Connect with us

ACTUALITATE

TÂRGU-MUREŞ: Frescă de secol XV descoperită în timpul lucrărilor de restaurare a Bisericii Reformate din Cetate

Publicat

Muzeul Judeţean Mureş

O frescă realizată în secolul al XV-lea reprezentându-l pe Ladislau cel Sfânt, fost rege al Ungariei din perioada 1077-1095, a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare a Bisericii Reformate din Cetatea Târgu Mureş, cel mai important monument medieval din municipiu, a anunţat, marţi, directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.

Potrivit acestuia, fresca a fost identificată pe latura nordică a navei bisericii şi este prima ocazie când reprezentarea regelui cavaler apare într-o biserică urbană.

Sfântul Ladislau a fost canonizat în 1192 şi a fost un simbol al culturii medievale maghiare, regele fiind reprezentat pe sigiliul regal a lui Carol Robert, Ludovic cel Mare şi pe monedele medievale maghiare până la mijlocul secolului al XV-lea.

„S-a identificat ultima scenă din iconografia Sfântului Ladislau, victoria asupra cumanului păgân. Ultima renovare generală a bisericii a fost efectuat în 1907, iar renovările ad-hoc din anii ’70 au adus mai multe daune monumentului medieval. În prezent se lucrează la înlăturarea tencuielilor de ciment şi este în curs renovarea ancadramentelor altarului, la săpăturile arheologice din nava bisericii, respectiv cercetarea de paramenţi (n. r. – parte exterioară a unei construcţii). Mulţumim pentru sprijiul financiar acordat de statul maghiar şi multe mulţumiri enoriaşilor bisericii pentru răbdare. Sunt convins că oraşul nostru se va îmbogăţi cu un alt monument frumos şi măreţ prin efortul comun”, a arătat Soos Zoltan.

Acesta a mai spus că Ladislau I, care a fost cunoscut ca Ladislau cel Sfânt, a fost rege al Ungariei din 1077 până la moartea sa, în 1095 şi a fost canonizat de Biserica Catolică în 1192.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş, Biserica Reformată din Cetate este cel mai important monument medieval din Târgu Mureş, fiind singurul monument păstrat de la începutul secolului al XV-lea. Acesta a găzduit iniţial o mănăstire franciscană.

„În cazul Târgu Mureşului putem zice că fondarea mănăstirii a fost premergătoare dezvoltării urbane, deoarece la începutul secolului XIV oraşul abia era un târg mai dezvoltat. Transilvania este enumerată printre cele opt provincii franciscane din regat, în 1332, ca provincie de sine stătătoare. (…) Conventul a fost menţionat pentru prima dată în 1332, fiind a patra mănăstire franciscană din Transilvania. Următoarea însemnare datează din 1400, când este menţionat liderul mănăstirii, Székely Antal, şi conţine prima informaţie referitoare la arhitectură, despre terminarea construcţiilor altarului bisericii”, a arătat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.
 

Foto (c) : Dorina MATIŞ / AGERPRES

Potrivit acestuia, din acest document – prima informaţie referitoare la arhitectură – s-a aflat că mănăstirea din Târgu Mureş primeşte autorizaţia papală de a ţine pelerinaje anuale. Obţinerea autorizaţiei însemna, în primul rând, un sprijin financiar adus de pelerini, dar contribuie şi la procesul de urbanizare a oraşului.

Un studiu realizat de Soos evidenţiază faptul că la sfârşitul secolului al XV-lea mănăstirea din Târgu Mureş era cea mai mare şi cea mai importantă dintre mănăstirile franciscane din Transilvania, dar că a pierdut acest statut în 1490, când s-a construit Mănăstirea Franciscană din Cluj.

Biserica din Cetatea Medievală este construită în stil gotic, aparţine bisericilor de tip sală, fiind compusă dintr-o navă şi un altar, având o lungime de 52,7 metri. Nava are o lungime de 31,5 metri şi o lăţime de 14,2 metri, iar altarul are o lungime de 21,20 metri şi o lăţime de 8,60 metri, având o închidere poligonală pe latura estică. Are patru ferestre pe latura sudică şi încă trei ancadramente în partea poligonală, toate cele şapte ferestre păstrându-şi mulura (element decorativ în relief) originală.

Din complexul monahal s-a păstrat biserica mănăstirii, turnul, sacristia şi altarul capelei, care se află pe partea nordică a bisericii, iar din fosta capelă s-a păstrat o parte din altar, nava acestuia fiind demolată în secolul al 17-lea.
 

Foto (c) : Dorina MATIŞ / AGERPRES

Turnul bisericii, care are 55 metri înălţime şi patru nivele, este amplasat pe partea nordică a bisericii, la punctul de întâlnire dintre altar şi navă, şi are o planimetrie rectangulară de 8 x 9 metri, iar grosimea zidurilor la nivelul parterului atinge 1,8 metri. Deasupra nivelului patru al turnului se află acoperişul, care are pe colţuri patru turnuleţe, considerându-se că acest turn gotic ar fi fost modelul pentru mai multe turnuri de biserici similare din zonă.
În urma săpăturilor arheologice din Cetatea Medievală – care a evoluat de la primele fortificaţii din secolul al XV-lea până în secolul al XVII-lea, când a luat forma care să păstrează şi astăzi – au fost identificate numeroase urme aparţinând mănăstirii franciscane, care conţine foarte multă materie primă folosită în atelierele mănăstirii, unde se confecţionau rozare din oase de cerb, care erau vândute pelerinilor.

Lucrările de reabilitare executate de Primăria Târgu Mureş în Cetatea Medievală, în baza unui proiect european în valoare totală de peste 29,2 milioane de lei, au scos la suprafaţă şi alte vestigii arheologice, unele unicat în România. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe