Connect with us

ECONOMIE

TAXE și IMPOZITE 2020. Cât trebuie să plătești, cum se calculează și ce reduceri poți obține

Publicat

taxe

Anul a început cu cheltuieli mai mari pentru locuitorii din mai multe localităţi din ţară. Taxele locale au fost majorate faţă de 2019. Astfel, românii au de plătit în 2020 taxe mai mari cu cel puțin cinci procente. Taxele se pot plăti la ghișee sau online.

România24.ro vă prezintă ce taxe trebuie să plătim în anul 2020, unde se plătesc și până când.

Taxele pentru locuință și teren

Acestea sunt taxe locale, astfel că banii ajung la primării, nu la Guvern. Potrivit legislației, pot fi plătite în două tranșe: până la 31 martie și până la 30 septembrie. Însă anumite primării acordă, de regulă, o serie de bonificații pentru cei care plătesc taxele mai repede.

Bonificația se primește însă numai dacă întreaga sumă datorată pentru anul în curs este achitată până pe 31 martie.

Impozitele pentru locuințe variază între 0,08% și 0,2% din valoarea imobilului. Consiliile locale stabilesc procentul exact iar impozitele variază în funcție de mărimea localității și de zona în care se află locuința. Impozitul dintr-un apartament din centrul orașului este mai mare decât impozitul unui apartament de la periferie.

Conform legislației, bonificația oferită de primării nu poate depăși 10% din suma datorată. De regulă, primăriile oferă între 5 și 10%, însă procentele pot varia de la oraș la oraș sau pot să nu existe deloc.

Nu plătesc impozit veteranii de război, văduvele de război, persoanele cu handicap și reprezentanții legali ai copiilor cu handicap.

Sumele pot fi plătite la Direcția de Impozite și Taxe Locale de care aparțineți, direct la ghișeu, fie în numerar, fie cu cardul, dacă există POS-uri. De asemenea, pentru cei mai tehnici, aceste taxe pot fi plătite și online, prin Ghișeul.ro.

Impozitul pentru mașină și locul de parcare

Este tot o taxă locală, care se achită la Direcția de Impozite și Taxe Locale din orașul sau comuna unde aveți domiciliul.

Impozitul pentru mașină variază în funcție de capacitatea cilindrică a acesteia și trebuie plătit tot până în data de 31 martie, pentru a obține o reducere de 10%.

Pentru motocicletele și mașinile cu motor de până la 1.600 centimetri cubi trebuie achitați 8 lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, potrivit Codului Fiscal.

Astfel, pentru o mașină se plătesc următoarele taxe:

  • motor de un litru ar trebui plătit un impozit de 40 de lei.
  • motor de 1,4 litri trebuie achitați 56 de lei.
  • motor de 1,6 litri, impozitul este de 64 de lei.
  • motor între 1.601 și 2.000 de centimetri cubi, tariful este de 18 lei pe fiecare 200 de centimetri cubi.
  • motor între 2.001 și 2.600 centimetri cubi, tariful crește la 72 de lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi.
    Cu cât crește cilindreea motorului, cu atât cresc și impozitele. Spre exemplu, peste 3.001 centimetri cubi tariful este de 308 lei la fiecare 200 centimetri cubi.
    La microbuze, impozitul este de 24 de lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi ai motorului, iar la tractoare suma este de 18 lei pe aceleași cilindree.

Taxa pentru locul de parcare

Tot la primării trebuie achitate și taxa pentru locurile de parcare, în cazul în care aveți un astfel de loc închiriat de la municipalitate. Sumele pentru acestea variază în funcție de hotărârile consiliilor locale.

Declarația unică și plata contribuțiilor

Cei care obțin venituri din activități independente trebuie să depună până la data de 15 martie declarația unică la ANAF. Aceasta trebuie să includă veniturile pe anul 2019 și veniturile estimate pe anul 2020.

Tot până pe 15 martie trebuie achitate însă contribuțiile sociale și de sănătate aferente anului 2019, plus impozitul pe venit, acesta fiind cel mai strâns termen din calendarul fiscal.

Impozitul pe venit este de 10%, contribuțiile sociale sunt 25%, iar cele de sănătate – tot 10%.

Plăteasc aceste sume cei cu venituri din chirii, arendă, drepturi de autor sau venituri din agricultură.

De asemenea, trebuie să achite contribuțiile de sănătate cei care nu lucrează, dar vor să aibă parte de asigurare și să se trateze la stat. La fel și în cazul contribuțiilor sociale, pentru cei care vor să cotizeze la pensie, astfel încât să acumuleze vechime.

Tot prin declarația unică se pot dirija 2% din impozitul pe venit către organizații non-guvernamentale sau culte. Există însă un proiect al Fiscului prin care acest procent ar putea crește, în acest an, la 3,5%.

Cum poți plăti online taxele și impozitele, în 2020

Ca în fiecare an, românii sunt invitați să-și plătească taxele și impozitele de către ANAF și la fel, ca în fiecare an există posibilitatea plătirii acestora atât la ghișeu, cât și în sistemul online.

Sistemul Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar (SNEP) este destinat pentru plata diverselor tipuri de taxe, stabilite de instituţii pentru diferite servicii, online cu card bancar, fără a necesita autentificare. Sistemul SNEP este accesibil doar cu o autentificare pe bază de utilizator şi parolă. Autentificarea cu parolă permite consultarea obligaţiilor de plată datorate instituţiilor înrolate şi achitarea acestora prin acceptarea la plata online a cardurilor bancare Visa, Visa Electron, MasterCard şi Maestro, emise de orice bancă.

Cum poți plăti online taxele și impozitele, în 2020. Unde trebuie să îți faci cont
Sunt doua metode prin care puteti obtine datele de logare pentru ghiseul.ro:

Primăria unde aveți obligații de plată vă poate genera datele de logare în urma unei solicitarii făcute de dvs in acest sens.

Puteti solitica date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care aveți obligații de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare. Datele de contact ale Instituţiei publice le puteţi accesa prin „click” pe denumirea instituţiei în Secţiunea Instituţii înrolate.
Metoda online de obținere a datelor de logare.

Accesati sectiunea “SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagina ghiseul.ro si parcurgeti etapele: “Verificare CNP”- “Validare card”- “Trimitere e-mail cu datele de logare”

În cazul în care deţineţi bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, oricare dintre acestea vă poate pune la dispoziţie datele de acces în Ghişeul.ro

Odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare

Unde trebuie să îți faci cont

Autentificarea în sistem se poate face ori printr-o parolă dată de către instituţia în raza căreia are domiciliul, sau printr-o parolă generată de utilizator la prima accesare a platformei. Mai multe detalii găsiți pe platforma online a ANAF, ghișeul.ro.

Plata taxelor și a impozitelor este accesibilă din 14 decembrie 2016, unde persoanele fizice se pot autentifica și plăti online cu cardul bancar pe ghișeul.ro. taxele și impozitele datorate ANAF.

Tot pe aceeași platformă se mai pot achita online taxele si impozitele locale, amenzile, precum și taxe de rezervare domeniu internt sau taxa de eliberare permis ședere temporară.

Reamintim că la plata cu cardul prin Ghișeul.ro nu este perceput niciun comision, așa cum se întâmplă în cazul achizițiilor comerciale de tipul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut cu 13,2% în 2023

Publicat

Arhivă foto

Potrivit anunțului făcut vineri de către Institutul Național de Statistică, cifra de afaceri din serviciile de piață, în principal destinate întreprinderilor, a înregistrat anul trecut o creștere nominală de 13,2%, comparativ cu anul 2022.

Avansul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a fost generat de creşterile înregistrate în alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+17,6%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+16,3%), activităţile de transporturi (+9,1%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,8%) şi activităţile de comunicaţii (+4,2%).

În luna decembrie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut ca serie brută cu 5%, în termeni nominali, faţă de luna noiembrie 2023, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+12,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+11,2%) şi din activităţile de comunicaţii (+3%).

Scăderi au fost înregistrate în activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-9,7%) şi activităţile de transporturi (-6%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,6%.

Potrivit datelor INS, în decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 13,5%, datorită creşterii cifrei de afaceri din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+18,1%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+17,6%), activităţile de transporturi (+8,9%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+2,1%) şi din activităţile de comunicaţii (+0,4%).

Pe serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut pe ansamblu în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, în termeni nominali, cu 14,5%. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie

Publicat

1698564091 bani lei pixabay e1663503847879.jpg
sursa foto: pixabay.com

Conform datelor publicate joi de Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna ianuarie, ajungând la 3,1%, față de 3,4% în decembrie.

Totuși, în România, rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și a înregistrat o creștere față de luna decembrie a anului trecut.

În prima lună a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie.

De asemenea, Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.

Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă, în 2022. Date Eurostat

Publicat

energie
Arhivă foto

Conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), sursele de energie regenerabilă au reprezentat 41,2% din consumul brut de electricitate în UE în 2022. Aceasta reprezintă o creștere cu 3,4 puncte procentuale față de anul 2021 (37,8%).

Producția din surse regenerabile este mult înaintea altor surse de generare a electricității, cum ar fi energia nucleară (sub 22%), gazele (sub 20%) sau cărbunele (sub 17%).

În 2022, cea mai mare parte a consumului de electricitate în Suedia provenea din surse regenerabile (83,3%), în special energie hidroelectrică şi energie eoliană, urmată de Danemarca (77,2%), cel mai mult energie eoliană, şi Austria (74,7%), în special energie hidroelectrică. Ponderi ridicate sunt şi în Portugalia (61%), Croaţia (55,5%), Letonia (53,3%), Spania (50,9%), Finlanda (47,92%), Germania (47,63%) şi România (43,72%).

La polul opus, cea mai redusă pondere a electricităţii din surse regenerabile era în Malta (10,1%), Ungaria (15,3%), Cehia (15,5%) şi Luxemburg (15,9%).

În total, sursele de energie regenerabilă au crescut cu 5,7% din 2021 în 2022.

Energia eoliană şi cea hidroelectrică au fost responsabile pentru mai mult de două treimi din electricitatea totală generată din surse de energie regenerabilă (37,5% şi, respectiv 29,9%).

Restul de o treime din electricitate a venit de la energia solară (18,2%), biocombustibili solizi (6,9%) şi alte surse de energie regenerabilă (7,5%).

Sursa cu cel mai rapid ritm de creştere este energia solară: în 2008 reprezenta doar 1% din electricitatea consumată în UE. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Comisia Europeană a aprobat ajutoare de peste 37 milioane euro pentru producătorii de tomate şi usturoi din România

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Comisia Europeană a aprobat miercuri o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane de euro (187 milioane de lei) notificată de către România.

Această schemă este destinată sprijinirii producătorilor de tomate și usturoi, având în vedere contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, conform unui comunicat al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe.

Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate, precum sere, precum şi producătorilor de usturoi, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina.

Sprijinul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar.

Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Agerpres

Citește mai departe