Connect with us

EVENIMENT

Ţările bogate au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19

Publicat

Un grup de ţări bogate reprezentând 13% din populaţia lumii a pre-achiziţionat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit unui raport publicat miercuri de ONG-ul Oxfam, relatează AFP.

Logica acestor ţări este de a se aproviziona ca măsură de precauţie de la mai mulţi producători concurenţi, în speranţa că cel puţin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi eficient. Raportul Oxfam subliniază însă dificultatea pe care o va avea o parte din populaţia lumii de a găsi vaccinuri în perioada iniţială, în timp ce mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), este boicotat de Washington şi nu are finanţare.

Începând din luna mai, Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia şi alte ţări au semnat numeroase contracte care garantează în avans producţia şi livrarea de doze de vaccin dacă studiile clinice în curs se dovedesc concludente. În SUA se vor livra doze încă din octombrie, astfel încât să poată fi gata pentru a fi distribuite în termen de 24 de ore de la o eventuală autorizaţie sanitară.

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, partener al Universităţii Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte, însă Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, laboratorul chinez Sinovac şi institutul rus Gamaleia au de asemenea pre-vândute sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub formă de parteneriate cu producători locali.

Potrivit Oxfam, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre aceşti producători în faza a treia a studiilor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, din care 51% pentru ţările dezvoltate, inclusiv cele menţionate, precum şi Australia, Hong Kong, Elveţia şi Israel (cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza a treia de testare).

Restul a fost promis ţărilor în curs de dezvoltare, între care India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia şi Mexic, potrivit Oxfam.

Statele Unite, cu o populaţie de 330 de milioane de locuitori, au rezervat în total 800 de milioane de doze de la şase producători, iar Uniunea Europeană (450 de milioane de locuitori) a achiziţionat cel puţin 1,5 miliarde de doze, conform unui bilanţ AFP.

„Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiţi sau de câţi bani aveţi”, a declarat Robert Silverman din cadrul Oxfam.

Experţii în sănătate publică au propus mai multe moduri de distribuţie globală: OMS ar vrea să ofere fiecărei ţări suficient pentru a vaccina 20% din populaţia sa; un grup de eticieni au sugerat prioritizarea ţărilor în care virusul ucide cel mai mult.

Însă Statele Unite au anunţat că intenţionează să ofere vaccinul tuturor locuitorilor săi, nu doar celor vulnerabili şi persoanelor în vârstă.

Acest tip de „naţionalism în domeniul vaccinurilor” a fost denunţat de mai mulţi oficiali din domeniul sănătăţii, precum şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit miercuri dimineaţă în Parlamentul European.AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Moise, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ceartă între doi căutători de aur care au vrut să intre în galeriile din Roșia Montană. Unul dintre ei a fost amenințat și bătut

Publicat

ceartă între doi căutători de aur care au vrut să

Doi căutători de aur care voiau să prospecteze galeriile din Roșia Montană au devenit părți într-un dosar penal pentru loviri sau alte violențe. Mai exact, unul dintre ei inculpat, iar altul victimă. 

Recent, judecătorii din Câmpeni au trecut dosarul de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Deși pare un dosar banal, în ea apar detalii surprinzătoare. Cei doi voiau să ajungă în galeriile din Roșia Montană pentru a căuta pepite, însă a izbucnit o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A patra zi de proteste la ANAF Cluj. Angajată: Cumpărăm din banii noștri birotică. Vom ajunge să aducem și hârtie de acasă

Publicat

whatsapp image 2025 07 04 at 10.01.25 scaled.jpeg

Protestele angajaților de la Administrația Finanțelor Publice Cluj-Napoca au continuat vineri dimineață, în curtea instituției, pentru a patra zi consecutiv.

Zeci de funcționari au ieșit, vineri, în curtea instituției, nemulțumiți de tăierea sporului de condiții vătămătoare și de perspectiva unor eventuale disponibilizări. Reducerea acestui spor înseamnă, potrivit angajaților, o scădere a veniturilor lunare cu aproximativ 10%.

„Toată birotica noi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Meteorologii au prelungit avertizările de caniculă. Județul Alba, sub Cod Portocaliu până sâmbătă și Cod Galben până duminică

Publicat

eclipsa parțială de soare. când, unde și cum va putea

Meteorologii au prelungit avertizările Cod galben și Cod portocaliu de caniculă până duminică dimineața.

Astfel, județul Alba se află sub Cod portocaliu până sâmbătă dimineața și sub Cod galben până duminică dimineața. 

Avertizare Cod galben – caniculă și disconfort termic ridicat

  • Interval de valabilitate: 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00

Vineri, canicula și disconfortul termic ridicat se vor extinde în toate regiunile.

În Moldova, Dobrogea,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Premieră medicală la Cluj: prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România, livrată la Spitalul de Recuperare

Publicat

livrare camera hiperbara spital recuperare 21 scaled.jpeg

Prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România a fost livrată la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Aceasta a fost achiziționată de Consiliul Județean Cluj în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a fost dotat cu o cameră hiperbară, cu tehnologie de înaltă performanță, singura de acest fel din cadrul unui spital public din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe