Connect with us

ACTUALITATE

Tehnologii de ultimă generaţie pentru oraşe inteligente, expuse la Bucharest Tech Week 2019

PublicatInstalaţie interactivă cu efect de levitaţie ce poate fi controlată cu ajutorul semnalelor neuro-electrice ale utilizatorilor, aspiratorul inteligent cu sistem unic de cartografiere, soluţii smart home ce permit ajustarea temperaturii ambientale de la distanţă, sunt doar câteva dintre inovaţiile în materie de tehnologie de ultimă oră ce pot fi admirate şi testate la cea de-a IV-a ediţie a Bucharest Tech Week, organizată în acest week-end, în Piaţa Universităţii din Capitală.

De la Tech Expo nu avea cum să lipsească InMoov, primul robot open source pe care fiecare dintre cei prezenţi la expoziţie îl poate printa 3D, graţie instrucţiunilor foarte intuitive şi numeroaselor modalităţi de utilizare.

Tot la capitolul robotică, iRobot, liderul mondial în domeniul proiectării şi distribuţiei de roboţi casnici, vine la Tech Expo cu ultimele modele de robot aspirator care, datorită sistemului unic de navigaţie cu cartografiere inteligentă, se orientează perfect, abordând spaţiul încăperii în mod optim. Aparatul poate fi setat de la distanţă, prin intermediul aplicaţiei mobile şi dispune de o funcţie ingenioasă de golire automată a coşului de gunoi.

E.ON România aduce, în premieră, la expoziţia de tehnologie de la Piaţa Universităţii soluţiile smart home marca Tado, ce permit ajustarea temperaturii ambientale prin utilizarea unui termostat inteligent ce poate fi utilizat prin intermediul unei aplicaţii mobile, pentru a seta temperatura optimă şi cea mai bună calitate a aerului din fiecare cameră, chiar şi de la distanţă, ajungând la o economie de până la 30% la factura de energie. De altfel, sisteme similare de tip Smart Home mai sunt prezentate şi de către companii, precum Salus Controls sau Netatmo, şi pot fi testate în cadrul evenimentului de la Bucureşti.

În privinţa iluminatului inteligent, cei de la Signify (denumită anterior Philips Lighting), lider mondial în iluminatul profesional, pentru consumatori şi iluminatul pentru Internet of Things (IoT), aduce Tech Expo 2019 sisteme de iluminat care prioritizează eficienţa energetică, sustenabilitatea şi reducerea costurilor operaţionale, oferind clienţilor o lumină de calitate superioară care asigură confortul vieţii de zi cu zi, sporeşte siguranţa şi productivitatea şi transformă mediul prin înfrumuseţarea spaţiilor şi revitalizarea comunităţilor.

La capitolul mobilitate, producătorii de autovehicule electrice şi nu numai expun, în acest week-end, modele precum Renault Zoe, Ford Mondeo Hybrid, Suzuki Swift, Volvo XC60 T8 Twin Engine Plug-In Hybrid sau Nissan Leaf. În plus, la standurile E.ON România, Renovatio, Engie sau Electromagnetica pot fi descoperite staţii de încărcare electrice, iar AirMotion, E-Twow, Wolf E-Rides, NIU şi FreeWheel pun la dispoziţia celor interesaţi biciclete, trotinete şi scutere electrice.

Pe zona de entertainment, anul acesta, Tech Expo a pregătit Gaming Zone, dedicată pasionaţilor care pot testa într-un LAN adevărat cele mai noi device-uri – de la mouse-uri şi scaune de gaming (prezentate de PC-Coolers), până la soluţii VR (Realitate Virtual) şi AR (Inteligenţă Artificială) care vor oferi o experienţă captivantă. Cele mai noi produse HTC Vive te vor purta într-o lume uimitoare, în care te poţi mişca şi poţi experimenta senzaţii unice, cu ajutorul elementelor din mediul înconjurător.

Pentru cei pasionaţi de efecte inedite, Modulab prezintă în cadrul Tech Expo masa neuronală, o instalaţie interactivă cu efect de levitaţie, controlată prin intermediul semnalelor neuro-electrice ale utilizatorilor. Astfel, accesând un set de senzori şi micro-controlere NeuroSky MindWave EEG, activitatea neuronală a jucătorilor este procesată în mişcarea unui cub levitant, pe măsură ce fiecare jucător încearcă să împingă cubul spre adversar.

Potrivit organizatorilor Tech Week 2019, la începutul acestui an, Modulab a adus în faza de prototip complet funcţional o platformă care se deplasează în mod autonom, evitând obstacolele fixe şi mobile. Aceasta poate avea multiple aplicaţii, de la scanarea preţurilor în magazin, transportul bagajelor în aeroporturi, ghidarea oamenilor în expoziţii, colectarea de date despre suprafeţele pe care se mişcă sau interacţiunea cu copii. În acest moment, în cadrul studioului au fost finalizate două prototipuri funcţionale ca iteraţii ale platformei: un robot fotograf de evenimente şi o platformă autonomă de curăţenie pentru utilizare industrială. Ambele prototipuri sunt prezentate în cadrul Tech Expo.

La cea de-a patra ediţie a Tech Expo ce are loc în perioada 24-26 mai, la Piaţa Universităţii, expun peste 60 de companii şi sute de produse care au integrate tehnologii de tip Virtual Reality (VR) şi Artificial Intelligence (AI).

Pe lângă Tech Expo, acesta înglobează atât cinci Business Summits (21-24 mai, la Radisson Blu Hotel), unde speakeri internaţionali abordează tematici precum Inovaţie, Resurse Umane, Fintech, Java şi .NET, cât şi o serie de evenimente partenere desfăşurate simultan în tot oraşul, pentru a transforma Bucureştiul în Capitala Tehnologiei.

Expoziţia din centrul Capitalei se bazează pe un concept integrat în care vizitatorii pot să descopere, să testeze, să ia legătura direct cu reprezentanţii companiilor expozante şi chiar să achiziţioneze direct gadgeturile de care sunt interesaţi.

Accesul în cadrul Tech Expo de la Bucureşti este gratuit şi se face doar pe baza înscrierii online pe techexpo.ro. Expoziţia din Piaţa Universităţii este parte a Bucharest Tech Week, festivalul de tehnologie ce se desfăşoară în perioada 20 – 26 mai. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Franța speră în revenirea la o viaţă mai normală „posibil de la mijlocul lunii aprilie”

Publicat

Sursă foto: Facebook

Guvernul francez speră “într-o revenire la o viaţă mai normală posibil de la mijlocul lunii aprilie’, chiar dacă până atunci vor mai fi ‘săptămâni de vreme rea’, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al executivului, Gabriel Attal, precizând că premierul Jean Castex va organiza joi o conferinţă de presă pe această temă, relatează AFP.

‘Revenirea la o viaţă normală nu este departe, locurile care fac viaţa noastră socială se vor redeschide, este un orizont la capătul tunelului pe care trebuie să-l avem în vedere’ datorită vaccinării, a adăugat el, reafirmând că guvernul intenţionează să menţină un ‘răspuns diferenţiat’ faţă de o situaţie ‘eterogenă’ în teritorii.

La finalul unei reuniuni săptămânale a guvernului, Attal a evocat un ‘orizont din ce în ce mai apropiat: posibil, sperăm noi, de la jumătatea lunii aprilie, pentru care ne pregătim’ cu ‘dispozitive şi protocoale care ar putea permite redeschiderea prudentă, dar sigură a ţării în viitorul apropiat’.

Preşedintele francez Emmanuel Macron avea programată pentru miercuri după-amiază o reuniune cu premierul Castex şi mai mulţi miniştri cu privire la dispozitivele care urmează să fie puse în funcţiune pentru a permite o viitoare ‘redeschidere’ a ţării.

Guvernul vrea să ofere o perspectivă francezilor obosiţi de măsurile restrictive, dar recunoaşte că situaţia, pentru moment, rămâne ‘îngrijorătoare’ şi că s-ar putea să fie nevoie de măsuri suplimentare. ‘Nu este o explozie, nu este o creştere exponenţială, dar este o creştere continuă’ a cazurilor pozitive, a explicat purtătorul de cuvânt.

‘Aceste date ne spun, de asemenea, că dacă virusul circulă foarte activ peste tot în teritoriu, Franţa pe ansamblu nu este afectată în mod omogen: există o situaţie eterogenă care cere, evident, un răspuns diferenţiat în aproximativ 20 de departamente din cauza unei situaţii deosebit de îngrijorătoare’, a adăugat el.

Castex urmează să susţină joi o conferinţă de presă, în cadrul căreia ar urma să anunţe noi măsuri restrictive, la o săptămână după identificarea a aproximativ 20 de departamente sub supraveghere sporită.

‘Ducem un dialog cu aleşii locali, cu actori teritoriali pentru ca măsuri suplimentare – în caz că vor fi necesare – să poată fi luate cât mai curând posibil’, a subliniat Gabriel Attal.

‘Menţinem o abordare graduală, ţintită, teritoriu cu teritoriu’, a insistat el, cerând ‘să se facă totul pentru a nu permite ca situaţia să se înrăutăţească în zonele cele mai afectate de epidemie’.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a mai spus că există ‘un orizont în privinţa vaccinării’, reamintind obiectivul a nouă milioane de persoane care vor fi primit cel puţin o primă injecţie până la sfârşitul lunii martie.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Fostul premier italian Matteo Renzi a primit un plic cu două gloanţe

Publicat

Fostul premier italian Matteo Renzi a primit miercuri un plic anonim conţinând două gloanţe, o acţiune de intimidare pe care partidul său Italia Viva l-a pus pe seama ”climatului de ură”, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Plicul a fost depus direct la sediul Senatului, unde Matteo Renzi este membru, şi se pare că nu avea în interior niciun mesaj scris.

Nu este prima dată când acest lucru se întâmplă în Italia, plicuri cu gloanţe primind în trecut şi foştii premieri Silvio Berlusconi, Mario Monti sau Romano Prodi.

Toate partidele reprezentate în parlamentul italian, indiferent de orientare, şi-au exprimat solidaritatea faţă de Renzi, care a fost premier între anii 2014 şi 2016.

În prezent lider al unui mic partid scindat din Partidul Democrat (de centru-stânga), el s-a remarcat în ultimele luni prin părăsirea coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Giuseppe Conte, provocând căderea guvernului acestuia la sfârşitul lunii ianuarie.

Criza politică s-a încheiat prin învestirea guvernului condus de Mario Draghi, susţinut practic de toate partidele parlamentare, pentru a evita convocarea unor alegeri anticipate în plină pandemie.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

O fetiță de 9 ani și-a cărat câinele pe spate doi kilometri, în zăpadă, pentru a ajunge la veterinar

Publicat

Sursă foto: Twitter

O fetiță de 9 ani din Turcia și-a cărat câinele bolnav pe spate doi kilometri, în zăpadă, pentru a ajunge la veterinar. „Lumea se schimbă datorită unor astfel de gesturi”, a scris veterinarul.

Micuța Cemre are nouă ani și locuiește la sat, într-o zonă din Turcia. Când câinele ei, Pamuk, s-a îmbolnăvit, l-a luat pe spate și a mers doi kilometri prin zăpadă pentru a-l duce la cel mai apropiat veterinar, scrie Mediafax.

Imaginile, făcute publice de veterinar, au ajuns pe rețelele de socializare.

„Această fetiță a venit să-i fac câinelui o injecție când a aflat că sunt în sat pentru a trata o vacă”, a anunțat medicul, Ogün Öztürk.

Acesta a declarat presei locale că Pamuk nu avea nimic grav, ci doar o usturime puternică rezolvată acum cu o injecție împotriva paraziților.

Micuța Cemre i-a mulțumit și, fericită, l-a luat din nou pe Pamuk pe umăr pentru a merge acasă.

Veterinarul s-a declarat extrem de impresionat de afecțiunea fetiței pentru câine: „Lumea se schimbă datorită unor astfel de gesturi”.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce au de făcut centrele de vaccinare dacă le rămân doze de vaccin în plus

Publicat

Sursă foto: Facebook

Autoritățile sanitare nu recomandă risipirea dozelor de vaccin care rămân nefolosite în centrele de vaccinare. Andrei Baciu recomandă să fie sunate persoane pe „criterii etice”.

Întrebat miercuri la Digi24 ce trebuie să facă cei din centrele de vaccinare unde rămân vaccinuri, în caz că nu se prezintă cineva, vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare, Andrei Baciu, a răspuns că este important să țină cont de „criteriile etice”, scrie Mediafax.

„Avem doze limitate de vaccin, evident că nu ne dorim să le aruncăm. Este important să le utilizăm, dar la fel de important este să le utilizăm corect cuiva care face parte din etapa a doua. Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat deja o astfel de situație, să nu poată fi prezente toate persoanele care au fost programate”, a afirmat Baciu.

Întrebat dacă centrele de vaccinare pot suna o persoană din etapa a treia dfe vaccinare, în situația în care nu găsesc pe nimeni din etapa a doua, Baciu a răspuns doar că îi este foarte greu să creadă că din 6 milioane de persoane nu se găsește una care se încadrează în etapa a doua.

Citește mai departe