigurări că „vom face față. Am făcut față și în trecut”.

Cîțu a reiterat ideea că valul 4 nu a fost pregătit cum trebuie, „dar acum lucrurile merg mai bine. Vă spun că în situația de față avem un plan pentru a transforma mai multe spitale, în special în București, în spitale COVID. Sunt soluții. Sunt sigur că soluțiile vor veni de fiecare dată”. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cluj-Napoca sare de incidența 5 infectări la mie

Publicat

Orașul Cluj-Napoca se apropie de incidența 6 la mie. Luni, potrivit autorităţilor, rata de infectare este de 5,18 la mia de locuitori.

Potrivit unei informări date publicității luni de către prefectul Tasnadi Szilard, incidența în judeţul Cluj este de 3,99 cazuri la mia de locuitori.

Cea mai mare incidență este în comuna Cătina – 12,81 la mie.

În Cluj-Napoca, rata de infectare este în creștere. Luni a ajuns la 5,18 la mia de locuitori.

În ultimele 24 de ore, 265 persoane au fost confirmate cu noul coronavirus în județ.

În acest moment sunt internați 410 pacienți. 53 de persoane sunt internate în ATI.

De la începutul pandemiei, au murit 1.109 de persoane în Cluj, din care 695 din județul Cluj.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe