EVENIMENT
Târg de Sfântul Ilie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Preț bilet
În intervalul 21-23 iulie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduiește Târgul de Sfântul Ilie, un eveniment care se desfășoară de vineri până duminică.
Potrivit unui comunicat al muzeului, programul de vizitare al târgului este de la orele 10.00 până la orele 18.00.
„Meşteşugari, artizani, anticari şi artişti aduc la târg: obiecte ceramice, furci, lăzi de zestre, icoane, mobilier pictat, ii vechi şi noi, fote, vâlnice, marame, catrinţe, podoabe, obiecte din piele, covoare, cruci de lemn, obiecte din pâslă, mobiliă veche, obiecte din gospodărie, jucării şi multe alte lucruri frumoase pe care le puteţi tocmi şi cumpăra, în miez de vară, la Muzeul de la Şosea”, se arată în comunicat.
Organizatorii evidenţiază că nu vor lipsi nici bunătăţile precum prăjiturile de casă, mierea de albine ori ierburile de leac, dar nici tradiţionala ţuică.
Sâmbătă şi duminică, cei mici sunt aşteptaţi la demonstraţii şi atelier de teracotă, modelaj şi ceramică arsă, cu artista ceramistă Ramona Stanca, pecizează sursa citată.
Preţul biletului de intrare la târg: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; studenţi – 3 lei.
Biletele pot fi achiziţionate şi online de pe www.booktes.com
Organizatorul târgului este Muzeul Naţional al Ţăranului Român, coordonatorii evenimentului fiind Oana Constantin şi Simona Hobincu (Secţia Educaţie muzeală).
Târg de Sfântul Ilie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Tradiții de Sfântul Ilie
Potrivit tradiţiei, de ziua Sfântului Ilie, pe 20 iulie, oamenii nu lucrau, pentru a nu cădea grindina, şi nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora, se arată în comunicatul remis de muzeu.
„Tot în această zi, femeile mergeau la biserică şi dădeau pomană pentru morţi din roadele gospodăriei.
În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat, iar femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice”, se spune în comunicat.
Totodată, de Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi.
„Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau şi dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sânt-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice”, arată MNŢR.
De asemenea, de Sfântul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea albinelor.
„Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină.
După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere.
Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor”, conform aceleiaşi surse.
sursa: Agerpres
sursa foto: Facebook / Muzeul Național al Țăranului Român, arhivă foto
EVENIMENT
Paradă militară la Alba Iulia, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: Peste 1000 de militari, avioane F16 și blindate
Peste 1000 de militari, trupe terestre, vor defila pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
De la ora 14.00, duminică, 1 decembrie, la Alba Iulia va avea loc clasica defilare militară. Este probabil cel mai așteptat moment al serbării de 1 Decembrie, în Capitala Marii Uniri.
Reprezentații Primăriei Alba Iulia, a Consiliului Județean Alba și ai Prefecturii…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025. Fără CONTROALE la frontiere
România și Bulgaria devin, intră în zona Schengen, inclusiv pe cale terestră, de la 1 ianuarie 2025, după 13 ani de negocieri.
”România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025”, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter.
Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025
Decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
LIVE VIDEO 1 Decembrie la Alba Iulia: Autoritățile locale prezintă evenimentele care au loc de Ziua Națională
LIVE VIDEO 1 Decembrie la Alba Iulia: Autoritățile locale prezintă evenimentele care au loc de Ziua Națională.
Principalii actori implicați în organizarea evenimentelor oferă explicații pe acest subiect.
Este vorba despre Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și Nicolae Albu, prefectul județului Alba.
PROGRAM 1 Decembrie la Alba Iulia
VINERI, 22…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ACCIDENT GRAV în zona Tău-Bistra: Un copac a căzut peste un autoturism. O persoană s-ar fi aflat în interiorul mașinii
Pompierii din Sebeș intervin de urgență, vineri, 22 noiembrie, în jurul orei 12.30, în zona Tău-Bistra, pe DC 217.
Din primele infromații un copac ar fi căzut peste un autoturism. Din câte se pare, potrivit ISU Alba, o persoană ar fi fost în interiorul mașinii, în momentul căderii copacului.
La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu două autospeciale, alături de pompierii voluntari din Șugag, pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro