ACTUALITATE
Târg de Dragobete, deschis la Muzeul Judeţean din Vâlcea. Cuplurile de îndrăgostiţi se pot căsători simbolic pentru o zi
Cele mai frumoase şi vechi costume populare din Vâlcea, reprezentând costumaţia mirilor de acum mai bine de 100 de ani, precum şi obiecte de uz casnic, care simbolizează tradiţia şi dragostea la români, au fost scoase din lada de zestre şi sunt prezentate la Muzeul Judeţean de Istorie într-o expoziţie dedicată sărbătorii româneşti a dragostei – Dragobetele.
Vezi: Iubește românește de Dragobete 2019. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români
Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, odată cu deschiderea unui târg tradiţional de primăvară, în cadrul căruia cuplurile de îndrăgostiţi se pot căsători simbolic pentru o zi.
„Prin acest eveniment ne-am propus să punem în scenă o frumoasă tradiţie de-a noastră, care, din păcate, în ultimii ani a căzut în umbra unei alte tradiţii, importată din Occident. Este vorba de Dragobete, o tradiţie care încearcă să aducă în actualitate dragostea şi să sădească în inimile oamenilor mai multă toleranţă şi compasiune faţă de semeni. Colegii de la secţia de etnografie au organizat această expoziţie în care sunt prezentate costume populare, cu o vechime de 100 şi chiar 150 de ani, din Bărbăteşti, Măldăreşti şi Oteşani şi care se află în colecţia Muzeului Satului din Bujoreni. Sunt, de asemenea, covoare olteneşti din zona Drăgăşanului, un leagăn şi multe alte obiecte populare care scot în evidenţă tradiţia şi dragostea la români”, a precizat directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea.
Zeci de elevi de la liceele din Râmnicu Vâlcea, dar şi tineri străini veniţi în schimb de experienţă în Vâlcea au participat la acest eveniment. Unii dintre ei au ales să-şi declare dragostea şi s-au căsătorit simbolic în faţa panoului cu inimi pe care organizatorii l-au amplasat la muzeu, în total, în prima zi a expoziţiei, fiind eliberate peste 60 de certificate de căsătorie pentru o zi.
„Ceea ce am vândut noi astăzi este dragoste. Sunt foarte mulţi tineri, liceeni din oraş şi voluntari străini din diferite programe internaţionale care au venit la muzeu în această zi. Cu toţii s-au arătat foarte încântaţi de ceea ce au văzut aici. S-au pozat, s-au căsătorit pentru o zi, iar noi le-am oferit mărţişoare şi prăjituri după reţete tradiţionale”, a mai afirmat directorul instituţiei muzeale judeţene.
Expoziţia de costume populare şi obiecte tradiţionale va fi deschisă până la mijlocul lunii viitoare, cei dornici să se căsătorească simbolic având posibilitatea să obţină acel certificat până duminică după-amiază.
Evenimentul de la Muzeul Judeţean a fost organizat în cadrul manifestărilor culturale care au avut loc în această săptămână în judeţ sub genericul „Vâlcea iubeşte româneşte”. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro