Connect with us

ACTUALITATE

Târg de Dragobete, deschis la Muzeul Judeţean din Vâlcea. Cuplurile de îndrăgostiţi se pot căsători simbolic pentru o zi

Publicat

Cele mai frumoase şi vechi costume populare din Vâlcea, reprezentând costumaţia mirilor de acum mai bine de 100 de ani, precum şi obiecte de uz casnic, care simbolizează tradiţia şi dragostea la români, au fost scoase din lada de zestre şi sunt prezentate la Muzeul Judeţean de Istorie într-o expoziţie dedicată sărbătorii româneşti a dragostei – Dragobetele.

Vezi: Iubește românește de Dragobete 2019. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, odată cu deschiderea unui târg tradiţional de primăvară, în cadrul căruia cuplurile de îndrăgostiţi se pot căsători simbolic pentru o zi.

„Prin acest eveniment ne-am propus să punem în scenă o frumoasă tradiţie de-a noastră, care, din păcate, în ultimii ani a căzut în umbra unei alte tradiţii, importată din Occident. Este vorba de Dragobete, o tradiţie care încearcă să aducă în actualitate dragostea şi să sădească în inimile oamenilor mai multă toleranţă şi compasiune faţă de semeni. Colegii de la secţia de etnografie au organizat această expoziţie în care sunt prezentate costume populare, cu o vechime de 100 şi chiar 150 de ani, din Bărbăteşti, Măldăreşti şi Oteşani şi care se află în colecţia Muzeului Satului din Bujoreni. Sunt, de asemenea, covoare olteneşti din zona Drăgăşanului, un leagăn şi multe alte obiecte populare care scot în evidenţă tradiţia şi dragostea la români”, a precizat directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea.

Zeci de elevi de la liceele din Râmnicu Vâlcea, dar şi tineri străini veniţi în schimb de experienţă în Vâlcea au participat la acest eveniment. Unii dintre ei au ales să-şi declare dragostea şi s-au căsătorit simbolic în faţa panoului cu inimi pe care organizatorii l-au amplasat la muzeu, în total, în prima zi a expoziţiei, fiind eliberate peste 60 de certificate de căsătorie pentru o zi.

„Ceea ce am vândut noi astăzi este dragoste. Sunt foarte mulţi tineri, liceeni din oraş şi voluntari străini din diferite programe internaţionale care au venit la muzeu în această zi. Cu toţii s-au arătat foarte încântaţi de ceea ce au văzut aici. S-au pozat, s-au căsătorit pentru o zi, iar noi le-am oferit mărţişoare şi prăjituri după reţete tradiţionale”, a mai afirmat directorul instituţiei muzeale judeţene.

Expoziţia de costume populare şi obiecte tradiţionale va fi deschisă până la mijlocul lunii viitoare, cei dornici să se căsătorească simbolic având posibilitatea să obţină acel certificat până duminică după-amiază.

Evenimentul de la Muzeul Judeţean a fost organizat în cadrul manifestărilor culturale care au avut loc în această săptămână în judeţ sub genericul „Vâlcea iubeşte româneşte”. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe