EVENIMENT
Târg de Sfântul Ilie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Preț bilet

În intervalul 21-23 iulie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduiește Târgul de Sfântul Ilie, un eveniment care se desfășoară de vineri până duminică.
Potrivit unui comunicat al muzeului, programul de vizitare al târgului este de la orele 10.00 până la orele 18.00.
„Meşteşugari, artizani, anticari şi artişti aduc la târg: obiecte ceramice, furci, lăzi de zestre, icoane, mobilier pictat, ii vechi şi noi, fote, vâlnice, marame, catrinţe, podoabe, obiecte din piele, covoare, cruci de lemn, obiecte din pâslă, mobiliă veche, obiecte din gospodărie, jucării şi multe alte lucruri frumoase pe care le puteţi tocmi şi cumpăra, în miez de vară, la Muzeul de la Şosea”, se arată în comunicat.
Organizatorii evidenţiază că nu vor lipsi nici bunătăţile precum prăjiturile de casă, mierea de albine ori ierburile de leac, dar nici tradiţionala ţuică.
Sâmbătă şi duminică, cei mici sunt aşteptaţi la demonstraţii şi atelier de teracotă, modelaj şi ceramică arsă, cu artista ceramistă Ramona Stanca, pecizează sursa citată.
Preţul biletului de intrare la târg: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; studenţi – 3 lei.
Biletele pot fi achiziţionate şi online de pe www.booktes.com
Organizatorul târgului este Muzeul Naţional al Ţăranului Român, coordonatorii evenimentului fiind Oana Constantin şi Simona Hobincu (Secţia Educaţie muzeală).
Târg de Sfântul Ilie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Tradiții de Sfântul Ilie
Potrivit tradiţiei, de ziua Sfântului Ilie, pe 20 iulie, oamenii nu lucrau, pentru a nu cădea grindina, şi nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora, se arată în comunicatul remis de muzeu.
„Tot în această zi, femeile mergeau la biserică şi dădeau pomană pentru morţi din roadele gospodăriei.
În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat, iar femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice”, se spune în comunicat.
Totodată, de Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi.
„Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau şi dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sânt-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice”, arată MNŢR.
De asemenea, de Sfântul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea albinelor.
„Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină.
După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere.
Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor”, conform aceleiaşi surse.
sursa: Agerpres
sursa foto: Facebook / Muzeul Național al Țăranului Român, arhivă foto
EVENIMENT
În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Partida Romilor Pro-Europa Cluj a semnat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în pragul Zilei Internaționale a Romilor, care este pe 8 aprilie.
„Scopul acordului de parteneriat îl constituie reglementarea colaborării în vederea implementării și derulării proiectului ”Școala, o șansă pentru copiii romi” – SOS COPIII ROMI, a schimbului de informații și diseminarea rezultatelor obținute în cadrul acestuia precum și creșterea participării…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
AMENZI ENORME în noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Se poate ajunge la un milion de lei

Noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va aduce amenzi enorme față de cele existente în prezent, arată un document consultat de Alba24. Spre exemplu, depășirea nivelului de înălțime poate însemna o amendă de 500.000 de lei pe nivel.
În şedinţa din 10 februarie 2025, membrii Comisiei pentru Administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaților au început dezbaterile asupra proiectului de Lege privind Codul amenajării…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Ce spune ministrul Finanțelor

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Propunerile privind noua taxă auto trebuie să vină din partea autorităților locale, pentru că acestea sunt cele care vor aplica noile măsuri, a declarat joi ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern.
Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, iar până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul.
Noua taxă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR: Ura ne desparte, nu etnia

Peste 1.000 de maghiari au participat, joi, la un marș în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă după ce trei copii au fost bătuți luni seara după meciul de fotbal dintre U și CFR. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.
Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR
Au fost peste 1.000 de oameni, mulți fani ai echipelor de fotbal din Cluj, care își…
Citește mai mult pe Cluj24.ro