Connect with us

EVENIMENT

Târg de Sfântul Ilie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Preț bilet

Publicat

muzeul national al taranului roman fb
sursa foto: Facebook / Muzeul Național al Țăranului Român, arhivă foto

În intervalul 21-23 iulie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduiește Târgul de Sfântul Ilie, un eveniment care se desfășoară de vineri până duminică.

Potrivit unui comunicat al muzeului, programul de vizitare al târgului este de la orele 10.00 până la orele 18.00.

„Meşteşugari, artizani, anticari şi artişti aduc la târg: obiecte ceramice, furci, lăzi de zestre, icoane, mobilier pictat, ii vechi şi noi, fote, vâlnice, marame, catrinţe, podoabe, obiecte din piele, covoare, cruci de lemn, obiecte din pâslă, mobiliă veche, obiecte din gospodărie, jucării şi multe alte lucruri frumoase pe care le puteţi tocmi şi cumpăra, în miez de vară, la Muzeul de la Şosea”, se arată în comunicat.

Organizatorii evidenţiază că nu vor lipsi nici bunătăţile precum prăjiturile de casă, mierea de albine ori ierburile de leac, dar nici tradiţionala ţuică.

Sâmbătă şi duminică, cei mici sunt aşteptaţi la demonstraţii şi atelier de teracotă, modelaj şi ceramică arsă, cu artista ceramistă Ramona Stanca, pecizează sursa citată.

Preţul biletului de intrare la târg: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; studenţi – 3 lei.

Biletele pot fi achiziţionate şi online de pe www.booktes.com

Organizatorul târgului este Muzeul Naţional al Ţăranului Român, coordonatorii evenimentului fiind Oana Constantin şi Simona Hobincu (Secţia Educaţie muzeală).

Târg de Sfântul Ilie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Tradiții de Sfântul Ilie

Potrivit tradiţiei, de ziua Sfântului Ilie, pe 20 iulie, oamenii nu lucrau, pentru a nu cădea grindina, şi nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora, se arată în comunicatul remis de muzeu.

„Tot în această zi, femeile mergeau la biserică şi dădeau pomană pentru morţi din roadele gospodăriei.

În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat, iar femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice”, se spune în comunicat.

Totodată, de Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi.

„Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau şi dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sânt-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice”, arată MNŢR.

De asemenea, de Sfântul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea albinelor.

„Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină.

După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere.

Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor”, conform aceleiaşi surse.

sursa: Agerpres

sursa foto: Facebook / Muzeul Național al Țăranului Român, arhivă foto

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mașină cuprinsă de flăcări, pe A3. Intervenție promptă a pompierilor clujeni

Publicat

incendiu a3 scaled.jpeg

Un autoturism a fost cuprins de flăcări, în această dimineață, pe Autostrada Transilvania, pe sensul de mers Nădășelu–Gilău. Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit prompt pentru stingerea incendiului, care se manifesta generalizat la sosirea echipajului.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime, iar cauza probabilă a izbucnirii focului este o defecțiune tehnică.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cascada Pișoaia sau Cascada Miresii: Locul unde apa șoptește numele persoanei iubite în inima Apusenilor

Publicat

cascada pișoaia sau vălul miresii: locul unde apa șoptește numele

Cascada Pișoaia, cunoscută ca și Casacada Miresii sau Vidra, este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Munții Apuseni, renumită atât pentru frumusețea sa spectaculoasă, cât și pentru legendele misterioase despre aceasta.

Aceasta este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare. Locul are un aspect pitoresc, care atrage anual foarte mulți turiști, atât din țară, cât și din străinătate.

Rezervația…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cascada Pișoaia sau Vălul Miresii: Locul unde apa șoptește numele persoanei iubite în inima Apusenilor

Publicat

cascada pișoaia sau vălul miresii: locul unde apa șoptește numele

Cascada Pișoaia, cunoscută și ca Vălul Miresii (Muierii) sau Vidra, este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Munții Apuseni, renumită atât pentru frumusețea sa spectaculoasă, cât și pentru legendele misterioase despre aceasta.

Aceasta este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare. Locul are un aspect pitoresc, care atrage anual foarte mulți turiști, atât din țară, cât și din străinătate.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Transapuseana, una dintre cele mai spectaculoase destinații de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina

Publicat

video: transapuseana, una dintre cele mai spectaculoase destinații de weekend

Transapuseana se impune ca una dintre cele mai spectaculoase destinații noi de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina, alături de familie sau prieteni. Acest drum poate fi o adevărată experiență vizuală care îți transformă o plimbare obișnuită într-o călătorie de neuitat prin inima Munților Apuseni.

Transapuseana se desfășoară pe aproximativ 78 de kilometri, de la Aiud, până în zona Abrudului.

Drumul serpuiește printre coline și urcă pe creastă,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe