Connect with us

ACTUALITATE

TÂRGU-MUREŞ: Frescă de secol XV descoperită în timpul lucrărilor de restaurare a Bisericii Reformate din Cetate

Publicat

Muzeul Judeţean Mureş

O frescă realizată în secolul al XV-lea reprezentându-l pe Ladislau cel Sfânt, fost rege al Ungariei din perioada 1077-1095, a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare a Bisericii Reformate din Cetatea Târgu Mureş, cel mai important monument medieval din municipiu, a anunţat, marţi, directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.

Potrivit acestuia, fresca a fost identificată pe latura nordică a navei bisericii şi este prima ocazie când reprezentarea regelui cavaler apare într-o biserică urbană.

Sfântul Ladislau a fost canonizat în 1192 şi a fost un simbol al culturii medievale maghiare, regele fiind reprezentat pe sigiliul regal a lui Carol Robert, Ludovic cel Mare şi pe monedele medievale maghiare până la mijlocul secolului al XV-lea.

„S-a identificat ultima scenă din iconografia Sfântului Ladislau, victoria asupra cumanului păgân. Ultima renovare generală a bisericii a fost efectuat în 1907, iar renovările ad-hoc din anii ’70 au adus mai multe daune monumentului medieval. În prezent se lucrează la înlăturarea tencuielilor de ciment şi este în curs renovarea ancadramentelor altarului, la săpăturile arheologice din nava bisericii, respectiv cercetarea de paramenţi (n. r. – parte exterioară a unei construcţii). Mulţumim pentru sprijiul financiar acordat de statul maghiar şi multe mulţumiri enoriaşilor bisericii pentru răbdare. Sunt convins că oraşul nostru se va îmbogăţi cu un alt monument frumos şi măreţ prin efortul comun”, a arătat Soos Zoltan.

Acesta a mai spus că Ladislau I, care a fost cunoscut ca Ladislau cel Sfânt, a fost rege al Ungariei din 1077 până la moartea sa, în 1095 şi a fost canonizat de Biserica Catolică în 1192.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş, Biserica Reformată din Cetate este cel mai important monument medieval din Târgu Mureş, fiind singurul monument păstrat de la începutul secolului al XV-lea. Acesta a găzduit iniţial o mănăstire franciscană.

„În cazul Târgu Mureşului putem zice că fondarea mănăstirii a fost premergătoare dezvoltării urbane, deoarece la începutul secolului XIV oraşul abia era un târg mai dezvoltat. Transilvania este enumerată printre cele opt provincii franciscane din regat, în 1332, ca provincie de sine stătătoare. (…) Conventul a fost menţionat pentru prima dată în 1332, fiind a patra mănăstire franciscană din Transilvania. Următoarea însemnare datează din 1400, când este menţionat liderul mănăstirii, Székely Antal, şi conţine prima informaţie referitoare la arhitectură, despre terminarea construcţiilor altarului bisericii”, a arătat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.
 

Foto (c) : Dorina MATIŞ / AGERPRES

Potrivit acestuia, din acest document – prima informaţie referitoare la arhitectură – s-a aflat că mănăstirea din Târgu Mureş primeşte autorizaţia papală de a ţine pelerinaje anuale. Obţinerea autorizaţiei însemna, în primul rând, un sprijin financiar adus de pelerini, dar contribuie şi la procesul de urbanizare a oraşului.

Un studiu realizat de Soos evidenţiază faptul că la sfârşitul secolului al XV-lea mănăstirea din Târgu Mureş era cea mai mare şi cea mai importantă dintre mănăstirile franciscane din Transilvania, dar că a pierdut acest statut în 1490, când s-a construit Mănăstirea Franciscană din Cluj.

Biserica din Cetatea Medievală este construită în stil gotic, aparţine bisericilor de tip sală, fiind compusă dintr-o navă şi un altar, având o lungime de 52,7 metri. Nava are o lungime de 31,5 metri şi o lăţime de 14,2 metri, iar altarul are o lungime de 21,20 metri şi o lăţime de 8,60 metri, având o închidere poligonală pe latura estică. Are patru ferestre pe latura sudică şi încă trei ancadramente în partea poligonală, toate cele şapte ferestre păstrându-şi mulura (element decorativ în relief) originală.

Din complexul monahal s-a păstrat biserica mănăstirii, turnul, sacristia şi altarul capelei, care se află pe partea nordică a bisericii, iar din fosta capelă s-a păstrat o parte din altar, nava acestuia fiind demolată în secolul al 17-lea.
 

Foto (c) : Dorina MATIŞ / AGERPRES

Turnul bisericii, care are 55 metri înălţime şi patru nivele, este amplasat pe partea nordică a bisericii, la punctul de întâlnire dintre altar şi navă, şi are o planimetrie rectangulară de 8 x 9 metri, iar grosimea zidurilor la nivelul parterului atinge 1,8 metri. Deasupra nivelului patru al turnului se află acoperişul, care are pe colţuri patru turnuleţe, considerându-se că acest turn gotic ar fi fost modelul pentru mai multe turnuri de biserici similare din zonă.
În urma săpăturilor arheologice din Cetatea Medievală – care a evoluat de la primele fortificaţii din secolul al XV-lea până în secolul al XVII-lea, când a luat forma care să păstrează şi astăzi – au fost identificate numeroase urme aparţinând mănăstirii franciscane, care conţine foarte multă materie primă folosită în atelierele mănăstirii, unde se confecţionau rozare din oase de cerb, care erau vândute pelerinilor.

Lucrările de reabilitare executate de Primăria Târgu Mureş în Cetatea Medievală, în baza unui proiect european în valoare totală de peste 29,2 milioane de lei, au scos la suprafaţă şi alte vestigii arheologice, unele unicat în România. (AGERPRES)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Arafat: ”Tupina Omicron va ajunge cu siguranță în România”. Ce spune șeful DSU despre valul 5

Publicat

Tulpina Omicron va ajunge cu siguranță în România, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat. El a precizat că măsurile care se iau în prezent în majoritatea statelor sunt pentru a întârzia apariția virusului.

Arafat a spus că încep să apară primele informaţii despre noua tulpină Omicron și cu siguranță ea o să apară și în România.

„Tulpina Delta (…) după vară este predominantă. Iar Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta. Și la acest moment toate măsurile pe care le iau ţările lumii, în general, sunt măsuri de întârziere pentru mai multe motive: să o studiem mai bine, să înţelegem impactul ei, să vedem dacă are efect vaccinul asupra ei sau nu, să vedem ce măsuri putem să luăm din punct de vedere al îmbunătăţirii vaccinurilor, dacă actualele vaccinuri nu au efect”, a declarant, vineri seara, la Digi 24, dr. Raed Arafat.

Arafat: Când putem avea informații certe despre efectul Omicron asupra persoanelor vaccinate

Date certe despre efectul Omicron în cazul persoanelor vaccinate vor fi disponibile după cel mult două săptămâni, a precizat Arafat.

„Am avut o dezbatere cu un coleg din SUA, un pneumolog. (…) Mai e nevoie de ceva timp, o săptămână – două, până se va înţelege exact efectul vaccinului, gravitatea bolii asupra celor vaccinaţi, gravitatea bolii asupra celor nevaccinaţi. la acest moment pare că persoanele vaccinate nu fac formă gravă”, a mai spus șeful DSU,

Totodată, Arafat a mai spus că România are un avantaj indirect în fața Omicron, în aceea că nu are zboruri directe cu zona Africii de Sud, unde a apărut inițial varianta Omicron.

„Am recuperat unii cetăţeni de acolo sub un control foarte strict de carantinare, de testare. Aşa am descoperit cele trei cazuri care oricum erau carantinate de când au intrat în ţară. După care s-a luat măsura ca cetăţenii ţărilor terţe, care nu sunt cetăţeni europeni, să nu poată intra în România pe următoarele săptămâni. În plus persoanele care vin de acolo, obligatoriu intră în carantină indiferent de statusul lor – vaccinat, nevaccinat, testat, netestat se carantinează cel puţin pentru 10 zile”, a explicat șeful DSU.

Arafat a mai spus că al cincilea val al pandemiei ar putea să fie dat de variantele Delta şi Omicron.
(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Norvegia: Mai multe cazuri confirmate cu varianta Omicron, după o petrecere de Crăciun la care au participat peste 100 de persoane

Publicat

Cel puţin 13 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu varianta Omicron a coronavirusului, în urma unei petreceri de Crăciun organizate de o companie în Norvegia.

Alte cazuri sunt aşteptate să se confirme, pe măsura realizării secvenţierii celor 64 de teste pozitive la COVID-19, au anunţat vineri autorităţile sanitare norvegiene, transmite Reuters.

Toţi cei 120 de participanţi la petrecerea desfăşurată într-un restaurant din Oslo erau vaccinaţi anti-COVID-19. Ei au efectuat şi un test rapid înainte, negativ la toţi – Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia că există un semn de întrebare asupra eficacităţii altor teste în afara celor PCR în detectarea variantei Omicron.

După petrecere, 64 de persoane, confirmate cu COVID

În urma petrecerii, 64 dintre cei 120 de participanţi au fost testaţi pozitiv la COVID-19, în ceea ce ar putea fi cel mai mare focar cu noua variantă a coronavirusului detectat până în prezent în Europa, îndreptăţind astfel temerile asupra transmisibilităţii ridicate a acestei variante şi a rezistenţei sale la vaccin.

Primul participant la petrecerea organizată de compania Scatec (din sectorul energiilor regenerabile) în cazul căruia a fost confirmată infectarea cu varianta Omicron efectuase o călătorie profesională în Africa de Sud, prima ţară care a semnalat săptămâna trecută această variantă, detectată între timp în toate părţile lumii. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Restricții de trafic pe șosele din cauza unui transport agabaritic

Publicat

Arhivă foto

Poliția Română anunță că vineri seară, începând cu ora 22.00, vor fi impuse restricții de trafic pe mai multe artere rutiere, din cauza unui transport agabaritic.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că, vineri, 3 decembrie, începând cu ora 22:00, se va desfășura un transport agabaritic, în convoi, pe traseul PTF Nădlac II – A1 – DJ 106-  DN 7 – Râmnicu Vâlcea- DN64 –Drăgășani – Găneasa – DN65- Pitești-A1- DNCB-DN6- Ghimpați- DN5B- Giurgiu – DJ 504- DC117 – Ghizdaru(Giurgiu).

Transportul este format dintr-un camion cu greutatea de 187 tone.

Viteza de deplasare va fi adaptată condițiilor de trafic. În conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Convoiul va fi însoțit pe traseul precizat de un echipaj de poliție rutieră.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emma Răducanu, desemnată sportiva anului la British Sports Awards

Publicat

emma raducanu sursa foto facebook
sursa foto: Facebook/ Emma Raducanu

Emma Răducanu a primit titlul de „Sportiva anului” din partea Asociației Jurnaliștilor Sportivi din Marea Britanie, care au acordat premiul în cadrul galei anuale British Sports Awards. Adam Peaty, medaliat cu aur la Tokyo, și echipa de fotbal a Angliei sunt ceilalți câștigători ai ediției 2021.

Campioana de la US Open, Emma Răducanu, Adam Peaty, înotător medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, și echipa masculină de fotbal a Angliei sunt marii câștigători ai ediției 2021 a SJA British Sports Awards, sponsorizată de Loteria Națională.

Adolescenta care a făcut senzație în 2021 în sportul alb, a fost votată Sportiva Anului, devansând-o pe ciclista olimpică Laura Kenny (locul 2) și pe sportiva paralimpică Dame Sarah Storey (locul 3). Pentru a completa un an strălucit, Răducanu a mai primit și „Trofeul Peter Wilson” pentru „Cel mai bun debutant internațional”.

Succesul istoric al Emmei Răducanu la ediția din acest an a US Open a propulsat-o pe Emma Răducanu la un nivel de celebritate fără precedent, în special în Marea Britanie.

Emma, prima britanică care a ridicat un trofeu de simplu de Grand Slam în ultimii 44 de ani

Cei mai distinși jurnaliști sportivi din Marea Britanie s-au reunit pentru a onora realizările sportivilor britanici din ultimul an, aceștia căzând de acord că triumful Emmei Răducanu la Flushing Meadows a fost o performanță de neegalat în acest sezon.

Adolescenta nu a putut fi prezentă la gală, dar a trimis un mesaj video în care și-a exprimat recunoștința.

„Este o onoare să primesc un premiu atât de important care a avut câțiva câștigători incredibili în trecut, așa că a face parte dintre aceștia este o realizare cu adevărat incredibilă”, a declarat Emma Răducanu în discursul său. „A fost un an cu adevărat nebunesc și o călătorie atât de grozavă și aștept cu nerăbdare ceea ce urmează.”

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe