Connect with us

ACTUALITATE

Târg de Dragobete, deschis la Muzeul Judeţean din Vâlcea. Cuplurile de îndrăgostiţi se pot căsători simbolic pentru o zi

Publicat

Cele mai frumoase şi vechi costume populare din Vâlcea, reprezentând costumaţia mirilor de acum mai bine de 100 de ani, precum şi obiecte de uz casnic, care simbolizează tradiţia şi dragostea la români, au fost scoase din lada de zestre şi sunt prezentate la Muzeul Judeţean de Istorie într-o expoziţie dedicată sărbătorii româneşti a dragostei – Dragobetele.

Vezi: Iubește românește de Dragobete 2019. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, odată cu deschiderea unui târg tradiţional de primăvară, în cadrul căruia cuplurile de îndrăgostiţi se pot căsători simbolic pentru o zi.

„Prin acest eveniment ne-am propus să punem în scenă o frumoasă tradiţie de-a noastră, care, din păcate, în ultimii ani a căzut în umbra unei alte tradiţii, importată din Occident. Este vorba de Dragobete, o tradiţie care încearcă să aducă în actualitate dragostea şi să sădească în inimile oamenilor mai multă toleranţă şi compasiune faţă de semeni. Colegii de la secţia de etnografie au organizat această expoziţie în care sunt prezentate costume populare, cu o vechime de 100 şi chiar 150 de ani, din Bărbăteşti, Măldăreşti şi Oteşani şi care se află în colecţia Muzeului Satului din Bujoreni. Sunt, de asemenea, covoare olteneşti din zona Drăgăşanului, un leagăn şi multe alte obiecte populare care scot în evidenţă tradiţia şi dragostea la români”, a precizat directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea.

Zeci de elevi de la liceele din Râmnicu Vâlcea, dar şi tineri străini veniţi în schimb de experienţă în Vâlcea au participat la acest eveniment. Unii dintre ei au ales să-şi declare dragostea şi s-au căsătorit simbolic în faţa panoului cu inimi pe care organizatorii l-au amplasat la muzeu, în total, în prima zi a expoziţiei, fiind eliberate peste 60 de certificate de căsătorie pentru o zi.

„Ceea ce am vândut noi astăzi este dragoste. Sunt foarte mulţi tineri, liceeni din oraş şi voluntari străini din diferite programe internaţionale care au venit la muzeu în această zi. Cu toţii s-au arătat foarte încântaţi de ceea ce au văzut aici. S-au pozat, s-au căsătorit pentru o zi, iar noi le-am oferit mărţişoare şi prăjituri după reţete tradiţionale”, a mai afirmat directorul instituţiei muzeale judeţene.

Expoziţia de costume populare şi obiecte tradiţionale va fi deschisă până la mijlocul lunii viitoare, cei dornici să se căsătorească simbolic având posibilitatea să obţină acel certificat până duminică după-amiază.

Evenimentul de la Muzeul Judeţean a fost organizat în cadrul manifestărilor culturale care au avut loc în această săptămână în judeţ sub genericul „Vâlcea iubeşte româneşte”. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe