Connect with us

EVENIMENT

Ţările bogate au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19

Publicat

Un grup de ţări bogate reprezentând 13% din populaţia lumii a pre-achiziţionat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit unui raport publicat miercuri de ONG-ul Oxfam, relatează AFP.

Logica acestor ţări este de a se aproviziona ca măsură de precauţie de la mai mulţi producători concurenţi, în speranţa că cel puţin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi eficient. Raportul Oxfam subliniază însă dificultatea pe care o va avea o parte din populaţia lumii de a găsi vaccinuri în perioada iniţială, în timp ce mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), este boicotat de Washington şi nu are finanţare.

Începând din luna mai, Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia şi alte ţări au semnat numeroase contracte care garantează în avans producţia şi livrarea de doze de vaccin dacă studiile clinice în curs se dovedesc concludente. În SUA se vor livra doze încă din octombrie, astfel încât să poată fi gata pentru a fi distribuite în termen de 24 de ore de la o eventuală autorizaţie sanitară.

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, partener al Universităţii Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte, însă Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, laboratorul chinez Sinovac şi institutul rus Gamaleia au de asemenea pre-vândute sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub formă de parteneriate cu producători locali.

Potrivit Oxfam, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre aceşti producători în faza a treia a studiilor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, din care 51% pentru ţările dezvoltate, inclusiv cele menţionate, precum şi Australia, Hong Kong, Elveţia şi Israel (cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza a treia de testare).

Restul a fost promis ţărilor în curs de dezvoltare, între care India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia şi Mexic, potrivit Oxfam.

Statele Unite, cu o populaţie de 330 de milioane de locuitori, au rezervat în total 800 de milioane de doze de la şase producători, iar Uniunea Europeană (450 de milioane de locuitori) a achiziţionat cel puţin 1,5 miliarde de doze, conform unui bilanţ AFP.

„Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiţi sau de câţi bani aveţi”, a declarat Robert Silverman din cadrul Oxfam.

Experţii în sănătate publică au propus mai multe moduri de distribuţie globală: OMS ar vrea să ofere fiecărei ţări suficient pentru a vaccina 20% din populaţia sa; un grup de eticieni au sugerat prioritizarea ţărilor în care virusul ucide cel mai mult.

Însă Statele Unite au anunţat că intenţionează să ofere vaccinul tuturor locuitorilor săi, nu doar celor vulnerabili şi persoanelor în vârstă.

Acest tip de „naţionalism în domeniul vaccinurilor” a fost denunţat de mai mulţi oficiali din domeniul sănătăţii, precum şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit miercuri dimineaţă în Parlamentul European.AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Moise, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Simulare de incendiu la Hotel Napoca din cartierul clujean Grigorescu. Vor fi mașini de pompieri în zonă

Publicat

hotel napoca e1710703965735.jpg

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Avram Iancu” al județului Cluj va desfășura luni, 18 martie 2024, un amplu exercițiu, o simulare de incendiu, la Hotel Napoca, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Exercițiul va demara în jurul orei 10.00, astfel că autospecialele pompierilor și ambulanțele SAJ se vor deplasa în regim de urgență pe străzile municipiului.

Simulare de incendiu la Hotel Napoca din cartierul clujean Grigorescu. Vor fi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Gramul de aur a câștigat 24,4 lei în ultimele 12 luni

Publicat

aur pixabay.com .jpg

Prețul la gramul de aur a crescut vineri la 318,3617 lei, mai sus cu aproape 18 lei față de începutul anului, în timp ce metalul galben a fluctuat între 2.156 și 2.172 dolari/uncie. Comparativ cu acum un an prețul s-a majorat cu aproape 24,4 lei.

Mulți economiști au atras atenția asupra faptului că stabilitatea leului, principalul instrument folosit de BNR în lupta cu inflația, alături de nivelul dobânzii de referință, nu are în spate fundamente economice…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Isaura, o fată de 13 ani din Cluj-Napoca, a dispărut de acasă. Dacă o vedeți, sunați la Poliție sau la 112

Publicat

pantir isaura ovidia e1710703208804.jpg

Isaura, o fată de 13 ani din Cluj-Napoca a dispărut, sâmbătă, de acasă, și nu a mai revenit, Poliția făcând apel la clujeni să ajute la găsirea ei. 

”La data de 16 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul cănumita Isaura Ovidia Panțir, în vârstă de 13 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 16 martie a.c., în jurul orei 12.00, de pe strada Bobâlnei din municipiu, iar până în prezent nu a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Plafonarea prețurilor la energie: ANRE propune o perioadă de tranziţie de un an pentru ieşirea din schema de plafonare

Publicat

plafonarea prețurilor la energie: anre propune o perioadă de tranziţie

Plafonarea prețurilor la energie. Ministerul Energiei a lansat vineri, în dezbatere publică, un proiect de ordonanță pentru modificarea OUG 27/2022 privind plafonarea preţurilor la energie. Obiectivele acestuia vizează un preţ corect pe facturile românilor, în contextul scăderii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. De asemenea, se urmărește crearea cadrului pentru trecerea etapizată la o piaţă mai competitivă și se propune eliminarea „taxei pe soare”.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe